Arama

Allah kaderi biliyorsa biz neden yaşıyoruz? - Sayfa 4

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Eylül 2017 Gösterim: 50.177 Cevap: 65
KÖKLER - avatarı
KÖKLER
Ziyaretçi
29 Eylül 2010       Mesaj #31
KÖKLER - avatarı
Ziyaretçi
önce nötrino arkadaşımıza tafsilatlı ve ''efradını cami ağyarını mani'' cevabından ötürü teşekkür etmek isterim.. söylenmesi gerekeni söylemiş.. bir kaç şey ilave etmek istiyorum..

Sponsorlu Bağlantılar
kader mevzu İslam Dininin temelini teşkil eden itikad boyutunun bir şubesi.. 6 esastan biri... ilkin ilkinde Allah'a, Onun varlığına birliğine ve sıfatlarına iman geliyor.. sonra Peygamberlere, sonra kitaplarına... vd. ve İMAN:
lügatte: ''İman, lügatte, bir şey'e tereddütsüz inanmak ve kesin olarak, içten ve yürekten bağlanmak demektir. ''
dini anlamda: ''Allah'ın varlığına, birliğine, tereddütsüz inanmak ve Hz. Muhammed'in (asm) peygamber olduğunu ve bize bildirdiği şeylerin hepsinin hak ve doğru bulunduğunu, hiçbir şüphe duymadan kabul ve tasdik etmektir.'

iman kalbi bir haldir inanmak kalple olur. dinin itikad ve amel boyutuna dair esaslardan birindeki şüphe imanı bozar, inkar ise dinden çıkarır...

şimdi ilk başta nasıl bir İlaha inanıyorsun? Allaha iman ederken O'nun bütün kainatın yaratıcısı var edicisi, zaman ve mekan üstü, her şeye hakim, mutlak güç ve kudret sahibi, insana mahsus her türlü acizlikten eksiklikten münezzeh ve uzak oluşuna inanmış olan biri daha da ''zaman yolculuğu'' gibi bir yakıştırmayı ''farz edelim'' minvalinde bile olsa Allah azze ve celle için kullanamaz, kullanmamalı. kullanıyorsa en temel mevzuda sallantılı olduğunu gösterir, daha başlarken sakata düşüyor demektir . kaldı ki bunun ötesinde ''doğru düşünce olmadan doğru düşünme faaliyeti olamaz'' gerçeğinden hareketle kader mevzuunda düşünmesi eksikli yanlış olacak sonuçlara ulaşaktır. müessiri tanımadan eseri (kader) hakkında rastgele tarzında sistemsiz bir düşünüşün doğruya ulaştırmaması.. Mutlak kadirin kainattaki zerreden kürreye her şeye şamil kudretini bir nebze olsun müşahede etmeden yaşama son derece kabaca bir bakış açısıyla yaklaşıp olan bitenden yola çıkıp İlahi Adaleti yargılamaya(!) kalkışmak akılcı geçinen akılsızlıktan mantıklı görünmeye çalışan mantıksızlıktan başka şey olamaz. öyle ya, insandaki ''aklı'' ve ''adalet hissi''ni bile yaratıp insanın özüne yerleştiren O iken hangi adalet kıstasıyla kimi yargılıyorsun! misal bir matematik 'ilmi''nde bile daha kerat seviyesinde birine matematik profösörünün asırlık problemi çözümü hakkında ne demek düşer? can vereni aldığı can için (savaş mavaş vs sebebi nolursa olsun) sorgulamak ne derece akıllılıktır!.. arkadaşım haklı olarak demiş ki, imtihan sırrıdır... evet imtihan olan çocuklar değil, akıl sahibi büyükler. ÇOCUKLARI MASUMLARI ÖLDÜREN KİM-LER? HANGİ ANLAYIŞ? HANGİ İDEOLOJİ? buna bakmalı.. ırakta afganistanda çeçenistanda doğu türkistanda yani islam ülkelerinde başta olmak üzere dünyanın hemen her yerinde masumları öldüren süründüren anlayışa bakmalı.. HRİSTİYAN-YAHUDİ BATI EMPERYALİZMİ DEĞİLMİDİR GÖKTEN BOMBALAR YAĞDIRAN, MİLLETLERİ SÖMÜRÜP AÇ BIRAKAN? İYİYLE KÖTÜNÜN SAVAŞIDIR YERYÜZÜNDEKİ İMTİHAN! HANGİ TARAFTA YERİNİ ALACAĞINDIR MESELE! biz insanoğluna kaderden pek az bilgi verilmiş. şudur: bir hikmet için yaratan, yaşatan, öldüren odur, mutlak güç kudret O'nundur.... dilediğine hidayet verir dilediğini saptırır.. vesselam.

(şuraya bakılabilir:
kader ve hikmet)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Kasım 2010       Mesaj #32
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba Misafir, Nötrino ve Köksal. Benim adim Ömür Almanyadan yaziyorum.
Dokuz yildir Almanyada yasiyorum 31 yasindayim.Mesajlarinizin hepsini okudum. Özellikle Misafir arkadas cok güzel yazmissin. Seninle sahsen tanismak isterdim Böyle seyleri sorgulamaya cesaret eden ve ayni zamanda akilli insanlara pek rastlanmiyor. Cesaretle derken birakin baskalari tarafindan ´sen kafir misin nasil konusuyorsun ´ diye asagilanip hatta tehdit edilmeyi insanlar bu ikilemleri kendi iclerinde dahi yasasalar yasadiklarini negatif bir yaklasimla sorgulamaktan kaciyorlar yada cekiniyorlar cünki Allahi sorguladiklari anda kendilerini ona ihanet etmis hissediyorlar. Demek istedigim tek tarafli bakiyorlar. O yüzden onlarla tartisilmiyor. Yazdiklarinin hepsine katiliyorum ve demek istedigini cok iyi anliyorum Son bir yildir yasadiklarim beni de senin gibi yasagimiz dünyayi sorgulamaya itti. Neyse bu konu cok derin ve genis hatta o kadar derin ve geniski ne dibini görebiliyoruz ne de ucu bucagini. Ben kendi yasadiklarimi, tecrübelerimi, aklimdaki sorulari ve cevaplarini sizler ile paylasmak ve özellikle Köksalla tartismak isterim. Müslüman miyim degil miyim bilmiyorum. Kimseyi ne dine yöneltmeye ne de dinden cikarmaya niyetim yok sadece huzuru ariyorum.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Kasım 2010       Mesaj #33
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arkadaşlar Benim Anlamadığım Madem Kaderimiz yazılmış Mademki ALLAH cc Bizim Ne Zaman Nerede Ne Yapacağımızı biliyor.
Biz Niye Oynuyoruz Bu Dünya Oyununu.
Mesela Ben Kapıdan Çıktıktan Sonra Ölücem (ALLAH Korusun) Mademki ALLAH Benim Kaderimi yazmış Ben Kapının Önünde Ölücem Neden Yaşıyorum kİ Neden Yaratıldım Dünya Hayatının Yaşamamın Bir Anlamı Olmalı.
Bunun Daha Mantıklı Bir Açıklaması Olması Lazım Bence.

ARKADAŞLAR LÜTFEN MANTIKLI AÇIKLAMALAR YAPIN...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Kasım 2010       Mesaj #34
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Arkadaşlar Benim Anlamadığım Madem Kaderimiz yazılmış Mademki ALLAH cc Bizim Ne Zaman Nerede Ne Yapacağımızı biliyor.
Biz Niye Oynuyoruz Bu Dünya Oyununu.
Mesela Ben Kapıdan Çıktıktan Sonra Ölücem (ALLAH Korusun) Mademki ALLAH Benim Kaderimi yazmış Ben Kapının Önünde Ölücem Neden Yaşıyorum kİ Neden Yaratıldım Dünya Hayatının Yaşamamın Bir Anlamı Olmalı.
Bunun Daha Mantıklı Bir Açıklaması Olması Lazım Bence.

ARKADAŞLAR LÜTFEN MANTIKLI AÇIKLAMALAR YAPIN...

Kader değişir mi?

Sual: Dua ile kader değişir mi? (Allah yazdıysa bozsun) deyimindeki mana nedir? Dua etmeyi dilemek de kaderden mi? Kaderin ömrü nereye kadardır? Ezeli mi, yoksa ebedi mi? Kaderin de bir kaderi var mı?

CEVAP
Önce kaza ve kader ile çeşitlerini bilmek gerekir.
Kader, Allahü teâlânın, olacak şeyleri ezelde bilmesidir. Kaza, kaderde bulunan şeyleri, zamanı gelince yaratmasıdır. Yani kader, maaş bordrosu gibidir. Kaza ise, bu maaşın dağıtılmasıdır. Allahü teâlâ, herkesin ne yapacağını, nerede nasıl öleceğini bilir. Buna, kader, kısmet, baht, nasip, talih, yazgı, alınyazısı deniyor. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah, onların işlediklerini ve işleyeceklerini bilir.) [Bekara 255]

Bir film tekrar tekrar gösterilse, bunu önceden seyretmiş birisi, ikinci, üçüncü defa seyrederken, (Baş rolde oynayan oyuncu, attan düşüp ölecek) dese, o dediği için mi filmdeki oyuncu ölüyor, yoksa, söyleyen daha önce seyrettiği için mi biliyor?

Takvimlere, bir yıl içinde güneşin ne zaman doğup, ne zaman batacağı, hesaplanarak yazılıyor. Güneş, takvimde bildirilen saatlerde doğup batar. Güneş, takvime öyle yazıldı diye bilinen saatlerde doğup batmaz. Takvime yazılması, güneşin doğmasına ve batmasına tesir etmez. Allahü teâlâ da insanların başlarına ne geleceğini bildiği için, bunları levh-i mahfuza yazmıştır. Bir âyet meali şöyledir:
(Allah her canlının durduğu yeri ve sonunda bırakılacağı mekânı bilir. Hepsi açık bir kitapta [levh-i mahfuzda]dır.) [Hud 6]

Kaderin değişeni de, değişmeyeni de vardır. Mesela değişmeyen ecele, ecel-i müsemma
(Ecel bir an gecikmez ve vaktinden önce de gelmez.) [Araf34]

İnsanın işine göre, ömrü ve rızkı değişebilir. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah, dilediğini siler, dilediğini değiştirmez. Ümm-ül-kitab [levh-i mahfuz] Ondadır.) [Ra’d 39]

Ümm-ül kitap
,ezeli olan kelam-ı İlahinin yazılı olduğu kitaptır. Melekler, bunu anlayamaz. Zamanlı değildir. Allah’tan başka, kimse bilmez. Hiç yok olmaz. Levh-i mahfuzda değişiklik olur. Bunu melekler görür. İnsanın, işine göre, ömrü ve rızkı değişir. İyiler kötü, kötüler iyi olarak değiştirilebilir. Bir başka âyet meali de şöyledir:
(Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması elbette kitapta yazılıdır.) [Fatır 11]

Değişebilen kaza kadere kaza-i muallak denir. Bir kimse, iyi amel yapıp duası kabul olursa, o kaza değişebilir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Kaza-i muallakı hiçbir şey değiştirmez. Yalnız dua değiştirir.) [Hakim]

(Kader, tedbirle, sakınmakla değişmez. Ama kabul olan dua, bela gelirken korur.) [Taberani]

(Sıla-i rahm ömrü uzatır.) [Taberani]

Kaderin levh-i mahfuzda yazılması kazadır. Bir kimseye takdir edilen bela, kaza-i muallak ise, o kimsenin dua etmesi de takdir edilmişse, dua eder, kabul olunca belayı önler. Duanın belayı önlemesi de kaza ve kaderdendir. Şemsiye yağmura siper olduğu gibi, dua da belaya siper olur.

Ecel-i müsemma değişmez ama; Ecel-i kaza değişebilir. Bir örnek: İki kişi, Hazret-i Davud’a birbirini şikayet etti. Azrail aleyhisselam gelip, (Bu iki kişiden birinin eceline bir hafta kaldı. İkincisinin ömrü de, bir hafta önce bitmişti; ama ölmedi) dedi. Hazret-i Davud, hayret edip sebebini sorunca cevaben dedi ki:
(İkincisinin bir akrabası vardı. Buna dargın idi. Bu gidip onun gönlünü aldı. Bunun için Allahü teâlâ, bunun ömrünü 20 yıl uzattı.) [Levh-i Mahfuz ve Ümm-ül-kitab risalesi]


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 1 Ağustos 2011 08:42
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Temmuz 2011       Mesaj #35
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Harun Yahya ve ekibi sapkin bir kader anlayisini pazarlamaya calisiyor, bunu farkettim. Hersey kader, insan hic bir sey yapamaz, iradesi yok diyorlar. O zaman sormaz miyiz; herseyi Allah yapiyorsa, birisi adam oldurdugunde demek ki onu da Allah yaptigina gore, o kisi cehennemle cezalandirilamaz! Ne kadar sacma bir dusunce, insan biraz dusununce kolayca anlar halbuki ama bazilari kaderi boyle anliyor. Harun Yahya gibi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Temmuz 2011       Mesaj #36
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kardesım ben çağrı bu konuda bende bir soru sorucam bizi ALLAH yarattı dimi beynimizi de o yarattı neye eğilimli olduğumuzu yarattığına göre biliyor atıyorum kötü biri olup olmıcamızı bilmesi gerekli değil mi kötülüğe mi iyiliğemi yatkın olduğumuzu biliyor bunlardan bizi sorumlu tutup nasıl cezalandırıp veya odullendiriyor????
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Temmuz 2011       Mesaj #37
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kardesım ben çağrı bu konuda bende bir soru sorucam bizi ALLAH yarattı dimi beynimizi de o yarattı neye eğilimli olduğumuzu yarattığına göre biliyor atıyorum kötü biri olup olmıcamızı bilmesi gerekli değil mi kötülüğe mi iyiliğemi yatkın olduğumuzu biliyor bunlardan bizi sorumlu tutup nasıl cezalandırıp veya odullendiriyor????

