Masaüstü Görünümü Üye Ol
Forum Ana Sayfa
Soru-Cevap > Yemek borusu nedir?
1 23
«Önceki KonuSonraki Konu»
Misafir14:40, 12 Ekim 2009 
Arkadaşlar yemek borusu nedir ve görevleri nelerdir ? Cevaplarınızı bekliyorum
En iyi cevap Blue Blood tarafından gönderildi

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı:
Arkadaşlar yemek borusu nedir ve görevleri nelerdir ? Cevaplarınızı bekliyorum
Yemek borusu, yenilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş bölgesi.
İçten dışa doğru örtü epiteli, düz kas ve bağ dokudan oluşmuştur. Besinler yemek borusundan geçerken yemek borusu peristaltik hareketler yapar. Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez. Besinler yemek borusundan mideye geçiş yapar. Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir. Besinler yemek borusundan geçerek mideye ulaşır.
Cevap
Blue Blood14:42, 12 Ekim 2009 
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı:
Arkadaşlar yemek borusu nedir ve görevleri nelerdir ? Cevaplarınızı bekliyorum
Yemek borusu, yenilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş bölgesi.
İçten dışa doğru örtü epiteli, düz kas ve bağ dokudan oluşmuştur. Besinler yemek borusundan geçerken yemek borusu peristaltik hareketler yapar. Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez. Besinler yemek borusundan mideye geçiş yapar. Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir. Besinler yemek borusundan geçerek mideye ulaşır.
Cevap
Misafir14:43, 12 Ekim 2009 
Çok teşekkür ederim
Cevap
Misafir15:22, 12 Aralık 2009 
Yenilengıdalarınağızdan sonraki geçiş bölgesi, boğaz. Yenilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş bölgesi, boğaz. İçten dışa doğru örtü epiteli, düz kas ve bağ dokudan oluşmuştur. Besinler yemek borusundan geçerken yemek borusu peristaltik hareketler yapar. Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez.Besinler yemek borusundan mideye geçiş yapar.Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir.Besinler yemek borusundan geçerek mideye ulaşır. Hazım kanalının başlangıç kısmı. Yetişkin bir şahısta boyu 25 cm kadar olup, üç kısımdan teşekkül eder. Bunlar: 1. Boyun parçası: En kısa bölümüdür. 2. Göğüs parçası: En uzun parçadır. 3. Karın parçası: Diyafragmayı geçtikten sonraki bölümdür. Üç darlık mevcuttur. Birinci darlık dişlerden îtibâren 18 cm’de boğaz (farinks) ile birleştiği yerde; ikinci darlık 28 cm’de yemek borusunun sol bronş dalı ile çaprazlaştığı yerde; üçüncü darlık ise 43 cm’de yemek borusunun mîdeyle birleştiği yerdedir. Bu darlıkların bilinmesi hastalıkların daha çok buralarda oturması, yabancı cisimlerin buralara takılması, yanıkların daha fazla buralarda olması bakımından mühimdir. Yemek borusunun iç yüzeyini; alt (karın) parçasında çok katlı silindirik epitel hücreleri, geri kalan parçalarında çok katlı yassı epitel hücreleri, örter. Alt 1/4 bölümü, irâdemiz dışında hareket sağlayan çizgisiz adalelerden, 1/4 yukarı bölümü irâdemizle hareket sağlayan çizgili adalelerden ve geri kalan 2/4 orta bölümü her iki cins kasın karışımından yapılmıştır. Oksijenden zengin kanı, sol mîde atardamarı alt trioid atardamarı, aort kavisi ve inen aort vâsıtasıyla alır. Oksijenden fakir kanı götüren damarlar portal ve kaval toplardamar sistemine açılır. Portal ve Kaval toplardamarları birbirleriyle ağızlaştığından sinoz gibi bâzı hastalıklarda yemek borusunda varisler meydana gelir ve tehlikeli öldürücü kanamalara sebep olur. Vagus sinirinden ve sempatik ağdan gelen sinirlerle uyarılır.Yemek borusunda üç hareket husûle gelir. Birincisi yutmayı temin eden hareketler; ikincisi yutma güçlüğü olan hastalarda müşâhade edilebilen ve besinlerin geri gelmesini sağlayan hareketler; üçüncüsü ne gibi bir vazifesi olduğu hâlâ tartışmalı olan solucan kıpırdamaları şeklindeki hareketlerdir. Yemek borusunun hastalıklarında, hemen hemen hiçbir hastalıkta görülmeyen şekilde kolay ve yeterli bir hikâye alınır. Dil bilmeyen bir hasta, hatta hiç konuşmayan bir hasta bile işâret ederek kolaylıkla yutamadığını, yiyecekleri geri çıkardığını anlatabilir. Üç tipik belirtisi vardır: Yutma güçlüğü (disfajı); yutulan şeylerin mîdeye değmeden geri çıkarılması (regürjitasyon) ve ağrı. Yemek borusu hastalıklarının teşhisinde baryum içirilerek yemek borusunun röntgen filminin çekilmesi mühim bir usüldür. Ayrıca “özofagoskop” denilen özel âletle yemek borusu içine girilerek kanalın içi gözlenebilir ve hastalığın teşhisi için parça (biopsi) alınabilir. En sık görülen hastalıkları arasında yabancı cisimlerle had tıkanması, doğuştan anormal yemek borusu, yemek borusu iltihabı, kimyevî maddelerle meydana gelen yanıklar, yemek borusu ülserleri ve kanserleri sayılabilir.


Yemek borusu korunma yöntemleri, Yemek borusu nedenleri, Yemek borusu tehşis, Yemek borusu korunma yolları, Yemek borusu başlangıcı, Yemek borusu nedir, Yemek borusu ilaçları, Yemek borusu
Cevap
Misafir15:56, 9 Ekim 2010 
Yemek borusu, yenilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş bölgesidir.
Cevap
misafir19:39, 27 Ekim 2010 
yemek borusu besinlerin yapısında bulunan kaslar yardığımıyla midye iletir.
Cevap
Misafir15:23, 4 Aralık 2010 
YEMEK BORUSU : yemeği mideye ulaştıran kanaldır ve sindirim organıdır.
Cevap
Misafir17:11, 23 Ocak 2011 
yemek borusu besinleri mideye iletir
Cevap
Misafir16:50, 18 Ekim 2011 
yemek borusu yutakile mide arasında bulunurlar
Cevap
Misafir17:11, 26 Ekim 2011 
Ağızdan sonra yutak gelir ondan sonra yemek borusuu.
Cevap
1 23
«Önceki KonuSonraki Konu»
Tüm Soru-Cevap Konuları
Benzer Konular
Yemek Borusu Nedir? Yemek Borusunun Yapısı ve Görevleri
Yemek Borusu Nedir?
Soluk Borusu (Nefes Borusu) Nedir? Soluk Borusunun Yapısı ve Görevleri
Yemek borusu kanseri hakkında bilgi verir misiniz?
Özofagus (Yemek Borusu) Hastalıkları