Arama

Kozmos Çiçeği Yetiştiriciliği

Güncelleme: 18 Haziran 2012 Gösterim: 6.804 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Haziran 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kozmos- Kozmoz (Meksika Yıldızı) Çiçeği (Cosmos sp.)

Sponsorlu Bağlantılar
Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Meksika'dır. Dalya yıldızçiçeğinin yakın akrabası olan kozmos çiçekleri, türlerine göre bir ya da çok yıllık otsu bitkilerdir. 120 cm'ye kadar boylanabilen kozmos çiçekleri, en hızlı büyüyen bitkilerdendir. İnce uzunca olan yapraklan, yakından tanıdığımız dereotunun yapraklarına benzer. İnce yapılı telsi saplarının ucunda yaz mevsiminden sonbaharın ilk donlarına kadar açan gösterişli çiçekleri 510 cm. kadar genişlikte olup kırmızı, pembe, beyaz, mavi ve turuncu renklerde yalınkat veya katmerlidir. Bileşik çiçek niteliğindeki bu çiçek tablasının ortasındaki tüpsü çiçekleri sarı, kırmızı ya da pembe renkli; tüpsü çiçeklerin çevresindeki dilsi çiçekleri yukarıda saydığımız renklerde ve kuştüyüne benzer dokuda olur. kozmos çiçekleri, dikildiği bahçelerdeki çiçek tarhlarına ve bordürlere pek yakışan güzel çiçeklerdir.

C0087411 Cosmos sp flowers SPL

İstekleri ve Üretimi

Güneşli ortamları çok seven kozmos çiçeği, yarıgölge olan yerlere de uyum sağlayabilir. Yaş olmamak koşuluyla her tipteki toprakta ve özellikle kumlu topraklarda iyi gelişen bitki, fazla bitek olmayan topraklarda daha iyi sonuç verir ve bol bol çiçek açar. Fazla gübrelenirse bitki yaprak üretmeye koyulur ve çiçeklenmesi gecikir. Makul düzeylerde sulanmayı isteyen kozmos çiçeklerinin bol sayıda çiçek açmasını teşvik etmek için boyu 30 cm'ye yükseldiğinde uç alınması yani bazı dallarının koparılıp bitkinin budanması yararlı olur. kozmos çiçekleri tohumlarıyla çoğaltılır. Nisan ayı başlarında yastıklara ekilen tohumları, iki hafta içinde çimlenir. Gelişen fideler mayıs ayı içinde bahçedeki yerlerine şaşırtılarak 35 - 40'ar cm. aralıklarla dikilir.

Orta boyda, yıllık olarak yetiştirilmesi kolay, çoğu türünden daha önce çiçeklenen gelişmiş dallara sahip bir bitkidir. Eğreltiotu benzeri çekici yaprakları kadife kırmızı, gülkurusu ve saf beyaz renklerde birçok çiçekle süslenir. Bordür doldurmaya uygundur veya tarh çiçeği olarak geniş saksılarda da kullanılabilir.

• Yıllık Bitki
• Bolca güneş alan alanları tercih eder.
• Tohum ekimi Şubat/Mart aylarında yapılır.
• Yaz mevsiminden sonbahara kadar çiçeklenir.
• Yükseklik 60cm

Tohum ekim talimatları:Şubat/Mart aylarında 21-24˚C’de kaliteli torf içerisine 3mm derine ekin. Çimlenme 5- 10 gün arasındadır. Tohumlar toprak ısındığında çiçek açması amacıyla, Mayıs ayında dışarıya ekilebilir.

Yetiştirme talimatları: Fideler taşınabilecek kadar büyüdüğünde, fideleri kutuya veya 7,5cm’lik saksılara aktarın ve daha serin koşullarda büyütün. 5cm uzunluğa eriştiğinde, gürleşmesi için büyüyen ucunu kopartın. Daha sonra, donma riski tamamen geçmesinin ardından, ilkbahar sonunda dışarıya ekmek amacıyla yavaş yavaş dış koşullara göre iklimlendirin, birbirinden 30cm uzaklıkta olacak şekilde güneş alan, iyi nem tutan tipte bir toprağa ekin.

MEKSİKAYILDIZI (Kosmos) (Cosmos sp.) HASTALIKLARI

Yaprak Lekelenmesi:
Septoria sp. ve Cercospora sp. mantarları zaman zaman meksikayıldızı bitkisinin yapraklarında "lekelenme" hastalığı husule getirmektedirler. Mücadele için, leke'li yapraklar uzaklaştırılır ve yok edilir.

Kök ve Gövde Çürüklüğü: Pellicularia rolfsii, P. filamentosa, Phymatotrichum omnivorum ve Macrophomina phaseoli mantarları, bahçelerdeki ve özellikle fazla sulama yapılan ekim-dikim alanlarındaki meksikayıldızı bitkilerinde göze çarpıcı hasarlara sebep olmaktadır.
Mücadele: Bu toprak mantarlarının denetim altına alınması, toprağın pastörize edilmesini de sağlayan özel işlemlere başvurmaksızın oldukça zordur.

Doku Bozuklaşması: Diaporthe stewaıUi mantarının husule getirdiği bu hastalık'da, çiçeklenme zamanı gövdeler ve dallar nod'larında hücuma uğrar. "Ölü doku"lar önce esmer-kahverenklidir, daha sonra kül-boz renkli olur. Bu leke'ler gövdeyi kuşakladığı zaman, yukarıda kalan bitki kısımları solar, çöker, kırılıp dökülür ve ölürler.
Mücadele: Faarkedildiğinde hemen hastalıklı bitkiler uzaklaştırılır ve yok edilir. Sonbaharda toprak üstünde kalan tüm hastalıklı kısımlar toplanır ve yok edilir.

Gerçek Külleme: Eıysiphe cichoracearum mantarının yarattığı bu hastalık, sonbaharda zaman zaman yapraklarda ve küçük dallarda görülmektedir.
Mücadele: Gerekli olursa "karathan" veya "benlat" püskürtmesi yapılır.

Solgunluk: Pseudomonas solanacearum bakterisinin husule getirdiği hastalık, bitkide birdenbire "solma" ve "çökme" biçiminde ortaya çıkar. Solmuş bitkiler gece esnasında iyileşmiş gibi gözükür, fakat çoğunlukla birkaç gün içerisinde buruşur ve kurur biter. Bitkiler sonunda ölür, ancak birkaç yaprak bitki üzerinde kalır. Mücadele için, yıldızçiçeği'ndeki (Dahlia sp.) gibi hareket edilir.

Virüs: Meksikayıldızı bitkisi iki geniş yayılış gösteren virüsün yarattığı hastalıklara uğramaktadır. Bunlar; domates'deki (Solanum lycopersicum) lekeli solgunluk virüsü ve pancar'daki {Beta vulgaris) kıvnk tepelilik virüsü'dür.
Mücadele: Etkilenmiş olan bitkiler uzaklaştırılır ve yok edilir.

Sararma: Mikoplazma-benzeri bir organizma da meksikayıldızı'nı etkilemektedir. Mücadele için, virüs hastalıklarında yapıldığı gibi davranılır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Haziran 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kozmos- Kozmoz (Meksika Yıldızı) Çiçeği

Sponsorlu Bağlantılar
Yaz boyu yüzünüzü doyasıya güldürmek için açar sanki Cosmoslar... Sarısı, pembesi, moruyla renge hasret bahçenize hayat verir, neşeye salar adeta...
Cosmos, tomurcuklanmaya ilkbaharda başlar.Tomurcukları yeşil renkte ve yıldız görünümündedir. Eşsiz çiçeklerini yaz başından sonbahara sizinle paylaşır.
Bol güneşli alanlardan hoşlansa da yarı gölge olan yerlere de uyum sağlayabilir. Nemli toprakları sever ve kuraklığa da oldukça dayanıklıdır.
Bir varmış bir yokmuş... Yaz boyunca renk renk açan, yüzünüzde hoş bir tebessüm yaratan güzel mi güzel bir çiçek varmış. Öylesine güzelmiş ki; o kırılgan, narin yapısının altında bile gizleyemezmiş bu güzelliğini ve coşkusunu. Öylesine güzelmiş ki, rengarenk bir dünya sunarmış kendisini görenlere... Ve yine öylesine güzelmiş ki, yaz mevsiminin renkli prensesi Cosmos bipinnatus kozmoz tüm görenleri kendisine hayran bırakırmış. Siz de bu güzellikten payınızı almak istiyorsanız biraz daha yakınlaşın onunla. Tanıyın bakalım neler istiyor, neler seviyor? Sonrası mı? Hevesle açan çiçekler ve renklere bürünen bir bahçe.

YAKINLAŞIN ONUNLA
Anavatanı Meksika’dır.
Asteraceae ailesinin bir üyesidir.
Türlerine göre bir ya da çok yıllık otsu bitkiler olabilir.
Saçak köklüdür.
Boyu oldukça uzundur.
Hızlı büyür.
İnce uzunca yapraklara ve ince yapılı telsi saplara sahiptir.
Gelişmiş bir dal yapısı vardır.
Gövde üzerinde birçok sürgün ve sürgün uçlarında birçok çiçek bulunur.
Kırmızı, pembe, beyaz, mavi ve turuncu renklerde olabilir. Yalı nkat ya da katmerli ve oldukça gösterişli çiçekleriyle kendisini görenleri büyüler.
Sürgünleri yeşil ve tüysüz yapıda olup ince, bol dallıdır.
Tomurcuklanmaya ilkbaharda başlar.
Tomurcukları yeşil renkte ve yıldız görünümündedir.
Yaz başından sonbahara kadar bu eşsiz çiçeklerini sizinle paylaşmaktan hiç mi hiç vazgeçmez.
Bu muhteşem güzellikleri kelebek ve kuşların da ilgisini çeker.
Kesme çiçekçilikte de kullanılır.

MERAKLILARA İPUÇLARI
Bol güneşli alanlardan hoşlansa da yarı gölge olan yerlere de uyum sağlayabilir.
Nemli toprakları sever ve kuraklığa da oldukça dayanıklıdır.
Toprak konusunda çok fazla seçici değildir ama yine de gevşek, geçirgen ve besin değeri bakımından zayıf toprakları tercih eder.
Üretimi tohumla yapılır.
Tohumlarını mart-nisan aylarında ekebilirsiniz.
Çimlenme süresi 5-10 gün içerisinde değişir.
Gelişen fideler mayıs ayı içinde bahçedeki yerlerine şaşırtılarak 35-40 santimetre aralıklarla dikilmelidir.
Toprağa fazla miktarda gübre ilave edildiğinde, bitki çok sayı da yaprak üretir ve bu da çiçeklenmede gecikmeye sebep olur.
Çiçeklerinin sayısında artış meydana getirmek istiyorsanız uç alımı yapmanız gerekir.
Bahçelerde, çiçek tarhlarında kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra bordür bitkisi olarak da kullanılabilir.

TÜM ÇİÇEKLER YAZLA GÜZEL
Yaz her zamanki gibi tüm heyecanıyla akıp gidiyor. Renkler, kokular mevsimin sıcak esen rüzgarına karışarak sanki yaşama sevinci veriyor. Cosmos tüm renkleri ve güzelliğiyle sizin yaz coşkunuza ortak olmak istiyor. Bahçeleriniz ve balkonlarınıza davet edin onu. Mevsimin tadını birlikte doyasıya çıkarmaya bakın. Ama isteklerini de kulak arkası etmeyin. Dediklerini yaparsanız sizi koca bir sevgi ve coşkuyla kucaklayacağını unutmayın. Ne de olsa yaz tüm çiçekleri ve renkleriyle güzel...

EvBahçe Dergisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

16 Temmuz 2012 / Misafir Ziraat
12 Nisan 2011 / _Yağmur_ Ziraat
16 Mayıs 2011 / Misafir Ziraat
23 Mart 2010 / Misafir Ziraat
13 Şubat 2013 / _Yağmur_ Ziraat