Arama

Allah kaderi biliyorsa biz neden yaşıyoruz? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Eylül 2017 Gösterim: 50.149 Cevap: 65
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Haziran 2010       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çelişkili Açıklamalar a cevap:

Sponsorlu Bağlantılar
"Birkere eğer hür irademiz olsaydı kaderimiz biz bu seçenekleri seçtikten sonra yazılırdı ki buda Allahın herşeyi önceden bilmediği anlamına gelirdi." Evet bizim hür irademiz sayesinde seçeneklerimizi yapıyoruz.. Allah bize akıl vererek seçim şansı yapma fırsatı sunmuştur.. Mesela bir kişi seni iki yol ayrımına götürüyor.. Sağ taraf iyi yol ve oraya gideceğimizi tavsiye ediyor, ama sol taraf kötü yol ve oraya gitmemen gerektiğini söylüyor.. Seöçim senin; sağ yolu seçersen kazanırsın.. Allah o kişiye hangi yönü seçtiğini bildiği için kaderinde yazıyor.. Yani sana seçme fırsatı sunuyor..

"Allah beni yaratmadan önce kaderimi yazdı ve sonucunda beni cehenneme gidecek kişiler arasına koydu. Bakın ben bilsemde bilmesemde hiçbirşeyi değiştiremem. Kaderim yazılmış." Senin cennete veya cehennem gidecek olman tamamen senin yaptığın hareketlerinen kaynaklanıyor.. Allah sana yol sunuyor ve seçimi sna bırakıyor.. Cenneti veya cehennemi haketmen senin ellerinde.

"Allah bizi neden yarattı? Bizim ona itaat etmemiz ona ibadet etmemiz onun için neden önemli olsun? Madem Allah bu kadar kudretli neden bizi sınamaya ihtiyacı var? Neden onun dediklerini yapmamıza ihtiyaç duyuyor? Kendi başlattığı ve sonunu bildiği bir oyunu neden oynuyor?"
Allah bizi kendisine kulluk edip sonu cennetle müjdelenecek olan bir hayatta bizi imtihan ediyor.. İbadet etmemiz onun bize ihtiyacı olduğu için değil, bizim ihtiyacımız olduğu için, bu dünyada sağlık, sıhhat ve mutluluk için; ahirette de cennete gidebilmek için bizim bir mecburiyyetimizdir..

"Allah bu kadar kudretliyse neden bir elçiye ihtiyaç duyuyor ve direk ayetleri kafamızın içine sokmuyor?"
Gönderdiği elçinin hayatını okuyarak ona göre yaşamamız için ve ayetlerini bizlere aktarması için yani bizden birinin bizi uyarması için onu bize gödnerdi..



Diğer "misafir" arkadaşa cevap:

Biraz önce söylediğim gibi; Allah bize iki yol sunuyor.. İyi ve kötü.. Tercihi bize bırakıyor.. Şeytanın bizi kandırmaması için, bize ayetler veriyor.. Peygamberimizin sünnetleri var.. Onlarla şeytanı altederek cennete girmemizi istiyor..


