Arama

Mavi Kantaron (Centaurea cyanus)

Güncelleme: 28 Nisan 2014 Gösterim: 3.307 Cevap: 3
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
28 Nisan 2014       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Mavi kantaron
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

800px Centaurea cyanus cicek

Mavi kantaron
(Centaurea cyanus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından özellikle Orta Avrupa'da bulunan mavi mor yapraklı çiçekleri olan bir bitki türü. Bitki 40-90 cm uzunluğundadır. Mavi renkler protosiyanin pigmentinden kaynaklanır. Polonya'nın resmi çiçeği olan peygamber çiçeği, Avrupa kültürü ve folklorunda önemli yer tutar.
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
28 Nisan 2014       Mesaj #2
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Mavi Kantaron (Centaurea cyanus)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Mavi kantaron; Mavi ya da mor renkte çiçekler açan, üzeri tüylü bir bitkidir. En çok kullanılan, fakat nadir bulunan bir bitki çeşididir. Halk arasında peygamber çiçeği olarak da bilinmektedir. Vücutta oluşmuş olan zehirli maddelerin atılmasında yararlı olur. Enfeksiyon, mide, bağırsak, böbrek, mesane, karaciğer gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Kan temizleyici özelliği vardır. Göz banyosu yaparak, göz rahatsızlıklarına, göz ağrılarına ve iltihaplanmalara iyi geldiği söylenmektedir.
Kullanım şekillerinde çay olarak; 2 çay kaşığı mavi kantaronun taç yaprakları demliğe konur ve üzerine 300 ya da 500 ml kaynar su ilave edilir. 5 ya da 10 dakika demlenmeye bırakılır ve daha sonra süzülerek içilir. Kantaron, her evde kesinlikle bulunması gereken şifalı bitkilerden biridir.

Kaynak:
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
28 Nisan 2014       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Mavi Kantaron (Centaurea cyanus) Faydaları
MsXLabs.org

Mavi Kantaron (Peygamber çiçeği) bileşikgiller familyasındandır. Mavi Kantaron özellikle ılık bölgelerde tahıl tarlalarında yetişir. Çiçekleri mavi ya da menekşe renktedir.

Mavi Kantaronun faydaları: Mavi Kantaron İştah açıcıdır. İdrar söktürücüdür. Gut (Nikris) hastalığında yararlıdır. İshal, böbrek ve idrar rahatsızlıklarının tedavisinde önerilir. Böbreklerdeki kumun dökülmesine yardımcıdır. Bazı göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Sindirimi kolaylaştırır. Vücudu toksinlerden arındırır.

Mavi Kantaron Öksürük, bronşit ve nefes darlığına karşı faydalıdır. Göğsü yumuşatır. Romatizma şikayetlerine karşı etkilidir. Kaşıntılı cilt hastalıklarında, cilt kızarıklıklarında ve deri bozukluklarında kullanılabilir.



Ağrıları keser. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasına yardımcı olur.

Göz yorgunluğu için mavi kantoron nasıl kullanılır?


Göz yorgunluğuna karşı faydalıdır. 1 su bardağı kaynar suya 1 yemek kaşığı mavi kantaron koyarak 10 dakika demlendirilir. Tamamen soğuduktan sonra elde ettiğiniz bu su ile göz banyosu veya göze soğuk kompres yapabilirsiniz.

Mavi kantaron çayı nasıl yapılır?

Mavi Kantaronun çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Çiçekleri gölgede kurutulur. Kurutulmuş mavi kantaron çiçekleri kaynar suda demlendirilerek çayı yapılır.

Bağışıklığı artırmak ve enfeksiyonlara karşı yardımcı olmak için bir tonik olarak bu çayı içebilirsiniz. Bir enfeksiyon başlangıcında alındığında, bunun şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Bağışıklık arttırıcı etkileri için, iki üç hafta boyunca günde üç kez içilir.

Tüm bitkisel çaylar gibi, iki ya da üç ayda bir kullanıma ara vermek gerekir. Bu çay ayrıca romatizma ve kas ağrıları olanlar için oldukça iyidir.

Tadı biraz acı olduğu için bazen bal ile tatlandırmak için gerekebilir.

Mavi kantaron cilt sorunlarına karşı fayda sağlaması için banyo suyuna karıştırılarak kullanılmaktadır.

Yüz cilt döküntüleri, akne veya diğer tahriş için, yaprak ve çiçekleri yüze buhar banyosu olarak kullanılabilir. Buhar banyosu için mavi kantaronun yaprak ve çiçekleri kaynatın, sonra başınızın üstüne bir havlu koyarak buhar kabının üzerine eğilin. 15 dakika kadar sonra, soğuk su ile yüzünüzü temizleyin, durulayın ve farkı hissedin!

Uyarı: Fazla miktarda kullanıldığında kalbe zarar verir. Huzursuzluk hissi görüldüğünde mavi kantaron kürü sonlandırılmalıdır.

Kaynak:
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
28 Nisan 2014       Mesaj #4
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Göz altı morlukları için Mavi kantaron yağı
MsXLabs.org

Mavi kantaron yağı göz bakımı için, özellikle de göz altı morlukları için etkili bir yağdır. Mavi kantaron çiçeğinden elde edilir. Mavi kantaron yağını kullanmadan önce cildinizi tonik ve gülsuyu ile iyice temizleyin.

Ardından bir pamuğa biraz Mavi kantaron yağın dökerek gözünüze değdirmeden göz kapağına ve göz çevresine sürün.

Mavi Kantaron yağı göz damarlarını çalıştırarak göz altı morluklarını ortadan kaldırır. Sabah akşam uygulanması gerekiyor.

Kaynak:

Benzer Konular

2 Nisan 2016 / kamyon Taslak Konular
27 Temmuz 2013 / ThinkerBeLL Botanik
24 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Botanik
2 Temmuz 2010 / bi quan Botanik
3 Şubat 2016 / Baturalp X-Sözlük