Arama

Alexander Graham Bell

Güncelleme: 18 Mayıs 2018 Gösterim: 448.995 Cevap: 6
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
6 Kasım 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı

Alexander Graham Bell

Ad:  Alexander Graham Bell1.jpg
Gösterim: 6865
Boyut:  60.6 KB

(d. 3 Mart 1847, Edinburgh, İskoçya - ö. 2 Ağustos 1922, Cape Breton Adası, Nova Scotia, Kanada)
Sponsorlu Bağlantılar
1876’da telefonu icat eden İskoç asıllı ABD’li odyolog.

Bell ailesi, iki kuşak boyunca konuşma düzeltimi ve hitabet alanlarında önde gelen ororiteler yetiştirmekle tanınmış, Alexander Melville Bell’in, Standart Elocutionist (Standart Hatip) adlı yapıtı ise İngilizcede yaklaşık 200 kez basılmıştı. Genç Bell ile iki kardeşi, aile mesleğini sürdürmek üzere eğitim gördüler. Bell’in işitme özürlüler için gençlik yıllannda çeşitli buluşlar yapması ve daha 30’una varmadan telefonu bulması, aldığı eğitimin ne denli sağlam olduğunu gösteriyordu.

Alexander (11 yaşma gelinceye değin adında “Graham” ela yoktu), Eliza Grace Symonds Bell ile Alexander Melville Bell’in üç erkek çocuğundan ortancası idi. Özel bir okulda geçirdiği bir yıl, 14 yaşında mezun olduğu Edinburgh Kraliyet Lisesi’ndeki iki yıl ile Edinburgh Üniversitesi’nde ve Londra’daki University College’da katüdığı birkaç dersin dışında Bell büyük ölçüde aile içinde yetiştirildi ve kendi kendini eğitti. İlk resmî görevi, Moray ilindeki Elgin’de ilkokul çocuklarına müzik ve güzel konuşma dersleri vermek oldu. 1864’te Elgin’deki Weston House Akademisi’nde yatılı öğretmen olarak çalışmaya başlayan ve burada ses üzerindeki ilk çalışmalarına girişen Bell, böylece başlattığı meslek yaşamını, bir bilim adamı ve öğretmen olarak yaşamının sonuna değin kesintisiz sürdürecekti.

1868’de Londra’ya geçerek ses eğitimi ve sağırlara konuşma öğretmek üzere babasının yanında çalışmaya başladı. Babası Amerika’da ders verdiği dönemlerde de onun tüm görevlerini üstlendi. Önce kardeşinin, ardından da ağabeyinin veremden ölmesiyle geçirdiği şok ve mesleki görevlerinin yarattığı gerginlik, genç Bell’in sağlığının bozulmasına neden oldu. Bunun üzerine Bell ailesi 1870’te Kanada’ya göçerek Ontario’ya yerleşti. Alexander burada kısa sürede iyileşti.

1871’de birkaç haftalığına Boston’a geçen Bell, burada dersler verdi ve babasının sağırlara konuşma öğretmeye yönelik olarak geliştirdiği ve 1866’da Visible Speech (Görülebilir Konuşma) adlı kitabında yayımladığı yöntemi tanıttı. Her fonetik simgenin dudaklar, dil ve damak gerisi gibi konuşma organlarının belirli bir konumuna karşılık düşmesinden yararlanan bu yöntemde, konuşma seslerini çıkarabilmeleri için sağırlara bu organların hareketlerini taklit etmeleri öğretiliyordu. Graham adını bu dönemde alan genç Bell, babasının sistemini kullanarak, sağırlara konuşma öğretilebileceğini kanıtladı ve ulaştığı şaşırtıcı sonuçlar sayesinde birçok yerden konferans çağrılan aldı.

