Arama

Japon Mutfağı - Sayfa 7

Güncelleme: 22 Mart 2009 Gösterim: 61.616 Cevap: 71
yusufbugra7676 - avatarı
yusufbugra7676
Ziyaretçi
21 Ocak 2008       Mesaj #61
yusufbugra7676 - avatarı
Ziyaretçi
Msn Grinçok akıllıca bu yöntem yeni nesil hayvanat bahçelerindede uygulanıyor bildiğim kadarıyla
Sponsorlu Bağlantılar
CoCuqibi - avatarı
CoCuqibi
Ziyaretçi
27 Şubat 2008       Mesaj #62
CoCuqibi - avatarı
Ziyaretçi
tşkler Msn Happy
Sponsorlu Bağlantılar
KettoKero - avatarı
KettoKero
Ziyaretçi
13 Mart 2008       Mesaj #63
KettoKero - avatarı
Ziyaretçi
Yakitori
Malzemeler
4 adet tavugun ust but kismi
1 demet taze sogan
100ml
soya sosu
1 yemek kasigi limon suyu
2 yemek kasigi bal
Cop sis

Yapılış Tarifi
Soya sosu,limon suyu,bal bir tencerede karistirilarak bir sos hazirlanir.(yakitori sosu) Hazirlanan sosun bir kismi ayrilir.Kalan sos 150-180 derecelik isitilmis firinda hafif pismek uzere birakilir.Buarada Tavuklar kare seklinde kesilir.Cop sislere bir sira tavuk birsira sogan olmak uzere dizilir. Firinda isittigimiz sosun icinde 10 dakika kadar birakilarak marine edilir.Daha sonra tavuklar izgara yapilir yada kizartilir(cok az yag yada hic yag konmadan) Pilav ve ayirilan sosla beraber servis yapilir. Afiyet olsun...


SASHİMİ

Malzemeler
500 gr. balık (somon veya ton veya levrek ya da lagos balığı olabilir)
1 adet orta boy havuç
1 adet kırmızı turp

Ayrıca;
Japon soya sosu veya soya sosu
Japon hardalı Wasabi veya acı hardal

Hazırlanışı;

Çiğ balığın derisini çıkarın, ikiye bölerek kılçığını atın. Yani fileto olarak hazırlayın. Temizlediğiniz balığın iki parçasını üst üste koyarak derin dondurucuya koyun. Balık tamamen donunca, keskin bir bıçakla yarım santim kalınlığında dilimler halinde kesin.

Sonra da balık dilimleri çözülünce servis tabağına yanyana dizin. Havucu ve turbu uzun ince, kibrit çöpü gibi şeritler halinde kesip, servis tabağına koyarak yanında wasabi ve soya sosu ile servise sunun.


Marine Edilmiş Somon Balığı

Malzemeler;

2 adet el büyüklüğünde somon filetosu (her biri 400 gr.)
1 tatlı kaşığı toz zencefil (veya bir jeton kalınlığında ve çapında dilimlenmiş taze zencefil)
2 diş sarmısak
3 adet taze yeşil soğanın beyaz kısmı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tat

Hazırlanışı;

Somon filetolarının derilerini çıkarın ve ince 1 cm.lik dilimler halinde dikine olarak kesin. Zencefili rendeleyin. Soğan ve sarmısakları soyarak ince ince kıyın.

Bir kaseye, zencefili, sakeyi, sarmısakları, soğanları, şekeri, tuzu ve soya sosunu koyun. Şeker eriyinceye kadar iyice karıştırın.

Derin ve büyük bir kabın dibine somon dilimlerini tek bir sıra halinde dizin. Üzerine marinad sosunu dökerek, kabı alüminyum kağıtla örtün. Buzdolabında 1 gece dinlenmeye bırakın.

Daha sonra, marine edilmiş somonları bir servis tabağına dizin, zencefil turşusu ve salatalık dilimleri ile süsleyerek buz gibi soğuk servis yapın.


Karides ve Sebze Tempura

Malzemeler
10-15 adet orta boy karides
Yarım su bardağı un (bulamak için)

Harç İçin;
1 su bardağı un
2 adet yumurta sarısı

Ayrıca;
1 adet büyük kabak
1 adet kırmızı biber
1 adet orta boy kuru soğan

Hazırlanışı;

Öncelikle karidesleri kuyruklarını koparmadan temizleyin. Etli kısmın içine bıçakla 3-4 çentik atarak hafifçe yarın. Kuyruklarından tutarak una hafifçe bulayın.

Öte yandan sebzeleri temzileyerek yıkayıp kurulayın. Kabağı ve kırmızı biberi ince dilimler halinde uzunlamasına, soğanı ince yuvarlak halka dilimleri halinde kesin.

Kızartma harcı için; derin bir kapta unu, su ve yumurta sarıları ile karıştırın. İyice çırparak pütürsüz bir harç elde edin.

Şimdi de derin bir tavada veya Wok’ta sıvıyağı biraz kızdırın. Una bulanmış karidesleri yine kuyruklarından tutarak tempura hamuruna batırıp, kızgın yağa atın. Kızartarak çıkartın ve emici bir kağıdın üzerine alarak fazla yağını alın.
Aynı şekilde sebzeleri de kızartma hamuruna batırarak ve orta kızgın yağa atarak 2-3 dakikada kızartın. Kızarmış karides ve sebzelerin üzerine sıcakken soya sosu gezdirin.

Yemekçinin Notu:
Arzu ederseniz soya sosunun içine ¼ tatlı kaşığı toz zencefil atıp karıştırarak servise sunabilirsiniz.

ONİGİRİ

Malzemeler;2 bardak pirinc
2.5 bardak su

ic olarak;
1 adet kucuk boy ton baligi konservesi
2 corba kasigi mayonez

Yapılışı;
Pirinci 2.5 bardak suda kisik ateste haslayin.atesi sondurup pirincimizi 10 dk kadar dinlendirelim.Ton baligi ve mayonez karistirip icli kofte gibi bir avuc pismis pirincin icine yarim kasik koyup kapatalim. Istenirse onigiri(pirinc koftesi)bittikten sonra cok az tuz atilip yenilebilir.Onigirinin orijinal sekli iki avuc icinde ucgen sekil verilerek yapilir.

Püf Noktası;
Japon pirinci Turkiye'dekinin tersine yapis yapis olursa iyi olarak kabul edilir.Onigiri yaparken de tane tane dagilani degil de,sakiz gibi olani makbuldur.
Bir onigiriye sekil verme 15-20 saniye alir.1- Pirinci avuc icine yay 2- ici koy 3- kapat. Bir japon icin bu 15 saniye alir.


TEMPURA

imperiaflex081bl4

8 iri karidesin sırtındaki siyah damarı bir kürdan yardımıyla çıkarın. Kabuklarını yıkayın. Kuyruğunun ucunu kesip sıkarak fazla suyunu çıkarın. Alt kısmına 3-4 çizik atın. 4 dil balığının (veya istavrit) iskeletini çıkarıp kılçıklarını temizleyin. 4 Çin mantarının saplarını kesip tepesine çapraz çizikler atın. 2 patlıcanı 1 cm kalınlığında dilimleyin. Yarım patatesi soyup 1 cm kalınlığında doğrayın ve 5 dakika suda bekletin. 2 sivribiberi temizleyip dörde kesin.
Sos için; 1 su bardağı su, yarım çay bardağı soya sosu, 1 tablet tavuk bulyon, 1 tatlı kaşığı tozşeker (veya mirin), 1 rendelenmiş beyaz turp 1 çorba kaşığı rendelenmiş zencefili bir kapta karıştırıp kaynatın. Kısık ateşte bir taşım daha pişirip kâselere paylaştırın. Hamurlu karışım için; 1 yumurta ve 1 su bardağı suyu bir kapta çırpın.1 su bardağı un ve 1/3 su bardağı mısır nişastasını ayrı bir kaba eleyip yumurtalı karışımı ekleyin. Çırpıp sıvı bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız sebze, balık ve karidesleri hamura tek tek bulayıp kızartın. Sos ile sıcak servis yapın.




Sushi

KAÇ KİŞİLİK: 2-3
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 dk
PİŞME SÜRESİ: dk
Malzemeler:


100 gr Japon pirinci

1 çay bardağı pirinç sirkesi

1 tatlı kaşığı tozşeker

İnce somon dilimleri

Buharda pişmiş karides

İnce dilimlenmiş levrek ve tonbalığı

İnce dilimlenmiş salatalık ve avokado

Hazırlanışı:
* Japon pirincini bol suyla yıkayıp süzün. Özel tenceresine alıp hafif diri kalacak şekilde pişirin. Pirinçleri harmanlayıp soğutun. Pirinç sirkesi ve şekeri ekleyip tekrar harmanlayın.

* Pirinçten iki parmak kalınlığında ve bir parmak uzunluğunda köfte şeklinde parçalar hazırlayın. Pirinç köftelerinin üzerine aynı boyutlarda kesilmiş levrek, tonbalığı, somon veya karides yerleştirin. Servis tabağına dizdiğiniz sushileri zencefil turşusu, dilimlenmiş avokado, salatalık ve soya sosuyla birlikte servis yapın.



Tempura

KAÇ KİŞİLİK: 1
HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 dk
PİŞME SÜRESİ: 5-6 dk
Malzemeler:


1 yumurta

1 su bardağı un

1 su bardağı buzlu su

3 temizlenmiş karides

1 uzun dilim havuç

2-3 dilim mantar

2-3 dilim kabak

1 temizlenmiş taze soğan

Soya sosu

Kızartma için sıvıyağ

Hazırlanışı:
* Yumurta, un ve buzlu suyu bir kapta iyice çırpın. Karides, havuç, mantar, kabak ve taze soğanı unlu karışıma bulayın. Sıvıyağı derin bir tavada kızdırın. Önce havuç, mantar, kabak ve taze soğanı ardından karidesleri kızgın yağda kızartın.

* Kâğıt havlu üzerine alıp yağını süzdürün. Yanında soya sosuyla birlikte servis yapın.




Nabeyaki udon

KAÇ KİŞİLİK: 1
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 15 dk
Malzemeler:


3-4 ıspanak yaprağı

Yarım pırasa

Yarım havuç

2-3 shitake mantarı

1 yaprak Çin lahanası

2 çorba kaşığı soya yağı

190 gr udon (noodle veya erişte)

2 su bardağı balık suyu

1 yumurta

Hazırlanışı:
* Sebzeleri yıkayıp süzün. Pırasayı dilimleyin. Havucu uzunlamasına ortadan ikiye kesip tekrar enine ikiye kesin. Mantarların üzerine bıçakla çizgiler çizin. Çin lahasını iri parçalar şeklinde doğrayın.

* Soya yağını tavada kızdırıp sebzeleri soteleyin. Tavayı ocaktan alın. Balık suyunu 'nabe' adını verdikleri güveç kabına alıp ocakta ısıtın. Udonları ekleyip hafifçe yumuşayana kadar pişirin. Sebzeleri ekleyip 5-6 dakika daha pişirin. Üzerine 1 yumurtayı kırıp güveç kabını ocaktan indirin. Özel kaşığı ve kâsesi içinde servis yapın.



Özel soslu bonfile tava

KAÇ KİŞİLİK: 1
HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 dk
PİŞME SÜRESİ: 10 dk
Malzemeler:


200 gr bonfile

2 çorba kaşığı ayçiçek yağı

Yarım su bardağı mirin (Japon şarabı)

2 çorba kaşığı soya sosu

2 dilim salatalık

2 dilim domates

2 halka kesilmiş dolmalık yeşilbiber

1 yaprak beyaz lahana

Hazırlanışı:
* Ayçiçek yağını tavada kızdırın. Bonfileyi ekleyip iki taraflı pişirin. Mirin ve soya sosunu ekleyip et yumuşayıncaya ve sos koyulaşana kadar kısık ateşte pişirin.

* Beyaz lahana yaprağını kıyın. Et piştikten sonra dilimleyip servis tabağına alın. Eti, lahana, salatalık, domates ve dolmalık yeşilbiberle servis yapın.




Yazim yanlislarinin duzeltirmesine yardim ettikleri icin Angel_Lolita ( Aiko) ve na3o8ko2 (naoko) ya tesekkurler
yusufbugra7676 - avatarı
yusufbugra7676
Ziyaretçi
19 Mart 2008       Mesaj #64
yusufbugra7676 - avatarı
Ziyaretçi
? öğlen harukanın mesajları vardı bu sayfada silinmiş sanırım
KettoKero - avatarı
KettoKero
Ziyaretçi
20 Mart 2008       Mesaj #65
KettoKero - avatarı
Ziyaretçi
evet konuyla alakasi ormayan seyler vardi ve tesekkur butonunu kurranmak yerine tesekkurler yazilmisti
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
5 Nisan 2008       Mesaj #66
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Miso, (Japonca: 味噌) fermente edilmiş bir Japon yiyeceği. Geleneksel Japon yemeği miso çorbasında da (miso şiru ) kullanılır. Soya fasulyesi, pirinç veya arpanın, deniz tuzu ve ko-ji adlı mantarla fermentasyonu ile elde edilen bir çeşit hamurdur. Normalde tuzlu bir tadı vardır ama kullanılan malzemeler ve fermantasyon yöntemine bağlı olarak tadı farklı biçimlerde ortaya çıkar. Bu çeşitlilik içinde bazı misolar tatlı da olabilir. Japon beslenmesinde önemli bir konumu vardır, diyet yiyeceği olarak da kullanılır.

Tarih

Bir söylenceye göre misonun ortaya çıkışının sebebi savaşlar ve uzun süren kuşatmalardır:

Eskiden Şogun'un zamanında kuşatmalar aylarca, bazen yıllarca sürerdi. Amaç kuşatma altındaki samuraylar ve köylüler aç bırakıp onları teslime zorlamaktı. Uzun bir kuşatma altında açlıkla mücadele edilen bir yerde, mayalanmış fasulyeleri yiyen bir at görenlerin aklına, insanların da bu şekilde beslenebileceği gelir. Bu sayede insanlar açlıktan ölmeden kuşatmadan kurtulmayı başarır ve miso ortaya çıkmış olur.

Japon tarihinde Edo dönemini inceleyen bir araştırmacının iddiasına göre misonun kökeni antik Çin'e dayanır. O dönemde miso, hishio ve kuki olarak da adlandırılıyordu.

Muromaçi dönemine kadar miso, soya fasulyesi öğütülmeden natto gibi yapılıyordu. Kamakura döneminde yaygın bir yemek, bir kase pirinç, biraz kurutulmuş balık, yeterli miktarda miso ve taze sebzeden oluşurdu. Muromaçi döneminde ise budist rahipler soya fasulyesinin öğütülüp hamur kıvamına getirilebildiğini farketti. Böylelikle misonun diğer yiyeceklere tat vermek için kullanıldığı yeni yemek hazırlama yöntemleri ortaya çıkmış oldu.

Kullanım


Miso Japonya'da miso şiru ( 味噌汁 - miso çorbası) içinde kullanılır. Nüfusun çoğunluğunca her gün tüketilen bir yiyecektir. Çoğu aşçı misonun birkaç dakikadan fazla pişirilmemesini ve besin değerini düşürmemek için kısık ateşten daha sıcakta pişirilmemesini önerir. Özellikle Japon olmayanlar misoyu hazırladıkları yemeğe ancak diğer içerik soğuduktan sonra eklerler. Miso ve soya fasulyesi Japon mutfağında önemli rol üstlendiği için çeşitli pişirilmiş miso yemekleri de vardır:

* Dengaku (soya peynirine bulanmış mangalda ızgara miso)
* Yakimoçi (haşlanmış pirinç hamuruna bulanmış mangalda ızgara miso)
* Ağır ateşte pişirilmiş sebze ya da mantarlı miso

Balık da, miso ve sake içinde gece boyunca terbiye edildikten sonra ızgarada pişirilebilir. Japonya'da, mısır hazırlamanın standart şekli mısırı misoya bulayıp alüminyum folyoya sarmak ve ızgarada pişirmektir. Misonun yemek yapımında bır diğer kullanımı da miso ve teriyakinin karıştırılmasıyla ortaya çıkan karma misoyaki aromasıdır.

Çeşitleri

Miso yapımında arpa, darı, pirinç, çavdar, buğday ve diğer tahıllar kullanılır. Son dönemlerde Japonya dışındaki ülkelerde üreticiler nohut, buğday, adzuki fasulyesi, yabani kadife çiçeği, kenevir, kuinoa eklenmiş ürünler satmaktadır. Fermantasyon süresi beş günden birkaç yıla kadar değişir. Misonun çeşitliliği onu sınıflandırmayı güç kılar, ama genelde bu, kullanılan tahıl türüne, rengine, tadına ve yapıldığı bölgeye göre yapılır.

* mugi (麦) - arpa
* tsubu (粒) - buğday/arpa
* aka (赤) - kırmızı, orta tat, (en çok kullanılan)
* hatço- (八丁) - bekletilmiş (veya füme), tadı keskin
* şiro (白) - pirinçli, tatlı, beyaz ve hafif
* şinşu - esmer pirinç
* genmai (玄米) - esmer pirinç
* avase (合わせ) - tabakalar halinde, (genellikle süpermarketlerde)
* moromi (醪) - iri parçalar halinde, sağlık için (ko-ji mikserden geçirilmemiştir)
* nanban (南蛮) - tıknaz, tatlı, sosa katmak için
* inaka (田舎) - çiftlik tipi
* taima (大麻) - kenevir tohumu
* sobamugi (蕎麦) - esmer buğday
* hadakamugi (裸麦) - çavdar
* meri (蘇鉄) - Sago palmiyesi posasından yapılır, Budist tapınağı yiyeceğidir.
* gokoku (五穀) - "5 tahıl": soya fasulyesi, buğday, arpa ve iki çeşit darı.

Pirinçle yapılan miso (şinşu ve şiro miso çorbası dahil) kome miso olarak adlandırılır.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
girugamesh - avatarı
girugamesh
Ziyaretçi
17 Nisan 2008       Mesaj #67
girugamesh - avatarı
Ziyaretçi
çok iğrenç olan bişi sorcam
japonlar fare,maymun,köpek eti falan yiyolar die duymuştum karıştırıom mu yoksa aslında böle bişi yok mu+o(
KettoKero - avatarı
KettoKero
Ziyaretçi
19 Nisan 2008       Mesaj #68
KettoKero - avatarı
Ziyaretçi
hayir
yemiorus
mako_chan - avatarı
mako_chan
Ziyaretçi
2 Temmuz 2008       Mesaj #69
mako_chan - avatarı
Ziyaretçi
ay zaten öğğlen yemeğği yemedim çok açıım canıımda acyip japon yemeklerinden çekti banane ya açlııktan ağğlayacağğıım şşimdiMsn Cry
gökkuşağı - avatarı
gökkuşağı
Ziyaretçi
8 Temmuz 2008       Mesaj #70
gökkuşağı - avatarı
Ziyaretçi
onigiri k
Onigiri
Onigiri için Japon sandviçi ifadesini kullanırsam sanırım yanılmış olmam. Etrafı nori (kurutulmuş yosun) ile kaplı sushi pilavından yapılan ve ortasında umeboshi (turşusu yapılmış Japon eriği), karides, tavuk, ton balığı, somon balığı vb. bulunan oldukça popüler bir yiyecektir.



MİSAFİR OLUN GELİN BANA NEFİS TÜRK YEMEKLERİ YAPARIM SİZE:Msn Grin:Msn Tongue

Benzer Konular

28 Temmuz 2006 / Mystic@L Edebiyat
13 Ağustos 2008 / Misafir Edebiyat
15 Ağustos 2011 / Misafir Edebiyat
2 Ekim 2008 / KisukE UraharA Edebiyat
18 Mart 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat