Arama

Bilim Dünyası'ndan Son Haberler, Gelişmeler - Sayfa 2

Güncelleme: 4 Aralık 2016 Gösterim: 276.455 Cevap: 269
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
7 Aralık 2006       Mesaj #11
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
"MARS'TA AKARSU OLABİLİR"

Sponsorlu Bağlantılar


ANKARA - Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), Mars'ta uzun süre görev yapan uzay aracı Mars Global Surveyor'ın gönderdiği fotoğraflar, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde akarsu bulunabileceği yolunda önemli kanıtlar ortaya koyuyor.
NASA'nın Mars Keşif Programı'nın Başkanı Michael Meyer'in NASA'nın web sitesinde yayınlanan açıklamasına göre, son yapılan gözlemler, Mars'ın yüzeyinde suyun aktığına dair güçlü kanıtları gözler önüne seriyor.
NASA'nın internet sitesinde yapılan açıklamada, Global Surveyor'ın gönderdiği fotoğrafları inceleyen bilim insanlarının, Mars yüzeyinden 7 yıl arayla çekilen fotoğrafları kıyasladıklarında, uzaydan gelen parçaların çarpmasının neden olduğu 20 yeni krater ile krater duvarından su damladığı ya da sızdığını düşündürecek kanıtlar saptadıkları belirtildi.
Krater duvarının görüntülerine göre, suyun iki yarıktan aşağı indiğinin sanıldığını belirten NASA, aşağı damlayan suyun Kızıl Gezegen'in dondurucu, neredeyse havasız yüzeyinde uzun süre kalamadığını, donduğunu ya da buharlaştığını kaydetti. Bu durumun Mars'ta önemli miktarda su bulunabileceği ve zaman zaman dışarı sızabileceği düşüncesini kuvvetle akla getirdiği kaydedildi.
Bilim insanlarının, bu suyun donmadan önce parçaları aşağıya doğru taşıyacak kadar uzun süre sıvı şeklinde kalabileceğini düşündüklerini belirten NASA, yeni tespit edilen iki akıntı izinin birkaç yüz metre uzunluğunda olduğunu ifade etti.
Bilim insanları daha önce Mars'ta buz ve gaz biçiminde suyun varlığını ortaya koymuşlardı.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:54
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
8 Aralık 2006       Mesaj #12
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
DISCOVERY'NİN FIRLATILIŞI ERTELENDİ

Sponsorlu Bağlantılar


CAPE CANAVERAL - Uzay mekiği Discovery'nin TSİ 04.35'te planlanan fırlatma işlemi, alçak seviyede yoğun bulutlanma olması nedeniyle ertelendi.
Yarın yapılabilecek olan fırlatmanın, o gün sert rüzgar beklenmesinden ötürü yine ertelenme ihtimali bulunuyor. NASA yöneticisi Michael Griffin, daha önceki açıklamasında, ''fırlatma ertelenirse muhtemelen cumartesi gününe kadar beklenir'' demişti. Ancak cumartesi için yapılan hava tahminleri de daha kötü koşulları gösteriyor. Sert rüzgar beklenmesinden ötürü o gün fırlatma ihtimalinin ancak yüzde 10 olduğu bildirildi.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:54
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
15 Aralık 2006       Mesaj #13
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
DISCOVERY ASTRONOTLARI 2. YÜRÜYÜŞÜ TAMAMLADI



HOUSTON - Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) inşasını sürdüren ve UUİ'nin elektrik tesisatının yeniden döşenmesi için ikinci kez uzaya çıkan Discovery uzay mekiğinin 2 astronotu, yürüyüşlerini tamamladılar.
NASA'dan yapılan açıklamaya göre, Amerikalı Robert Curbeam ile İsveçli Christer Fuglesang'ın, öngörülenden 20 dakika önce, TSİ 10.15'te başlayan uzay yürüyüşleri 5 saat sürdü. Yürüyüşün 6 saatten fazla sürmesi bekleniyordu.
Açıklamada, astronotların öngörülen bütün görevleri yerine getirdiği ifade edildi.
Curbeam ve diğer arkadaşı Sunita Williams'ın 16 Aralık Cumartesi günü yapacakları ve elektrik hattı döşeme çalışmasının tamamlanmasının öngörüldüğü üçüncü uzay yürüyüşünden sonra işlerin tamamlanmaması durumunda dördüncü bir uzay yürüyüşü olasılığının bulunduğu belirtiliyor.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:54
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2006       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Uzay Mekiği Discovery Fırlatıldı

Uzay mekiği Discovery, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden TSİ 03.47’de fırlatıldı ve 7 kişilik mürettebatıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yolculuğuna başladı.Discovery, Güneş Sistemi’nde koloniler kurulabilmesine ve özellikle de Mars’a gidilebilmesine olanak sağlayacak olan UUİ’nin inşasına yardımcı olacak.Astronotlar, 12 gün sürecek yolculukları sırasında öncelikle UUİ’yi genişletmek için yeni bir metal kiriş ekleyecek, ayrıca UUİ’nin tüm elektrik ve klima bağlantılarını yeniden yapacak. NASA Başkan Yardımcısı Bill Gerstenmaier, çok karmaşık olarak değerlendirdiği bu görevlerin yerine getirilmesi için toplam 19 saat sürecek 3 uzay yürüyüşünün öngörüldüğünü belirtmişti. İsveç, sabaha karşı fırlatılan Discovery ile ilk İsveçli astronot Christer Fuglesang’ın uzaya çıkışını sevinçle kutladı. İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, Discovery fırlatılmadan kısa bir süre önce astronot Fuglesang’ı telefonla arayarak sohbet etti ve iyi şanslar diledi. Reinfeldt, sözcüsü aracılığıyla İsveç haber ajansı TT’ye yaptığı açıklamada, “Umarım, yolculuk plana uygun bir şekilde olur ve (Fuglesang’ın) uzayda başarılı çalışmalar yapar” dedi. Kral Carl 16. Gustaf da kutlamalara katılarak bir mesaj yayımladı. Mesajda, Fuglesang’ın Uluslararası Uzay İstasyonuna koymak için yanında küçük bir İsveç bayrağı olmasını ümit ettiğini söyledi.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
18 Aralık 2006       Mesaj #15
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
ASTRONOTLAR 4. KEZ UZAYA ÇIKACAK



LOS ANGELES - Uluslararası Uzay İstasyonundaki astronotlar, istasyondaki işlerini tamamlamak için, daha önceden planlanmayan bir yürüyüş için tekrar uzaya çıkacak.
Astronotlar Robert Curbeam ve Sunita Williams, önceki gün çıktıkları üçüncü uzay yürüyüşünde işlerinin büyük kısmını tamamladılar, ancak yeni güneş paneli yerleştirmek için yerinden sökülmesi gereken eski paneli tamamen söküp kapatamadılar.
Sıkışan 33 metrelik panelin kanatlarını kapatmak için uzun süre uğraşan astronotlar, uzay yürüyüş zamanlarının tükenmesi nedeniyle istasyona geri döndüler.
7,5 saatlik uzay yürüyüşünde, panelin üçte ikisinin kapatılması başarıldı, ancak iki astronotun uzay yürüyüşü zamanları tükendi.
Astronotların bugün dördüncü kez uzaya çıkarak, güneş panelinin sıkışan kanatlarındaki sorunu çözmesi, kanatları tamamen kapatmaları ve paneli üzerinde bulunduğu temeldeki depolama kutusuna yerleştirmeleri bekleniyor.
Kutuya yerleştirilecek panel, daha sonraki bir uçuş sırasında uzay istasyonundaki yeni yerine taşınacak.
İstasyona Mart ayında yapılacak uçuşta ise güneş panelinin öteki kanadı kapatılacak.
Dördüncü uzay yürüyüşü, Discovery'nin dönüşünü bir gün geciktirecek ve mekik Cuma günü dünyaya dönecek.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:54
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
20 Aralık 2006       Mesaj #16
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
SANAL ALEMDE UZAY KEYFİ BAŞLIYOR



LOS ANGELES - ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ile internet arama motoru Google arasındaki işbirliğiyle internet kullanıcıları, çok yakında Mars kanyonlarını keşfedebilecek ya da Ay yüzeyinde sanal bir uçuş yapabilecek.
NASA ve Google'dan yapılan ortak açıklamada, iki kuruluş arasında varılan anlaşmaya göre Mars ve Ay'dan elde edilen verilerin internet üzerine taşınacağı, uzun dönemde de NASA'nın araştırmaları için Google'ın veri kapasitesinin bir kısmından yararlanmaya çalışacağı kaydedildi.
NASA ve Google arasındaki projelerden birisinin, dünya haritasını kent sokaklarına kadar ayrıntılı bir şekilde gösteren Google Earth benzeri bir format ile, Mars ve Ay'a ilişkin ayrıntıların görülmesinin sağlanması olduğu kaydedildi.
Ortak açıklamada, gerçek zamanlı hava tahminine, Mars ve Ay'ın yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu haritalarına ulaşılmasının, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun ve uzay mekiğinin herhangi bir bilgisayar ekranından gerçek zamanlı izlenmesinin amaçlandığı belirtildi.
İki kuruluş arasındaki işbirliğiyle NASA, Google'ın sunucu gücü ve geniş bellek kapasitesi ile uzay araştırmalarına da destek sağlayacak.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:54
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
24 Aralık 2006       Mesaj #17
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
DİSCOVERY UZAY MEKİĞİ İNDİ



CAPE CANAVERAL - Discovery uzay mekiği, dünya yörüngesinde 380 km. irtifada Uluslararası Uzay İstasyonu'nun inşasındaki görevini tamamlayarak, 13 gün sonra ABD'nin Florida eyaleti Cape Canaveral uzay üssüne yumuşak iniş yaptı.
Akşam karanlığında yağmurun ıslattığı piste tekerlek basan mekikte 7 astronotun içinde Kaptan Pilot Mark Polansky, ''işi başarmaktan gururluyuz'' dedi.
Yere inişi iki ses duvarı patlamasıyla bilinen mekiğin hava muhalefetinden geciken inişi, California'ya yapılamadı ve mecburen fırlatıldığı üs olan Cape Canareval'a yönlendirildi. İniş için üçüncü olasılık New Mexico eyaletinde Ak Kum Çölü'ydü.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:54
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
26 Aralık 2006       Mesaj #18
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
GEZEGEN AVCISI GÖREVE HAZIR



ANKARA - Güneş Sistemi'nin dışındaki gezegenleri gözleyecek "Gezegen Avcısı" lakaplı uzay aracı yarın Kazakistan'ın Baykonur uzay üssünden fırlatılacak.
Güneş Sistemi'nin dışında Dünya'ya benzeyen gezegenleri araştıracak ve keşfedecek ilk uzay aracı "Corot" Fransa liderliğindeki çok uluslu bir bilim ekibinin çalışması olacak.
Soyuz füzesiyle uzaya gönderilecek Corot, kutup yörüngesinde 827 kilometre irtifada yörüngeye oturtulacak ve yaklaşık 2,5 yıl süreyle "yıldız tarlalarını" gözleyecek.
Fransız uzay ajansı Cnes liderliğindeki projeye, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Avusturya, İspanya, Almanya, Belçika ve Brezilya katılıyor.
Güneş panellerinden elde ettiği enerjiyle çalışan uzay aracının ileri teknoloji ürünü kameralarının önemli keşifler yapması bekleniyor.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:54
ReberamiN - avatarı
ReberamiN
Ziyaretçi
26 Aralık 2006       Mesaj #19
ReberamiN - avatarı
Ziyaretçi
13.12.2006
Sıkın dişinizi! 2030'u bekleyin

24 yıl sonra neler olacak?

24 yıl sonra dünya neye benzeyecek? Dünyanın en önemli gelecek bilimcilerinin (futurolog) oluşturduğu Dünya Futurolog Birliği bu sorunun yanıtını verdi.

Bilimsel ve teknolojik gelişmelere göre 2030’da dünyada şunlar olacak:

-Dünya nüfusu 8.2 milyara ulaşacak. Kişi başına düşen gelir ortalaması 6 bin dolardan 11 bin 500 dolara yükselecek.

-Dünya politikası, ülkelerin İslam’a bakışı üzerine şekillenecek.

-Türkiye’nin AB’ye katılımıyla birlikte Avrupa Birliği içerisinde de İslam’ın etkisi daha fazla hisedilmeye başlanacak.

-İşleyişten rahatsız olan İngiltere ve yanına çekeceği bazı ülkeler AB’den çıkacak.

-İnsanoğlu ilk kez Mars’a ayak basacak.

-Süper bilgisayarlar avuç içine sığacak. Kıyafetlerden gözlüklere kadar her üründe bilgisayar bulunacak.

-Nanoteknolojiyle beynimiz bilgisayarla iletişim kuracak.

-Yıpranan organlar yine nanoteknolojinin nimetleri sayesinde kendi kendine yenilenecek.

-Genetik ve kök hücre gelişmeleriyle insan ömrü uzayacak. Aynı şirket içinde 4 jenerasyondan insanlar birlikte çalışacak.

-Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, buzdolabı hayatımızdaki yerini koruyacak... Ancak manuel kontroller yerine ya kendi kendilerine ya da sesle kumanda edilecekler.//
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:55
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
8 Ocak 2007       Mesaj #20
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
MARS ROBOTLARI YAŞLANDIKÇA AKILLANIYOR



ANKARA - Mars'a 90 günlüğüne gönderilmesine karşın üç yılı tamamlayan robotlar Spirit ve Opportunity, bilgisayarlarına yüklenen yeni yazılımlarla daha akıllı ve bağımsız hale geldiler.
"Yaşlı köpeğe yeni numara öğretiyoruz" diyen NASA'nın robotlardan sorumlu bölümü Jet Motorları Araştırma Merkezi'nin proje müdürü John Callas, robotların yeni yetenekleri arasında, toz fırtınalarını veya bulut örtülerini otomatik olarak tanıma ve bunların fotoğraflarını Dünya'ya gönderme, ayrıca kaya örneklerini incelemek için robot kollarını uzatmanın güvenli olup olmadığını anlama gibi özellikler bulunduğunu söyledi.
Callas, Mars'a 3 Ocak 2004'te inen Spirit ve 24 Ocak 2004'te inen Opportunity'nin, yeni yazılımlarla ayrıca önlerindeki bir engele kısa bir mesafe kala kritik manevra kararı verebilme ve böylece bir engele takılıp kalmama olanağı sağlayan yeni bir navigasyon sistemine de sahip olduklarını belirtti.
Bilim adamları, daha önce her biri golf aracı büyüklüğündeki robotları Yer'den kumanda etmek ve zaman zaman takıldıkları engellerden kurtarmak için uzun süre çaba harcamışlardı.
Yeni yazılımların bilim adamlarına Kızıl Gezegen'in keşfinde önemli zaman kazandırması bekleniyor.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:55

Benzer Konular

8 Ekim 2017 / Misafir Bilgisayar
28 Kasım 2016 / Hi-LaL Tıp Bilimleri
30 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
10 Kasım 2008 / Ziyaretçi Taslak Konular