Arama

İnce Gagalı Martı (Larus genei)

Güncelleme: 25 Haziran 2016 Gösterim: 2.004 Cevap: 1
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2014       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
İnce gagalı martı
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Korunma durumu: Asgari endişe (LC)
260px Larus genei

İnce gagalı martı
(Larus genei), martıgiller (Laridae) familyasından bir martı türü.

Özellikler

Büyüklüğü 37-40 cm, kanat açıklığı 90-102 cm kadardır. Yazları başlarında başlık gibi bir siyahlık olmamasına rağmen benzediği karabaş martıdan ufakça daha büyüktür. Baş ve koyu kırmızı gaganın, uzamış ince bir görünüşü vardır. Ayrıca bu kuşlar uzun boyunlu gözükürler. Bacaklar koyu kırmızı ve iris sarıdır. Yazın göğsün pembe bir renklenmesi vardır. Martılarda alışıldığı üzere olgunluğa ulaşması iki yıl sürer. İlk yıl kuyruk ucunda siyah band ve kanatlarda koyu alanlar görülür.

Yuva

Yerde yaptıkları yuvalarına 3 yumurta koyarlar. Martıların çoğu gibi kışın beslenecekleri zaman, akşamları tüneklerinde ya da her iki durumdada toplu halde yaşarlar. Açık deniz türü değildirler.

Adlandırma

İkili adlandırma kurallarına göre ilk kelime olan Larus cins adından gelmektedir. İkince kelime yani epitet olan genei ise İtalyan doğabilimci Giuseppe Gené'ye ithafen verilmiştir.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
25 Haziran 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

İnce Gagalı Martı (Larus genei)


Ad:  İnce gagalı martı.jpg
Gösterim: 138
Boyut:  6.8 KB
Karabaş martı ile karıştırılabilir. Ayırt etmek için ince gagalının ince uzun gagası ve boynuna, yuvarlak kafasına ve ayrıca otururken uzun bacaklarına dikkat etmek gerekir. Yazın karabaş martı gibi kafası kahverengi olmaz ama göğsü pembe bir renk alır. Türkiye’de en çok Bolluk’ta olmak üzere Seyfe, Kulu, Sultansazlığı ve Tuz göllerinde ürer. Kışın en çok Büyük Çekmece gölü ve Gediz, Büyük Menderes ve Çukurova deltalarında kışlar. Diğer bölgelerde nadiren görünür.
Sponsorlu Bağlantılar

-İnce gagalı martı (Larus genei), martıgiller (Laridae) familyasından bir martı türü.

Orta boylu bir martıdır. Kanat deseni karabaş martıyla tıpatıp aynı olsa da yazın başı tamamen beyaz, göğsü pembemsidir. Karabaş martıdan büyük ve değişik yapıdadır. Uzun gagalıdır; üst gagası alt gagasından uzun olması nedeniyle gagası kıvrık bir burnu anımsatır, yatay alnı gaganın uzunluğunu vurgular. Bacakları uzundur, yerdeyken yüksekte durur, dinlenirken göğsü daha yuvarlaktır, ancak tedirgin olduğunda ilginç bir şekilde boynunu uzatır ve uzun boynu ortaya çıkar. Kışın kulak örtülerinde grimsi küçük kulak beneği belirir (karabaş martınınki daha iri ve siyah), ancak tepesine veya ensesine doğru silik bağlar bulunmaz. Kışın gözü açık renklidir, hilal şekilli kesik göz halkası belirgin değildir, ancak üreme döneminde çoğunun gözü koyudur.

Gagası koyu kırmızıdır, uzaktan çoğu zaman siyahımsı görünür ve beyaz başında hemen fark edilir. Genci ve ilk kışında yapısal farkların yanında daha açık gagası, bazen koyu gaga ucu, erişkinde olduğu gibi farklı baş desenleri, ilk kışında (ve bazen daha önce) açık renkli gözünün oluşmasıyla karabaş martıdan ayrılır. Kanat ucunun içi daha açık, gencinin kanat üstü deseni soluktur. Uçarken kanatları biraz daha uzun ve kuyruğunun daha kısa olması seçilebilir, karabaş martıdan uzun boynu öne uzanır. Sesi: Karabaş martıdan daha genizsel, pez ve haşindir. Boy: 43 cm, KA: 100 cm.

-derlemedir-


Benzer Konular

20 Şubat 2018 / CrasHofCinneT Zooloji
13 Mayıs 2013 / _EKSELANS_ Zooloji