Cevap Yaz Yazdır
En İyi Cevap Var|Gösterim: 33.267|Cevap: 1|Güncelleme: 26 Mayıs 2016

Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur?

30 Eylül 2010 19:13   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur?
EN İYİ CEVABI Safi verdi

Karbonhidrat Nedir?


49249d1464123241 karbonhidratlar ve beslenmedeki onemi karb

Karbonhidratlar vücudumuza enerji sağlayan besin maddelerinde en fazla bulunan besin öğesidir. Daha çok bitkisel kaynaklı besin maddelerinde yaygın olarak bulunur. Bitkiler klorofil, güneş enerjisi, su ve karbondioksiti kullanarak rbonhidratları sentezlerler.
Sponsorlu Bağlantılar

Karbonhidrat kaynakları
Karbonhidratlar bitkisel besinlerde yaygındır. şeker ve nisasta saf karbonhidratlardır. Tahıllar ve tahıl ürünleri, kurubaklagiller, kuru meyveler, bal, pekmez, tahin helvası en zengin karbonhidrat kaynaklarıdır.
Hayvansal besinlerden süt ve süt ürünlerinde bulunur. Süt ve süt ürünleri dışındaki hayvansal besinlerde çok az bulunduğundan bunlar iyi bir karbonhidrat kaynağı değildir.

Günde Ne Kadar Karbonhidrat Tüketilmeli?
Günlük karbonhidrat ihtiyacı bireyin yaşına cinsine fiziksel aktivite ve özel durumlarına göre değişmekle birlikte, enerji ihtiyacının ortalama % 50-60’ını karbonhidratlar karşılamalıdır.
Örneğin, günlük enerji gereksinimi 2100 kkal olan bir bireyin karbonhidratlardan gelen enerji miktarı % 60 olduğu düşünülürse;
2100 x (60/100) =1260 kkal
Bir gram karbonhidrat 4 kkal enerji verdiğine göre 1260/4 = 31 5 gram karbonhidrat tüketmesi gerekir.
  • 1 su bardağı süt 9 gram
  • 1 dilim ekmek 15 gram
  • 1porsiyon meyve 12 gram
  • 2- 3 kaşık pilav 12 gram
  • 1 adet köfte yok
  • 1 yumurta yok
  • 10 gram şeker 10 gram 
DEVAMI Karbonhidratlar ve Beslenmedeki Önemi
Son düzenleyen Safi; 26 Mayıs 2016 10:11
26 Mayıs 2016 10:11   |   Mesaj #2   |   
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Karbonhidrat Nedir?


49249d1464123241 karbonhidratlar ve beslenmedeki onemi karb

Karbonhidratlar vücudumuza enerji sağlayan besin maddelerinde en fazla bulunan besin öğesidir. Daha çok bitkisel kaynaklı besin maddelerinde yaygın olarak bulunur. Bitkiler klorofil, güneş enerjisi, su ve karbondioksiti kullanarak rbonhidratları sentezlerler.

Karbonhidrat kaynakları
Karbonhidratlar bitkisel besinlerde yaygındır. şeker ve nisasta saf karbonhidratlardır. Tahıllar ve tahıl ürünleri, kurubaklagiller, kuru meyveler, bal, pekmez, tahin helvası en zengin karbonhidrat kaynaklarıdır.
Hayvansal besinlerden süt ve süt ürünlerinde bulunur. Süt ve süt ürünleri dışındaki hayvansal besinlerde çok az bulunduğundan bunlar iyi bir karbonhidrat kaynağı değildir.

Günde Ne Kadar Karbonhidrat Tüketilmeli?
Günlük karbonhidrat ihtiyacı bireyin yaşına cinsine fiziksel aktivite ve özel durumlarına göre değişmekle birlikte, enerji ihtiyacının ortalama % 50-60’ını karbonhidratlar karşılamalıdır.
Örneğin, günlük enerji gereksinimi 2100 kkal olan bir bireyin karbonhidratlardan gelen enerji miktarı % 60 olduğu düşünülürse;
2100 x (60/100) =1260 kkal
Bir gram karbonhidrat 4 kkal enerji verdiğine göre 1260/4 = 31 5 gram karbonhidrat tüketmesi gerekir.
  • 1 su bardağı süt 9 gram
  • 1 dilim ekmek 15 gram
  • 1porsiyon meyve 12 gram
  • 2- 3 kaşık pilav 12 gram
  • 1 adet köfte yok
  • 1 yumurta yok
  • 10 gram şeker 10 gram 
DEVAMI Karbonhidratlar ve Beslenmedeki Önemi