Arama

Entomoloji (Böcek Bilimi)

Güncelleme: 10 Haziran 2013 Gösterim: 19.491 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Entomoloji
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Entomoloji, böcekleri inceleyen bilim dalı.
Hayvanlar aleminin en kalabalık sınıfı olan Insecta, 700 bini aşkın bilinen türün yanı sıra, en az o kadar tanımlanmamış böcek türünü kapsar. Böylesine zengin bir tür çeşitliliği gösteren böcekler doğal olarak insan yaşamında öbür hayvanlardan çok daha büyük bir önem taşır.
Biyolojinin diğer alanları gibi entomoloji de birçok alt dala (sistematik entomoloji, ekoloji, etoloji, fizyoloji v.b) ayrılmıştır. Bu alt dalların çoğunda hem uygulamalı, hemde salt araştırmaya yönelik çalışmalar yapılır. Uygulamalı entomoloji çalışmları böcekleri zararları ve yararları açısından incelerken, kuramsal araştırmaların amacı tüm böceklere ilişkin temel bilgileri toplamaktadır. Uygulamalı entomoloji, tarla ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği ile ormancılık gibi alanlarla yakından ilişkilidir.
Bugün çağdaş entomoloji çalışmalarının odak noktası hala taksonominin tanımlama evresindedir ve Lepidoptera (pulkanatlılar) takımından kelebekler ve güveler gibi en iyi incelenmiş gruplarda bile sürekli yeni türler tanımlanmaktadır. Larva erişkin biçimleri birbirinden çok farklı olan tümbaşkalaşmalı böceklerin erişkinleri dışında, böceklerin yaşam evrelerini tanımlamak genellikle son derece güçtür.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
31 Mayıs 2013       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Entomoloji Dalları
  • Adli entomoloji ya da medikokriminal entomoloji: adli tıbba yardımcı olan ya da onun yetersiz kaldığı durumlarda, ceset üzerinde bulunan böcek ve diğer eklembacaklıların ergin ve larvalarından, maktülün ("cesedin") ölüm zamanını doğruya yakınlıkta ya da yaklaşık olarak tahmin etmeye çalışan bir bilim dalıdır.
  • Veterinerlik entomolojisi ya da araknoentomoloji: Böcekler sınıfının Phthiraptera, Siphonaptera, Heteroptera ve Diptera takımlarından böceklerin, Örümceğimsiler (Arachnida) sınıfının Acari alt sınıfından iki takımda (Acariformes ve Parasitiformes) toplanan Uyuz böceği, kene ve akarların ve kabuklular (Crustacea) filumundan hayvan sağlığını tehdit eden eklembacaklıları inceler. Veterinerlik parazitolojisi içinde bir alt bölümdür.
  • Etnoentomoloji: Böceklerin halk üzerindeki etkilerini konu edinir.
Türkiye entomologları
Sponsorlu Bağlantılar
  • Abdulgafur Acatay
  • Bekir Alkan
  • Hasan Sungur Civelek
  • Ali Demirsoy
  • Zeliha Düzgüneş
  • Ayla Kalkandelen
  • Tevfik Karabağ
  • Niyazi Lodos
  • Feyzi Önder
Vikipedi, özgür ansiklopedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
10 Haziran 2013       Mesaj #3
iceslush - avatarı
VIP ETC
ENTOMOLOJİ NEDİR
Entomoloji böceklerin incelenmesidir. Entomolojist veya entomolog ise böcek çalışan, onları inceleyen, gözlemleyen, toplayıp yetiştiren ve onlarla deney yapan kişidir. Araştırmalar, sistematik, evrim, ekoloji, davranış, anatomi fizyoloji, biyokimya ve genetik gibi biyoloji disiplinlerinin ışığında yapılır. Burada birleştirici özellik böceklerin çalışılmasıdır. Biyologların böceklerle çalışmasının bir çok nedeni vardır; laboratuvarda kültürlerinin yapılmasının kolay olması, üremelerinin hızlı olması bunlara örnek olarak sayılabilir. Omurgalılarla kıyaslandığında etik açıdan kaygıların da en az limitte olması önemli sebepler içinde yer alır.
18. yüzyılın başında modern entomolojik çalışmalar başlamıştır. İnsanların profesyonel pozisyonlarda böceklerle çalışmasının yanında böceklerin amatörler tarafından hobi amaçlı da kullanıldığı görülmektedir. Charles Darwin'in doğa tarihi hakkındaki ilk çalışmaları da böcekleri toplaması ile başlamıştır. Tüm hayatı boyunca da Dünya çapında amatör olarak da olsa böcek evrimi çalışmaya devam etmiştir. Günümüzde sahip olduğumuz Dünya çapındaki böcek çeşitliliği hakkındaki bilgilerimizin, profesyonel olmayanlar tarafından toplandığı bilinmektedir. Kelebek ve Coleoptera takımı örnekleri toplayan koleksiyonerlerin de bu bilgilere katkı sağlandığı görülür. Boylarındaki çeşitlilik, şekil, renk farklılıkları oldukça değisken ve merak uyandırıcıdır.

Kaynaklar
-Arnet Ross
- Ali Demirsoy
-Chapman
-J. Gullan and S. Craston
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen iceslush; 10 Haziran 2013 18:18 Sebep: Kaynakça
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

8 Haziran 2020 / *TeoDora* Genel Galeri
4 Şubat 2016 / iceslush Soru-Cevap
23 Nisan 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış
28 Ekim 2008 / volture Taslak Konular