Arama

Anason (Pimpinella anisum)

Güncelleme: 12 Temmuz 2016 Gösterim: 4.261 Cevap: 3
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
5 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi

Anason

(Pimpinella anisum),Anis, Anisi fructus, Pimpinella anisum

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  anason.jpg
Gösterim: 548
Boyut:  122.4 KB
Botanik Bilgi :
Vatanı, Asya’dır. Maydanozgillerden; yarım metre kadar yükseklikte bir bitkidir. Yaprakları yuvarlak veya böbrek şeklindedir. Çiçekleri beyazdır; meyveleri küçüktür. “Anason” denilen meyvelerinde “Anethol” vardır. Kokucu ve yakıcı lezzettedir. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanır.maydanozgiller familyasından 50-60 cm uzunluğunda bir yıllık otsu bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz'dir.
Gövde dik, silindir biçiminde, içi boş, çok dallı, tüylü ve üstü çizgilidir. Alt yaprakları uzun saplı, oval veya kalp biçimindedir. Çiçekler bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır. Meyveleri armut şeklinde küçük, üzeri tüylü, yeşilimsi sarı renklidir

Kullanımı
Anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilir. Rakı gibi alkollü içkilere çeşni katmak için kullanılır. Anasonun tatlımsı tadı ve özgün kokusu içinde bulunan "anethol" denilen yağdan gelir. Anethol alkolde çözünür, ama su oranı arttıkça çökelir. Bu nedenle anasonlu içkiler suyla karıştırıldığında beyaz olur. Anason, tatlılarda da kullanılan bir baharattır. Ayrıca kedi köpek mamalarına tat vermek için de kullanılır

Faydaları
  • İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
  • İdrarı artırır. Kusmaları ve ishali keser.
  • Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Ancak, aybaşı kanamaları ve hamilelik döneminde kullanılmaz.
  • Anne sütünü artırır.
  • Sinirleri yatıştırır.
  • Migren ağrılarını keser.
  • Beyin yorgunluğunu giderir.
  • Uyku verir.
  • Kalbi kuvvetlendirir.
  • Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar. Cinsel arzuları arttırır.
  • Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir. Öksürüğü keser.
  • Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir.

Derlemedir

Son düzenleyen perlina; 12 Temmuz 2016 21:00
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Maydanozgillerden bir tarım bitkisi (Pimpinella anisum).

Sponsorlu Bağlantılar
Tohumunun kendine özgü bir kokusu vardır. Türkiye'de Burdur, Denizli, İzmir ve Balıkesir yöresinde yetiştirilen anason, rakı yapımında ve hamur işlerinde kullanılır. Küspelerinden hayvan yemi olarak yararlanılır.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen perlina; 12 Temmuz 2016 21:02
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
12 Temmuz 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Anason (Pimpinella anisum)



Vatanı, Asya’dır. Maydanozgillerden; yarım metre kadar yükseklikte bir bitkidir. Yaprakları yuvarlak veya böbrek şeklindedir. Çiçekleri beyazdır; meyveleri küçüktür. “Anason” denilen meyvelerinde “Anethol” vardır. Kokucu ve
Ad:  3914_anason-300x225.jpg
Gösterim: 217
Boyut:  21.3 KB
yakıcı lezzettedir. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanır.


Binlerce yıldan beri insanoğlunun doğadan şifa araması ve bu şifalı bitkilerin ününün “Lokman Hekim” ile daha da yayılması, bütün dünya’da bitkilere olan ilgiyi daha da artırmaktadır. Her geçen gün çevremizde de görebildiğimiz bitkilerin insanlar için bir faydası daha tespit edilmektedir. Çağımızda modern tıbbın bile yetersiz kaldığı durumlarda insanlar çareyi bitkilerde aramaktadırlar. Bu yazımızda da bu şifalı bitkilerden anason hakkında kısa da olsa bilgi vermeye çalışacağım. Umarım anason ile ilgili işinize yarayacak bilgilere ulaşabilirsiniz. Asya’dan bütün dünyaya yayılan ve maydanozgillerden yayılan bir bitki türüdür. Yarım metre kadar yüksekliğe ulaşabilir. Yuvarlak yaprak şekillerine sahiptir. Beyaz renkli çiçeklere sahiptir. Küçük boyutlarda meyveleri bulunmaktadır. Meyvelerinde “anetol” denilen madde mevcuttur.

Anetolismi denilen madde; sakızlarda, rakı üretiminde, meyanköklü şekerlemelerde, bazı baharat çeşitlerinde, sabunlarda, deterjanlarda ve deodorantlarda kullanılmaktadır. Anetol denilen bu madde alkol ve yağ ile karıştırıldığında tamamen çözünür fakat suda hiçbir şekilde çözünme yapmaz. Anason, Temmuz ve Ağustos aylarında toplanmaktadır.


Anasonun Faydaları


Midenin güçlenmesini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Solunum yolu problemlerine ya da mide hastalıklarına bağlı olarak görülen öksürüğün dindirilmesinde etkilidir. Hazımsızlık, gaz sancısı gibi problemlerde gaz söktürücü ve rahatlatıcı etkisi vardır. Uykusuzluk problemlerinde rahatlatıcı etkisi bulunur. Rahatlatıcı etkisi sayesinde sinirleri de sakinleştirdiği bilinir. Emziren bayanlarda anne sütünü artıran etkisi olduğu bilinmektedir. Kusma ve ishal gibi şikâyetleri hafiflettiği tespit edilmiştir.

Beyin yorgunluğunun giderilerek beynin daha sağlıklı şekilde çalışmasına ve gelişmesine yardımcı olur. Etkili maddeleriyle iyi balgam söktürücü bitkilerdendir. Hıçkırık tutması gibi durumlarda, hıçkırığı kesmek için kullanılır. Gargara olarak kullanılması durumunda nefesi tazeler ve ağız kokularını ortadan kalkar.

-derlemedir-
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
12 Temmuz 2016       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  anason tohumu.jpg
Gösterim: 1643
Boyut:  1.42 MB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

21 Mart 2012 / Misafir Ziraat
14 Mart 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular