Arama

Meles (Meles anakuma)

Güncelleme: 11 Haziran 2013 Gösterim: 1.440 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
27 Mart 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Meles anakuma
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Korunma durumu: Asgari endişe (LC)
260px Meles meles anakuma at Inokashira Park Zoo


Temminck, 1844
Japanese Badger area

Dağılımı

Meles anakuma
, sansargiller (Mustelidae) familyasından memeli hayvan türü. Honshū, Kyūshū, Shikoku ve Shōdoshima'da bulunur.

Adlandırma

Bilimsel adının cins ismi olan meles Latince "sansar" ya da "porsuk" anlamına gelir. Tür adı olan anakuma Japonca "porsuk" anlamına gelen (anaguma - oyuk ayısı) kelimesinden gelir.

Fiziksel özellikleri


450px Meles 28Genus29
Porsuk (üstte), Meles leucurus (ortada) ve Meles anakuma (altta) türlerinin karşılaştırmalı resimleri.


Meles anakuma Avrupa'da yaşayan porsuk türünden daha küçük yapılıdır ve eşeysel dimorfizm daha az belirgindir.Erkeklerin ortalama boyu 79 cm., dişilerin ise 72 cm. civarındadır.Kuyruk uzunlukları 14 ila 20 cm. arasındadır. Erişkinler genellikle 4 ila 8 kg. ağırlığındadır. Gövdeleri küt, uzuvları kısadır. Ön ayaklarda toprağı kazmaya yarayan güçlü pençeler bulunur. Arka ayaklardaki pençeler daha küçüktür. Sırtlarında uzun gri-kahverengi kıllar bulunur. Göğüs kılları kısa ve siyahtır. Yüzünde bulunan karakteristik siyah-beyaz çizgiler porsuk kadar belirgin değildir. Koyu renkli kıllar daha çok göz çevresinde yoğunlaşmıştır. Kafatasları Avrupa'da yaşayan porsuktan küçüktür.

Kökeni

Hokkaidō'da porsuk bulunmayışı ve akraba olan M. leucurus porsuk türünün Kore'de bulunması porsukların atalarının Kore üzerinden Japonya'ya güneybetıdan geçtiğini gösterir.Genetik araştırmalar, önceden aynı türün alt türleri olarak sınıflandırılan bu iki tür arasında önemli farklılıklar olduğunu ve M. anakuma'nın genetik olarak daha homojen olduğunu belirtir.

Davranış

M. anakuma gececildir ve yılın en soğuk aylarında kış uykusuna yatar.Dişiler iki yaşından itibaren çiftleşmeye başlar ve ilkbaharda mart ile nisan ayları arasında iki ila üç yavru doğururlar. Doğum sonra tekrar çiftleşirler ancak embriyonik diyapoz sayesinde bir sonraki şubat ayına kadar döllenme olmaz.Bu tür Avruğa'da yaşayan porsuklardan daha yalnız yaşarlar; sosyal klanlar oluşturmazlar ve erkek ile dişi ömür boyu eşleşmezler. Çiftleşme döneminde erkek porsuğun bölgesi iki ya da üç dişi porsuğun bölgesiyle kesişir.

Yaşam alanı

Çeşitli ağaçlık ve ormanlık alanlarda yaşarlar.

Beslenme

Hepçil olan Meles anakuma solucanlar, böcekler, küçük meyveler ve Diospyros türü hurmalarlar beslenir.

Korunma durumu

Hâlâ yaygın olsalar da son zamanlarda dağılım alanları küçülmüştür.Günümüzde Japonya'nın %29'una yayılmışlardır ve son 25 yılda bulundukları alan %7 azalmıştır.Arazilerin imara ve tarıma açılmasının yanı sıra ülkeye getirilmiş rakun türleri ile olan rekâbet en yakın tehditleri oluşturur. Avlanmaları serbesttir ancak 1970'lerden bu yana azalmıştır.

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Caniformia (Köpeğimsiler)
Familya: Mustelidae (Sansargiller)
Cins: Meles
Tür: M. anakuma
Binominal adı: Meles anakuma
Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 23:29 Sebep: Sayfa Düzeni

Benzer Konular

11 Haziran 2012 / middnight2006 Taslak Konular
27 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular