Arama

Kedi (Felis catus)

Güncelleme: 17 Ağustos 2018 Gösterim: 10.925 Cevap: 13
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Kasım 2005       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kedi (Felis catus)


Carnivora (etçiller) takımının Felidae (kedigiller) familyasından evcil memeli türü. Kedi ilk kez Eski Mısır’da süs hayvanı ya da kemiricilere karşı kullanılmak üzere evcilleştirilmiştir. Kedinin evcilleştirildiğini kanıtlayan en eski belgeler İÖ 1500’e değin uzanmaktadır. Eski Mısır’da 5. ve 6. sülaleler döneminde (İÖ 2500-2200) kutsal hayvanlar arasında yer alan kedinin bu dönemde evcilleştirildiğini gösteren kesin kanıtlar yoktur. Öte yandan Eski Yunan’da İÖ 5. yüzyıldan beri, Çin’de İÖ 500’den beri evcil kedinin var olduğu bilinmektedir. Sanskrit yazıtları Hindistan’da İÖ 100’lerde evcil kedinin varlığından söz ederken, Araplar ve Japonlarla ilgili olarak böyle bir belgeye İS 600’lere değin rastlanmaz. Günümüzün evcil kedi soylarının Eski Mısır’da evcilleştirilen kedilerden kaynaklandığı sanılmakta, Eski Mısır kedilerinin mumya ve resimlerinde tekir renk özelliklerine rastlanması bu kanıyı güçlendirmektedir. Eski Mısır kedilerinin atasının ise Afrika yaban kedisi (Felis libyca) olduğu sanılmaktadır. Bütün belir sizliklere karşın, vücut yapıları öbür evcil kedi soylarından ayrılan Ankara, İran ve Siyam kedilerinin atalarının ayrı olabileceği gibi, bunlardan ilk ikisinin Ortadoğu’da, sonuncusunun Uzakdoğu’da yaşayan yabanıl türlerden geldiği de ileri sürülmektedir. Kuyruksuz Man kedisi de ayrı bir atadan türemiş olabileceği gibi değşinim (mutasyon) sonucunda ortaya çıkmış olabilir. Uzun tüylü kedi soylarının en iyi bilineni Ankara kedisidir. İran kedisi adıyla tanınanların tüyleri ise beyazın yanı sıra siyah, mavi, kızıl ve krem renkli olabilir. İyi tanınan kısa tüylü soylar arasında yüz maskesi, kulakları, ayakları ve kuyruğu koyu kahverengi, öbür bölümleri krem rengi, gözleri açık mavi olan Siyam kedisi, postu kızıla çalan kahverengi olan Habeş kedisi, koyu kahverengi, ipeksi postu olan Burma kedisi, tüyleri çok değişik renkler alabilen Man kedisi ile reks kedisi sayılabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  kedi.jpg
Gösterim: 763
Boyut:  22.8 KB
Evcil kedi yabanıl kedigil türlerine özgü fizyolojik özelliklerin pek çoğuna sahiptir. Ortalama ağırlığı 2,7-4,5 kg arasında değişmekle birlikte, soyu karışık olanlar arasında 12,5 kg’ye ulaşanlar ender değildir. Ortalama vücut uzunluğu erkeklerde 70, dişilerde 50 cm’dir. Evcil kedi soylarının büyük bölümü kısa tüylü, Ankara ve İran kedileri uzun tüylü, bir İngiliz soyu olan reks kedisinin tüyleri ise kıvırcıktır. Kediler genellikle siyah, sarı, boz ve beyaz renkli ya da bu renklerden birkaçıyla alacalıdır. Üç renkle alacalanmış kedilerin pek azı erkek, bu erkeklerin ise hemen hemen tümü kısır, Ankara kedisi gibi mavi gözlü, uzun beyaz tüylü kedilerin çoğu sağırdır.

Kedinin üstçenesinde 16, altçenesinde 14 diş bulunur. Toplam sayısı 24 olan sütdişleri yaklaşık beşinci ayda yerlerini kalıcı dişlere bırakır. Öbür kediler gibi ağzı yalnız dikey yönde hareket ederek besinleri tutmaya, kesmeye ve parçalamaya, fırçaya benzeyen dilleri sıvıları içebilmeye ve yalanarak temizlenmeye yarar.

Kedilerin özelleşmiş yapılarından biri de keskin ve sivri tırnaklarla donanmış güçlü pençeleridir. Pençelerinde tırnakları içeri çeken bir mekanizma bulunur. Parmak ucunda tırnağı taşıyan kemik, eklemlendiği kemiğin ucunda dönerek tırnağın içeri çekilmesini ya da dışarı çıkarılmasını sağlar. Tırnakları kılıfından çıkarma hareketi aynı zamanda iki misli genişlettiği pençeyi etkin bir silaha dönüştürür.

Öbür familya üyelerinde olduğu gibi gözlerinin ağtabakasında ışığa karşı büyük bir duyarlılık sağlayan guanin katmanı vardır. Kedi gözünün geceleri güçlü ışık karşısında parlamasına bu madde yol açar, irice olan gözlerindeki iris, ışığın yoğunluğuna göre genişler ya da ince bir dikine çizgi halini alıncaya kadar daralır. Kediler renkleri belirgin olarak ayırt edemezler.

Özellikle erişkinlerde gelişkin olan koku alma duyusu, besinin değerlendirilmesinde yaşamsal önem taşır. Öyle ki, hastalık sonucu burun delikleri tıkanan bir kedinin iştahı tümüyle kapanabilir.

Kedilerin dokunma duyusu keskindir. Kaş, bıyık, yanak tüyleri ve kulaklardaki tüy tutamlarının tümü de titreşim biçimindeki uyarılara karşı son derece duyarlıdır. Bıyıkların işlevi tam olarak anlaşılamamıştır. Gene de bıyıkları kesildiğinde kedinin geçici olarak çevreye uyum zorluğu çektiği bilinir. Ayrıca ayak parmakları, pençe yüzeyi ve burnu dokunmaya karşı çok duyarlıdır.

Ad:  kedilerin özellikleri-2.jpg
Gösterim: 762
Boyut:  47.1 KB
Kedilerin işitme duyusu da keskindir, insan kulağında yalnız altı kas bulunmasına karşın kedi kulağında 30’a yakın kas bulunur. Bu yüzden kulaklarını çok daha hızlı bir biçimde sesin geldiği yöne döndürebilirler. Kedilerin kulakları, saniyede 25 bine kadar ulaşan sesüstü frekanslara duyarlıdır. Buna karşılık köpekler daha yüksek frekanslı titreşimleri de duyabilir.

Kural olarak evcil kediler 7-12 ayda cinsel olgunluğa erişir. Gebelik süresi kediden kediye değişirse de ortalama 63-65 gündür ve doğum genellikle iki saat kadar sürer. Dişi kedi bir batında ortalama dört yavru doğurur. Buna karşılık Habeş kedisi genellikle daha az, Siyam kedisi daha çok yavrular. Yeni doğmuş kedi yavrularının gözleri kapalı, kulakları gelişmemiş ve koku alma duyuları eksiktir. Dişi kedi normal koşullar altında yılda üç kez gebe kaldığından bu hayvanların oldukça güvenli ve basit bir ameliyatla kısırlaştırılması çağdaş toplumlarda yaygınlık kazanmıştır.

Kediler çeşitli dış ve iç asalakların konağıdır. En sık görülen asalak piredir; ama bitlere ve kenelere de rastlanır. İç asalaklar arasında yuvarlaksolucanlar, yassısolucanlar ve Coccidia altsınıfından tekhücreliler sayılabilir. Çağdaş veterinerlik bilimi tüm bu asalaklarla mücadeleyi son derece kolaylaştırmıştır.

Kedi gençlik hastalığı, kedilerde görülen en tanınmış virüs hastalığıdır. Son derece bulaşıcı olan ve kedi ölümlerinde önemli bir yer tutan bu hastalık, çoğunlukla yavru kedilerde görülür. Aşılama hastalığa karşı etkin bir önlemdir. Gene virüslerin yol açtığı kedi zatürreesine ve kedi lösemisine sık rastlanır. Kediler arasında kuduz, köpeklerdekinden çok daha az sorun yaratır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 4 Nisan 2017 15:19
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Kasım 2005       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Kedi (Felis catus)

Ad:  kedi.jpg
Gösterim: 963
Boyut:  37.8 KB

Kedi
evlerde beslenebilen, küçük, memeli, avcı ve etçil hayvanlardır.Evcil kedi, yabanil kedigil türlerine özgü fizyolojik özelliklerin pek çoğuna sahiptir. Ortalama ağırlığı 2.7 - 4.5 kg arasında değişmekle birlikte, soyu karışık olanlar arasında 12.5 kg'ye ulaşanlar ender değildir. Ortalama vücut uzunluğu erkeklerde 70, dişilerde 50 cm'dir. Evcil kedi soylarının büyük bölümü kısa tüylü, Ankara ve İran kedileri uzun tüylü, bir İngiliz soyu olan Rex kedisi'nin tüyleri ise kıvırcıktır. Kediler genellikle siyah, sarı, boz ve beyaz renkli ya da bu renklerden bir kaçıyla alacalıdır. Tekir denilen siyah çizgi ve benekler ile bezenmiş kedilere oldukça sık rastlanır. Üç renk ile alacalanmış kedilerin pek azı erkek, bu erkeklerin ise hemen hemen tümü kısır, Ankara kedisi gibi mavi gözlü, uzun beyaz tüylü kedilerin çoğu sağırdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Kedinin üst çenesinde 16, alt çenesinde 14 diş bulunur. Toplam sayısı 24 olan sütdişleri, yaklaşık beşinci ayda yerini kalıcı dişlere bırakır. Öbür kediler gibi ağızları yalnız dikey yönde hareket ederek besinleri tutmaya, kesmeye ve parçalamaya, fırçaya benzeyen dilleri sıvıları içebilmeye ve fırçalanarak temizlenmeye yarar.Kedilerin özelleşmiş yapılarından biri de, keskin ve sivri tırnaklar ile donanmış güçlü pençeleridir. Pençelerinde, tırnakları içeriye çeken bir mekanizma bulunur. Parmak ucunda tırnağı taşıyan kemik, eklemlendiği kemiğin ucunda dönerek tırnağın içeri çekilmesini ya da dışarı çıkarılmasını sağlar. Tırnakları kılıfından çıkarma hareketi, aynı zamanda iki misli genişlettiği pençeyi etkin bir silaha dönüştürür.Öbür familya üyelerinde olduğu gibi, gözlerinin ağtabakasında ışığa karşı büyük bir duyarlılık sağlayan guanin katmanı vardır. Kedi gözünün geceleri güçlü ışık karşısında parlamasına bu madde yol açar. İrice olan gözlerindeki iris, ışığın yoğunluğuna göre genişler ya da ince bir dikine çizgi halini alıncaya kadar daralır. Kediler renkleri belirgin olarak ayırt edemezler. Özellikle erişkinlerde gelişkin olan koku alma duyusu, besinlerin değerlendirilmesinde yaşamsal önem taşır. Öyle ki, hastalık sonucu burun delikleri tıkanan bir kedinin iştahı tümüyle kapanabilir.Kedilerin dokunma duyusu keskindir. Kaş, bıyık, yanak tüyleri ve kulaklardaki tüy tutamlarının tümü de titreşim biçimindeki uyarılara karşı son derece duyarlıdır. Bıyıkların işlevi tam olarak anlaşılamamıştır. Gene de bıyıkları kesildiğinde kedinin geçici olarak çevreye uyum zorluğu çektiği bilinir. Ayrıca ayak parmakları, pençe yüzeyi ve burun, dokunmaya karşı çok duyarlıdır.Kedilerin işitme duyusu da çok keskindir. İnsan kulağında yalnız 6 kas bulunmasına karşın, kedi kulağında 30'a yakın kas bulunur. Bu yüzden kulaklarını çok hızlı bir biçimde sesin geldiği yöne döndürebilirler. Kedinin kulakları, saniyede 25.000'e kadar ulaşan sesüstü frekanslara duyarlıdır.
Son düzenleyen _Yağmur_; 25 Kasım 2016 15:24 Sebep: Güncellendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ağustos 2006       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Kıvırcık Saçlı Kediler: Rex Türleri


Tüm rex kedileri kıvırcık tüylere sahiptir, fakat bunlar arasında Devon ve Cornish türü farklı yerlere sahiptir. Türün bu karakteristik özelliğine iki farklı mutasyona uğramış gen sebep olmuştur.

Türün Kökenleri


Kıvırcık tüylü kedilerin başka yerlerde, farklı zamanlarda ortaya çıkmış olması mümkün; fakat tarihte kayıtlı ilk örneği 1946 senesinde Berlin’de görülmüştür. Bu siyah bir dişi dokak kedisiydi. Kedicik savaş sonucu bombalanmış, yıkılmış bir hastane enkazı içinde bulunmuştu. Kurtarıldı ve Lammchen (Lambkin) adı verildi. Böylelikle Avrupa’da Alman Rex denilen türün kurucusu oldu. Öyle görünüyor ki, Lammchen 1951 yılında bir yetiştirici tarafından keşfedilip starlık mertebesine ulaşana kadar sessiz ve sakin bir ev kedisi hayatı yaşadı. Oğullarından biri olan Fridolin ile çiftleştirilmişti. Bu beraberlikten Alman Rex yavruları ortaya çıktı.

Cornish Rex
1950 yılında Kallibunker adında kıvırcık tüylü bir çiftlik kedisi dünyaya geldi. İngiltere’nin Cornwall şehrinde bir tavşan yetiştiricisi olan Nina Ennismore, tavşanların mutasyonlar sonucu böyle kıvırcık olabildiklerini biliyordu. Kallibunker’in de böyle bir mutasyon geçirmiş olabileceğinin farkına vardı. Bayan Ennismore bu kıvırcık tüylerle oldukça ilgilendi ve sonunda genetik biliminde uzman olan bir arkadaşına danıştı. Böylelikle Kallibunker yetişkinliğe ulaşınca annesiyle çiftleşti ve mavi tekir erkek bir Rex kedisi dünyaya getirdi. Kedinin adı Poldhu idi. Poldhu da Amerika da Rex’lerin üremesine bizzat önayak oldu.

