Arama

Mumya Nedir? Mumyalama ve Mumyalama Teknikleri Hakkında - Sayfa 2

Güncelleme: 18 Ağustos 2018 Gösterim: 108.675 Cevap: 11
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Aralık 2017       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

X-Ray Tarama Yöntemiyle Mumya Analizi!


Bilim insanları, Mısır'da keşfedilen bir mumyayı, geliştirilmiş X-Ray tarama yöntemleriyle inceliyor. İlk kez denenen ilgili yöntemle, mumyanın 3 boyutlu analizi en küçük ayrıntısına kadar yapılabilecek. 1911 yılında Mısır'daki Hawara antik kentinde bulunan mumya şimdiye kadar hiç bozulmadan durdu. Keten kumaşlarla sıkıca sarılmış bedenin yüzüne yerleştirilmiş olan beş yaşındaki bir kız çocuğuna ait olduğu düşünülen çocuk portresi, araştırmacıları daha derin incelemelere yönlendiriyor. Dünyada var olduğu bilinen "portre mumyalardan" sadece 100 tane bulunuyor. Söz konusu mumyanın ise 1900 yıl önce ölmüş olabileceği düşünülüyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Araştırmacılar, sinkrotron ışınımı kullanılan, ultra parlak yüksek enerjili X-Ray teknolojisiyle, keten bezlerle sarılı yüzeyin altındaki tüm yapıları tespit ve analiz etmeyi amaçlıyor. Mumyalama sırasında beynin çıkarıldığı düşünülürse, kafatasının içinde ne olabileceği de merak uyandırıyor. Henüz ilk aşamada olan çalışma sırasında, kemik dokuları ve dişler de incelenecek. Araştırmacılar, bu zorlu süreç sonunda mumyalama işlemine ait daha fazla bilgiye ulaşmayı planlıyor.

Kaynak: BBC Bilim / Science (7 Aralık 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Ağustos 2018       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Mumyalamada Kullanılan Balsamın Formülü Bulundu!


Antik Mısır döneminden kalma bir mumyanın üzerinde yürütülen kimyasal analizler, mumyalama için kullanılan balsamın formülünü ortaya çıkardı. MÖ 3500 - 3700 yılları arasında mumyalandığı ortaya çıkan ceset aynı zamanda mumyalama formülünün tahmin edilenden daha önce geliştirildiğini ve daha yaygın bir şekilde kullanıldığını gösterdi. Araştırmacılar, araştırmanın mumyalamada kullanılan sıvının işin merkezinde olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Bilim insanları ilgili sıvıya ait tüm kimyasal parmak izlerini inceledi.
Sponsorlu Bağlantılar

Balsamın Özünü Oluşturan Maddeler!

  • Bir bitki yağı, muhtemelen susam
  • "Balsam türü" bir bitki veya kök özü, muhtemelen hasırotu
  • Akasya olabilecek bir bitkiden alınmış doğal şeker, zamk
  • Kritik öneme sahip, kozalaklı bir ağaçtan, muhtemelen çam ağacından alınan bir reçine
Bütün bu maddeler yağın içine karıştırıldığında reçine içindeki anti-bakteriyel özelliğiyle bedenin çürümesini engelliyor.
Araştırmacılar, 'herkesin bildiği mumyalama sürecinin kökenlerini kimyasal olarak bu kadar mükemmel bir şekilde gösteren bir mumya daha önce olmamıştı.' açıklamasını yaptı.

Formülün Bulunuşu!


Araştırma yöneticisi, birkaç yıl önce mumyaları sarmakta kullanılan Antik Mısır tekstillerinden parçalar alıp bunları kimyasal olarak inceledikten sonra bu formülü analiz etmek istedi. İngiltere'nin kuzeyindeki Bolton Müzesi'nde bulunan kumaşlar MÖ 4000 yılından kalmaydı ve o dönemde mumyalamanın ortaya çıkmadığı düşünülüyordu. Araştırmacılar, mumyalamanın Keops Piramidi'nin yapıldığı dönemde, MÖ 2600'de ortaya çıktığına dair yaygın bir düşünce olduğunu, bulguların ise bunun çok daha önce başladığını gösterdiğini ifade etti.

Söz konusu bulgunun ardından araştırma ekibi Torino'daki mumyayı incelemeye başladı. Bulunduktan sonra hiçbir koruyucu işlemden geçmeyen bu tarih önce mumya, kimyasal kirliliğe maruz kalmadığı için Antik Mısır kimyasını anlamak için önemli bir fırsat sunuyordu. Avustralya'nın Sydney kentindeki Macquarie Üniversitesi'nden Mısır bilimci ve Antik Mısır defin uzmanı olan bir araştırmacı "Torino'daki mumyanın analizi tarih öncesi döneme ait kısıtlı bilgilerimize önemli bir katkı yaptı ve ilk mumyalama pratiklerine dair hayati yeni bilgiler ortaya çıkardı. Kimyasal analizler, mumyaya dair görsel incelemeler, genetik analizler, radyokarbon tarihleme ve kumaşın mikroskobik analizi sonucunda bu mumyanın MÖ 3600 civarında mumyalanan 20-30 yaşları arasında bir erkek olduğu sonucuna ulaştık." şeklinde açıklamada bulundu.

Anti-Bakteriyel Formülün Önemi!


Bilim adamları, formülün neredeyse 2000 yıl sonra firavunları mumyalamak için kullanılmasının "MÖ 3100 yılında dünyanın ilk ulus devletini kurmadan önce de Mısır genelinde ortak bir kimlik olduğunu" gösterdiğini belirtti. Antik Mısırlıların anti-bakteriyel formülü mumyalama sürecinde önemli olsa da, bunun için gereken başka aşamalarda mevcut.

Mumyalama Sürecindeki Önemli Kriterler!

  • Beynin alınması (Muhtemelen çırpma yöntemiyle beyni sıvılaştırarak gerçekleştiriliyordu)
  • İç organların çıkarılması
  • Bedenin doğal tuzun üstüne yatırarak kurutulması
  • Bedenin anti-bakteriyel balsama yatırılmasıyla bakterilerin öldürülmesi ve bedenin mühürlenmesi
  • Bedenin son olarak kumaşa sarılması
Mumyalamak için kullanılan kumaşları araştırmaya temel alan bilim adamları, mumyayı korumak için anahtar öneme sahip olan süreçlerin kurutma ve balsam olduğunu belirtti.

Kaynak: Journal of Archaeological Science (16 Ağustos 2018)


Benzer Konular

26 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
28 Haziran 2012 / ReaL CrimE Soru-Cevap
29 Aralık 2014 / nano Cevaplanmış
23 Ocak 2012 / rsrsrs Soru-Cevap
24 Ocak 2016 / SiyahLALE X-Sözlük