Bell, ailesinin yanında tatilini geçirdiği dönemlerde bile ses üzerindeki deneyimlerini sürdürdü. 1872’de Boston’da işitme özürlülerin öğretmenlerini yetiştirmek üzere bir okul kurdu, Visible Speech Pioneer (Görülebilir Konuşma Öncüsü) adlı broşürünü hazırladı, çalışmalannı ve derslerini sürdürdü. 1873’te de Boston Üniversitesi’nde ses fizyolojisi profesörü oldu.
Ellerini kullanmada hiçbir zaman usta olmayan Bell’in usta bir makine tamircisi ve tasarımcı olan Thomas Watson’la tanışması kendisi için bir şans oldu. Genç Thomas Watson, Bell’in 1873-76 arasında sesi elektrik aracılığıyla iletecek bir cihazın geliştirilmesine yönelik olarak sürdürdüğü çalışmalarında ona coşkuyla yardımcı oldu. Bell ile Watson’un uzun gece çalışmaları, artık elle tutulur sonuçlar vermeye başlamıştı.

Bell’in yardımcı olduğu iki sağır çocuğun, George Sanders ile Mabel Hubbard’m babaları, genç öğretmenden bilimsel araştırmalarında kendisine mali açıdan yardımcı olacak kadar etkilenmişlerdi. Bell ile Watson günlük mesai saatleri içinde, piyasadan aldıkları yüklü siparişleri de karşılamak durumundaydılar. Bu nedenle Bell’in sağlığı yeniden bozuldu. 6 Nisan 1875’te aynı anda birkaç mesajı iletebilen telgraf sisteminin patentini aldı. Ancak bunu izleyen yorucu altı ay boyunca, bir yandan günlük mesleki işlerini sürdürürken, geceleri de atölyede yaptığı uzun çalışmalar yüzünden giderek kötüleşen sağlığını düzeltebilmek için Kanada’ya ailesinin yanma dönmek zorunda kaldı.

Eylül 1875’te Boston’a dönerek telefonla ilgili patent hazırlıklarına girişti ve 7 Mart 1876’da ABD Patent Dairesi’nden 174.465 numaralı patentini aldı. Patent belgesinde buluşa ilişkin olarak şu sözler yer alıyordu: “.. .ağızdan çıkan seslere ya da başka seslere eşlik eden, hava titreşimlerine benzeyen elektrik titreşimleri yaratarak, ağızdan çıkan sesleri ya da başka sesleri telegrafik olarak iletmeye yönelik bir yöntem ve aygıt...”

Bunu izleyen bir yıl içinde aygıt üretilerek piyasaya sürüldü, ama aynı dönemde, ileride sayısı yüzleri bulacak olan hukuk davaları da açılmaya başlamıştı. O güne değin hep bir oyuncak olarak görülen ve yaratıcısına da garip bir insan olarak bakılmasına yol açan telefon, tarihin en karmaşık patent davalarının konusu olmuştu. Bu davalardan en çok ün kazanan ikisi, Dowd ve Draw- baugh davalarıydı. Bu davalarda, yeni güç- lenmekte olan Bell Telephone Company, patent hakları ihlalinden kalkarak, dev Western Union Telegraph Company’nin bu iki yan kuruluşuyla başarılı bir biçimde mücadele etti.

Bell’in patentlerinin geçerlilik süresince hep sürüp giden bu davaların sonunda, dalgalı akım ilkesinin ilk olarak Bell tarafından düşünüldüğü ve uygulamaya konduğu kabul edildi. 1877’de Bell kendisinden 10 yaş küçük olan Mabel Hubbard’la evlendi.
Ama Bell’in bilimsel çalışmaları telefonun icadıyla bitmiyor, gerçekte pek çok bakımdan yeni başlıyordu. Washington kentine yerleşen Bell, iletişim üzerindeki deneylerini sürdürdü. Bu çalışmaları, sesin ışık ışını üzerine yerleştirilerek iletilmesini sağlayan fotofonun icadıyla, tıbbi buluşlarla ve sağırlara konuşma öğretiminde yeni tekniklerin geliştirilmesiyle sonuçlandı.
1880’de buluşundan ötürü Fransa tarafından verilen 50 bin frank tutarındaki Volta Ödülü’nü alan Bell, bu parayla kurduğu Volta Laboratuvarı’nda, Charles Sumner ve kuzeni Chichester A. Bell ile birlikte sürdürdüğü çalışmalar sonucunda gramofonu geliştirdi.

Çizici bir iğne ile mum silindir ve disklerden yararlanılan ve dönme hızlarının denetlenebildiği gramofon, ses kaydını kolayca gerçekleştirebilecek bir duruma getiriyordu. Bell, bu buluştan aldığı patent payıyla bu kez Volta Bürosu’nu ve Sağırlara Konuşma Öğretimini Geliştirme Derneği’ni (bu kuruluşun adı, 1956’dan bu yana Alexander Graham Bell Sağırlar Derneği’ dir) kurdu. 8 Mayıs 1893 Bell’in en mutlu günlerinden biriydi; konuşmayı ve söylenenleri anlamayı öğrettiği “mucizesi” 13 yaşındaki Helen Keller, Volta Bürosu’nun yeni binasının temel atma törenlerine katılıyordu. Bu bina bugün, sağırların sözlü eğitimine ilişkin uluslararası bir haberleşme merkezidir.

1885’te Nova Scotia’daki, Cape Breton Adasında arazi satın alan Bell, Beinn Bhreagh’da İskoçya’daki çocukluk yıllarını anımsatan çevre koşulları içinde, araştırma laboratuvarlarıyla donanmış bir yazlık ev yaptırdı.

1898’de, kayınbabasmın ardından National Geographic Society’nin başkanlığını üstlendi. Coğrafyanın resimler aracılığıyla öğretilebileceğine inanan Bell, seyahat etmenin az sayıda ayrıcalıklı insana özgü bir olanak olduğu bir dönemde, uzak ülkelerdeki yaşamın tanınmasını sağlamaya çalıştı. Bu girişiminde de kendisine değerli bir yardımcı buldu. Gelecekteki damadı Gilbert Grosvenor, gösterişsiz bir broşürü, tüm dünyada milyonlarca kişiye ulaşan benzersiz bir eğitsel dergiye dönüştürecekti.
20. yüzyıla girildiğinde, havacılığa yönelik ilgi de artmıştı. Bell, bu alanda, insan taşıyan dev uçurtmalarla deneyler yapıyordu. Öteki çalışmalarında olduğu gibi, Bell bu kez de kuramlarını uygulamaya koymakta görev alacak istekli ve coşkulu dört genç buldu. Kocasına her zaman esin kaynağı olan Mabel Hubbard Bell, grubun cesaret verici çalışmalarını sürdürebilmesini sağlamak amacıyla bir kadın tarafından kurulan ve mali olarak desteklenen ilk araştırma örgütü olan Havacılık Deneyleri Derneği’ni kurdu. Profesör Bell’in eşi, sağırlığı bir engel saymıyordu.
Ad:  Alexander Graham Bell2.jpg
Gösterim: 4082
Boyut:  45.5 KB

Bell, Beinn Bhreagh’daki yazlık evinde, sonar, Güneş ışınlarıyla damıtım ve yapısal bir birim olarak düzgün dörtyüzlüden yararlanılması gibi yeni araştırma konularına yöneldi. Ayrıca, gövdesinin altında kızaklar bulunan ve uçak kanatlarına benzer taşıyıcı yüzeylerin yardımıyla hareket eden hidrofogeliştirerek 4.500 kg’lik bu araçla 1919’da 112 km/saatlik bir hız rekoru kırdı.
Yaşamı boyunca sağırların sorunlarına duyduğu ilgi bir yana bırakılırsa, Bell hiçbir zaman tek bir projeye saplanıp kalmadı. Araştırmalarda dikkatini, ayrıntı ve incelikler üzerinde değil, temel ilkeler üzerinde yoğunlaştırıyordu. Çalışmalarını kaydettiği defterler, çoğu kez gündemdeki konularla tümüyle ilgisiz notlar ve karalamalarla doludur. Bell bu notları, araştırmak istediği konu ve düşünceleri ilerde hatırlamak amacıyla tutuyordu. Yaratıcı düşüncelerinin tek tek her birini, pratik bir amaca yönelik olarak başından sonuna geliştirmek, Bell için olanaksızdı. Bell’in tasarımlarının pek çoğu, ancak bugün gerçekleşmektedir. Kimileri ise, aslında, bugün bile geliştirilme durumundadır. Kendi adına aldığı 18 patent ve çalışma arkadaşlarıyla paylaştığı 12 patent, Bell’in yaratıcı dehasının ancak bir bölümünün ürünüdür. Bu patentlerin 14’ü telefon ve telgraf, dördü fotofon, biri fonograf, beşi hava araçları, dördü deniz uçakları ve ikisi de selenyumlu fotosel içindir.