Sorularınızın bir kısmının cevaplarını nacizane bulmaya çalıştım.. İnşallah faydalı olmuşumdur..
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Temmuz 2010       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bile bile günah işlemeye devam etmek ve bundan kurtulamamak. öleceğimi günah işlediğimi biliyorum ama içinde bulunduğum günahtan kurtulamıyorum
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Eylül 2010       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hepiniz endini kandırsın yavhu allah geleceği bilmezmi
bunu sen kabul edeceksin ve ettikden sonra neyin tartışmasını yapıyorsun allah kendisi bişiriyor kendisi yiyor ne suçum varki ben cehenneme gideceğim hadi varsa delikanlı aksinisöylesin isyankarkar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Eylül 2010       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kardeşim birileri illaki cennete gitmeyecekmi onların ne özelliği var hem birileri cehenneme gitmeyecekmi söz ağızdan çıkmış cehennemi şeytasna uyanlarla dolduracağım diye o cehennemliklerinb new suçu var şimdi sen şeytana uyma diyeceksin öyle değil söz ağızdan çıkmış birilkerini cehenneme gönderecek.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Eylül 2010       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Diyelim ki Allah zaman yolculuğu yapıyor, insanlığın başladığı andan kıyamet gününe kadar bütün olayları geleceğe yaptığı yolculukla kaydediyor ve sonra geçmişe geri dönüyor, (eğer ışık hızından hızlı hareket etmek mümkünse ki Allah'a göre bu mümkün olmalı, geçmişe yolculuğun yapılabileceği söyleniyor ve zaman göreceli bir kavram) yani bütün herşeyi şu andan itibaren biliyor, bu durumda Allah hiçbirşeye karışmıyor, insanların yapacakları eylemleri de o yaptırmıyor ama geleceğe bir yolculuk yapıyor ve sonra geçmişe dönüyor ve bu sayede herşeyi biliyor. Yani Allah'ın insan eylemleri üzerinde bir etkisi yok karışmıyor, çünkü eğer isteğine göre gelişmiş olsa o zaman imtihan etmeye hakkı olmazdı. Baştan kaybetmeye veya kazanmaya mahkum olduğun bir sınava girmiş gibi olurdun ve bu sondan kaçmak elinde olmazdı. Ama Allah'ın peygamberler göndererek ve vahiyler indirerek bazı olaylara karışmış olduğunu da biliyoruz. Ama peygamberler göndermek dışında insan eylemlerine karışmıyor.

Yani mesela Hiroşima'ya atom bombası atılıp masum bebeklerin kağıt gibi yanacağını kül olacağını biliyordu ama yetişkinleri imtihan etmek için bebeklerin ölmesine izin verdi, çünkü istese bu olayları önleyebilirdi, ama madem ki tüm yaşamı o yarattı , masum bebeklerin ölmesi bize her ne kadar dehşetli bir olay gibi gözükse de Allah dünyada olan bu tür pisliklere müdahale etmeyi gerekli bulmuyor belli ki.

İnsanın nasıl biri olacağını belirlemede çevresel faktörlerin, doğduğu yerin, büyüdüğü çevrenin vs. etkileri yok mu ? Biliyoruz ki bugün bazı insanlar fakirlik içinde, suç oranının çok yüksek olduğu bölgelerde, bazıları ise saraylarda yaşıyor, bazıları çok iyi bir eğitim alıp, bazıları çok cahil kalıyor, İngiltere'de doğanlar Hristiyan oluyor, İslam ülkelerinde doğanlar Müslüman oluyor, hristiyan olup da din değiştirip müslüman olanların sayısı çok çok az, peki hristiyanların hepsi mi kötü insan, hepsi mi akılsız , ve içinde yaşadıkları ortamda düşünülünce biz nasıl diyoruz ki onların kitabı değiştirilmiş, onların papazları da diyor ki İslam yalan dindir. Ve dünyanın en iyi bir insanı olsan da , insanlığa çok yararlı işler yapmış olsan da sırf Hristiyan olduğu için bazı kişiler cehenneme gidiyor ama adam öldüren hırsızlık yapan, tecavüz eden birisi eğer Müslüman'sa veya sonradan müslüman olmuşsa onun cennete gitme şansı var bildiğim kadarıyla. Hem diyoruz ki din bir inanç meselesidir, bir insan düşünelim ki çok temiz kalpli, çok iyi, vicdan sahibi bir insan ve hayatı boyunca adam öldürmemiş, zina etmemiş, çalmamış çırpmamış, alkolden ve kumardan da uzak durmuş, yani günah sayılabilecek birşeyleir yapmamış, aksine tüm insanlığa faydalı işler yapmış fakirlere yardım etmiş, bilim kitapları yazmış, kendisi gibi temiz kalpli çocuklar yetiştirmiş ama bu insan ya Hristiyan, ya da Allah'a inanmış bile olsa, İslamiyet'e inanmamış, evet bu insanın tek günahı müslüman olmamak ve sırf bu inanç meselesi yüzünden cehenneme gidiyor, bu nasıl olabiliyor ben bunu anlamıyorum.

İmtihan dediğimiz şeyin EŞİT ŞARTLAR altında yapılması gerekmiyor mu ? Bugün dünyada eşitsizlik var ve insanlar doğdukları bölgeyi, aileyi, ve yaşadıkları şartları kendileri seçmiyorlar ve biliyoruz ki insanın şekillenmesinde büyük ölçüde çevresel faktörler var. Koyu bir katolik ailede dünyaya gelmiş hristiyan propagandalarıyla beyni yıkanmış bir çocuğun sonradan gerçekten müslüman olabilmesinin ihtimali kaç ? Tüm bunlar göz önüne alındığında bana öyle geliyor ki bu imtihan eşit şartlar altında yapılmıyor, bir de yetişkinler imtihan edilecek diye bebekler kurşunlanıyor, peki o zaman bu nasıl iştir, cevap verirseniz sevinirim.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Eylül 2010       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı
Allah zamandan ve mekandan münezzehtir(uzaktır) (Zamanda görecelik insanlar için geçerli ve geçmişe yolculuk yapılabilmiş değil konu dışı örnek) Allah'ın herşeyi bilmesi ve olaylara müdahale edebilmesi için zamanda yolculuk yapmasına ihtiyacı yoktur Zaman da dahil herşeyi yaratan O'dur.O'nun ilmi ezeli ve ebedidir (kendiliğindendir ve sonsuza kadar sürecektir manasında)Allah'ın merhameti çok geniş(Rahman sıfatı), adaleti keskindir ve ilmi herşeyi kuşatır İnsanlar sınırlı beyinleriyle bu ilmi sorgulayamazlar Sizler O'ndan daha mı iyi biliyorsunuz ki neden? vs şeklinde sorguluyorsunuz !?Demek ki böyle dilemiş ,böyle uygun görmüş ama siz bunun altında yatan hikmeti bilip anlayamazsınız Ayrıca imtihan denilen olay için,herşey belli önceden uyarılmış insanlar... Doğru yol, hak yol gösterilmiş (kitap,peygamber vsvs gibi)uyup uymamak kişilerin kendilerine kalmış bir şeydir işte bu noktada kişiler inançlarında özgür kabul edilirler Peygamberimiz, Hz Muhammed(S.A.V) ve Kuran-ı Kerim tüm insanlığa gönderilmiş ve islamiyet hak ve evrensel din olarak seçilmiştir Ama islamiyet dışındaki diğer dinler ve indirilen semavi kitaplar(korunmayan) bu gerçeği kabul etmedikleri için Allah'ın bildirdiği doğru yoldan sapmış bulunuyorlardır Ayrıca diğer dinlerdeki semavi kitaplar orjinal şekliyle korunmuş değillerdir Allah'ın emirlerini kendi kalemleriyle değiştiren bir topluluk melek bile olsa,cehennemin dibine gider Herşey açık ve net
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Eylül 2010       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Birincisi ben zamanda geçmişe yolculuk yapıldı demedim, teoriye göre mümkün dedim. Ayrıca ben farzedelim dedim, ben ne kadar Allah'ın zaman yolculuğu yaptığını bilmiyorsam sen de yapmadığını bilmiyorsun bu iki. Ben bunları Allah'ın herşeyi bildiğini ama yazmadığını anlatmak için söyledim bu üç, buraya kadar karşı çıkman gereken birşey yok.

Benim asıl sorduklarıma da cevap vermemişsin, sana mı soracaktı, öyle uygun görmüş gibi yüzeysel cevaplar vermeni istemiyorum senden, eğer bilmiyorsan söylecek düzgün şeylerin yoksa hiç yazma. Ama sen benim ne sormak istediğimi bile anlamış değilsin, ezbere cevap yazmışsın.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Eylül 2010       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Birincisi ben zamanda geçmişe yolculuk yapıldı demedim, teoriye göre mümkün dedim. Ayrıca ben farzedelim dedim, ben ne kadar Allah'ın zaman yolculuğu yaptığını bilmiyorsam sen de yapmadığını bilmiyorsun bu iki. Ben bunları Allah'ın herşeyi bildiğini ama yazmadığını anlatmak için söyledim bu üç, buraya kadar karşı çıkman gereken birşey yok.

