Arama

Çikolata bağımlılık yapıyor mu?

Güncelleme: 15 Kasım 2009 Gösterim: 2.547 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
cikolata bağımlılığı cikolata krızi hakkında bilgi alabilirmiyim.?
Sponsorlu Bağlantılar
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
15 Kasım 2009       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

cikolata bağımlılığı cikolata krızi hakkında bilgi alabilirmiyim.?

'Çikolata krizi'nin nedeni

Sponsorlu Bağlantılar
Yağlı ve şekerli yiyecekler tıpkı uyuşturucu madde gibi bağımlılık yaratabiliyor. Beyin bir süre sonra bu yiyecekleri arar hale geliyor
31/01/2003 (1086 kişi okudu)
LONDRA - Fazla abur cubur yemek sadece bir kontrolsüzlük sonucu olmayabilir. 'Fast food'un biyolojik etkilerini ölçen bilim adamları, bu tür gıdaların yeme isteğini kontrol altına almayı zorlaştıran hormonal değişikliklere yol açtığını keşfetti. Bilim adamlarına göre cips, gazlı içecek, burger ve şeker gibi abur cuburlara yönelik alışkanlık, tıpkı uyuşturucuların yarattığı gibi bir bağımlılık yüzünden ortaya çıkabiliyor.

Şişmanladıkça kötüleşiyor
'New Scientist' adlı tıp dergisinde yayımlanan bir raporda, kişilerin kilo aldıkça, şişmanlık ve iştahla ilişkisi bulunan leptin hormonuna ve beyindeki yeme hissini uyaran galanin proteinine karşı daha dirençli oldukları belirtildi. Leptin hormonu, beynin yeme alışkanlığını düzenleyen bölümüne sinyaller gönderiyor, ancak şişmanladıkça hormonun etkilerine direnç geliştiriliyor.
Seattle'daki Washington Üniversitesi'nden endokrinoloji uzmanı Michael Schwatz, kiloluların beyinlerinin, vücuttaki yağ oranı arttıkça hormonlara yanıt verme kabiliyetini kaybettiğini söyledi. Diğer yandan ABD'li uzmanların hayvanlar üzerinde gerçekleştirdikleri deneyler, yağ ve şeker açısından zengin yiyeceklerin, beyinde 'hayır' demeyi zorlaştıracak değişiklikler yaratabileceğini gösteriyor. Bu tip yiyeceklerin fazla alınması, beyindeki doğal opioidleri uyararak, o kadar yoğun olmasa da, eroin ve kokainin yarattığı duyguya benzer bir his yaratıyor. Princeton Üniversitesi psikologlarından John Hoebel'in yaptığı bir test, yüzde 25 oranında şeker içeren bir besinle beslenen kobayların, besinden şeker çıkarıldığında 'titreme' ve 'diş takırdaması' gibi yokluk semptomları gösterdiğini ortaya koydu. Aynı nörokimyasal olayın, daha yoğun olmakla beraber, uyuşturucu yokluğu çeken eroin bağımlılarında da gözlemlendiği belirtildi.

Fast food'a karşı koz
Henüz insanlar üzerinde testleri yapılmamış olsa da, bu tez avukatlar tarafından da kolay benimsendi. Obezite yüzünden fast food endüstrisine açılan davalarda, bu tezden yola çıkarak davacının yaşadığı problemin suçunun, bu yiyecekleri satanlarla paylaşılması gerektiği savunuluyor. (Independent/aa)



Benzer Konular

17 Aralık 2012 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
1 Aralık 2013 / DOKTOR Soru-Cevap
29 Haziran 2012 / Misafir Taslak Konular
31 Temmuz 2009 / hadrian Soru-Cevap
6 Kasım 2008 / Misafir Taslak Konular