Devon Rex
Devon Rex, İngilterenin Devon şehrinde meydana gelen bağımsız spontane bir mutasyon sonucu 1960 yılında ortaya çıktı. Kurtarılmış bir sokak kedisiyle, terkedilmiş bir madende bırakılmış gariban bir Rex tüylü erkek sokak kedisiyle çiftleştirildi. Bu eylem sonucunda ortaya çıkan kıvırcık tüylü yavru erkek, Kirlee, ilk başta bir Cornish Rex ile çiftleşti. Çünkü her ikisinin de genetik olarak uyumlu olduğuna dair bir inanç vardı. Ne var ki, sonucun hiç de öyle olmadığı ortaya çıktı. İlişkinin sonunda gayet düz tüylü kediler ortaya çıkmıştı. Bu olaydan sonra Devon Rex, ayrı bir tür olarak yetiştirildi. Hepsi de Kirlee’nin torunları idi.

Karakteristik Özellikleri


Cornish Rex’in tüyleri ile Devon Rex’inkiler arasında ufak farklar vardır. Devon Rex’in tüyleri daha kısadır. Devon Rex’in kocaman kulakları vardır. Cornish Rex, iyi kemikli ve zarif bir kedidir. Narin ve uzun bir yapısı vardır. Bacakları uzun, düzdür. Patileri küçük ve ovaldir. Tüyleri kısa fakat yoğun, iç içedir. Ideal olarak vücudunun her tarafında kıvrım kıvrımdır. Hatalı tür örneklerinde tamamen keldirler, ki bu bahsedildiği gibi hatalı üretim sonucu ortaya çıkmıştır. Aslında tüyleri kıvırcıktır. Bıyıkları da kıvırcıktır. Kulakları geniş, kafadan oldukça yüksek ve uçlara doğru yuvarlaktır. Gözleri oval ve orta boyda olur. Kuyruğu ise uzun, incedir ve sonuna toğru bir noktada incelir.

Devon Rex’in orta boy bir vücudu vardır, göğüsü geniştir ve uzun, ince bacakları vardır. Kuyruğu da uzun, düzgündür. Arka bacakları ön bacaklarına göre daha uzundur. Patileri küçük ve ovaldir. Tüyleri dalgalı ya da kıvırcık olur. Vücudunun her yeri böyledir. Bıyıkları ve kaşları bazı türlerde çok kısadır ya da yoktur, ama bunlar da hatalı üretim sonucunda oluşur. Aslında uzun ve kıvrıktır. Kafası narin bir boyunun üzerindedir ve tepesinde düz, aşağıya doğru yuvarlaktır. Kulakları alçak ve büyüktür. Tabanları oldukça geniş, uçlara doğru yuvarlak olmak üzere incelir. Gözler büyük, oval, birbirinden ayrı ve hafif eğimlidir.

Renk Çeşitleri


Kıvırcık tüyler ve renkler için olan Rex genleri birbirinden farklı oldukları için teoride pek çok rengi olabilir. Si-Rex denilen Siyam renkli Devon bile vardır. Bu Amerika kökenlidir.

Huyu Suyu


Rex kedileri bir ev kedisi olarak benzer özelliklere sahiptirler ve harika dost olurlar. Devon Rex’ler bir kedi, bir maymun ve “Yaramaz Çocuk” arasında varlıklardır. Oyuncu ve afacandırlar. Sosyaldirler ve pek çok yönden köpek gibi davranışları vardır. Her yere ev arkadaşlarıyla birlikte giderler ve hatta kuyruklarını zevkle oradan oraya sallarlar. Uzun bacakları onlara müthiş bir çeviklik ve akrobatik yetenek sağlar. Ayrıca bezgin halden anında fırlayıp müthiş hızlı bir takip eylemine geçmek konusunda ustalardır. Bu özellik de onları çok verimli avcılar yapar. Rex’lerin meraklılığı ise efsanevidir. Çok boşboğazdırlar ve gürültülü bir hırıltıları vardır.