Teoriye göre mümkün olsa da, geçmişe yolculuk yapılmış değil derken istenilse de yapılamıyordur anlamında kullandım Bu bağlamda düşünmeden verdiğiniz örnek baştan kaybediyordur zati Ama Allah bunları nasılsa yapabiliyorsa, o zaman zamanda yolculuk yapmasına gerek yok ki gene onun zamandan mekandan uzak olduğu ve ilminin herşeyi kuşatmış olduğu noktasına dönmüş oluruz haliyle...Evet ben Allah'ın zamanda yolculuk yapıp yapmadığını bilmiyorumdur doğru ama onun sıfatlarını biliyorumdur (zaman ve mekandan uzak olduğunu ki bu bağlamda zamanda yolculuk yapıyormu yapmıyormu? diye düşünmüyorum)Bu bir İnanç meselesidir ve bunu sorgulamıyorum o şekilde inanıyorumdur Allah kullarının başına gelecek herşeyi önceden biliyordur ve bildirmiyordur bildirse zati imtihan denilen olgunun anlamı olmaz İnsanlar yaşadıkları olaylara kendileri müdahalede bulunarak yön verirler ve sorumlulukta tabikii insanın kendisine ait olur Allah bunu bilir ama bildirmez imtihanın amacı da budur Bunun yanında eğriyi doğruyuda göstermiştir uyarmıştır peygamberler kitaplar aracılığıyla ...


Alıntı

Benim asıl sorduklarıma da cevap vermemişsin, sana mı soracaktı, öyle uygun görmüş gibi yüzeysel cevaplar vermeni istemiyorum senden, eğer bilmiyorsan söylecek düzgün şeylerin yoksa hiç yazma. Ama sen benim ne sormak istediğimi bile anlamış değilsin, ezbere cevap yazmışsın.

Sizin ne sorduğunuz oldukça açık ve anlamamak gibi bir durum söz konusu değildir genel bir cevap yazdım sadece sizi baz alarak değil öyle olsa üstteki yazınızı alıntılardım Bunun yanında örneğinizi bu gibi ciddi konularda mantıklı seçerek oluşturun verecek düzgün örneğiniz yoksa da vermeyin o halde...Ayrıca ezbere cevap yazmak gibi bir lüksüm de yok hiçbir zamanda olmamıştır Siz kendinizi şartlandırmısşınız bir fikre ve o doğrultuda burada yazılanları anlamamakta ısrarlısınız gibi yukarıda yazdıklarımı dönüp bir defa daha okuyun tekrar sorularınızın cevapları yukarıdaki cümlelerin içnde aslında bir nevi -Size mi sorucaktı- şeklinde bir cümle kullanmadım yukarıda -Sizler O'ndan daha mı iyi biliyorsunuz?- şeklinde ve genel bir cümle kullanmışım görüldüğü gibi Yani bazı şeyleri insanlar bilemezler hikmetini anlayamazlar ve bunu da bu sınırlı kapasiteleriyle sorgulayamazlar anlamında kullanıldı o cümle ve yukarıdada izah edilmiş

Çevresel faktörlerden, imtihanda eşitsizlikten bahsetmişsiniz Bir papazın müslüman olarak ölüp ölmeyeceğini ya da bir müslümanın son nefesinde imanlı gidip gitmeyeceğini kimse bilemez şartlar eşit(imtihan şartları) yol belli kriterler belli Kısacası çevresel faktörlerin etkisi olsada ,kişi yaşamını hangi düşünce tarzında ya da inançta sürdürmüş olursa olsun
bu noktada sadece kişinin yapacağı fiillere göre Allah'ın dilemesi devreye giriyordur Ama bunu önceden Allah biliyordur

Kesin olan ve açıkca kabul edilen ve edilmesi gereken ciddi kriterler vardır

1)Allah'ın seçtiği ve kuranı kerimde açıkca belirttiği din islamiyettir

2)Kim olursa olsun Hz Muhammed(S.A.V)'e ve Kuran-ı Kerim'e inanmadığı sürece gerçek iman etmiş sayılamaz ve cennete de giremez

3) Allah'ın bir çok sıfatı vardır: zamandan mekandan münezzeh oluşu,adaletli oluşu,herşeyi gören ve bilen olması (vasitasız araçsız şekilde) vsvs sayısız bir çok sıfatı vardır ve bunlar açık net bir şekilde bildirilmiştir Bu sıfatların içinde en önemlisi de Rahman ve Rahim sıfatıdır çok merhamet eden, esirgeyen ve bağışlayan anlamında dır Rahman sıfatı ezeli anlamda bütün insanları yaratılmışları kapsar Rahim sıfatı ise sadece inananları kapsıyordur Rahman sıfatıyla inanan ve inanmayan eşit tutulmuştur ayrım yapılmaz Rahîm sıfatının içerdiği anlamda ise, inanan ve inanmayan birbirinden ayrılmıştır aralarında fark vardır ve kimseye zerre kadar haksızlık yapılmaz şeklinde ayetlerde bildirilmiştir

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Eylül 2010       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar kaderimizi ALLAH biliyor ama biz bilmiyoruz.evet RABBİM kaderinizi ben biliyorm se sen cennetlik sen sen cehennemliksin dese sizceee çokmu mantıklı olurdu.kaderimizi biz bilmiyoruz ve mahşerde itiraz hakkımız olmasınki adalet olsun.dünya imtihan yeri ALLAH BİZİ TANIMIYOR BURADA BİZ KENDİMİZİ TANIYORUZ.İYİMİYİZ KÖTÜMÜYÜZ.KALPLERİMİZDE NEYİN TOHUMUNU TAŞIYORUZ; iyiliğinmi kötülüğünmü. öğretmenlerimiz bize sınvsız not verse kabul etmeyiz bencee.dünya hayatı bir sınav.kader ise sorulara verdiğimiz cevaplarımız.hiçbirimiz kendi davranışlarımız için kaderi suçlayamayız.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Eylül 2010       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hayır bu dünyada insanların yaşadığı koşullar ve şartlar çok farklı ve insanların davranışları ve karakterleri büyük ölçüde bu şartlara göre şekilleniyor, siz istediğiniz kadar şartlar eşit diye bağırın durun bunun böyle olmadığını herkes biliyor, bu gerçeği değiştiremezsiniz, imtihanda eşit şartlar altında yapılmıyor, hapishanelere girin bir bakın suçluların çok çok büyük bir kısmı ekonomik durumu kötü, iyi eğitim almamış , işi gücü olmayan kişiler arasından çıkıyor (istisnalar olabilir ben yüzdesini söylüyorum) , bir hristiyan papazı son nefesinde neden müslüman olsun hayatı boyunca olmamışsa adam inanmıyor İslam'a (biraz mantıklı olalım) , son nefesinde müslüman olunca yaptığı tüm günahlara rağmen cennete girme şansı var ama bir hristiyan'ın veya inançsız bir insanın tüm yaptığı iyi şeylere rağmen cennete girme şansı yok ( neden böyle sizce, siz İngiltere'de doğup büyüseneniz %99 Hristiyan olucaktınız ve cehenneme gidicektiniz.. ). Yetişkinler imtihan edilicek diye savaşlarda çocukların neden vahşiçe öldürüldüğü sorusuna gelirseniz , o çocuklar da mı imtihan ediliyordu, yetişkinlerin imtihanı yüzünden o çocukların katledilmesi ne kadar imtihana girer ? (böylesi bir vahşeti savunmak veya Allah'ın işi gibi göstermek zorunda değilsiniz)

Benzer Konular

3 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
13 Şubat 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
16 Ocak 2012 / ultraslan_merve Taslak Konular
3 Ocak 2009 / ESMA Soru-Cevap
14 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap