Arama

Kuşların Dünyası - Sayfa 2

Güncelleme: 30 Eylül 2018 Gösterim: 60.372 Cevap: 17
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
24 Şubat 2013       Mesaj #11
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye

Kuşlar hakkında bilmediklerimiz

Ad:  kuş.jpg
Gösterim: 2105
Boyut:  38.0 KB


Sponsorlu Bağlantılar
Kuşlar nereden geldiler ?
kuşlar, arka bacakları üstünde koşan, ufak, hafif kemikli, sıcak kanlı sürüngenlerden, dinozorlardan evrildiler.
kuşlar, sürüngenler gibi yumurtlarlar ve bacakları pullu olur. tüyleri, kendilerini sıcak tutmak üzere pullardan gelişmiş olabilir.
archaeopteryx adlı tanınmış fosil, yarı kuş yarı sürüngen gibi görünüyor. bundan 130 milyon yıl önce yaşamış olan archaeopteryx, yaklaşık 100 milyon yıl önce, kretase (cretaceous) adı verilen yerbilimsel çağda ortaya çıkan gerçek ilk kuşların atasına benziyor.

kuşlar nerelerde yaşarlar ?
kuşlar, yeryüzünde, kutuplar'dan ekvator'a, en sıcak çöllerden antarktika'nın soğuk buzullarına, ücra adalardan şehir merkezlerine kadar derhal hemen her yaşam ortamında yaşarlar. dünyanın bütün okyanuslarını, bu arada elbette havayı da yurt edinmiş durumdadırlar.

kuşlar neden uçarlar ?
kuşlar, yırtıcılardan kaçmak, yaşayıp yiyecek bulabilecekleri yeni yerler bulmak için uçarlar. bazı kuşlar, bunları yapmak için uçmaya gerek duymadıklarından uçma kabiliyetlerini yitirmiş durumdadırlar. yırtıcıların bulunmadığı galapagos adalarındaki uçamayan karabataklar, bir zamanlar uçabilmekte olan kuşlardan evrilmiş olsalar bile buna bundan böyle gerek duymuyorlar.
devekuşu gibi başka kuşlar, çok ağır olduklarından herhalde hiç uçamadılar. bu kuşların çoğu, yırtıcıların sinsice yaklaşıp üzerlerine atlayamayacakları açık yerlerde yaşarlar. bunlar, büyük koşuculardır.

kuşlar nasıl uçarlar ?
kuşların uçabilmelerinin tek sebebi, cüsselerine göre çok hafif olmaları. kemiklerinin içlerinin boş olması, dişlerinin ve idrar keselerinin bulunmaması, ağırlıktan tasarruf etmelerini temin eder. bunlara karşılık tüyleri, kanatları ve kendilerine güç veren çok büyük kasları bulunur.

kuşlar iyi görebilirler mi ?
kuşların görüşleri çok iyi, gözleri iri olur. çoğu, renkli olarak görür; renkli tüyleri ise, üreme hedefli gösterilerinde büyük önem taşırlar. baykuş gibi gececi kuşlar, son derece loş ışıkta çok iyi görürler, fakat renkleri çok iyi göremezler.
çoğu kuşun gözleri, kafalarının yan taraflarında yer alarak çevrelerini iyice görebilmelerini temin ederler. bu, yaklaşan tehlikeleri görmelerine yardımcı olurken dünyayı çok yassı biçimde görmelerine yol açar. avcı kuşların ileriye bakan gözleri, nesneleri üç boyutta görebilmelerini sağlayarak hızlı hareket eden avları yakalamalarına yardımcı olur. bu kuşların görme duyuları, bizimkilerden 10 kat keskin olabilir.
çoğu kuşun işitme duyusu da harika olur. kulakları, insanlarınki gibi çıkıntılı olmaz. gözlerinin tam arkasında yer alan kulak delikleri, tüylerle kaplı olur.

kuşlar neler yerler ?
kuşların çoğu, enerjisi yüksek yiyeceklerden tohum, tane, kurtçuk, böcek, balık, memeli, hatta başka kuşları yer. daha azı ise ot gibi enerjisi düşük yiyeceklerden yemekle birlikte pekçok ördek, kaz ve kuğu, otlarla iyi beslenirler.
kuşların her bir türü, belli bir yiyecekten yemeye uyum sağlamışlardır. bazılarının gagası, yapraklardaki böcekleri toplamak için ufak, nazik yapıda olurken bazılarınınsa, yumuşak çamuru kazıp kurtçukları çıkartmak için uzun, diğerlerinin ise etleri parçalamak için kıvrık olur.

kuşlar neden tüylü olurlar ?
tüy, sadece kuşlarda bulunur. saçlarımız ve tırnaklarımız ile aynı maddeden yapılmış olan tüyler, içlerinde bir hava tabakası tutarak kuşları sıcak ve kuru olarak muhafaza ederken renkleri, yırtıcılardan gizlenmelerine ve rakiplerine gösteriş yapmalarına yardımcı olur. tüyler, hepsinden çok, uçmak için lazım geniş fakat hafif yüzeyleri (kanatları ve kuyruğu) temin ederler.

kuşlar nasıl ürerler ?
tüm kuşlar, yumurtlar. albatros, ancak her iki veya üç yılda bir yumurta yumurtlarken tavuskuşları, bir kuluçka döneminde 20 veya daha fazla yumurta yumurtlarlar.
yumurtaların kuluçka müddeti farklı olmakla birlikte, genellikle, kuş ile yumurtası ne kadar büyükse yumurtaların kuluçkadan çıkmaları o kadar uzun, ebeveynlerinin göstermesi gereken dikkat ise o kadar fazla olur.
kuşların çoğu, yuvasında yumurtlar; fakat bu yuva, deniz papağanı için eski bir tavşan kovuğu ile gök doğan için çıplak yar çıkıntısı arasında her şekilde olabilir. buna karşılık, çulhakuşları, birbirine örümcek ağıyla tutturulmuş 3. 000 kadar tüy ile yosun parçasından meydana gelen, bütünüyle kapalı, hoş yuvalar yaparlar.

kuşlar ne kadar yaşarlar ?
kuşların çoğu, çeşitli sebeplerden dolayı bir yıldan az yaşar; fakat ilk kışlarınıatlatabilen şanslı bireyler, 20 yıl veya daha uzun müddet yaşayabilir. deniz ve kıyı kuşları, genellikle daha uzun yaşarlar: 35 yaşında olduğu bilinen bir poyrazkuşu var.
kızılgerdan gibi yaygın bahçe kuşları, genellikle iki-üç yıl yaşarlar.
Son düzenleyen Safi; 16 Haziran 2016 00:15
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Ocak 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Çarpık Kentleşmenin Kuşlar Üzerindeki Etkisi!


Ad:  thumbs_b_c_e948f83c3232e1e5ea35146cd4a8063a.jpg
Gösterim: 308
Boyut:  109.1 KB
Bilim insanları tarafından yapılan incelemeler sonucu, çarpık kentleşmenin ötücü kuşları da etkilediği ortaya çıktı. Washington Üniversitesi'nde görevli bilim insanlarının yaptığı araştırmada, ötücü kuşlar "kaçınanlar" ve "uyarlayıcılar veya sömürenler"olarak iki grupta ayaklarına bağlanan bantlarla 10 yıl süreyle incelendi.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaçınanlar grubundaki, Pasifik Kuzeybatı bölgesinde çalıkuşu, ardıçkuşu gibi ötücü kuşların çarpık kentleşmeden etkilenerek eşlerinden ayrıldığı, yaşam alanlarını terk ettiği ve yeniden üreyemediği belirlendi. Bu kuşların, yeni yaşam alanlarında bile yeni eş bulma yeteneklerini kaybettiği ve başarılı bir şekilde üreyemediği ortaya çıktı.

Yaşam Alanları Yok Edilen Canlılar En Az 1 Yıl Üreyemiyor!


Araştırmada, ormanlık alanların hızla kentlere dönüşmesiyle ötücü kuşların yuvalarını kurmak, yavrulamak ve yavrularını büyütmek için yeni yerler bulmak zorunda kaldığı saptanırken, yaşam alanları yok edilen canlıların ortalama 1,5 futbol sahası kadar yol aldığı, yeni yerleştikleri bölgelerde en az 1 yıl üreyemedikleri belirlendi.

Washington Üniversitesi Çevresel ve Orman Bilimleri Fakültesi'nde görevli Prof. John Marzluff, ötücü kuşların kendine yaşam alanı oluşturduktan sonra göç etmeyi tercih etmediğini ancak besin sıkıntısı, yuvalarının güvenliği ve karşı cinsi etkilemek gibi nedenlerle yola çıktıklarını ifade etti. Diğer yandan, "uyarlayıcılar veya sömürenler" grubundaki ötücü serçe, benekli uzun kuyruklu ispinoz kuşu, kara gözlü junko, çitkuşu gibi ötücü kuşların kentsel gelişmenin etkilerine dayanabildiği belirlenen araştırma, bu gruptaki bazı kuşların insanlarla uyum içinde yaşayabildiğini, hatta kendileri için yapılan kuş evlerinde kaldıklarını gösterdi. Kentleşmenin bu gruptaki ötücü kuşların yavrulamasını etkilemediği sonucuna da ulaşıldı.

Kaynak: AA (4 Ocak 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Ocak 2017       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

Soyu Tehlike Altında Olan Yeni Keşfedilmiş Kuş Türleri!


Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), Tehlike Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’nde yaptığı son güncellemede yakın zamanlarda keşfedilmiş 700’den fazla kuş türünü listeye dâhil etti. Bu türlerin %11’inin soyu tükenmek üzere. IUCN Genel Müdürü Inger Andersen, pek çok türün daha keşfedilemeden kaybolduğunu söylüyor.

IUCN Kırmızı Listesi’nde yapılan son güncellemede bilinen tüm kuş türleri yeniden değerlendirilmiş. BirdLife International tarafından yapılan taksonomik çalışmalardan derlenerek hazırlanan listedeki kuş türlerinin sayısı 11.211. Yeni dâhil edilen 742 türün %11’inin tehlike altında olduğu belirtiliyor. Ayrıca bu türlerin 13’ü listeye soyu tükenmiş olarak yazılmış. Bu kuş türlerinin bazıları (örneğin Pagan reed-warbler, O’ahu akepa ve Laysan honeycreeper) son 50 yıl içinde yok olmuş. Bu türlerin tamamı çeşitli adalarda yaşayan endemik türler ve muhtemelen yaşam alanlarının istilacı türler tarafından yok edilmesi sebebiyle soyları tükeniyor.

Afrika Gri Papağanı (Psittacus erithacus)!


Ad:  gri_papagan.jpg
Gösterim: 344
Boyut:  60.9 KB
IUCN Kırmızı Listesi’ne göre dünyanın en popüler kuşlarının bazıları da yabanda yok olmak üzere. Örneğin insan konuşmasını çok iyi taklit etmesiyle ünlü Afrika gri papağanının soyu, kontrolsüz avlanma ve habitat kaybı sebebiyle vahşi doğada tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. BirdLife International tarafından yapılan bir çalışmaya göre bu papağanların Afrika’nın çeşitli bölgelerindeki sayısı %99 oranında azalmış durumda.

Listede bazı kuş türleri için iyi haberler de var. Koruma faaliyetleri sayesinde, çevresinden yalıtılmış küçük adalarda yaşadıkları için çok nadir bulunan çeşitli kuş türlerinin soyu tükenmekten kurtarıldı. Örneğin Azores bullfinch, St Helena plover ve Seychelles White-eye adlı endemik türler son yayımlanan Kırmızı Liste’de daha düşük kategorilere kaydırıldı.

Kaynak: Bilimgenç-TÜBİTAK / BirdLife International
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Mart 2017       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı

Deniz Kuşları, Zarar Görmeden Yüksek Hızlarda Suya Nasıl Dalabiliyor?


Ad:  deniz_kusu_dalis.jpg
Gösterim: 295
Boyut:  32.1 KB
Bazı kuş türleri havada ve denizde avlanabiliyor. Suda avlanabilen kuş türleri arasında saatte 80 km hızla suya dalabilenler var. Bu kuşlar çok hızlı bir şekilde suya girmelerine rağmen vücutlarında herhangi bir hasar oluşmuyor. İnsanlar ise böyle bir durumda çok ciddi yaralanmalara maruz kalabiliyor. Yayımlanan bir araştırmada bilim insanları kuşların bunu nasıl başarabildiğini belirledi.

Bilim insanları araştırmada sümsük kuşlarının suya daldıkları sırada vücut şekillerinin ve boyun kaslarının biyomekanik özelliklerini inceledi. Ayrıca gaganın suya giriş açısı, boyun uzunluğu ve suya temas anındaki hız değiştirilerek, dalış sırasında kuşların boyunlarının eğilip eğilmediği kontrol edildi. Sonuçta sümsük kuşlarının suya girerken boyun kaslarını kasarak boyunlarının eğilmesini engelledikleri anlaşıldı. Ayrıca sümsük kuşlarının dalış sırasında yaralanmamalarında boyun uzunluklarının, boyun kaslarının ve suya giriş hızlarının etkisi var. Bu faktörler dalış sırasında su tarafından uygulanan sürüklenme kuvvetinin azaltılmasına katkıda bulunuyor.

Araştırma insanlar için güvenli dalış hızının belirlenmesine yardımcı olabilir. Günümüzde yüksek mesafeden suya atlama (örneğin kayalıklardan ve köprülerden) hayli popüler spor aktivitelerinden. Ancak suya dalış sırasında sporcuların vücutlarına etki eden kuvvet boynun ve omurganın hasar görmesine ve ciddi yaralanmalara neden olabiliyor.

Kaynak: Proceedings of the National Academy of Sciences / Görsel Telif Hakkı: Sunny Jung / Virginia Tech
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Mayıs 2017       Mesaj #15
Avatarı yok
Yasaklı

Flamingoların Tek Ayak Üzerinde Duruş Mekanizması!


Ad:  _96190541_2b0b12c9-1b05-4198-85e8-31c394bfd833.jpg
Gösterim: 304
Boyut:  88.3 KB
Araştırmacılar flamingoların tek ayak üzerinde durabilme mekanizması ile kaslarını çalıştırmadan, daha az enerji harcadıklarını saptadı. İlgili mekanizmayı 'pasif yer çekimsel duruş mekanizması' olarak adlandıran bilim insanları flamingoların tek ayak üzerinde durabilme yetisini, bu kuşların hiçbir şekilde hareket etmeden sabit kalmasına bağlıyor.

Değişik pozisyonlara girip farklı hareketlerde bulunan flamingoların tek ayak üzerinde durmakta zorlandığı belirtildi. Flamingo kadavralarının da yaşayan flamingolar gibi tek ayak üstünde durabildiğini tespit eden bilim insanları, bu kuşların ters diz eklemlerinin dikey konumda vücut ağırlığını taşıyan bir işleve sahip olduğunu ve aktif kas gücü gerektirdiği için de söz konuşu duruşun iki ayak üzerinde sağlanamadığını belirtti.

Kaynak: BBC Bilim / Science (24 Mayıs 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Şubat 2018       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı

Toy Kuşuna Dair Uluslararası Çalışma!


Ad:  thumbs_b_c_caaac011566812ab1bb13316924f8b51.jpg
Gösterim: 354
Boyut:  49.9 KB
Uçabilen en büyük kuş olarak bilinen toy kuşunun neslinin tükenmesini önlemek için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından uluslararası bir çalışma başlatıldığı belirtildi.

FAO'dan yapılan yazılı açıklamada, ağırlıkları 5-15 kilogram olan, istenmeyen böceklerle beslendiği için "çiftçi dostu" olarak bilinen toy kuşunun küresel tehdit altında olduğu belirtildi.

Tarımsal arazilerde ve bozkırlarda yaşamayı tercih eden, Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde "duyarlı" kategorisinde yer alan bu kuşların çeşitli tehlikelerle karşılaştığına işaret edildi.

FAO'nun, doğal yaşam alanları, kapsamlı tarımsal uygulamalar ve kentsel gelişim gibi insan faaliyetleriyle parçalanmış ya da bozuluma uğramış kuşların neslini korumak için araştırma çalışması başlattığı bildirildi.

Ulusal partner Doğa Koruma Merkezi ile Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım" projesi kapsamında toy kuşunu korumak için stratejiler geliştirilmesi üzerine çalışan FAO'nun, kuşların dağılım yerleri, karşılaştıkları tehditler ve koruma stratejileri üzerine yoğunlaştığı bildirildi.

TİGEM ile de yakın iş birliği içinde olunduğu belirtilen çalışmada sağlıklı bozkırlar ve sağlıklı toy kuşu nüfusunun birbiriyle yakından bağlantılı olduğu vurgulandı.

İlgili projeyle, kuşların biyolojisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, mevsimsel göç davranışlarını ve kuşların karşılaştıkları tehditleri belirlemek gibi konularda detaylı bilgiye ulaşılması amaçlanıyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (2 Şubat 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Temmuz 2018       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı

Karganın Diğer Kuş Türlerinden Daha Zeki Olduğu Belirlendi!


Araştırmacıların yiyecek otomatıyla yaptığı test, kuş türlerinin en zekisinin kargalar olduğunu ortaya koydu. Söz konusu test ile kargalar, yiyecek otomatının nasıl çalıştığını çözmeyi başardı. Yeni Kaledonya'da vahşi kuşlar üzerine çalışmalar yapılan bir koruma merkezinde, kargaların bir süre sonra önlerine bırakılan kağıdı otomatın para bölümüne sokarak yiyecek almayı başardığı gözlemlendi.

Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar,"Kargalar için kutu şeklinde bir yiyecek otomatı hazırladık. Kutunun üstüne altında et parçaları sakladığımız taşlar ve kağıtlar koyduk. Daha sonra kargalara, taşlarla kağıtları makine üstündeki bir deliğe atmayı öğrettik. Böylece makineden yiyecek alabiliyorlardı. Kargalar sistemi çözdükten sonra testi biraz daha zorlaştırdık ve deliğe sığmayacak kadar büyük büyük kağıtlar attık." şeklinde açıklama yaptı.

Kargaların test zorlaştığı halde kağıtları gagalarıyla parçalayarak otomatı çalıştıracak boyuta getirip yine yiyecek almayı başardığı belirtildi. Testlerle denenen kargaların yarısının karmaşık mekanizmaları çözmeyi başardığı belirlendi. Yiyecek otomatı testinin kargalar üzerinde yapılan en yeni ve en ileri düzeyde test olduğu, sonuçların kargaların kuş türlerinin en zekisi olduğunu ispatladığı bildirildi.

Kaynak: Nature Scientific Reports (29 Haziran 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Eylül 2018       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı

Dünya Üzerindeki En Büyük Kuş Türü Keşfedildi!


Ad:  dunyanin-en-buyuk-kusu-uc-metrelik-vorombe-titan,ypdtIqpbN0uXcbINZQWlSg.jpg
Gösterim: 242
Boyut:  17.2 KB
Londra Zooloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, yıllar süren çalışmaların sonucunda dünyanın en büyük kuşunun "Vorombe titan" (Malgaşça ve Yunancada 'büyük kuş' anlamına gelen) ismini verdikleri 3 metre boyunda ve 800 kilogram ağırlığında olan nesli tükenmiş bir canlı olduğunu tespit etti. Daha önceleri Madagaskar'da yaşamış 400 kilogram ağırlığındaki "fil kuşları"nın en büyük kuş olduğu sanılırken yeni yürütülen araştırma sonucunda en büyük kuşun gene Madagaskar'da yaşamış ve nesli tükenmiş 800 kilogramlık bir kuş türü olduğu belirlendi. Londra Zooloji Enstitüsü'nden araştırmayı yöneten James Hansford, Vorombe titan'ın Madagaskar'da 1200 yıl öncesine kadar yaşadığını ifade ederek, bu büyük kuşun diğer kuşlar gibi bitki, meyve, tohum ve yaprakla beslendiğini belirtti.

Kaynak: Royal Society Open Science (26 Eylül 2018)

Benzer Konular

1 Mart 2014 / savaşlar Cevaplanmış
15 Haziran 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
23 Mayıs 2013 / Misafir Cevaplanmış