Bakımı


Bu kediler nadir olarak tüylerini değiştirirler, bu yüzdendir ki az bir fırçalamaya ihtiyaç duyarlar. Fakat, tüyleri dağınık ve hassas olduğundan aşırı sıcak ve soğuktan korunmalıdırlar. Dışarıya soğuk ya da sıcak havada çıkartılmamalı, kışın ısıtılmamış odalarda bırakılmamalıdırlar. Bir Rex’i sevmek alışkın olmayan için şaşırtıcı bir deneyim olur. Bunun nedeni tüylerinin sıcak oluşudur. Aslında, Rex’in normal vücut ısısı diğer kedilere göre sadece bir derece civarında yüksektir.Bu onlara daha yüksek bir metabolisma, ve dolayısıyla inanılmaz yüksek bir iştah kazandırır. Üç ila altı arası yavru yaparlar ve doğan yavrularda kıvırcık tüyler belli olur. Bu ufaklıklar da ayağa kalkar kalkmaz meraklarını ve canlılıklarını sergilemeye başlarlar.

Son düzenleyen _Yağmur_; 25 Kasım 2016 15:32 Sebep: Sayfa düzeni.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
14 Mayıs 2011       Mesaj #4
pesimist - avatarı
Ziyaretçi

Kedileri Kısırlaştırmanın Faydaları ve Zararları

Ad:  kedi-4.jpg
Gösterim: 754
Boyut:  55.4 KB

Erkek kedilerde keskin idrar kokusunu ortadan kaldırılması davranış bozukluklarının önlenmesidişi kedilerde üremenin kontrol edilmesi daha az kavgacı olmasıevden kaçmasını engellemedişi kedilerde erken yaşlanmanın önlenmesi kızgınlık zamanı huzursuzlukların önlenmesiileriki yaşlarda yumurtalıklarda kistlerin oluşmasını önlemek amacıyla yapılmaktadır.

Kedilere aspirin verilir mi?
Kesinlikle hayır aspirin kedileri zehirlemektedir kedilerinize paresetamol türevi ilaçlarda vermenizi tavsiye etmem.

Kedi kabızlık sebepleri
Kedilere özellikle hazmı zor olan ciğer akciğer tavuk kemiği vs gıda verilmesi kedilerde paraziter olgularmide ve bağırsaklarda yabancı cisimler yemek borusundaki anomaliler bağırsak düğümlenmesi su tüketiminin yetersiz olmasımamadaki selüloz oranının gereğinden fazla olması neden olabilir.Kedilerde sindirim yavaştır bu sindirim yaşlanmayla beraber artar bu nedenle yaşlı kedilerde daha fazla görülür.Kabızlık uzun tüylü kedilerde kısa tüylü kedilere oranla daha fazla görülür.

Kedi tüyü dökülmesi nedenleri nelerdir?
Kedilerin sağlıklı gıda ile beslenememeleri kedilerin kaliteli mamalarla beslenmemesiiç paraziter tedavilerin yapılmamasıstres faktörleri kedilerin taranmaması deri hastalıkları pire mücadelesinin yapılmaması biotin eksiklikleriçok sık yıkanmalarımevsimsel faktörlerçiftleşme ve hamilelik dönemlerihormonal dengesizlikler.

Kedi aşıları nelerdir?
Kedilerde kist-parazit aşısıkarma aşıleucomie aşısıfiv aşısıkuduzmicanfin aşısı yapılamaktadır. Yavrularda kist parazit tedavisi karma aşı leucomie fiv aşısı 2 doz olarak kuduz tek doz yapılmaktadır. Yetişkin kedilerde karma aşı leucomie aşısıkuduz yılda bir kez tek doz olarak uygulanmaktadır.

Kedi beslenmesi neden önemlidir?
Kediler etoburdular. Kediler doğaları gereği yemek konusunda seçicidirler düzenli öğün isterler ve temiz su isterler.Tüyleri parlak çevik bakışlar canlı ise sağlıklı besleniyor diyebiliriz.Kediler istedikleri sıcaklıkta olmayan ve iyi kokmayan yiyecekleri red ederler.beslenmede proteina vitaminid vitaminikarbonhidratlartemel yağ asitleritaurin olmassa olmaz dediğimiz temel öğelerdir. Beslenmede yavrularda ve yetişkinlerde arada bir konserve ve kuru mamahamile kedilerde gebeliğin son dönemlerinde normalin en az 3 katıemzirme döneminde kedilere en az 3 katıileri yaştaki yaşlı kedilerde hareketin az ise ve besini kullanamıyorsa daha az beslenmesini tavsiye etmekteyiz.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 25 Kasım 2016 15:34
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
18 Ağustos 2012       Mesaj #5
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

