Arama

Kafur Ağacı (Cinnamomum camphora)

Güncelleme: 13 Temmuz 2016 Gösterim: 3.749 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Kafur Ağacı


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Defnegillerden, boylu, herdem yeşil bir ağaç (Cinnamomum camphora). Anayurdu Japonya ve Çin'dir. 2000 m yüksekliklerde yetişebilir. 20-30 m uzunluğa ulaşabilen, tabii ormanlar meydana getiren ağaç türü.Yaprakları derimsi, oval ve düz kenarlıdır. Gövdesinden, hekimlikte kullanılan kâfuru elde edilir

Bilimsel kategorisi

Ad:  kafur.jpg
Gösterim: 2484
Boyut:  56.9 KB
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
  • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
  • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
  • Takım: Laurales
  • Aile : Lauraceae (Defnegiller)
  • Cins: Cinnamomum
  • Tür: C. camphora
  • Binominal adı : Cinnamomum camphora (L.) Sieb
Kafur ağacı uzun ömürlü bir ağactır.2000 yıla kadar yaşar. Tropik bölgelerde kültürü yapılır. Ağacın yaprağında, gövde kabuğunda ve odununda bulunan yağ hücrelerinde Camphora (kafur) meydana gelir ve yaşlı gövdelerde yarıklar içersinde kristalleşir. Sonra dal ve gövdelerinin su buharı distilasyonu ile kafur elde edilir.

Kafur elde edilmesi
20-25 yaşlarındaki ağaçların odunu kesilip, uçucu yağ elde edilir. Bu uçucu yağ, soğukta bekletilince kafur kristallenerek çöker, süzülerek temizlenir. Tablet veya prizmatik kristaller halinde ticarete çıkarılır. Tabii kafur, monoterpenik bir maddedir. Suni kafur rasemiktir ve pinenden çeşitli işlemlerle hazırlanır.

Kullanıldığı yerler
Kalp ve solunum antiseptiği olarak, çoğunlukla yağlı enjeksiyonları halinde kullanılmaktadır. Akciğer ve solunum yollarında antiseptik bir etki yapar. Bu sebeple kafur taşıyan preparatlarbuğu olarak veya kafur merhemleri, göğüs ve sırta sürülerek kullanılır.
Kafur, sabun ve selüloz sanayiinde de kullanılmaktadır.
Derlemedir

Son düzenleyen perlina; 13 Temmuz 2016 21:19 Sebep: Sayfa düzeni,moderatör ekleri ve foruma uygun resim eki.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
12 Temmuz 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Kafur Ağacı (Cinnamomum camphora)



Sponsorlu Bağlantılar
Kafur agaci , Lauraceae (defnegiller) familyasindan vatani, Güney Çin, Güney Japonya ve Formoza gibi uzak dogu olan, 20-30 m uzunluga ulasabilen, tabii ormanlar meydana getiren agaç türüdür. Kafur agaci uzun yillar (2000 yil) yasar. Tropik bölgelerde kültürü yapilir. Agacin yapraginda, gövde kabugunda ve odununda bulunan yag hücrelerinde Camphora (kafur) meydana gelir ve yasli gövdelerde yariklar içersinde kristallesir. Sonra dal ve gövdelerinin su buhari distilasyonu ile kafur elde edilir.

Kafur elde etmek için 20-25 yaslarindaki agaçlarin odunu kesilip, uçucu yag elde edilir. Bu uçucu yag, sogukta bekletilince kafur kristallenerek çöker, süzülerek temizlenir. Tablet veya prizmatik kristaller halinde ticarete çikarilir. Tabii kafur, monoterpenik bir maddedir. Suni kafur rasemiktir ve pinenden çesitli islemlerle hazirlanir.
Kafur, sabun ve selüloit sanayinde de kullanilmaktadir. Türkiye'de yilda 10-15 ton kadar kafur ithal edilmektedir. Kafur agaci bir tropik bölge bitkisi oldugundan, Türkiye'de yetistirilememektedir.

Kışın yaprakalarını dökmeyen sürekli yeşil kalan bir tropikal bitki olup yetiştiği yöreye göre boyu 50 ve çapı 5 metreyi bulan vede 1000-2000 yıl yaşayabilen uzun ömürlü bir ağaçtır. Yaprakları 5-10 cm uzunluğunda 3-5 cm eninde , uzun saplı, kenarları düz, üst yüzeyi sarımsı yeşil, alt yüzeyi soluk yeşil ve ortasında derin bir damarla ondan sağa sola ayrılan yan damarlara sahiptir. Çiçekleri demet dallarının uc kısmında uzun bir sap üzerinde çok küçük sarımsı boz çiçeklerden meydana gelir.

Yetiştirildiği Yerler :
Türkiyenin Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinin sıcak olan bölgelerinde veya evlerinde yetiştirmek mümkündür.
-derlemedir-

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 12 Temmuz 2016 17:29 Sebep: Sayfa düzeni,H3 ve imla kuralı.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
12 Temmuz 2016       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Kafur ağacı.jpg
Gösterim: 933
Boyut:  438.8 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

19 Mayıs 2012 / gitarcı çılgın Soru-Cevap
23 Nisan 2013 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
3 Haziran 2008 / Misafir Taslak Konular
28 Haziran 2015 / ahmetseydi Taslak Konular
12 Şubat 2016 / Safi X-Sözlük