Arama

Kızılay Çiçeği Yetiştiriciliği

Güncelleme: 19 Ocak 2013 Gösterim: 4.887 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Ocak 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kızılay Çiçeği Yetiştiriciliği
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

2157729kizilaycicegi

Fiziksel Özellikler
6m boy 3m tepe tacı yapan kışın yaprağını döken yarı herdem yeşil, karşılıklı, basit, oval-eliptik, orta durumlu koyu renk yapraklara sahip bir çalıdır.Çiçekler uzun bir boru şeklindedir.Ağustos-Kasım ayları arasında çiçeklenir. Çiçekler erdişi (dişi ve erkek organlar aynı çiçekte bulunur) özelliktedir ve tozlaşma böcekler yoluyla olur. Kumlu, balçıklı ve killi topraklarda yetişebilir. Asidik ve alkalin topraklarda iyi bir gelişim gösterir. Gölgeye dayanıklı değildir. Nemli toprakları sever.

Yapraklar yumurta biçiminde eliptik sivri uçludur. 10-20 cm. genişliğinde, tam kenarlı veya dişlidir. Üst yüzü koyu yeşil, her iki yüzüde yumuşak tüylüdür.

Çiçekler kokulu, beyaz renkte, 3 cm. çapındadır. Genişliği 20 cm.'ye ulaşan uzun saplı şemsiye gibi kurullar halinde bulunur.

Meyveler önceleri mavi sonra siyah renktedir. Bunlar bir tabak gibi yayılmış olan kırmızı renkli, etli çanağın üzerine oturmuştur.

Tohum ve çelik yoluyla üretilir. Akdeniz Bölgesi'nin tropik ve subtropik iklimlerinde dış mekan bitkisi olarak etişmekle beraber diğer bölgelerde iç mekan bitkisi olarak kullanılır.

Park ve bahçe düzenlemelerinde kokulu çiçekleri ve meyveleri nedeniyle tercih edilir. Ayrica geç çiçek açmasi da tercih nedenlerinden biridir. Tek tek veya küçük gruplar halinde kullanıma uygundur.

C.trichotomum (Kısmet Ağacı)'nın yaprakları ovulduğu zaman ortaya kötü bir koku çıkar. Donlara karşı direnç gösterir.(-15 c) Soğuk esen rüzgarlardan korumalıdır. Üretimi çelik dışında tohum ekimiyle, kök çelikleriyle yapılır. Işık ağacıdır. Ayrıca Çin ve Japonyanın tropik bölgelerinde yetişir.

Ülkemizde İstanbul Çevresi, Akdeniz Bölgesi ve Güney Anadolu'da yetiştirilir. Diğer bir şekliyle Talih Ağacı diyede bilinir

Yetişme Ortamları (Habitatı)
Ormanlık alanlar, güneşli bakılar, orta derecede gölgeli yerler.

Yetiştirilmesi
Kısmet ağacı bol ışıklı, iyi drenaja sahip, humusça zengin, balçıklı topraklarda iyi gelişir. Gelişme döneminde toprağın kurumasına müsade edilmemelidir. Soğuk kuru, rüzgarlara karşı korunaklı yerlere dikilmelidir.

Kısmet ağacı -150C sert soğuklara kadar dayanabilir. Clerodendrum trichotumum fargasii alt türü -200C soğuklara kadar dayanabilir. Bitki sürgünleri yolu ile yetiştirilebilir. Yaprakları ezildiğinde keskin kötü bir koku yayar. Çimlendirme ortamı 200C olduğunda 20-60 günde çimlenir. Kök çelikleri 6-8 cm uzunluğunda alınarak saksılara dikilir ve sera ortamına konulur. Sert sürgünleri yolu ile de yetiştirilir.

Kullanılan Bitki Kısımları
Yaprakları

Tıbbi Kullanım Alanları
Analjezik, romatizmal, hipertansiyon, parazit öldürücü, yatıştırıcı ve sakinleştirici olarak kullanılır.
Yapraklar harici olarak dermotit (deri hastalıkları) ve dahili olarak hipertansiyon, romatizmal ağrılarda , eklem ağrılarında, uyuşukluk ve felç gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Klinik deneyler sonucunda 171 kişi üzerinde tansiyonu %81 oranında düşürdüğü tedavinin durdurulduğunda hastalığın tekrarladığı tespit edilmiştir. Bu bitki Bidens bipinnata bitkisi ile birlikte kullanılır. Siegespeckia pubescens bitkisi ile kullanıldığında iltihap giderici olarak kullanılır. Kökleri ve yaprakları hipertansiyon ve romatizmanın tedavisinde kök ve yaprakları kaynatılarak kullanılır.

Bazı Türleri
  • Clerodendrum bungei,
  • Clerodendrum glabrum,
  • Clerodendrum kwangtungense,
  • Clerodendrum quadriloculare,
  • Clerodendrum speciosissimum,
  • Clerodendrum thomsoniae
  • Clerodendrum trichotomum,
  • Clerodendrum myricoides,
  • Clerodendrum wallichii,
  • Clerodendrum x speciosum,
  • Clerodendrum splendens,
  • Clerodendrum fragrans 'Pleniflorum'

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

13 Kasım 2010 / _Yağmur_ Ziraat
12 Nisan 2011 / _Yağmur_ Ziraat
16 Mayıs 2011 / Misafir Ziraat
5 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Ziraat
19 Haziran 2010 / _Yağmur_ Ziraat