Kedi

Ad:  kedi-2.jpg
Gösterim: 578
Boyut:  11.8 KB

Etçil memelilerin kedigiller familyasından küçük bir hayvan (Felis). Kedi denince akla genellikle evcil kedi (F. domesticus) gelir. Bununla beraber birçok yabanıl kedi türü de vardır. Kediler, köpekdişleri iyi gelişmiş, çevik, kasları kuvvetli hayvanlardır. Postları çok çeşitli renklerde olur ve birçoğu kürkçülükte kullanılır. Evcil kedilerden ipeksi uzun tüylüler ankarakedisi, mavimtırak gri tüylü şartrökedisi ve siyamkedileri postlarının güzelliğiyle bilinirler. Kedinin ilk olarak Mısır'da evcilleştirildiği sanılmaktadır. Bu ülkede kedi kutsal sayılmış ve mumyaları yapılmıştır. Başlıca kedi türleri; evcil kedi, yabankedisi (F. silvestris), viverriskedisi (F. viverrina), minyon kedi (F. minuta), pampakedisi (F. pajeros) vb.dir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 25 Kasım 2016 15:33
In science we trust.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Ocak 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Kediler de Köpekler Kadar Zeki!


Ad:  thumbs_b_c_01418a4611f04869e64454d3d68b1b09.jpg
Gösterim: 672
Boyut:  45.7 KB
Japon bilim insanları, bilinenin aksine kedilerin de köpekler kadar zeki olabileceğini ortaya koydu. Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, hatırlama konusunda kedilerin de en az köpekler kadar iyi olduğunu ortaya koymak için kedilere hafıza testi uyguladı.

Deney kapsamında 49 evcil kedinin 15 dakika aradan sonra hangi kaptaki yemeği yediklerini hatırlama kabiliyetleri test edildi. Test sonucunda, kedilerin "nerede" ve "ne" sorularına cevap teşkil edecek bilgileri hatırladıkları görüldü. Bilim insanları, bu test sonucunun, insanların sabah ne yedikleri ve işteki ilk günleri gibi kişisel bilgileri hatırlamada kullandıkları "anılarla ilgili belleğin" kedilerde de bulunduğunu ortaya çıkardığını ifade etti.

Kyoto Üniversitesi araştırmacılarından Psikolog Saho Takagi, kedilerin geçmişteki tek bir olayı hatırlamak üzerine gösterdikleri bu performansın, insanların hafızalarına benzer özelliklere sahip olabileceklerini gösterdiğini belirtti. Kedilerin insanların jest ve mimiklerine karşılık verme üzerine yapılacak zeka testlerinde de köpekler kadar başarılı olacaklarına inanan bilim insanları, kedilerin zekalarının anlaşılmasının insanlarla kedilerin ilişkilerine katkıda bulunacağının altını çiziyor.

Kaynak: AA / Behavioural Processes (25 Ocak 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Mart 2017       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Amerikan Kedisi!


Ad:  c0be46813cea152b2d6f304a1faacd72.jpg
Gösterim: 1116
Boyut:  103.5 KB
ABD'de geliştirilmiş kedi ırkı. Kuzey Amerika Kıtası'na yerleşen ilk İngiliz göçmenlerin birlikte getirdikleri evcil kedilerden Amerikan kedisi, çok zeki, sevimli bir hayvandır. Amerikan kedisi, kuşaklar boyu uygulanan ayıklama sonucunda günümüzde ABD'de kediler arası güzellik yarışmalarında en çok ödül alan kedilerdendir. Evlerde yaşayan fare türünden kemiricileri acımasızca avlar.

Kafası geniş, omuzları ve göğsü iyi gelişmiştir, kasları güçlüdür. Kuyruğu orta uzunlukta, tüyleri kalın ve koyudur. En yaygın renkleri beyaz üstüne gümüş rengi, kahverengi üstüne beyaz, kızılkahverengi üstüne beyaz çizgilidir.

Kaynak: Grolıer Internatıonal Amerıcana
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Mart 2017       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Kediler, Sahiplerinin Dilini Öğreniyor mu?


Ad:  IMG_4633-720x405.jpg
Gösterim: 545
Boyut:  44.1 KB
Kediler muhteşem idarecilerdir. Yiyeceklerimizi yemek için 12.000 yıl kadar önce kendilerini evcilleştirdiklerini buldukları zaman, bu gerçek pekişmişti. Şimdi ise yeni bir çalışma, kedilerin ihtiyaçlarını daha etkili şekilde belirtmek için, sahiplerinin dilini öğrenip öğrenmediğini görmeyi umuyor.

Evet, kediler de bizim gibi aksan geliştirebiliyor olabilir. Takım üyesi, Lund Üniversitesi’nden Susanne Schötz şöyle söylüyor: “Kedilerin, seslerinin melodisini geniş oranda değiştirdiğini biliyoruz, fakat bu değişimi nasıl yorumlayacağımızı bilmiyoruz. Farklı koşullardaki (örneğin istedikleri konumlara erişmek istedikleri zaman, hoşnut, dost canlısı, mutlu, aç, huzursuz ve hatta sinirli oldukları zaman) yaklaşık 30 ila 50 kedinin seslendirmelerini kaydedeceğiz ve onların sesçil örneklerinde bulunan herhangi bir farklılığı belirlemeye çalışacağız.”

Bu yüzden Schötz ve takımı, sesle ilgili bu değişimleri anlamak amacıyla, tonlama, ses ve konuşma şeklinin, ‘kedi konuşmasını‘ nasıl etkilediğini görmek için beş yıllık bir çalışma yürütecek. Takım bunu, kedilerin konuşmasını, yaşadıkları bölgeye dayalı olarak çözümleyerek yapacak. Bu ses çözümlemesiyle birlikte, esas itibariyle, sevimli arkadaşınızın sizin konuşma kalıplarınızı edinip edinmediğinin görülmesi umuluyor. Schötz şöyle söylüyor: “Evcil kedilerin, insanların onlarla konuşurken kullandığı dil ve ağızdan ne ölçüde etkilendiğini bulmak istiyoruz, çünkü kediler, ürettikleri seslerde hafifçe farklı lehçeler kullanıyor gibi görünüyorlar.”

Çalışma, ilk başta bir nevi tuhaf bir soru yöneltiyor gibi göründüğü için kulağa müthiş gibi gelse de, takım, sonuçların, kedilerle birlikte nasıl daha iyi yaşayacağımızı anlamak konusunda bize yardımcı olacağına inanıyor, özellikle böylesi ünlü bir evcil hayvan oldukları düşünüldüğü, ve artık bakım evleri ve hastanelerde giderek daha fazla şekilde tedavi hayvanı olarak kullanıldıklarını gördüğümüz zaman.

Çalışma gittikçe daha ilginç hale geliyor çünkü vahşi kediler ile sokak kedileri, anneleri onları kendi başlarının çaresine bakmaları için yolcu ettikten sonra genelde miyavlamayı bırakıyorlar. Bu durum, kedinizin çok büyük ihtimalle sizin devasa, aptal bir anne kedi olduğunu düşündüğü bulgusunu ileriye götürüyor. Bu kuram, araştırmacı John Bradshaw’un kediler üzerinde 30 yıl boyunca çalıştıktan sonra çıkardığı Kedi Algısı kitabından sonra, 2014 yılında ivme kazanmıştı. Çalışma henüz yeni başlıyor olsa da, somut cevaplara sahip olmadan önce uzun bir süre bekleyeceğiz. Sorulacak bir sonraki soru, kedilerimizin söylediklerini aslında bilmek isteyip istemiyor olduğumuz. Sonuçta, bütün bu zaman boyunca bize küfür etmiş olabilirler.

Kaynak: ScienceAlert
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Mart 2017       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

Kediler Akrabalarını Tanıyabiliyor mu?


Bazı kediler ve başka hayvanlar akrabalarını kokusundan tanıyor. Onlar hakkında ne düşündükleri ise başka bir mesele. Yetişkin olarak tekrar bir araya gelen kardeş köpeklerden, kurtarıldıktan sonra Tayland’da annesiyle yeniden buluşan file kadar hayvanların kavuşması hakkında kalpleri ısıtan bol miktarda video var. Ama hayvanlar akrabalarını gerçekten tanıyor mu? Örneğin gözümüzün önünde büyüyen kedi ailelerinde çocuklar çevrelerindekilerin büyükanne veya büyükbabası olduğunu anlıyor mu?

Ad:  2533_m.jpg
Gösterim: 527
Boyut:  126.2 KB
Ergin siyam kedileri, yavrularının yumakla oynamasını izliyor. Birçok hayvan akrabalarını sesleri veya kokuları aracılığıyla tanıyabiliyor.

Kedi Ailesi!


İngiltere’deki Bristol Üniversitesi kedi davranışları uzmanı John Bradshaw yolladığı e-postada çoğu evcil hayvanın muhtemelen asla büyükanne veya büyükbabasıyla karşılaşmayacağını söylüyor. Sokak kedisi kolonileri ise “büyükanneler, kızları ve onların yavrularından oluşan farklı kuşaklardan dişiler arasındaki dayanışma üzerine kurulu oluyor,” diyor. Erkek kediler yavru yetiştirme işine karışmıyor. Ancak “anneden ayrı düşen yavruların kısa sürede ona ait anılarını unuttuğunu ve birleşmeleri durumunda tanımayadıklarını” da ekliyor Bradshaw.

Annesi veya büyükannesiyle hayatının daha ileriki bir döneminde yeniden karşılaşan bir kediye kokuları tanıdık geliyor olabilir. Ancak muhtemelen bizim anladığımız anlamda aile olarak görmüyor onları. Buna eski tanışıklık adı veriliyor. Kedilerin ve diğer hayvanların birbirlerini tanımakta kullandığı bir başka yöntem ise fenotip eşleşme olarak biliniyor. Burada, özel koku gibi aileye ait nitelikler genç yaşta öğreniliyor ve daha sonra başka hayvanlarla kıyaslama yapmada kullanılacak referans oluşturuluyor.