Bell, ölümünden birkaç gün öncesine değin günlüğüne notlar almayı sürdürmüştü. En son notunda “acele etmeyin” sözleriyle kendisini yatıştıranlara “acele etmek zorundayım” yanıtını veriyordu.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 4 Ekim 2016 22:52
Biyografi Konusu: Alexander Graham Bell nereli hayatı kimdir.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
3 Mart 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

BELL (Alexander Graham)

Ad:  Alexander Graham Bell3.jpg
Gösterim: 4080
Boyut:  27.3 KB

İngiliz asıllı amerikalı mucit ve fizikçi
Sponsorlu Bağlantılar
(Edinburgh 1847 - B'addeck yakınında, Kanada, 1922).

On altı yaşında, büyük yetenek gösterdiği müzik çalışmalarını bıraktı ve diksiyon profesörü olan babasını örnek alarak kendini sesbilgisi çalışmalarına verdi. Önce Londra'ya yerleşti, ama sağlığı yüzünden ailesiyle birlikte Kanada'ya göç etmek zorunda kaldı. Burada sağırlara işaret dilini öğretti. 1873’te Boston Üniversitesi’nde ses fizyolojisi profesörlüğü yaptı. 1874'te, is karasıyla kaplı cam bir levhaya sesleri kaydeden yapay bir kulak yaptı. Sağırların işitmesini sağlamak amacıyla geliştirdiği çalışmalar sonucunda 1876’da telefonu icat etti.

Bu buluş kısa sürede büyük başarı kazandı; ne var ki öncelik hakkına itiraz edildi ve Graham Bell mahkemede haklarını savunmak zorunda kaldı. Gramofon plaklarında balmumunun kullanılmasını bulması en kayda değer icatlarından biridir, insan bedeninde metal cisimlerin lokalizasyonu için elektriğe dayalı bir yöntem de tasarladı ve bu tasarı X ışınlarının keşfine kadar kullanıldı.

Bell System, ABD’de, ülke içi telefon hizmetlerinin önemli bir bölümünü karşılayan özel şirketler grubu. American Te- legraph and Telephone'urı (ATT) bir yan kuruluşudur ve ulusal ağın % 85’ini işletir. Laboratuvarlarında, çok sayıda buluş gerçekleştirilmiştir.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 25 Temmuz 2016 19:37
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
22 Şubat 2009       Mesaj #3
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi

Alexander Graham Bell

Ad:  AlexanderGrahamBell.jpg
Gösterim: 4051
Boyut:  7.6 KB
İskoçya asıllı ABD'li bilimadamı, mucit, sanayici
Telefonu icat eden kişi

Doğumu 3 Mart 1847Edinburgh İskoçya
Ölümü 2 Ağustos 1922Baddeck Kanada

Alexander Graham Bell (3 Mart 1847 – 2 Ağustos 1922) İskoçya asıllı ABD'li bilimadamı, mucit ve sanayici. Telefonu icat eden kişi olarak tanınır.

Telefonun patentini 7 Mart 1876'da aldı. İlk telefon şirketi olan Bell Telefon Şirketi'ni 1877'de kurdu. Bell Telefon Şirketi bugün ABD'nin en büyük şirketlerinden biridir. Ayrıca kendi geliştirdiği fonograf için bir, hava araçları için beş, hidrouçaklar için dört ve selenyum piller için de iki patenti vardır.

Babası kendini sağır ve dilsiz insanların sorunlarıyla uğraşmaya adamıştı. Bu nedenle Bell, küçük yaştan itibaren, daha sonradan çok işine yarayacak olan ses bilgisi konusunda epey bilgiye sahip oldu. Bell de kendini, sağır öğrencilerin, dolaylı olarak da olsa, seslerin dünyasını kavramaları ve yaşamalarına adadı ve ilk olarak Boston'daki Sağır ve Dilsizler Okulunda çalışmaya başladı.

Bell, telgraf şirketlerinin çıkmazı olan, bir hat üzerinde aynı anda yalnızca tek bir mesajın iletilmesi sorununa çözüm arayacak çalışmaya başlamıştı. Başlangıçta çoklu bir telgraf geliştirmeyi istiyordu. Bell, ses tellerinin ve kulak zarının titreşimlerinden yola çıkarak, insan sesindeki frekansı elde ederek, bunları elektrik sinyali biçiminde bir telden iletmenin olanaklı olup olmadığını araştırıyordu. Bunun için de diyafram adı verilen bir aletle, yapay bir kulak zarı yaratmanın gerekli olduğu sonucuna vardı. Diyafram, hem konuşma sesiyle titreşim oluşturabilecek, hem de elektrik akımı yaratan küçük değişikliklere tepki verebilecek kadar ince bir tabakaydı. Tam ortasına da diyaframla birlikte hareket eden bir manyetik zar yerleştirdi. Ses titreşimleriyle oluşan değişiklikler, alıcı merkeze ulaştığında, alıcının diyaframında titreşime neden olarak, sinyalleri yeniden sese çeviriyordu.

En değerli patentlerden biri olan telefonun patentini Bell, 7 Mart 1876'da, 29. yaş gününden dört gün sonra aldı. İlk telefon şirketi olan Bell Telefon Şirketi de 1877'de kuruldu. Bell yalnızca telefonun patentini almadı, o çok yönlü bir araştırmacı ve mucitti. Kendi geliştirdiği fonograf için bir, hava araçları için beş, hidrouçaklar için dört ve selenyum piller için de iki patenti vardır.

Alexander Graham Bell aşırı büyük üç boyutlu kutu uçurtmaları kullanarak insan taşımayı başarmış ve bu çalışmaları sadece denemelerini yaptığı istasyonun yanındaki nehri karşıdan karşıya geçmek amacıyla kullanmıştır. Graham Bell kutu uçurtmadan esinlenerek ilk hidrofil botu yaratırken Wright Kardeşlerin uçak tasarımı çalışmaları I. Dünya Savaşı sonuna kadar devam etmiştir.
Son düzenleyen Safi; 25 Temmuz 2016 19:05
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Şubat 2009       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Ad:  1.JPG
Gösterim: 3847
Boyut:  27.9 KB
Ad:  2.JPG
Gösterim: 4029
Boyut:  47.5 KB

Graham Bell'in Telefon Taslağı


Telefonun yaratıcılarından olan Graham Bellin annesi doğuştan sağırdı. Dedesi ve babası yıllarını sağırlara adadı. Özellikle babası sağırlara duymasalar bile konuşmayı öğretmenin yollarını geliştirmeye çalıştı. İki kardeşi veremden ölünce, babası kalan tek oğlunun sağlığı için Kanadaya göçtü. Babasının ölümünden sonra onun çalışmalarını tanıtmak ve yaymak için çabalayan Graham Bell ABDye gitti. Burada bir süre sağırlara dil öğretmeni yetiştiren okulda çalıştı. Daha sonra kendi okulunu kurdu. denemesi bir ilk değil. 2005 yılında Amerikan şirketi AC tarafından imal edilen SoLong 48 saat havada kalmıştı.