Bir İnsanın ne yapacağını, başına ne geleceğini Allah ezeli ilmiyle biliyor Ama Allah'ın bunu bilmesi o kişinin illaki o işi yapmasını gerektirmiyor Bunun için Allah kullarının önüne bir çok seçenek,yol sunmuş ve onlara irade vermiş,düşünme gücü vermiştir.İnsan kendi iradesini kullanarak, hangi yolu, seçeneği tercih ederse,Allah onu o kulu için yaratır ve anlamasına yardım eder ve burada sorumlu olan; kişinin seçtiği yol itibariyle kendisidir


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Temmuz 2011       Mesaj #38
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kaderimiz zaten belli yazılmış o zaman biz oyuncu gibiyiz çünkü şöyle bi şey duydum biz daha yaratılırken yani öz halindeyken allah bize soruyormuş ne yaşamak istiyosunuz diye biz kendi cevaplarımıza göre yaşıyomuşuz bu dünyayı bana da pek inandırıcı gelmedi ama bunu söyleyen de bi din hocası aklım mantığım ermedi yani lafın kısası bana göre senaryo belli biz kendi kararlarımızı kendimiz verdiğimizi sanıyoruz ama aslında hepsi kaderin içinde herşey baştan belli gibi bi şey mi
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Ağustos 2011       Mesaj #39
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kaderimiz zaten belli yazılmış o zaman biz oyuncu gibiyiz çünkü şöyle bi şey duydum biz daha yaratılırken yani öz halindeyken allah bize soruyormuş ne yaşamak istiyosunuz diye biz kendi cevaplarımıza göre yaşıyomuşuz bu dünyayı bana da pek inandırıcı gelmedi ama bunu söyleyen de bi din hocası aklım mantığım ermedi yani lafın kısası bana göre senaryo belli biz kendi kararlarımızı kendimiz verdiğimizi sanıyoruz ama aslında hepsi kaderin içinde herşey baştan belli gibi bi şey mi

Alıntı
_Yağmur_ adlı kullanıcıdan alıntı


Kader değişir mi?

Sual: Dua ile kader değişir mi? (Allah yazdıysa bozsun) deyimindeki mana nedir? Dua etmeyi dilemek de kaderden mi? Kaderin ömrü nereye kadardır? Ezeli mi, yoksa ebedi mi? Kaderin de bir kaderi var mı?
CEVAP
Önce kaza ve kader ile çeşitlerini bilmek gerekir.
Kader, Allahü teâlânın, olacak şeyleri ezelde bilmesidir. Kaza, kaderde bulunan şeyleri, zamanı gelince yaratmasıdır. Yani kader, maaş bordrosu gibidir. Kaza ise, bu maaşın dağıtılmasıdır. Allahü teâlâ, herkesin ne yapacağını, nerede nasıl öleceğini bilir. Buna, kader, kısmet, baht, nasip, talih, yazgı, alınyazısı deniyor. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah, onların işlediklerini ve işleyeceklerini bilir.) [Bekara 255]

Bir film tekrar tekrar gösterilse, bunu önceden seyretmiş birisi, ikinci, üçüncü defa seyrederken, (Baş rolde oynayan oyuncu, attan düşüp ölecek) dese, o dediği için mi filmdeki oyuncu ölüyor, yoksa, söyleyen daha önce seyrettiği için mi biliyor?

Takvimlere, bir yıl içinde güneşin ne zaman doğup, ne zaman batacağı, hesaplanarak yazılıyor. Güneş, takvimde bildirilen saatlerde doğup batar. Güneş, takvime öyle yazıldı diye bilinen saatlerde doğup batmaz. Takvime yazılması, güneşin doğmasına ve batmasına tesir etmez. Allahü teâlâ da insanların başlarına ne geleceğini bildiği için, bunları levh-i mahfuza yazmıştır. Bir âyet meali şöyledir:
(Allah her canlının durduğu yeri ve sonunda bırakılacağı mekânı bilir. Hepsi açık bir kitapta [levh-i mahfuzda]dır.) [Hud 6]

Kaderin değişeni de, değişmeyeni de vardır. Mesela değişmeyen ecele, ecel-i müsemma denir. Bir âyet-i kerime meali şöyledir:
(Ecel bir an gecikmez ve vaktinden önce de gelmez.) [Araf34]

İnsanın işine göre, ömrü ve rızkı değişebilir. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah, dilediğini siler, dilediğini değiştirmez. Ümm-ül-kitab [levh-i mahfuz] Ondadır.) [Ra’d 39]

Ümm-ül kitap
,ezeli olan kelam-ı İlahinin yazılı olduğu kitaptır. Melekler, bunu anlayamaz. Zamanlı değildir. Allah’tan başka, kimse bilmez. Hiç yok olmaz. Levh-i mahfuzda değişiklik olur. Bunu melekler görür. İnsanın, işine göre, ömrü ve rızkı değişir. İyiler kötü, kötüler iyi olarak değiştirilebilir. Bir başka âyet meali de şöyledir:
(Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması elbette kitapta yazılıdır.) [Fatır 11]

Değişebilen kaza kadere kaza-i muallak denir. Bir kimse, iyi amel yapıp duası kabul olursa, o kaza değişebilir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Kaza-i muallakı hiçbir şey değiştirmez. Yalnız dua değiştirir.) [Hakim]

(Kader, tedbirle, sakınmakla değişmez. Ama kabul olan dua, bela gelirken korur.) [Taberani]

(Sıla-i rahm ömrü uzatır.) [Taberani]

Kaderin levh-i mahfuzda yazılması kazadır. Bir kimseye takdir edilen bela, kaza-i muallak ise, o kimsenin dua etmesi de takdir edilmişse, dua eder, kabul olunca belayı önler. Duanın belayı önlemesi de kaza ve kaderdendir. Şemsiye yağmura siper olduğu gibi, dua da belaya siper olur.

Ecel-i müsemma değişmez ama; Ecel-i kaza değişebilir. Bir örnek: İki kişi, Hazret-i Davud’a birbirini şikayet etti. Azrail aleyhisselam gelip, (Bu iki kişiden birinin eceline bir hafta kaldı. İkincisinin ömrü de, bir hafta önce bitmişti; ama ölmedi) dedi. Hazret-i Davud, hayret edip sebebini sorunca cevaben dedi ki:
(İkincisinin bir akrabası vardı. Buna dargın idi. Bu gidip onun gönlünü aldı. Bunun için Allahü teâlâ, bunun ömrünü 20 yıl uzattı.) [Levh-i Mahfuz ve Ümm-ül-kitab risalesi]

Dikkatlice okur musunuz?
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Ağustos 2011       Mesaj #40
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı

şöyle bi şey duydum biz daha yaratılırken yani öz halindeyken Allah bize soruyormuş ne yaşamak istiyosunuz diye biz kendi cevaplarımıza göre yaşıyomuşuz bu dünyayı

Bahsettiğiniz olayın adı kalu bela'dır Bu olayın özü sizin duyduğunuz şekilde değil farklıdır.Ruhlar yaratıldıkları zaman, Allah(C.C) onlara Ben sizin Rabbiniz değil miyim?(elestü birabbiküm) diye buyurduğunda,ruhlar da karşılığında (Kalu bela)=>evet Sen bizim Rabbimizsin diye karşılık vermişlerdir.

Alıntı

biz kendi kararlarımızı kendimiz verdiğimizi sanıyoruz ama aslında hepsi kaderin içinde herşey baştan belli gibi bi şey mi?

Siz kendi kararlarınızı verseniz de vermesenizde Allah ne yapacağınızı sizi yarattığı andan itibaren ezeli ilmiyle biliyordur Kısacası Allah,insanlara doğru yolu gösterip, önüne seçenekler sunsa da sizin hangi yolu tercih edip ne yapacağınızı da en başından beri biliyordur Bilmeyen sadece insanın kendisidir Bunun yanında seçme şansı verilen de yine insanın kendisidir Allah kullarının önüne bir çok seçenek,yol sunmuş ve onlara irade vermiş,düşünme gücü vermiştir.İnsan kendi iradesini kullanarak, hangi yolu, seçeneği tercih ederse,Allah onu o kulu için yaratır ve anlamasına yardım eder ve burada sorumlu olan; kişinin seçtiği yol itibariyle kendisidir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

3 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
13 Şubat 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
16 Ocak 2012 / ultraslan_merve Taslak Konular
3 Ocak 2009 / ESMA Soru-Cevap
14 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap