Arama

Japon Balığı (Carassius auratus)

Güncelleme: 29 Eylül 2018 Gösterim: 5.617 Cevap: 7
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Japon Balığı (Carassius auratus)

Ad:  JaponBalığı5.jpg
Gösterim: 1887
Boyut:  31.5 KB

Trinominal adı: Carassius auratus auratus, Linnaeus, 1758
Sponsorlu Bağlantılar
Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia
    • Şube: Chordata
      • Sınıf: Actinopterygii
        • Takım: Cypriniformes
          • Familya: Cyprinidae
            • Cins: Carassius
              • Tür: Carassius auratus
                • Alt tür: Carassius auratus auratus/Carassius auratus gibelio
Sazangillerin bir türü olan Japon balığı (Carassius auratus) sazana benzer. Ama sazanın vücudu daha iridir ve ağız kenarlarında bıyık denen etli uzantılar vardır.
Japon balığının anayurdu gerçekte Çin'in güney kesimleridir. Bu bölgedeki tatlı sular­da, kahverengimsi yeşil renkli doğal örnekleri günümüze kadar yaşamını sürdürmüştür. İÖ 4. yüzyıldan kalma Çin belgelerinde kırmızı renkli balıklardan söz edilmektedir. Bu ayrık­sı örnekler yakalanarak kendi aralarında üre­tilmiş, elde edilen yeni kuşaklar yıllar boyu sabırla ayıklanarak renk, desen ve biçim özelliklerini yavrularına geçirebilen soylar ge­liştirilmiştir. Çin'de başlatılan daha sonra Japonya'da sürdürülen seçmeye dayalı üretim çalışmaları sonucu görünüşleri çok farklı bir­çok soy ortaya çıkmıştır. Japon balıklarının Avrupa'ya girişi ise 17. yüzyıldan sonraki tarihlere rastlar.

Yıllar geçtikçe yetiştirildikleri havuzlardan ve gölcüklerden çevredeki göllere ve akarsulara yayılan bu balıklar yırtıcı hayvanlar karşısında korunmasız kalmışlardır. İnsanla­rın istekleri doğrultusunda geliştirilen renk ve desenleri doğal ortamlarda gizlenmelerini güçleştirdiği için daha iri balıklar, balıkla beslenen kuşlar ve memeliler için kolay birer avdırlar.

Japon balığının havuz ve göllerde yetiştiri­len, havuzbalığı adıyla tanınmış birçok soyu vardır. Uzunlukları genellikle 15-30 cm dola­yında olan bu balıklar yabanıl örneklerine benzer biçimde ve iriliktedir. Ama renkleri parlak kırmızı, altın sarısı ya da beyaz olabi­lir. Bazılarının vücudu çeşitli renklerle alacalanmıştır. Avrupa'nın doğu, Asya'nın batı kesimlerine dağılmış olan Carassius carassius türü de havuzbalığı adıyla tanınır. Türkiye'nin Marmara Bölgesi'ndeki göl ve akarsular­da doğal olarak yaşayan bu tür, japonbalığına çok benzer. Birçok kentteki parkların ve özel bahçelerin havuzlarını süsleyen balıklar da bu türdendir. Bütün havuzbalıkları ilkbahar ve yaz başlarında ürer. Havuzların su bitkileriyle zenginleştirilmesi ya da havuzların dibine bitkisel maddelerin konması dişilerin yumurta dökmesi için uygun bir ortam yaratır.
Ad:  JaponBalığı7.jpg
Gösterim: 608
Boyut:  13.8 KB

Japon balığının akvaryumlarda yetiştirilen çok güzel birçok soyu vardır. Bu balıklar genellikle 5-10 cm uzunluğundadır. Ama ba­zılarının uzunluğu 3 santimetreyi aşmaz. Ha­vuzlarda yetiştirilemeyecek ölçüde narin yapı­lı olmakla birlikte oda içindeki akvaryumlar­da bir ısıtıcıya gereksinim duymadan yaşaya­bilirler. "Tülkuyruk", "aslanbaş" ve "teles­kop", akvaryum meraklılarının iyi bildiği soylar arasındadır. Tülkuyruk suda dalgala­nan çok gelişmiş yüzgeçleriyle, aslanbaş iri başı ve başının gerisinde yeleye benzer şişkin bölümle, teleskop dışarıya doğru çıkık gözle­riyle dikkat çeker. Renkleri genellikle kırmı­zıdır. Ama bazı teleskop gözlü Japon balıkları­nın vücudu kapkaradır.

Japon balıklarının biçim ve renk farklarına karşın beslenme alışkanlıkları birbirlerine benzer. Yiyecek olarak sumercimeği ya da ince kıyılmış ıspanak gibi bitkisel besinlerin yanı sıra solucan gibi hayvansal besinlerin verilmesi de gereklidir. Akvaryum balıkları için hazırlanmış her çeşit kuru yem japon balıklarına da verilebilir.

MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2018 02:32
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Eylül 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Japon Balığı Bakımı

Ad:  JaponBalığı8.jpg
Gösterim: 539
Boyut:  74.0 KB

Japon balıkları için balık başına en az 10lt su düşmeli ve akvaryum en az 100lt olmalıdır. Daha küçük akvaryumlarda da balıklar yaşatılabilirse de balıkların sağlığı açısından pek uygun değildir. Japon balıkları için akvaryumun taban alanının geniş olması daha iyidir. Bu tip akvaryumların görselliği biraz zayıf olsa da taban alanındaki genişlik balıkların daha rahat hareket etmelerini sağlar.
Sponsorlu Bağlantılar

Filtre konusu japon balığı akvaryumlarında çok önemli bir konudur. Japon balıkları sürekli beslenen ve buna paralel olarak dışkı üreten balıklardır. Ayrıca sürekli kumu karıştırdıkları için dipteki pislikleri de havalandırırlar. Bu nedenle akvaryumda bir iç filtre (mekanik filtrasyon için) destekleyici filtre olarak bulunmalıdır. Buna ek olarak bir şelale filtre yada bir dış filtre biyolojik filtrasyonu gerçekleştirmelidir.

Ayrıca japon balıkları sık su değişimlerini severler. Özellikle 2-3 günde bir %20 oranında su değişimi onların daha hızlı ve sağlıklı büyümelerini sağlar. Akvaryuma eklenen suyun akvaryum sıcaklığına eşit olması gerekmektedir. Yoksa çok çabuk hastalanabilirler.

Japon balıkları her ne kadar serin su balıkları olsalar da akvaryumlarında bir ısıtıcı bulunması gerekmektedir. Isıtıcı asıl görevi suyu ısıtmak değil su ısısını sabit tutmaktır. Bu nedenle su sıcaklığı 22 derece gibi düşük bir dereceye ayarlanıp su bu sıcaklıkta sabit tutulmalıdır.

Kum japon balığı akvaryumlarında çok önemli bir elemandır. Japon balıkları sürekli olarak kumu karıştıran balıklardır. Seçilen kumun çok ince veya çok kalın olmaması gerekir. Balığın ağzına girebilecek büyüklükte olmaları gerekir. Çünkü japon balıkları bu kumu ağızlarına alıp geri bırakmayı severler.
Ad:  JaponBalığı9.jpg
Gösterim: 476
Boyut:  14.2 KB

Normalde akvaryumların güneş görmemesi istenir. Fakat Japon balığı akvaryumlarında bu kural geçersizdir. Bunun sebebi japon balıklarının güneşe ihtiyaç duymalarıdır. Özellikle yavru japonlar güzel renklere bürünebilmek için güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Akvaryumun günde 1-2 saat güneş görmesi iyi olacaktır. Bunun bir faydası da kum ve çakıllar üzerinde oluşan yosunlardır. Japon balıkları bu kumları ağızlarına alarak üzerlerindeki yosunu yerler ve kumu geri bırakırlar. Bu yosunların besin değerleri yüksektir. Özellikle balıkların renkleri için geekli maddeleri içerirler. Ayrıca balıkların bağışıklık sistemini kuvvetlendirirler.

Hobiciler arasında japon akvaryumlarında bitkilerin olmayacağı yönünde yanlış bir düşünce vardır. Evet bir tetra akvaryumu kadar çok bitkilendirilemez. Çünkü japon balıkları kumla iç içe olmayı severler. Japon akvaryumu için seçilecek bitkiler iyi kök salan veya kalın yapraklı bitkiler olmalıdır. Özellikle echinodorus ve cryptocoryne türü bitkiler japon akvaryumları için çok uygundur. Ayrıca elodea gibi hızlı büyüen bitkilerde kullanılabilir. Ama elodeaların diğer bitkilere göre daha fazla yıpratılacağı bir gerçektir. Bitki köklerinin balıkların ağızlarına alamayacakları kadar iri çakıl taşlarıyla korunması iyi olacaktır.

Akvaryum dekorasyonunda testi gibi balıkların içine girip sıkışabilecekleri malzemeler kullanılmamalıdır. Bu gibi malzemelerin içine giren japon balıkları çıkmak da zorlanacak ve orada öleceklerdir.

Japon balıklarının yemlenmesinde japon balıkları için özel olarak üretilmiş yemlerin kullanılması önemlidir. Japon balıkları diğer balıklara göre daha farklı bir beslenme şekline sahiplerdir. Özellikle aşırı yemlemeden kaçınılmalıdır. Günde 1-2 defa yemleme yeterlidir. Su sıcaklığı düştükçe balıkların yeme olan ihtiyacı azalır. Bu dönemlerde yem miktarı azaltılmalıdır.
Ad:  JaponBalığı10.jpg
Gösterim: 598
Boyut:  30.5 KB


Japon balıkları için haftada veya 15 günde bir verilemsi için güzel bir tarif vardır. Bu tarifi hazırlayıp derin dondurucuda saklayarak haftalık olarak verebilirsiniz.
  • 1 birim ıspanak
  • 1 birim havuç
  • 1 birim tatlı kırmızı biber
  • 1 birim karides veya yağsız balık eti
Tüm malzemeler haşlanır. Bir mikser yardımıyla tüm malzemeler iyice parçalanarak karıştırılır. Ayrıca haftada veya 15 günde bir balıklara canlı yem vermek balıkların gelişimi için iyi olacaktır.

Bir önemli kuralda japon balıkları japon balıklarıyla birlikte yaşar. Bir çok hobici çok yanlış olarak japon balıkları ile neon tetraları aynı akvaryumda beslerler. Bu hem su değerleri açısından yanlıştır hemde japon balıkları neonları rahatlıkla yutacak boyutlara ulaşabilirler. Japon balıklarını diğer bir japon balığı türü olan Koi (Havuz japonu) ile birlikte beslemek de yanlıştır. Koiler çok hızlı hareket eden ve çok geniş yer isteyen balıklardır. Japon balıkları japon balıklarından başka balıklarla yaşayamazlar. Vatozlar bile japon balıkları için bir tehlike oluşturur.
Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2018 02:33
meloş - avatarı
meloş
Ziyaretçi
18 Ocak 2010       Mesaj #3
meloş - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  JaponBalığı11.jpg
Gösterim: 459
Boyut:  32.1 KB

JAPON BALIKLARINDA KESİN SONUÇLA CİNSİYET AYRIMI


Japon balıklarında KESİN sonuçla cinsiyet ayrımı yapmak için aşağıdaki yolu takip edin;
1. Balıklarınızı sürekli olarak gözlemleyin,
2. Japon balıkları 1. yaşlarında üreme çağlarına ulaşırlar. En verimli yaşları ise 3. yaşlarıdır. Üreme çağlarına gelmemiş olan balıklarınızın cinsiyetlerini KESİN sonuçla (DNA testi hariç) belirleyemezsiniz. Balıklarınızın eğer 1 yaşlarına gelip gelmediklerini kestiremiyorsanız aşağıdaki yolu takip edin,
3. Üreme çağlarına gelmiş olan balıklarınızın dişi olma olasılıkları en yüksek olanları karınları şişkin olanlarıdır. Bu şişkinlik erkek balıklarınızın karınlarına oranla bir hayli fazladır. Bu şişkinliğin sebebi balıklarınızın üreme çağlarına ulaşmış olmaları, üreme dönemlerinde olmaları ve yumurtalarını oluşturmuş ve olgunlaştırmış olmalarıdır.
Dişi balıklarınıza karşılık üreme çağlarına ulaşmış, üreme dönemlerinde olan (üremeye hazır) erkek balıklarınızda ise, solungaç kapaklarında ve yüzgeçlerinde sivilcelere benzeyen, tomurcuk şeklinde oluşumlar (beyaz beneği andıran beyaz noktacıklar, bu oluşumlar çıplak gözle görülür fakat bu noktacıklar her balıkta görülmeyebilir) söz konusudur.
Ad:  JaponBalığı14.jpg
Gösterim: 464
Boyut:  38.9 KB

4. Sonuç olarak;
Üreme dönemlerinde erkek balıklarınız dişi balıklarınızı kovalarlar ve karınlarına vururlar. Bu durumda kovalayan ve kovalanan balıklarınız vardır. Kovalayan balıklarınız KESİNLİKLE erkek olan balıklarınızdır. Kovalanan balıklarınız ise KESİNLİKLE dişi olan balıklarınızdır. Kovalayan balıklarınızın karın yüzgeçlerinde sivilcelere benzeyen, tomurcuk şeklinde oluşumlar (beyaz beneği andıran beyaz noktacıklar) var ise, kovalanan balıklarınızda da bariz belli olacak şekilde karın şişliği var ise bunlar KESİNLİĞİNİZİN iki ile çarpılması demektir.

ANÜSE BAKMA YÖNTEMİ
Bu yöntemde olasılık söz konusudur. Şöyle ki, anüsü dışarıya doğru çıkık olan balıklarınızın dişi balıklarınız olma olasılıkları, anüsü içeriye doğru girik olan balıklarınızın ise erkek balıklarınız olma olasılıkları yüksektir. Bir KESİNLİK söz konusu değildir.
SÖZDE ANÜS ile KUYRUK ARASINDAKİ YÜZGEÇ(LER)İN TEK veya ÇİFT OLMASI YÖNTEMİ
Böyle bir yöntem yoktur. Buradaki yüzgeç(ler)in sayısı balıklarınızın cinsleri ile ilgili bir durumdur
Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2018 02:34
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Şubat 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

JAPON BALIĞI ÜRETİMİ; (KÜMESAQUA)

Ad:  JaponBalığı3.jpg
Gösterim: 541
Boyut:  11.4 KB

Japon balıklarının cinsiyeti nasıl ayırt edilir?


*Yumurtlama zamanı karnı yumurta dolan dişinin dolgunluğu
*Yumurtlama zamanı erkeğin solungaç kapakları ve göğüs yüzgeçlerinde oluşan parlak parlak bant
*Dişilerin anüslerinin dışarı çıkık olması
*Erkeklerin anüslerinin içeriye girik olması
*Yumurta dökme zamanı erkeğin dişiyi kovalaması
*Erkeklerin gövdelerinin dişilere göre daha uzun olması
*Dişilerin gövdelerinin erkeğe göre daha basık olması
*Erkeklerin kuyrukları dişilere göre daha büyük olurlar. (aynı tür japonlarda)
*Çiftleşme döneminde erkeklerin solungaçlarında küçük sivilceler çıkar.

CİNSİYET ;

Her ne kadar erkek dişi ayrımı zor olsa da deneyimli kişiler tarafından basitçe ayrılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Sizlere bu püf noktalarından bahsedeceğim. Bu püf noktaları 5-6 cm den ufak balıklarda uygulamayınız.
Ad:  JaponBalığı4.jpg
Gösterim: 679
Boyut:  24.8 KB

Japon balıklarının birçok varyetesi bulunmaktadır. Yüzgeçleri ve vücut tiplerine göre değişiklik göstermektedir. Bazı yerlerde okuduğum erkek balığı anüs yüzgeci tek dişi balığınki çift olur gibi ibareler yanlıştır. Dişi erkek ayrımını aşağıda değindiğim gibi kolayca yapabilirsiniz.

KARIN METODU ;
Balık ıslak havlu üzerine yatırılır. Anüse yakın karın boşluğuna hafifçe bastırılır. Eğer parmak yumuşak şekilde içeri batıyorsa dişidir. Bu boşluk yumurta boşluğudur. Erkekte ise balık boyunca uzanan sert kıkırdağımsı bir karın vardır.

ANÜS METODU ;
Bu metod biraz tecrübe gerektirmektedir. Göz alışkanlığı kazanıldıkça en kolay yöntemlerden biridir. Erkek balığın anüsü ufak ve anüs yüzgecine nerdeyse bitişiktir. Çiftleşme anında çıkan spermleri bu yüzgeç vasıtası ile yayar. Dişi balıkta ise anüs büyük ve anüs yüzgecine uzaktır. Çünkü aşırı yapışkan olan Japon balığı yumurtası anüs yüzgecine yapışmasın diyedir.

GALSMA METODU ;
Bu metod sadece üreme zamanında uygulanır. Erkek balığın galsamaları (solungaç kapakları) üzerinde toplu iğne başı kadar beyaz benekçikler oluşur. Bu erkek balığın üremeye hazır olduğunu gösterir. Devamlı dişi balığın karnına kafasıyla vurmaya dişi balıkları tahrik edip üremeye teşvik etmektedir.

ÜREME PARAMETRELERİ


Japon balıkları her türlü su değerine uyum göstermektedir. Lakin ph’ı ve ısısı yüksek sularda yaşam şansı zordur.
Ph : 7 Ü.ısısı: 20-22 ºC
Doğada üreme: Mart/Nisan ayları
Akvaryumda üreme; Su şartları sağlandığında her zaman

ÜREME ÖNCESİ ;


Üretime alınacak balıklar 2 dişiye 3 erkek balık olarak hesaplanır. Çok sayıda üretim yapılacak ise erkek dişi sayısı eşit olmalıdır. Erkek ve dişiyi ayırıp ayrı yerlerde kuvvetli besiye çekmek gerekmektedir. Özellikle öğün sayısını 3’e çıkarıp ve en az bir öğünü canlı yem ile beslenmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken tek husus balıkları aşırı besleyip çatlatılmamasıdır. Japon balıklarında canlı yem üremeyi tetikleyici en önemli etkendir. Canlı yem yiyen Japon balıklarında renklerdeki canlılık ve parlaklık dikkat çekicidir.
Üreme zamanında dişinin karnı gözle belli olacak şekilde şişer ve erkek balığın galsaması üzerindeki beyaz benekçikler belirginleşir. Dişi yumurta yaklaştıkça bir sıvı salgılar ve erkek balık devamlı dişiyi kovalamaya başlar. Yumurtlama zamanı iyice yaklaştığında erkeğin daha da sertleştiği görülür.

ÜRETİM

Ad:  JaponBalığı6.jpg
Gösterim: 482
Boyut:  14.0 KB

1908 yılında Japon balıklarının üretimi isimli bir kitap yayınlıyan Dr. Matsubara bu konuda günümüzde bile geçerli olan aşağıdaki bilgileri sunmaktadır. Dr. Matsubara Ranchu ve Aslanlaş olarak tanınan Japon balıklarını üreten ve akvaryum dünyasına sunan üretici olarak tanınır.
Dişi ve erkek balığın tespitinden sonra üretim için 2 yol izlenebilir. 1) Doğal üretim 2 Yapay üretim

DOĞAL HAVUZDA ÜRETİM


5 damızlık balık (3 erkek 2 dişi) için en az 1,5-2 m²’lik bir havuz yüzeyi gerekir. Derinliği 1-1,2mt. Olması uygundur. Erkek dişi olarak ayrılan damızlıklar havuza konmadan 15 gün boyunca canlı yem ile beslenir. Bu besi sayesinde balıklar iyice kondisyon kazanmış olurlar. Bu arada havuzun suyu 20-22ºC’de olmasına özen gösterilir.
Balıklar havuza bırakıldıktan birkaç gün sonra yumurtladıkları görülür. Yumurtladıktan hemen sonra anaçlar havuzdan alınmalıdır. Aksi taktirde yumurtlama işini tamamlamış anaçlar tarafından yumurtalar yenmektedir.

YAPAY ÜRETİM


Yapay üretimde en önemli konu damızlıkların yumurta olgunluğuna ulaşmış olmasıdır. Erkek balık nerdeyse her mevsim hazırdır. İyi kondisyon kazandırılmış dişide karnına hafif bastırıldığında yumurtaların kolayca çıktığı görülür. Yumurtalar hafif sarımtırak ve oval’dir. Olgunlaşmamış yumurtalar ise köşeli gibidir.
Sağılacak balıklar belirlendikten sonra sağım yapılacak kap belirlenmelidir. Ufak bir kap olmasında fayda vardır. Takribi 4-5 lt’lik bir kap olmalıdır. Kap içinde balığın şekli baş kısmı suyun dışında anüs kısmı su içinde olmalıdır. İlk olarak erkek balık kabın içinde gezdirilirken bir taraftan da karnı sıvazlanarak sperm sağınımı yapılır. Sperm tüm kaba yayılmış olur. Sağım işlemi karnından anüse doğru hafif bastırılarak olur. Vakit kaybetmeden dişi balık alınır ve aynı şekilde sağılır. 4-5 saat sonra kabın içindeki su boşaltılıp yerine temiz su doldurulur. Bunun esas nedeni sudaki kalan spermler ve pul parçaları suyu bozarak yumurtaların bozulmalarını sağlar. Yumurtalar çok yapışkan oldukları için ilk deydiklere yere yapışıp kalırlar. Yumurtaları yapıştıkları yerden çıkarmak oldukça zor ve zararlıdır.

Sağım işleminde en dikkat edilmesi gereken yerler vardır.
1) Balığın sağarken fazla sıkılması sonucu balıkta zedelenme ve iç organların patlaması
2) Sıvazlama esnasında kalkan pullardan bakteri ve parazit kapma
3) Sağım kabı ile tutma kabı arasında gidip gelmekten balıkta şok
4) Yorgun düşmüş balıkların sağlıklı balıkların yanına koyulup hırpalanarak ölmesi

Yukarıdaki sebepleri daha da çoğaltabiliriz. Balık sağma işinde aşırı dikkat etmemiz gerekmektedir. Sağım işleminden sonra parazitlere karşı ilaçlı bir tedavi akvaryumunda balıklar eski güçlerini kazanana kadar bakılıp daha sonra ana akvaryuma konmalıdır.

Ad:  JaponBalığı15.jpg
Gösterim: 366
Boyut:  18.7 KB

YUMURTA İŞLEMİ


Sağım kabı temiz su ile doldurulduktan sonra geniş bir akvaryuma konulur. Akvaryum su yüksekliği 10-15 cm arasında tutulur. Yumurtaların bozulmaması için suya metilen mavisi ve kuvvetli bir hava taşı konulur. Böylece yumurtaların mantarlaşması engellenmiş olacaktır.

YAVRU BAKIMI


Larvalar 3-4 gün içinde çıkarlar. Akvaryum camına yada sağım kabına tutunurlar. Kuyruk sallamalarını görebilirsiniz. Larvalar 3-5 gün içinde yüzmeye başlayacaklardır. Bu süre zarfında karın altındaki yumurta sarısını yiyerek yaşayacaklardır.
Larvalar karın altı yumurta sarısını tükettikten sonra kaynatılmış yumurta sarısı bir kapta biraz su ile ezilir. Tülbent yardımı ile süzülerek larvalara verilir. Yumurta sarısı ile beslenme 7 günü geçmemelidir. 7 gün sonunda Artemia Salina ve yavru Su Piresi verildikten sonra toz yeme geçilebilir. Yavrular irileştikçe ağız çapına göre yemleme yapılmalıdır. Yavrularınızı belirli periyotlarla boylayarak ve aynı boydakileri ayırarak beslerseniz yavru kaybını en aza indirmiş olursunuz. Çünkü Japon yavruları büyürken çok farklı boylarda gelişeceklerdir.
Su değişimi ani şekilde yapılmamalıdır. Su ilaveleri yavaş yavaş yapılmalıdır. Çok acil ve kötü durumlar dışında %50 su değişimi yapılmamalıdır.

YAZAR DENEYİMİ


Kendi uyguladığım yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum.üreme konumuna geçmiş balıkları ayırıp, önce sağma kabına erkeği sağıp peşinden dişiyi sağıyorum. Dişi balık aralıklı şekilde yumurtladığı için dişiyi yormadan aralıklı şekilde sağarım. Dişiyi sağdıktan sonra tekrar tekrar erkeği sağarım. Böylece sağım kabındaki sperm sayısını arttırmış oluyorum. Dişiyi tekrar sağdıkça yumurtaların döllenme imkanı artmış oluyor.
Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2018 02:31
Candy_Girl - avatarı
Candy_Girl
Ziyaretçi
2 Şubat 2012       Mesaj #5
Candy_Girl - avatarı
Ziyaretçi
Latince Adı: Carrasius auratus
Ad:  JaponBalığı1.jpg
Gösterim: 386
Boyut:  23.9 KB
Habitatı ve Anavatanı: Asya
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Cinsiyet Ayrımı: Üreme dönemlerinde erkeklerin solungaçlarında kabacık benzeri yapılar oluşur.
Yüzme Seviyesi: Genelde dip ve orta
Üreme: Düz yumurta dökerler, çok sayıda yumurtlarlar.
Sıcaklık: Yapay seleksiyon türlerde 18-24 °C, vahşiye yakın türlerde (4-30 °C)
En Fazla Büyüdüğü Boy: 20 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 200 lt
Su Sertliği: Orta
pH: 7-8
Genel Yorum: İyi bakıldıkları takdirde 25 yıl gibi ortalama bir ömürleri vardır.

Japon Balığının Üretilmesi

Japon balıkları 1 yaşında üreme çağına ulaşırlar. En verimli yaşları 3. yaşlarıdır. Üremeye hazır bir erkeğin solungaç kapaklarında ve yan yüzgeçlerinde beyaz beneği andıran beyaz noktacıklar oluşur. Fakat japon balıkları bir takım yapay seleksiyonlara uğradıkları için noktalar her balıkta gözükmeyebilir. Japon balıkları 10-26 dereceler arası yumurtlayabilirler ancak en uygunu 20 derecedir. Erkeklerle dişileri birbirlerinden ayırıp besiye çekip sonra birleştirmek başarı oranını arttırır. 3 erkek 2 dişilik bir oran tavsiye edilir. 2 derecelik bir sıcaklık artışı üremeyi tetikler. Zamanla veya hemen üreme kovalamacalarının başladığını göreceksiniz. Erkek dişinin karnına vurarak onu kovalar, eğer dişi hazırsa yumurtaları saçar ve yumurtalar ilk değdiği yere yapışır. Yumurtalar dişi tarafından takımlar halinde atılır, genelde en iyisi ilk seferde atılan yumurtalar olur. Erkek, dişi yumurtlar yumurtlamaz yumurtaları döller. İyi bir dişi 500 ile 2000 arası yumurta verir. Döllenmeyen yumurtalar da yapışkandır, ancak birkaç saat içinde beyazlaşır. Mümkünse beyazlaşanları ayırmak gerekir, böylece daha çok yavru kurtarılabilir. Yumurtlama 3 saat sürer, yumurtlama bitince yumurtlar akvaryumda bıraklıp yumurtlayan çift ve varsa diğer tüm balıklar akvaryumdan alınmalıdır. Alındıktan sonra %1'lik metilen mavisinden litre başına bir damla düşecek şekilde damlatılmalıdır. Solüsyonunuzun yüzde kaçlık olduğunu bilmiyorsanız önlem olarak bu oranın 1/3 ünü kullanın ya da en garantilisi öğrenin. Metilen mavisinin fazlası yavruları öldürecektir.
Ad:  JaponBalığı2.jpg
Gösterim: 398
Boyut:  19.8 KB

Japon balıkları genellikle sabah ışığında sıcak sulara yumurtlar. Yumurtalar önce arkadan çıkmaya başlar. İlk önce kuyruğu farkedilir. Kafaları çıktığında boyları 1,5 ile 3 milimetre arası olur, tabi bu arada kocaman bir yumurta keseleri de kendilerine eşlik etmektedir. Bu yarı saydam yavrular rahatsız edilmemelidir. Eğer bitki veya kaya gibi bir şeyin üzerindelerse tabana düşünce endişelenmeye gerek yoktur. 18 derecede 8 gün sonra hava keseleri dolacak, göğüs yüzgeçleri çıkacak ve ağzına sığacak her yemi yemeye başlayacaklardır. Bu süre sıcaklık arrtıkça düşer ancak sıcaklık arttıkça daha fazla yumurta mantarlaşır. Yavruları iyi yemlemeli ancak akvaryumdan 20 dakika içinde yiyemedikleri yemleri çıkarmalısınız. Balıklar büyüdükçe onları daha büyük akvaryumlara almanız gerekecektir.

Besleme konusunda şu sırayı takip etmelisiniz:
Serbest yüzmeden sonra: Günde bir öğün çok iyi haşlanmış yumurtanın iyice ezilmiş sarısı (suyu bozar çok dikkatli vermek gerekli), yulaf ezmesi veya etrafınızdaki akvaryumcularda satılan sıvı yemler, yiyebiliyorsa ana yem olarak artemia.
2 haftadan sonra: Artemia ve infuseria
3 haftadan sonra: Ezilmiş kuru yemler kullanılabilir.

İlk 4 hafta günde 3 kere yemleyin.
4 Aylık olana kadar günde 2 defa yemleyin.
Sonra günde bir defa yeterli olacaktır.
Her zaman 20 dk içinde yenmeyen yemleri yavruları da çekmeden dikkatlice sifonlamanız gerektiğini unutmayınız.
Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2018 02:28
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
16 Mart 2012       Mesaj #6
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Japon balığı
Ad:  JaponBalığı13.jpg
Gösterim: 394
Boyut:  31.6 KB

sazangiller ailesinden bir balık türü. Çarprazlama yöntemi ile farklı renklerde ve vücut yapısında çok çeşidi üretilmiştir. Japon balıkları soğuksuda yaşayabilirler. Bulundukları akvaryumlarda tek cins olarak besleniyorlarsa ısıtıcıya ihtiyaç yoktur. Su sıcaklığının 25 derecenin üstünde olması sağlıklarını olumsuz etkiler. Koi olarak adlandırılan türevleri havuzlarda 59 cm boy, 4.5 kg ağırlığa ulaşabilirler.

Karnı şişince ters yüzen balık çeşitidir. Bu durumda kaynayan suda 3-4 yaprak ıspanağın haşlanıp akvaryuma atılarak tedavi uygulanır.Gerekli şartlar ve damızlıklar sağlanırsa akvaryumda üretilmesi mümkündür. Yumurta dökerek ürerler.Solungaç kapaklarının kenarı beyaz olursa bu erkektir. Yumurtlamaya hazır olan dişinin karnı şişer, erkeğin solungaç kapaklarında noktalar çıkar. Yumurta döken dişinin ardından erkek spermlerini boşaltır. Yumurtlama bittikten sonra eşler hemen başka akvaryuma alınmalıdır . Fakat japon balıkları üreme esnasında suyu bembeyaz yapar. Bu da üremenin gözlenmesi için olumsuz bir yöndür . Tankın dibine misket döşemek yumurtlamadan sonra çiftlerin kendi yumartalarını yememesi için uygulanan bir yöntemdir. Yumurtaların olduğu tanka uygun miktarda metilen mavisi eklenerek, havalandırma sürekli çalıştırılmalı yumurtaların mantarlaşmasına izin verilmemelidir. Çok küçük boyutlarda yumurtadan çıkan yavru balıkları büyütmek özen ve tecrübe ister.
Son düzenleyen Safi; 21 Nisan 2018 02:35
Elçin - avatarı
Elçin
Ziyaretçi
20 Temmuz 2013       Mesaj #7
Elçin - avatarı
Ziyaretçi
Üreme olur olmaz anne ve babaları hemen akvaryumdan çıkartmalı aksi takdirde yumurtalarını yerler. Tek bir dişi Japon baliği birkaç bin yumurta yumurtlayabilir bir seferde. Eğer dinlendirilirse bir dişi Japon baliği bir ayda birkaç kere üreyebilir. Yumurtalar 18-20 derece arasında tutulmalı ve filtreler çok yavaş çalışmalıdır bu ara. Yavrular 4-5 günde yumurtadan çıkarlar. Daha alçak ısıda bu sure uzar. Yavrular ilk 48 saat sadece oldukları yerde dururlar. Bundan sonra beslenmeye başlanabilir.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Eylül 2018       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Japon Balığının Hafızası!


Ad:  uc-saniyelik-hafizaya-sahip-olan-sey-nedir,qcPerO0ntE6RXXt4IDpfgA.jpg
Gösterim: 361
Boyut:  51.6 KB
Yaygın kanının aksine, Japon balığının hafızası birkaç saniyelik değil. Yapılan araştırmalar, Japon balığının en az üç aylık bir hafızaya sahip olduğunu ve değişik şekilleri, renkleri, sesleri ayırt edebildiğini gösterdi!

Kaynak: Ntv Bilim (28 Eylül 2018)

Benzer Konular

28 Temmuz 2006 / Mystic@L Edebiyat
15 Ağustos 2011 / Misafir Edebiyat
24 Mart 2009 / Misafir Zooloji
3 Ekim 2012 / paylm Cevaplanmış
24 Mayıs 2008 / Gabriella Taslak Konular