“Böylece hayvanlar, kuzen ya da baba tarafından üvey kardeş gibi daha önce hiç görmedikleri akrabalarını onlarla büyümedikleri halde ‘tanıyor,’” diyor Chicago Üniversitesi’nden Jill Mateo. Kedilerin, akrabalarını tanıdığını ama belli etmediğini tahmin ediyoruz. Tokyo Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma ise evcil kedilerin sahiplerinin sesini diğer insanların seslerinden ayırt ettiğini ama hiç umursamadıklarını gösteriyor.

Ad:  sokak-kedisi-national-geographic.png
Gösterim: 534
Boyut:  388.8 KB
Bir Baltimore sokağında iki sokak kedisi, elinde fotoğraf makinesiyle sokağa giren bir yabancıyı süzüyor. [Görsel: Vincent J Musi, 2010]

Kaynak: National Geographic
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Nisan 2017       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı

Kediler İnsanlara Sadece İlgisizmiş Gibi Davranıyorlar!


Ad:  588a000c8d907.jpg
Gösterim: 433
Boyut:  79.8 KB
Köpekler, günün sonunda eve vardığımız zaman bizi karşılamak için zıplaya zıplaya dış kapıya gidip kuyruk sallarken, kediler genelde, aldırışsız görünüyor. Fakat yapılan yeni bir çalışmaya göre aslında bu durumun hepsi numara yapmaktan ibaret. Çünkü kediler çok akıllılar. Oregon State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kedilerin aslında insanların arkadaşlığını yiyeceğe, kedi otuna ve dost kedilerin kokusuna tercih ettikleri sonucuna ulaştılar.

Baş araştırmacı Kristyn Vitale Shreve, birçok bilimsel tezin kedilerden eğitilmesi zor, dik başlı ve ilgisiz olarak bahsetmesinden hoşnut değil. Araştırmacılar, bu durumun doğru olup olmadığını sınamak için 45 kedi üzerinde bir deney yürüttüler; 23 tanesi ev kedisiydi ve 22 tanesi barınaktan gelmişti.

Her kedi iki buçuk saatliğine hücre hapsine konuldu ve araştırmacılar bu sürede her birinin tercih ettiği besini (tavuk, tonbalığı veya kedi ödülleri), oyuncağı (tüy, sallanan bir tüylü fare veya kovalamak için karton rulolara sahip yaylı “kedi dansçısı” teli), kokuyu (gerbil, kedi otu veya başka bir kedi) ve insan ile etkileşim türünü keşfettiler. Kediler daha sonra ‘serbest sonuç doğuran tercih değerlendirmesi’ olarak bilinen bir teste tabi tutuldu; çeşitli nesneler bulunan bir odaya konuldular ve her birine ne kadar ilgi gösterdiklerine bakıldı. Bu daha önce kediler üzerinde hiç yapılmamıştı.

Her biri, tercih ettikleri ve dört sınıftan oluşan nesnelerle çevrili bir çarpı işaretinin ortasına konuldu. İstedikleri gibi hareket etmekte serbesttiler. Bütün kediler deneyin püf noktasını anlamadı fakat anlayan 38 kediden 19’u, zamanın çoğunu besin, oyuncak veya koku (kokulu bir giysi icap ettiren) yerine insan ile geçirdiler. Bununla beraber besin, en ünlü ikinci şeydi ve 14 kedi tarafından seçildi, dört kedi oyuncakları seçti ve sadece bir tanesi kokuya gitti.

Araştırmacılar şöyle söylüyor: “Bu veriler, kedilerin insan etkileşimi yönünde tercih gösterecek kadar uzun süre evcilleşmediği görüşünü desteklemiyor. Genelde kedilerin sosyal etkileşim yerine yalnızlığı tercih ettiği düşünülse de, bu çalışmanın verileri aksini gösteriyor.” Ancak, bunun çok büyük boyutlu bir çalışma olmadığını ve farklı kedilerin farklı insanlara farklı tepkiler verebileceğini belirtmekte fayda var. Araştırmacılar, bazı kedilerin insanlarla zaman geçirmeye diğer kedilerden daha az eğilimli olabileceğini kabul ediyorlar, fakat sonuçta arkadaş canlısı kediler mutlaka vardır.

Kaynak: The Independent / ScienceDirect

Benzer Konular

7 Kasım 2011 / Teamoore Soru-Cevap
30 Mayıs 2009 / BrookLyn Taslak Konular