Arama

Holi Bayramı

Güncelleme: 22 Mayıs 2016 Gösterim: 8.072 Cevap: 2
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
5 Temmuz 2012       Mesaj #1
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
Hindistan’ın Holi Bayramı

Sponsorlu Bağlantılar
holi2


Holi’de, yeni bir dönemin başlangıcı olarak Nevruz benzeri etkinlikler yapılıyor. Hint halkı, gece, evlerinin dışında, kırlarda, apartman bahçelerinde ateşler yakıp ölülerine dualar ve iyi dilekler gönderiyor. Gündüz ise herkes birbirine renk renk toprak boyalar atıyor. Toprak boyaları, insanlar önce birbirlerinin yüzüne sürüyor, sonra vücuduna atıyor. Eğlencenin ilerleyen zamanlarında ise kovalardaki suya katılan boyalar, insanların başından aşağı dökülüyor. Bu sırada da insanlar sürekli müzik eşliğinde dans ediyor. İnsanların üzerine atılan, dökülen renk renk boyalar, baharın gelişi ile birlikte başlayan çok renkliliği, doğuşu, yeni bir dönemin başlangıcını, bereketliliği simgeliyor. Bu tören sırasında, insanlar boyaları birbirine sürdüğü için, Hindistan’ın kast sistemi içinde katı kurallara bağlanan "dokunma yasağı" da kırılmış, insanlar arasında kast sistemi içindeki farklılıklar bir gün için de yumuşatılmış oluyor.İnsanların birbirinin yüzüne boya sürmesi ve bu sırada diğerinin kaçınmaması (ben sana güveniyorum, senden korkmuyorum, sana yüzümü dönüyorum) anlamına da geliyor. Ayrıca, bu ritüelin kadın-erkek, çocuk birlikte yapılması, sosyal kaynaşma açısından önem taşıyor.

Hindistan Holy KutlamasC4B1

Holi Bayramı

Holi Bayramı’nın kutlandığı 22 Mart’ta, Hindistan şehirlerinin sokaklarında, tepeden tırnağa rengarenk boyalarla kaplanmış insanları görmek mümkün. İnsanların oturdukları mekanların bahçesinde, komşuları, akrabaları ile bir araya gelip bu eğlenceyi yaşıyor. Kırsal kesimde ise insanların bu etkinliği topluca piknik yaparak gerçekleştirdiği belirtiliyor.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Holi Bayramı
Hindistan’da her yıl kutlanan Holi Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Hindu inancına göre kutlanan festival çerçevesindeki etkinliklerde sokaklar ve insanlar rengârenk boyalarla boyandı. Hindistan’da ülke genelinde sokaklar adeta renk cümbüşüne döndü. Her yıl düzenlenen boya festivali Holi bayramı, bu yıl da Hindistan’da coşkuyla kutlanıyor. Dinsel bir festival olan Holi’de, yedisinden yetmişine herkesin katıldığı eğlenceli festivalde insanlar boya savaşı yapıyor. Sokakların baştan aşağı boyalarla adeta yıkandığı festival turistlerin de katılımı ile daha da renkleniyor. Çok tanrılı dine (Hinduizm) inanılan Nepal’de Holi adlandırılan festival, ülke halkının inanışına göre yüzlerce yıl önce yaşamış bir ‘tanrının’ şeytana karşı galip gelmesinin kutlaması olarak biliniyor. Başlangıçta yakılan ateşin üzerinden atlanarak tüm kötü (şeytani) huylardan arınıldığına inanılarak kutlanan festival, günümüzde tamamen eğlenceye dayalı boya oyunları şeklinde yapılır.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak
Son düzenleyen Efulim; 19 Temmuz 2012 14:59 Sebep: Kırık link resim kaldırıldı.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
22 Mayıs 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Holi Bayramı

happy holi 1727809967?w300&amph169
Festivalin en temel özelliği Gulal adı verilen tamamen doğal yollarla yapılmış renkli tozların insanlar tarafından birbirine atılmasıdır. Ayrıca kutlama sırasında hepimizin bildiği klasik su savaşı da devreye girmektedir, tek farkı sularında renkli olmasıdır. Düşünebiliyor musunuz ortamın enerjisini,=) her yer rengarenk; tüm sokaklar, parklar, bahçeler, evler, insanlar. İnsanların birbirinin yüzünü boyamasına izin vermesi ve bundan kaçmamasının bir diğer anlamı da ‘sana güveniyorum, senden korkmuyorum ve bu yüzden sana yüzümü dönüyorum’ dur. Tüm bunlara ek olarak herkesin yüzünün, üstünün başının tüm sokakların rengarenk olmasıyla Hindistan’daki kast sistemide ortadan kalkıyor ve kutlamalar sırasında kadın-erkek, tanıdık-yabancı, zengin-fakir gibi farklılıklar yok oluyor, herkes bir oluyor. Tüm gün insanlar şarkı söyleyip;dans ediyorlar, Sokaklarda insanlar gruplar halinde müzik aletleri çalarken, insanlarda kendilerini müziğin ritmine kaptırıyor ve en çok bollywood’ta izlediğimiz dans figürlerini sergiliyorlar. Böylece sosyal kaynaşmada gerçekleşmiş oluyor.
holi fire?w300&amph191

Festivalin bir diğer bacağı da ailelerin birbirini ziyaret etmesi ve festivale özgü yiyeceklerle ağırlamasıdır. Holi festivali, yeni insanlarla tanışma, kırgınlıkları unutma- unutturma, şarkı söyleyip dans etme kısacası hayata yeniden başlamanın festivalidir. Festival boyunca geceleri ise halk evlerinin önünde bahçelerde ateşler yakarak etrafında ölüleri için dua ederler.
[SAG]

Festivalin can damarları meşhur renkleri
Kırmızı:Masumiyet
Yeşil:Canlılık, enerji
Mavi: Sakinlik ve ağrıbaşlılık
Sarı:Dindarlık

Festivalin son gününde ise insanlar yakılan ateşlerin küllerinden alıp evlerine götürürler. Bu küllerin kendilerini yıl boyunca kötülüklerden koruyacağına inanırlar.

Benzer Konular

23 Haziran 2012 / Misafir Türkiye Cumhuriyeti
3 Haziran 2019 / Misafir Müslümanlık/İslamiyet
28 Kasım 2009 / Misafir Soru-Cevap
26 Eylül 2008 / nünü Taslak Konular
5 Ekim 2015 / ahmetseydi X-Sözlük