Arama

Keçi (Capra)

Güncelleme: 30 Ağustos 2018 Gösterim: 2.953 Cevap: 1
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
17 Ağustos 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Keçi
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Gevişgetirenlerden bir memeli (Capra). Tipik özelliği çenesinin ön tarafındaki sakalıdır. Keçi çok eski zamanlarda evcilleştirilmiştir. Evcil keçinin (C. domesticus ya da C. hircus) hangi yaban keçisinden türediği kesin olarak bilinmemektedir. Bu konuda çeşitli görüşler vardır. Kimileri Asya, kimileri ise Afrika keçilerinden türediğini söylerler. Keçi; eti, sütü, derisi ve kılı için beslenir. Çok çeşitli bitkileri yiyebilen, kanaatkâr bir hayvan olduğundan dağlık ve fazla verimli olmayan bölgelerde, özellikle yoksul halk tarafından çok beslenir. Bunun yanında her türlü bitkiyi yediğinden ve çok hareketli olduğundan, kontrolsuz otlatıldığında, zararlı bir hayvan olur. Eti değerli, sütü boldur. Kılları kaba olmakla birlikte, Ankara, Tibet, Keşmir gibi türlerinin tüyleri uzundur ve dokumacılıkta kullanılır. Dünyadaki evcil keçilerin büyük çoğunluğu Asya, Afrika ve Avrupa'da bulunur. Keçi cinsi dört altcinse ayrılır. Bunlar; evcil keçi, Kanada ve Anadolu'da yaşayan yabankeçisi ve Keşmir'in marhorkeçisi türlerini kapsayan "Capra" altcinsi; kafkaskeçisi ile pirenekeçisinin girdiği "turus" altcinsi; alpkeçisinin bulunduğu "ibex" altcinsi ve dağkeçisi ile nübyekeçisini kapsayan "aegoceros" altcinsidir. Yabanıl keçiler dağlık, kayalık yerlerde yaşayan, hafif yapılı, çevik, geriye doğru kıvrık boynuzlu hayvanlardır. Türkiye'de yetiştirilen keçiler iki ırktandır. Bunlar kılkeçisi ve tiftikkeçisidir (ankarakeçisi). Türkiye'de iki ırktan toplam 8.000.000 (1998) keçi vardır.

In science we trust.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Ağustos 2018       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Keçilerle İnsanlar Arasındaki Etkileşim!


Ad:  _103207560_gettyimages-80686056.jpg
Gösterim: 459
Boyut:  37.7 KB
Keçilerin, yüzünde mutluluk ifadesi olan insanlara daha çok yakınlık duyduğu tespit edildi. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, insanların ruhsal durumunu anlayabilen hayvan türlerinin sayısı da düşünüldüğünden çok daha fazla. Queen Mary Üniversitesi'nden araştırmacılar, Kent şehrindeki bir barınakta bulunan keçiler üzerinde deney yaptı. Ekip, keçilere aynı kişinin bir kızgın ifadeli bir de neşeli ifadeli iki fotoğrafını gösterdi. Siyah beyaz birkaç çift fotoğraf, deney alanındaki duvara, birbirine yaklaşık 1,5 metre uzaklıkta asıldı, ardından keçiler etrafa salındı. Araştırmacılar, keçilerin ilk olarak gülümseyen yüzlerin olduğu fotoğrafa yönelerek onlarla daha çok etkileşim kurduğunu gözlemledi. Keçilerin burunlarıyla fotoğrafı koklayıp, mutlu suratın önünde daha fazla zaman geçirdiği görüldü. İlgili durum sadece mutlu insan fotoğrafı sağ tarafa, diğeri de sola konduğunda geçerliydi. Mutlu yüz görseli solda olduğunda, keçilerin iki fotoğrafa olan ilgisinde büyük bir değişiklik olmadı. Araştırmacılar bunu, keçilerin bilgiyi süzmek için beynin sadece bir kısmını kullanıyor olmasıyla açıklıyor. Bu, bir çok hayvan için de geçerli.
Sponsorlu Bağlantılar

Beynin sol kısmının olumlu duyguları değerlendiriyor olması ya da beynin sağ tarafının öfkeli yüzlerden kaçınmada rol oynaması da, olası nedenler arasında. Yapılan araştırma, köpek ya da at gibi insan canlısı hayvanların yanında, keçiler gibi gıda üretimi için ehlileştirilen hayvanların da insanların yüz ifadelerinin şifrelerini çözebileceğini gösteriyor. Çiftlik hayvanlarının duyarlılığıyla ilgili algıları değiştirebilecek bu araştırmanın, hayvanların korunmasına yönelik çalışmalarda da etkili olacağı düşünülüyor.

Kaynak: BBC Bilim / Open Science (29 Ağustos 2018)


Benzer Konular

16 Aralık 2015 / Pollyanna Genel Galeri
15 Ekim 2009 / reyan Ziraat
19 Nisan 2011 / Misafir Sinema ww
13 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww