“Bir oda var. Küçük bir çocuk, elinde mumla, içeri giriyor.”
Odadaki adam, mumu göstererek sorar:
“Bana bu ışığın nereden geldiğini söyle.”
Çocuk mumu söndürür ve cevap verir:
“Bana ışığın nereye gittiğini söylersen, ben de sana nereden geldiğini söylerim.” . . .
KUANTUM SÜPERPOZİYONLARINDAN “ÇİFT YARIK” TEMEL KAVRAMI
Baragyal 18 Nisan 2015 12:32
Schrödinger’in Kedisi ile açıklanabilir. O kadar karmaşık değildir. Gözlerini kapat. Bir kedin olduğunu hayal et. Minicik, küçücük bir kedi. Avcuna sığabilecek kadar küçük. Ayrıca zehirli bir sardalyan da var. Avcunu kapattığımız zaman ortaya iki muhtemel senaryo çıkıyor. Kedi sardalyayı yer ve ölür ya da yemez ve yaşar.
Kuantum fiziği der ki avcunu açıp, kedinin kaderini görene kadar iki olasılık da aynı anda gerçekleşir. Bizim için kedi hem yaşıyordur, hem de ölmüştür. Ama bu nasıl . . .
Kuantum fiziği der ki avcunu açıp, kedinin kaderini görene kadar iki olasılık da aynı anda gerçekleşir. Bizim için kedi hem yaşıyordur, hem de ölmüştür. Ama bu nasıl . . .
ASLINDA EĞLENCELİ BİR ÜLKEYİZ:
Baragyal 7 Nisan 2015 12:27
Süleyman Demirel, ''Genelevleri kapatalım da, millet bizi mi sevsin?" diyeli 44 yıl oldu.
Ecevit, bir mitingde "bu düzen değişecek" deyince bir vatandaş "düzen hayatından memnun, düzülen ne zaman değişecek?" diyeli 17 yıl oldu.
...
Güzeldere köyü muhtarlığı siyasetçilerin köye girmesini yasaklayalı 13 yıl oldu.
Tansu Çiller, "Cenabı Allah'ı size emanet ediyorum!" diyerek miting alanındakilere büyük bir sorumluluk yükleyeli 11 yıl oldu. . . .
Ecevit, bir mitingde "bu düzen değişecek" deyince bir vatandaş "düzen hayatından memnun, düzülen ne zaman değişecek?" diyeli 17 yıl oldu.
...
Güzeldere köyü muhtarlığı siyasetçilerin köye girmesini yasaklayalı 13 yıl oldu.
Tansu Çiller, "Cenabı Allah'ı size emanet ediyorum!" diyerek miting alanındakilere büyük bir sorumluluk yükleyeli 11 yıl oldu. . . .
MEYHÂNECİ
Baragyal 25 Mart 2015 12:29
Ne zamandan beri buradayım?
Ne zamandan beri boşalan kadehlerimi dolduruyorsun, ey meyhaneci?
Gel, karşıma otur… bana, senin bilip de benim bilmediklerimden bahset.
Bana, geçmiş çağlara basa basa bugünü bulmuş, bugünü de yarın için basamak yapmış âgâhlıklardan bahset!
Bana, sergüzeştlerini kendi kanlarıyla yazan aşk kahramanlarından bahset!
Bana, kahramanlıkların en şereflisi olan Hak kahramanlarından söz aç!
. . .
Ne zamandan beri boşalan kadehlerimi dolduruyorsun, ey meyhaneci?
Gel, karşıma otur… bana, senin bilip de benim bilmediklerimden bahset.
Bana, geçmiş çağlara basa basa bugünü bulmuş, bugünü de yarın için basamak yapmış âgâhlıklardan bahset!
Bana, sergüzeştlerini kendi kanlarıyla yazan aşk kahramanlarından bahset!
Bana, kahramanlıkların en şereflisi olan Hak kahramanlarından söz aç!
. . .
EY YÜREK YANIĞI!
Baragyal 25 Mart 2015 12:28
Anladım; ben sensiz olamayacağım, ey yürek yanığı!
Yeryüzünde senden başka hiçbir anahtar, şu önünde beklediğim kapıyı açmıyor.
Gel, gel de gönlümün içinde dön ve bana o muhteşem kapıyı açıp ardına daya!
Geceyi ürpertip coşturan ben değilim; sensin ey yürek yanığı!
O gece ki, elimde hırpalanmaktan bezmiş gibi, bak, işte vakitsiz kaçmaya uğraşıyor. Ben ise, ölüm dirim boğuşuna düşmüşler misâli, isyanla teslimiyetin çalkantısı arasında . . .
Yeryüzünde senden başka hiçbir anahtar, şu önünde beklediğim kapıyı açmıyor.
Gel, gel de gönlümün içinde dön ve bana o muhteşem kapıyı açıp ardına daya!
Geceyi ürpertip coşturan ben değilim; sensin ey yürek yanığı!
O gece ki, elimde hırpalanmaktan bezmiş gibi, bak, işte vakitsiz kaçmaya uğraşıyor. Ben ise, ölüm dirim boğuşuna düşmüşler misâli, isyanla teslimiyetin çalkantısı arasında . . .