Ünü kısa sürede yayılan Bell, Oxford Üniversitesine konuk öğretmen olarak çağrıldı. İngilterede eline geçen Alman Hermann von Helmholz adlı bilginin işitme fizyolojisine ilişkin kitabını okudu. Müzik sesinin bir tel aracılığı ile aktarılabilineceği düşüncesi üzerinde yoğunlaştı. Bu sırada başka bilim adamları da bu konularda çalışmalar yürütüyordu. İlisha Gray bunlardan biriydi.

'Bay Watson, çabuk buraya gelin. Sizi istiyorum.
Bell yardımcısını yardıma çağırırken farkında olmadan 125 yıl önce 10 Mart günü ilk telefon görüşmesini yaptı. Watson Bellin sesini telefondan duydu. ABDnin 100üncü kuruluş yıldönümüne denk gelen bu buluşu ona düzenlenen Yüz Yıl sergisinde birçok ödül kazandırdı. Bell bilimsel çalışmalarını yürütmek için maddi ve manevi destek gördüğü Hubbart Ailesinden Mabel ile bir yıl sonra evlendi.

Kimi siyah beyaz filmlerde gülme konusu yapılan manyetolu telefon görüşmeleri 1899 yılında Almon B. Stowger adlı birinin katkısı ile otomatikleşmeye yöneldi. İşin garip tarafı Stowger telefoncu değil cenaze levazımatçısıydı. Rakibinin eşi telefon şirketinde çalışıyordu. Cenaze işleri için Strowgerı arayanları bu memur kendi eşine bağlıyordu. Bu zor durum karşısında çözüm bulmak için kolları sıvayan Strowger otomatik santralı yapmayı başardı. Halk yeni telefona kızsız telefon adını taktı.
Son düzenleyen Safi; 25 Temmuz 2016 19:09
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Mart 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

ALEXANDER GRAHAM BELL (alo hikayeside var)


3 Mart 1847 yılında İskoçya'da Edinburgh'da doğdu. Edinburgh'daki McLauren's Akademisinde öğrenim gördü. 1860 yılında Kraliyet Lisesi'nden mezun oldu. Graham Bell'in iki erkek kardeşi veremden öldü. Bu ölümler nedeni ile doktorlarının tavsiyesine uydular ve Kanada'ya göç ettiler. 2 sene gibi kısa bir süre burada yaşadıktan sonra Amerika'ya yerleştiler. 1873 yılında Boston Üniversite'sinde ses fizyolojisi profesörü oldu.
Ad:  Alexander Graham Bell4.jpg
Gösterim: 4139
Boyut:  30.8 KB

Kullanılabilir ilk telefonun icadını 1875 yılında yaptı ve patentini 1 yıl sonra aldı.1877 yılında Bell Telephone Company adlı şirketi kurdu. 1880 yılında şirketten ayrıldı ve işitme engelliler üzerinde çalışmak için Volta Laboratuvarı'nı kurdu. İşitm engelliler için konuşmaların ışınlar aracılığı ile iletilebilmesini sağlayan Photophone isimli icadını gerçekleştirdi.

1880 ve 81 yılları arasında Edison'un Fonograf'ını geliştirmeye çalıştı. Bu araştırma geliştirme sonucunda kayıt tutabilen Graphopone ortaya çıktı. Bu prototip ile yaptığı kayıtlar halen Amerika'daki Smithsonian Enstitüsü'nde saklanmaktadır.

Aynı yılın sonlarına doğru ilkel bir metal dedektör icat etti. Bunu geliştirmek için herhangi bir çaba göstermedi ancak 1925 yılında aynı temellere dayanan daha gelişmiş bir modeli Gerhard Fisher icat edecekti. Yeni doğan bir bebeği solunum rahatsızlığı nedeniyle ölünce bunun üzerinde çalıştı. Yapay bir akciğer üretmeyi başardı ve adını Vacuum Jacket koydu.

10 Kasım 1882 yılında Amerikan vatandaşlığına geçti. Bir yıl sonra Dünyaca ünlü bilim dergisi Science'ın kurulmasında birçok katkısı oldu.1888 yılında ise National Geographic Society'nin kurulmasına yardımcı oldu. Sağır vatandaşlara konuşma öğretmek için bir dernek kurdu.

1904 yılında Bileşik Hücresel Hava Aracı isimli bir icat için patent aldı. 1907 yılında havacılık deneyleri birliğinin kurulmasına yardımcı oldu.

Hayatı boyunca 30 patent aldı ve75 yaşına geldiğinde 1922 yılında hayata gözlerini kapadı.
telgraf : isim Fransızca télégraphe 1 . İki merkez arasında, kararlaştırılmış işaretlerin yardımıyla yazılı haberlerin veya belgelerin iletimini sağlayan bir telekomünikasyon düzeni:

"Hareketimiz, hiçbir tarafa telgrafla bildirilmeyecekti."- Atatürk.

2 . Bu düzenle gönderilen haberin yazılı olduğu kâğıt:
"Dün, telgrafla sıhhatinizi sormak için kasabaya inmiştim."- R. N. Güntekin.

Önceden özel bir madde üzerine kaydedilmiş sesleri, istenildiğinde dinleten alet, sesyazar, fonograf:
"Bu gramofonda, haftada bir, izahlı müzik dinliyorduk."- H. Taner.

James Dewey Watson (d. 6 Nisan 1928, Şikago), 1954 yılında yaptığı çalışma ile DNA'nın ikili sarmal yapısını, araştırmacı Francis Crick ile bularak Nobel Ödülü almış bilim adamıdır.

ALONUN HİKAYESİ


Telefonda hemen hemen her gün kim bilir kaç kez kullandığımız "Alo" sözcüğü, gerçekte bir sevgilinin kısaltılmış adıdır. Sevgilinin tam adı Allessandra Lolita Oswaldo'dur. Bu sevimli genç kız, telefonu icat eden, A.Graham Bell'in sevgilisiydi. Graham Bell telefonu icat edince ilk hattı sevgilisinin evine çekmişti. Atölyesinde telefon çalınca arayanın Allessandra Lolita Oswaldo'dan başkası olamayacağını bildiğinden Graham Bell, telefonu açar açmaz "Allessandra Lolita Oswaldo" diyordu. Bell, zamanla sevgilisine, adını kısaltarak hitap etmeye başladı ve telefonu her açışında onu "Ale Lolos" diye karşıladı. Çalışmaları uzadıkça Graham Bell, sevgilisinin adını daha da kısalttı ve öne iki heceli bir ad buldu. Bu kısa ad "Alo" idi.

Allessandra Lolita Oswaldo, geliştirip, tüm kente yaymaya çalıştığı telefondan başka birşey düşünmeyen sevgilisinin bitmek tükenmek bilmeyen deneylerinden rahatsız olmaya başlayınca Graham Bell'i telefonuyla baş başa bırakıp onu terk etti. Yaşlı Bell, sevgilisinin bir gün onu arayacağı umuduyla telefonun başından ayrılmadı. Kentte çekilen telefon hatlarının sayısı da giderek artmaya başlamıştı. Graham Bell'i artık başka kişiler de arıyordu. Fakat o, telefonun her çalışında kendisini sevgilisinin aradığını sanarak telefonunu "Alo" diyerek açıyor ve artık herkes "Alo" diyordu. O günlerde hemen herkes telefonu açtıklarında Alexander Graham Bell'in anısına saygı olarak "Alo" demeye başladı. Bugün tümümüzün kullandığı "Alo" sözcüğü işte o günlerden günümüze uzanmakta.
Son düzenleyen Safi; 25 Temmuz 2016 19:38
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
17 Mayıs 2012       Mesaj #6
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi

Alexander Graham Bell (Alexander Graham Bell Hakkında)


7 mart 1876'da telefonun patentini aldı. İlk telefon şirketi olan Bell telefon şirketini 1877'de kurdu.

Bell telefon şirketi bugün ABD'nin en büyük şirketlerinden biridir. Ayrıca kendi geliştirdiği fonograf için bir, hava araçları için beş, hidro uçaklar için dört ve selenyum piller için de iki patenti vardır.
Ad:  Alexander Graham Bell5.jpg
Gösterim: 4537
Boyut:  38.4 KB

Babası kendini sağır ve dilsiz insanların sorunlarıyla uğraşmaya kendini adamıştı. Bu nedenle Alexander Graham Bell, küçük yaştan itibaren, daha sonradan çok işine yarayacak olan ses bilgisi konusunda bilgiye sahip oldu.
Bell de kendini, sağır öğrencilerin, dolaylı olarak da olsa, seslerin dünyasını kavramaları ve yaşamalarına adadı ve ilk olarak Boston'daki Sağır ve Dilsizler Okulunda çalışmaya başladı.

Telgraf şirketlerinin çıkmazı olan, bir hat üzerinde aynı anda yalnızca tek bir mesajın iletilmesi sorununa çözüm arayacak çalışmaya başlamıştı. Başlangıçta çoklu bir telgraf geliştirmeyi istiyordu.

Bell, ses tellerinin ve kulak zarının titreşimlerinden yola çıkarak, insan sesindeki frekansı elde ederek, bunları elektrik sinyali biçiminde bir telden iletmenin olanaklı olup olmadığını araştırıyordu.
Bunun için de diyaframla, yapay bir kulak zarı yaratmanın gerekli olduğu sonucuna vardı. Diyafram, hem konuşma sesiyle titreşim oluşturabilecek hem de elektrik akımı yaratan küçük değişikliklere tepki verebilecek kadar ince bir tabakaydı.

Tam ortasına da diyafram hareket ettikçe hareket eden bir manyetik zar yerleştirdi. Ses titreşimleriyle oluşan değişiklikler, alıcı merkeze ulaştığında, alıcının diyaframında titreşime neden olarak, sinyalleri yeniden sese çeviriyordu.
En değerli patentlerden biri olan telefonun patentini Bell, 7 mart 1876'da, 29'uncu yaş gününden dört gün sonra aldı. İlk telefon şirketi olan Bell telefon şirketi de 1877'de kuruldu.

Bell aynı zamanda çok yönlü bir araştırmacı ve mucitti. Aşırı büyük üç boyutlu kutu uçurtmaları kullanarak insan taşımayı başarmış ve bu çalışmaları sadece denemelerini yaptığı istasyonunda bulunan nehri kıyıdan kıyıya geçmek amaçlı kullanmıştır.
Bell, 2 ağustos 1922'de hayata veda etti.
Son düzenleyen Safi; 25 Temmuz 2016 19:38
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Mayıs 2018       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Bell ve Telefon!


Amerikalı mucit Alexander Graham Bell'in 1876'da icat ettiği makine, uzaktan iletişimde yepyeni bir çığır açmıştır. İlgili araç insan sesini elektrik sinyallerine çevirip iletiyor, ardından sinyalleri çözüp yeniden ses olarak aktarabiliyordu. Tüm bu işlemin anlık olarak gerçekleşmesi, uzaktan iletişimin ana hedeflerinden birine daha ulaşıldığı anlamına geliyordu.

Bell'in icat ettiği telefondan, radyo dalgaları aracılığıyla ses sinyallerini kablosuz olarak taşımaya imkan veren telsiz sistemleri icat edildi. Telsiz sistemleri, ilk radyo yayıncılığına ardından da televizyon yayıncılığına kadar gelişme göstermiştir.

Benzer Konular

15 Ekim 2015 / Daisy-BT Bilim ww
11 Mayıs 2011 / AndThe_BlackSky Sanat ww
8 Ekim 2009 / ThinkerBeLL Sinema ww
12 Şubat 2016 / Daisy-BT Siyaset ww
8 Şubat 2015 / iceslush Hayali Karakterler