Arama

Japon Mutfağı

Güncelleme: 22 Mart 2009 Gösterim: 61.569 Cevap: 71
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Aralık 2005       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Japon Yemekleri
Bir ülkeyi daha iyi tanıyabilmek için o ülkenin yemeklerinden yemek lazımdır. Bir ülkenin yemekleri o ülkenin ulusal karakterini, lezzet tercini, estetik anlayışını, hayat biçimini vb. gösteren öğelerden biridir. Bu sebeptendir ki Yemek Kültürü denilir. Japon mutfağı deyince insanların ilk aklına gelen sushi olur fakat aslında, tempura, sukiyaki, udon, okonomiyaki, soba, ramen vb. yemekleri ile çok çeşitli ve zengin bir mutfaktır. Aşağıda Japon mutfağından sizler için seçtiğimiz bazı önemli yemekleri ve kısa açıklamalarını bulacaksınız.
Sponsorlu Bağlantılar
Japon mutfağı deyince pirincin önemini vurgulamadan geçmek olamaz. Biz Türklerdeki ekmek kültürü neyse Japonlarda da pirinci aynı şekilde görebiliriz.Bunun yanında bir ada ülkesi olması dolayısı ile balık ve deniz ürünleri, birçok kültürün Çin’den gelmesinden dolayı da Çin mutfağının etkileri de oldukça hissedilebilir.
Birçok kaynak Japonların uzun yaşamalarını yemek adetlerine bağlamaktadır. Japon mutfağını yakından incelediğinizde bunda oldukça büyük bir gerçek payı bulabilirsiniz. Buna başlıca örnek vermek gerekirse Japonlar doğaya olan bağlılıklarından dolayı mümkün olduğunca yemeklerinde kullandıkları malzemelerin doğal özelliğini bozmamaya gayret ederler.
Aşırı baharatlı, tuzlu veya tatlı yemeklere Japon mutfağında rastlamanız oldukça nadirdir. Japonya’da bir restorana gittiğinizde en zor bulacağınız şet tuz olacaktır, genelde Japonlar bizlerin tuz serptiğimiz yerlerde soya sosu kullanırlar. Aynı şekilde bir Japon için Türk tatlılarımız aşırı tatlı olması sebebi ile bir işkenceye dönüşebilir. Japon yemekleri biz Türkler için ilk başta oldukça lezzetsiz, tatsız gelebilir, fakat eğer alışırsanız inanıyorum ki vazgeçemeyeceğiniz yemekler arasında baş sıraya girecektir.

gohan k
Pirinç Pilavı (Gohan)
Pirinç pilavı Japonya’da öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek, sabah kahvaltısında ise çiğ yumurta ve soyu sosu (tamago-kake-gohan), natto veya diğer soslar ile karıştırılarak ana yemek olarak yenir. Japon pilavı yağ, tuz veya diğer tatlandırıcılar konulmadan sadece haşlanarak yapılır ve genelde yemeğin yanında veya sonunda servis edilir.
miso k
Miso Çorbası
Miso çorbası sabah, öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek olarak gelir. Miso adı verilen, ezilmiş soya fasulyesi macununun sıcak su ile karıştırılması ile hazırlanır. İstenirse içine nori, yeşil soğan gibi tatlandırıcılar da konulabilir.
sushi k
Sushi
Sushi birçok kişinin düşündüğünün aksine “çiğ balık” değil sushi sirkesi ile hazırlanmış sushi pilavı yemekleridir. Ve birçok değişik sushi çeşitleri mevcuttur.
sashimi k
Sashimi
Sahimi çeşitli çiğ balıklardan hazırlanan bir yemektir, doğru ve taze balık ile hazırlanmış ise tadına doyum olmaz. Genelde soya sosu ve wasabi (yaban turpundan yapılan çok ama çok acı bir çeşit macunsu tat verici) karıştırılıp bu karışımın içine batırılarak yenir.
onigiri k
Onigiri
Onigiri için Japon sandviçi ifadesini kullanırsam sanırım yanılmış olmam. Etrafı nori (kurutulmuş yosun) ile kaplı sushi pilavından yapılan ve ortasında umeboshi (turşusu yapılmış Japon eriği), karides, tavuk, ton balığı, somon balığı vb. bulunan oldukça popüler bir yiyecektir.
tendon k
Domburi
Üzerinde tempura (tendon), dana eti (gyudon), yumurta ve tavuk (oyakodon), tonkatsu (katsudon) gibi yiyecekler bulunan ve büyükçe bir kase ile servis yapılan bir yemek çeşididir.
kare raisu k
Kare Raisu
Köri sosu ile yapılan içinde tavuk, havuç, patates olan ve istenirse üzerine tonkatsu vb konularak da yenilen bir yemektir. Köri orijin olarak Hindistan’dan gelmedir fakat, yüz yıldan fazladır Japon mutfağında kullanılmaktadır.
soba k
Soba
Soba, kara buğday ve buğday unundan yapılan geleneksel bir Japon yemeğidir. Makarna gibi incedir, çeşitli ekler ile sıcak veya soğuk olarak yenilir.
udon k
Udon
Udon’da aynı soba gibi servis yapılır. Buğday unundan imal edilir. Fakat soba’dan daha kalın ve daha açık renktedir.
ramen k
Ramen
Ramen için ben Japonya’nın “döner ekmeği” ifadesini kullanacağım. Aslen Çin’den gelmiştir, fakat Japonya’da o kadar popülerleşmiştir ki Japon mutfağının vazgeçilemez bir parçası olmuştur.
yakitori k
Yakitori
Sözlük anlamı “tavuk ızgarası” demektir. Tavuğun çeşitli parçaları ve organları küçük şişlere dizilerek ve tatlı bir sosa batırılarak yapılır.
tempura k
Tempura
Tempura ekmek kırıntılarına batırılmış deniz mahsulleri, sebze veya mantarların tavada kızgın yağ ile kızartılması ile yapılır. Orijin olarak 16. yy’da Portekizliler tarafından Japonya’ya gelmiş fakat bütün dünya da Japon yemeği olarak ün salmıştır.
okonomiyaki k
Okonomiyaki
Bu yemeğe ise un, lahana, et, deniz mahsulleri ile hazırlanan bir tür Japon pizzası diyebiliriz. Restoranlarda genelde size hamurunu ve malzemelerini ayrı ayrı getirirler, ve siz masada bulunan ızgara üzerinde kendi keyfinize göre karıştırıp hazırlar ve yersiniz. Eğer Japonya’da Kansai bölgesine giderseniz mutlaka bir okonomiyakiciye uğramanızı şiddetle tavsiye ederiz.
gyoza k
Gyoza
Gyoza bizim mantımıza çok benzer. İçerisinde bol sarımsak, çeşitli sebzeler ve et karışımından bir malzeme bulunan hamurun ızgarada kızartılması ile yapılır. Gyoza da Japonya’ya Çinden gelmiş yemektir.
sukiyaki k
Sukiyaki
Sukiyaki masa üzerine bir ısıtıcı, onun üzerine de kaynar su ile dolu bir tencere koyarak servis yapılır. Malzemeler (ince kesilmiş et, çeşitli sebzeler, mantarlar ve tofu) çiğ olarak gelir. Yiyecek kişiler bu malzemeleri masadaki kaynar suya batırıp ısıtır ve ellerinde bulunan içinde çiğ yumurta olan kaseler batırarak yerler.
Son düzenleyen Blue Blood; 14 Eylül 2006 19:35
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2005       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sushi Çeşitleri

Sponsorlu Bağlantılar
sabaSaba-Uskumru ebiEbi-Karides,pirinç kanimakiKani Maki-Yengeç,saatalık,pirinç
shakeShake-Somon balığı,pirinç tamagomakiTamago Maki-Yumurta,pirinç
maguroMaguro-Tuna,pirinç avocadomakiAvocado Maki-Avokado,pirinç kappamakiKappamaki-Salatalık,pirinç
tamagoTamago-Yumurta,pirinç tekkamakiTekka Maki-Tuna,pirinç unagiUnagi-Yılan balığı
ikuraIkura-Somon balığı yumurtası sabaSaba-Uskumru,pirinç californiarollCalifornia Roll-Avokado,yengeç,uçan balık yumurtası,salatalık,pirinç
shakemakiShake Maki-Somon balığı,pirinç sesamerollSesame Roll-Avokado,karides,susam, pirinç
uramakiUramaki-Somon balığı, tuna, pirinç gariGari-Zencefil

ebitenmakiEbiten Maki-Kızarmış karides,pirinç ebitemakiShake Temaki-Somon balığı yosun sarma
magurotemakiMaguro Temaki-Tuna,pirinç yosun sarma kaniavagadotemakiKani Avocado Temaki-Yengeç,yumurta,avokado yosun sarma

Son düzenleyen Blue Blood; 14 Eylül 2006 19:30
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Aralık 2005       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mutfak Terimleri
A-
abura Sıvı yağ
abura-age Kızarmış Tofu dilimleri
aemono Sirke veya diğer soslar içinde yapılan yiyecekler
age Kızartılmış
amiyaki Telli ızgara da yapılmış
an Tatlı Azuki fasulyesi reçeli
anmitsu un ve şekerden yapılan tatlı
asa gohan Sabah kahvaltısı
awabi Kabuklu bir deniz hayvanı
azuki Küçük kırmızı fasulye

B-
baataa Tereyağı
battera-zushi Osaka stili sıkıştırılmış ve kalıplanmış sushi
bento Geleneksel kutu yemekler.
biiru Bira
burokkori Brokoli

C -
o-cha Yeşil çay
chanko-nabe Sumoların yediği kaynatılmış et ve sebzelerden oluşan yemek
chawan Pilav kasesi
chawan mushiİçinde kare olarak kesilmiş sebzeler olan yumurta kreması
chazuke Pilav ve diğer malzemelerin üzerine çay konularak yapılan yiyecek
chikuwa Delikli silindir şeklinde balık püresi
chirashi-zushi Sirkeli pilavın üzerine konmuş çeşitli çiğ balık
chiizu Peynir

D-
daikon Havuç şeklinde büyük Japonturpu
daizu Soya fasulyeleri
dango Genelde küçük şişlerde sunulan ufak, yuvarlak hamur köftesi
dashi Deniz mahsullerinden yapılma bir çeşit çorba
dengaku Tatlı miso ile pişirilmiş tofu veya konnyaku

E-
ebi Karides
enoki Uzun ince bir mantar

F-
fuguBir çeşit balık
furutsu Meyva

G-
gari İnce dilimlenmiş zencefil tırşusu (sushi ile servis yapılır)
genmai Kahverengi pirinç
gobo Dulavratotu kökü
gohan Pilav, genelde 'yemek' analamında da kullanılır
goma Susam
gyoza Çin usulü kızarmış mantı

H-
hashi Yemek çubukları
hijiki Bir çeşit deniz yosunu
hiru-gohan Öglen yemeği
hiyashi Soğuk
hiyashi-bachi Soğutulmuş kase içinde buz ve su ile servis etmek
hiya yakko Soğuk tofu blokları
horenso Ispanak

İ-
iidakoKüçük ahtapot
ika Mürekkep balığı
ikura Somon
inari-zushi Tofu içine konulmuş susshi

K-
kabayaki Şişde pişirilmiş yılan balığı
kabu Küçük yuvarlak Japon şalgamı
kai Kabuklu deniz mahsüllerinin genel adı
kaiseki ryori Özenle hazırlanmış Kyoto usulü yemek
kanten Yosundan yapılan ve genelde tatlı yapımında kullanılan jelatin
kappa-maki Japon hıyarı ve sushi pilavı ile yuvarlanarak hazırlanmış sushi çeşidi
katsuo-bushi Dashi yapmak için kullanılan kurutulmuş uskumru
ki-no-ko Mantarların genel adı
konbu Dashi yapımında kullanılan kahverengi deniz yosunu
konnyaku 'şeytan-dili' kökünden yapılmış jelatinimsi MADDE
kyuri İnce ve uzun Japon hıyarı

M-
maguro Ton balığı
maki Yuvarlanmış
meshi Pilav veya yemek anlamında kullanılan kelime (günlük yaşamda)mirin tatlandırılmış yemek sakesi
miso Mayalanmış soya fasulyesi macunu
mizu Sumomo Şeftali
mori-soba Bambu ile servis yapılan soğuk soba
myoga Oldukça değerli ve pahalı bir zencefil çeşidi

N-
nabemono Kaynatılarak hazırlanan
nasu Patlıcan
natto Mayalanmış, yapışkan soya fasulyesi
nigiri-zushi Sirkeli yuvarlanmış pilavın üzerine konan çiğ balık (Bir çok kişinin aslında sadece sushi olarak bildiği)
nihon-shu Pirinç şarabı (sake)
nimono Soya sosu ve sake ile pişirilmiş yiyecekler
noren Restoranların girişinde bulunan iki parçalı perde
nori Çok ince kurutulmuş deniz yosunu
nuka Sebzeleri turşu yapmak için kullanılan pirinç kepeği

O-
oden Et suyunda kaynatılmış, balık veya veya balık kekleri
oishii Lezzetli anlamına gelen kelime
oshinko Turşu
onigiri Pilav topu
osechi ryoori Geleneksel yeni yıl yemeği

R-
ramen Çin usulü noodle(şehriye)
renkon Nilüfer çiçeği kökü
robatayaki Özellikle ızgara yapan restoran

S-
saba Uskumru
sakana Balik
sake Somon balığı
o-sake Pirinç şarabı
sarada Salata
sashimi Pilavsız sunulan çiğ balık
sato-imo Kulkas kökü gibi bir çeşit patates
shiitake Japonya'nın en ünlü mantarı
shioTuz shiso Sashimi ile sunulan perilla yaprağı
shoyu Soya sosu
shungiku Krizantem yaprakları, yemekler lezzet vermak için kullanılır
somen Genelde yazları soğuk olarak yenilen çok ince noodle

T-
tabemono Yiyecek
takenoko Bambu filizi
tako Ahtapot
tamago Yumurta
tara Morina balığı
tekka-maki Çiğ ton balığı ile yuvarlanarak yapılan sushi
tendon Üzerinde kızarmış karides olan pirinç kasesi
tenpura Kızartılmış sebze ve deniz mahsulleri
tofu Soya fasulyesi kaymağı. Etlere güzel bir alternatifdir.
tori Tavuk eti
tsukemono Japon stili turşu

W-
wakameBir çeşit deniz yosunu
wan Çorba kasesi
waribashi Atılabilen hashi (çubuk)
wasabi Çok acı yaban turpu

Y-
yaki Izgara yapılmış
yasai Sebze
yose-nabe Evde ne varsa onun ile yapılmış yahni
yudofu Konbu yasunu ile kaynatılmış tofu
yushoku Akşam yemeği
yuzu Oldukça değerli ve pahalı bir limon çeşidi

Z-
zaru-soba Üzerinde kıyılmış nori olan soğuk soba
zuke Turşulanmış
zume Doldurulmuş
Son düzenleyen Blue Blood; 14 Eylül 2006 19:34
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Aralık 2005       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mutfak Aletleri
Miyakinabe
Miyakinabe Japon stili omlet (“tamagoyaki”) hazırlamak için kullanılan dikdörtgen şeklindeki özel tavadır. Japon omletleri aynı genişlikte çok ince pişirilen yumurtaların yuvarlanarak yapılır. Miyakinabe genellikle 15x25 cm boyutlarında alüminyum veya çelikten imal edilirler.
mushiki

Mushiki veya seiro
Bunların her ikisi de buharla haşlanarak yapılan yemeklerde kullanılırlar. Yuvarlak ve üst üste olanlarına mushiki kare şeklinde olanlarına seiro denir.

Suribachi

Suribachi
Öğütme kasesi anlamındadır.Dışı parlak içi ise rende şeklinde topraktan yapılmışlardır. Bu alet ilk olarak ilaç yapımında kullanmak için kullanılmıştır, günümüzde susam, fasulye, biber veya diğer baharatların öğütülmesi için kullanılmaktadır. Suribachiler genelde 10 ila 30 cm çapında yapılırlar ve öğütmek için surikogi denilen tahtadan yapılma bir havan kullanılır.

Takoyakikado

Takoyakikado
Takoyaki (içinde ahtapot parçaları bulunan yuvarlak hamur ruloları)yapmak için kullanılan alettir. Günümüzde evde yapmak amacı ile elektrikli olanları da satılmaktadır.

Ami shakushi

Ami shakushi
Yemeklerin köpüğünü almak, veya kızartmaları yağdan çıkartmak için kullanılan süzgece verilen addır.

Kushi

Kushi
Yemek yaparken kullanılan uzun şişlerdir. Genelde yemekleri ızgara veya kızartma yaparken kullanılır. 20 ile 35 cm arasında değişen uzunlukları vardır. Demir, tahta veya bambu dan yapılan çeşitleri vardır.
Makisu

Makisu
Birbirlerine pamuk ipliği ile bağlanmış bambu çubuklarıdır. Genelde makizushi (“yuvarlak sushiler”) yapmak için kullanılır, fakat omlet gibi diğer yumuşak yiyeceklere şekil vermek veya yiyeceklerin suyunu sıkarak çıkarmak için de kullanılırlar.Bambu ve tahtadan yapılan birçok çeşitleri bulunur. Genelde 25x25 cm boyutlarındadırlar.

Oroshigane

Oroshigane
Japonların turp, wasabi veya zencefil püresi yapmak için kullandıkları alettir. Bunların köpek balığı derisinden yapılanları da mevcut olmakla birlikte evlerde genelde kullanılanları alüminyum veya çelikten yapılırlar.
Oshizukishihako
Bu alet oshizuhi (“sıkıştırılmış sushi”) yapmak için kullanılır. Geleneksel olanları tahtadan imal edilmişlerdir, fakat günümüzde genelde plastik olanları kullanılmaktadır. Altta bulunan kutunun içine sushi pilavı ve diğer malzemeler katmanlar halinde konulur, bundan sonra üst kapağı ile bastırılarak yemek hazırlanır.

Shamoji

Shamoji
Japon pilavı veya sushi pilavını karıştırmak veya servis yapmak için kullanılır. Geleneksel olanları bambu, tahta, veya lake den yapılırlar fakay günümüzde genelde daha ucuz olan plastikleri tercih edilmektedir.

Urokotori

Urokotori
Balıkları hazırlarken pullarını temizlemek için kullanılan alettir. Alternatif olarak balık pulları bıçak ile de çıkarılabilir fakat balığın derisine veya etine zarar verme riski olduğundan Japonlar urokotori kullanmayı tercih ederler.
Zaru
Bambudan yapılan ve yiyecekleri süzmek için kullanılan alettir. Sadece yemek yapımında değil aynı zamanda soba, udon vs gibi yemeklerin sunumunda da kullanılır.
suihanki

Suihanki
Japon pilavı pişirmek için kullanılan, Japon mutfaklarının olmazsa olmazlarından bir alettir. Eskiden gazlı olanları da bulunmasına rağmen, günümüzde oldukça modern elektrikle çalışanları kullanılmaktadır. En büyük özelliği pilavı haşladıktan sonra günlerce taze ve sıcak tutma özelliğine sahip olmasıdır.
Son düzenleyen Blue Blood; 14 Eylül 2006 19:10
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ocak 2006       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Japon Mutfağı
Sunum çok önemli
Japon yemekleri mevsimleri takip eder ve mevsimlere göre değişiklik gösterir. Görünüş çok önemlidir. Lezzetin yanında, sebzelerin kesimi, tabağa yerleştirilmesi ve yiyeceklerin hep birlikte bir manzara teşkil etmesi çok önemli. Japon mutfağının en önemli özelliği çok sağlıklı olması. Japonların uzun ömürlü olması da sağlıklı yeme alışkanlığına dayanıyor. Balık ve tofu (fermente edilmiş soya fasulyesi) gibi kalorisi düşük gıdalar çokça tüketiliyor. Yemeklerde çok yağ kullanılmıyor. Daha çok haşlama, buharda pişirme, ızgara gibi yöntemler tercih ediliyor. Baharat da fazla kullanılmıyor. Tuz, bazen şeker, soya sosu gibi tatlandırıcılar kullanılıyor.
Ekmek yerine pirinç
Türkiye'de ekmek neyse, Japonya'da da pirinç aynı şey. Japon mutfağında ekmeğin yerini pirinç pilavı alıyor. Hatta 'yemek yemek' yerine Japonya'da 'Pirinç yemek' deyişi kullanılıyor. Türkiye'nin bazı yörelerinde kullanılan, 'Ekmek yemek', yerine kullanılan 'Pirinç yemek', öğün anlamına geliyor. Buna rağmen sabah kahvaltısında ekmek yiyenlerin sayısı da çok. Öğlen yemeklerinde genelde makarna çeşitleri ve spagettiye benzeyen udon yeniliyor. Uzun erişteye benzeyen udon, sulu veya susuz olarak kâsede servis ediliyor, soslu olarak da yenebiliyor. Yaz aylarında soğuk olarak da yeniyor. Akşam yemeklerinde pilav ve çorba tercih ediliyor. Hemen her yemekte pirinç pilavı bulunuyor. Yemeklerin ardından tatlı yeme alışkanlığı pek yok. Tatlı daha çok 10.00 veya 15.00 saatlerinde yeşil çayla birlikte yeniliyor. En yaygını da Azuki (kırmızı fasulyenin haşlanıp şekere batırılmasıyla hazırlanan tatlı). Bunun dışında Wagashi denilen ufak nişastalı şekerlemeler var. Wagashi'nin temel özelliği mevsimlere göre şekil ve renk değiştirmesi. Sonbaharda krizantem çiçeği, ilkbaharda kiraz çiçeği, kışın kar, yazın daha canlı renklerde yapılıyor. Konya şekerine benzeyen Wagashi?de asıl önemli olan renk ve şekil.
Japon mutfağı çok çeşitli yemekleri barındırdığı için her yemek için ayrı tabak ve kâse gerekiyor. Japon evleri çok dar da olsa, bütün evler tabak dolu. Japonlarda ortadaki büyük bir servis tabağından yemeği paylaşma alışkanlığı yok. Bunun yerine herkesin yemeği küçük kaplarda servis ediliyor.
Dört ayaklı hayvan eti yaygın değil
Yaklaşık 200 yıl öncesine kadar dini inanışlar gereği dört ayaklı hayvanlar yenmediği için daha çok balık, tavuk ve soya fasulyesi gibi yiyecekler Japon mutfağının temel besinlerini oluşturuyor. Japonya'da balık ve tavuk etinin yanında kırmızı et de bazen kullanılıyor. Ancak Japonya'da koyun eti kullanılmıyor. Çünkü koyun eti bulunmuyor. Pastırma kadar ince kesilen dana eti tavada, çok az sosla ve sebzelerle pişiriliyor ve çırpılmış çiğ yumurtaya batırılarak yeniyor. Haşlanarak hazırlanan çeşidine 'Shabushabu'; fondue'de pişirilenine ise 'Subiyaki' deniyor. Kızartmalarda mısır özü yağı ve susam yağı kullanılıyor. Soya fasulyesi dışında başka bakliyat çeşidi kullanılmıyor. Yalnızca, barbunyaya benzeyen kırmızı fasulye haşlanıp şekere batırılarak tatlı olarak yeniliyor (Azuki).
Salatalarda sebzeler yalnızca çiğ olarak kullanılmıyor. Sebzelerin haşlanmış olarak da salatada kullanılması yaygın. Salata mayonezli veya çeşitli soslarla yeniyor. Yemeklerde ise sadece soya sosu kullanılmıyor.
Balina avı bir çok ülkede yasaklansa da Japonya'da hâlâ devam ediyor. Balina İkinci Dünya Savaşı öncesinde daha çok yenilirdi. Savaştan sonra fazla tüketilmemeye başlandı. Özellikle eti sert olduğu için fazla tercih edilmiyor. Balina avı artık, balinaların korunması için önlemler alınarak, sınırlı olarak yapılıyor.
Sushi
Balığın sırt filetosunu çıkarın ve tuzlayıp yarım saat bekletin. Suyunu bırakan balık etini kokusu çıkana dek 10-20 dakika pirinç (veya elma) sirkesinde bekletin. (Sirke ve tuzda bekletme süresi arttıkça
kılçıkları o denli yumuşar ve çabuk ayıklanır. Ayrıca sirke sayesinde balık, pişmiş et kadar sağlıklı olur ve lezzeti değişir). 2 su bardağı pirinci haşlayıp yoğurun ve golf topu şekline getirin. Balık filetolarını tezgâha serin. Üzerlerine çok az wasabi sürün. Haşlanmış pirinci paylaştırıp sıkıca bastırın ve ters çevirin. Üzerine balık, tavuk,
kuzu eti, bonfile, sebze, omlet veya havyar ilave edip servis yapın.
(Balık; orkinos, levrek, mercan, kalkan gibi büyük bir balık çeşidi olmalı. Bonfile veya kuzu eti konulacaksa ızgarada pişirilmiş olmalı. Omlet konacaksa rulo haline getirilip dilimlenmeli.)
Lezzet'çe
Sushi pilavının içine dilimlenmiş lotus kökü, havuç veya susam ekleyebilirsiniz. Bazı marketlerde kızarmış ince tofu,
hazır olarak satılıyor.
Tempura
8 iri karidesin sırtındaki siyah damarı bir kürdan yardımıyla çıkarın. Kabuklarını yıkayın. Kuyruğunun ucunu kesip sıkarak fazla suyunu çıkarın. Alt kısmına 3-4 çizik atın. 4 dil balığının (veya istavrit) iskeletini çıkarıp kılçıklarını temizleyin. 4 Çin mantarının saplarını kesip tepesine çapraz çizikler atın. 2 patlıcanı 1 cm kalınlığında dilimleyin. Yarım patatesi soyup 1 cm kalınlığında doğrayın ve 5 dakika suda bekletin. 2 sivribiberi temizleyip dörde kesin.
Sos için; 1 su bardağı su, yarım çay bardağı soya sosu, 1 tablet tavuk bulyon, 1 tatlı kaşığı tozşeker (veya mirin), 1 rendelenmiş beyaz turp 1 çorba kaşığı rendelenmiş zencefili bir kapta karıştırıp kaynatın. Kısık ateşte bir taşım daha pişirip kâselere paylaştırın. Hamurlu karışım için; 1 yumurta ve 1 su bardağı suyu bir kapta çırpın.1 su bardağı un ve 1/3 su bardağı mısır nişastasını ayrı bir kaba eleyip yumurtalı karışımı ekleyin. Çırpıp sıvı bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız sebze, balık ve karidesleri hamura tek tek bulayıp kızartın. Sos ile sıcak servis yapın.
Tempura hakkında...
Japonya'da çok sevilen bu yemek aslında Portekiz mutfağına ait. Eski zamanlarda çok ağır yağlarla hazırlanırmış. Bir rivayete göre, eski Shogunlar zamanında bu yemeği aşırı miktarda tüketenler arasında kalp krizinden ölenler bile olmuş!
Susamlı ıspanak salatası
500 gr ıspanak yapraklarını haşlayın. Soğuk su dolu bir kaba alıp 1 saat bekletin. Soğuk sudan aldığınız ıspanak yapraklarının üzerine 3 çorba kaşığı soya sosu ve 3 çorba kaşığı balık suyu (susam suyu) dökerek 1-2 dakika bekletin. Acısını almak için ıspanakları elinizle sıkarak tabağa alın. Üzerine 1 kaşık soya sosu ve 1 kaşık sosundan dökün.
Susam serpip servis yapın.
Not: Ispanak yapraklarının damarları kalınsa çıkarabilirsiniz.
Sonbahar hatırası
Balkabağını şekerle pişirip tatlıyı hazırlayın. Tatlı patates ve haşlanmış kestane ilave edin. Karıştırdığınız malzemeyi temiz bir tülbente sarıp hafifçe sıkın. Şekil verdikten sonra tarçın serperek servis edin.
Neden sonbahar hatırası?
Bu tatlıyı Japonya Sefiresi Motoko Abe'nin kendisi icat etmiş. Bir isim koymasını istedik. O da 'Sonbahar Hatırası' ismini uygun gördü.
Sake ve 'Kampay'
Japonlar'ın milli içeceği pirinçten elde edilen Sake (pirinç rakısı). Eskiden sıcak olarak da içilirdi. Şimdi şarabın da etkisiyle soğuk olarak içiliyor. Kadeh kaldırılırken, 'Kampay' (fondip) deniyor.
Japon mutfağının temel malzemeleri
* Soya sosu, zencefil, karabiber
* Mirin (tatlı pirinç sosu)
* Miso (soya fasulyesi ezmesi)
* Shichimi togarashi (baharat karışımı)
* Wasabi (yeşil ve çok acı turp ezmesi)
* Katsubushi Kombu (bir çeşit yosun)
Son düzenleyen Blue Blood; 14 Eylül 2006 19:22
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ocak 2006       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Japon Mutfağı'nda Sıkça Sorulan Sorular
Sushi nedir? Çeşitleri? Yapılışı? Doğru yeme/servis biçimleri
Sushi, pirinç sirkesi ve şeker ile tatlandırılmış pirincin, pişmemiş balık, deniz ürünleri, sebzeler veya omlet ile çeşitli biçimlerde bir araya getirilmesinden oluşan bir yemektir. Yüzyıllar öncesinden beri kullanılan, tuzlanmış balıkların pirinç içerisinde saklanması yönteminden ortaya çıkmıştır. Sushinin içerisindeki pişmemiş balık tamamen çiğ olabileceği gibi, marine edilmiş veya füme de olabilir. Kızartılmış deniz ürünleriyle hazırlanan sushi türleri de vardır.
Sushi'nin pek çok çeşidi olmakla birlikte, en çok bilinen çeşitleri, maki ve nigiri'dir.
Maki, sushi pirinci ve seçilen malzemenin deniz yosunu içerisine sarıldıktan sonra dilim dilim doğranması ile oluşur. Nigiri ise, sushinin, avuç içi büyüklüğünde sıkıştırılmış pirinç üzerine balık veya başka bir deniz ürünü yerleştirilmesi ile oluşanıdır.
Evde kolayca sushi yapmak için önce pirinci iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp üzerine şeker, pirinç sirkesi ve az tuz eklemek ve bu karışımı 20 dakika kadar dinlendirerek, sushi pirincini hazırlamak gerek. (Ölçü: 5 bardak pirinç için 1.5 yemek kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı sirke.)
Nigiri sushi için daha sonra, hazırladığınız sushi pirincinden 2-3 kaşık alıp avucunuzda sıkıştırarak, üzerine seçtiğiniz balık konservesi veya haşlanıp ayıklanmış deniz ürününü yerleştirmeniz yeterli.
Maki sushi için ise, bir bambu hasırını düz bir yüzeye serip üzerine bir tabaka nori(deniz yosunu) yerleştirmeniz ve yosunun üzerine de sushi pirincini yaymanız gerekiyor. En üste, seçtiğiniz malzemeyi (balık konservesi, füme balık, küçük doğranmış omlet, jülyen kesilmiş salatalık, avakado, vb.) koyarak, malzemenin tümünü, bambu hasırı ile birlikte yuvarlamanız ve hasırı alınca oluşan bu silindiri dilimlere bölmeniz yeterli.
Her iki tür sushi için de pirincin üzerine yerleştirdiğiniz malzemeyi hafifçe Japon hardalı (wasabi) ile tatlandırmalı ve wasabi, gari ve soya sosu eşliğinde servis yapmalısınız...
Hep Duyduklarımız
Nori, Sushi yapımında da kullanılan kurutulmuş deniz yosunu
Sashimi, İnce dilimler halinde ve wasabi ve soya sosu ile yenilen marine edilmiş çiğ balık
Tempura, Çeşitli sebze ve deniz ürünlerinin sulu bir hamura bulanarak kızartılması
Sake, Sıcak veya soğuk olarak tüketilebilen pirinç rakısı; Japon milli içeceği
Tofu, Japonca’da “Fasulye Pıhtısı” anlamına gelen, soya fasulyesinden elde edilen ve pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilen yemek malzemesi
Udon, Buğday unundan yapılan ve spagettiye benzeyen Japon makarnası Wasabi “Japon Hardalı” da denilen ve bayır turpundan elde edilen yeşil renkli macun
Gari, Taze zencefil kökü turşusu
Ramen, Domuz eti veya tavuktan yapılmış kıvamlı bir sebze çorbasının içerisinde yenen sarımtrak renkli makarna
Sukuyaki, İnce ince dilimlenmiş çok yumuşak ve özel dana etinin, çeşitli sebzelerle birlikte, sake, soya sosu ve şeker katılmış su içerisinde pişirilmesi
Shabu shabu, “Japon Fondüsü” de denilen ve çok ince dilimlenmiş dana etlerinin çok kısa bir süre, içerisinde çeşitli sebzeler bulunan ve kaynamakta olan suya batırılıp çıkarılması
Yakitori, Tahta şişe geçirilmiş olarak, ateş üzerinde pişirilen tavuk, et veya başka malzemeler; “Japon Şiş Kababı”
Tepanyaki ,Tepan” adı verilen saç kaplarda, masa başında et, balık veya tavuk kavrularak hazırlanan yemek
Kaiseki, Birçok yemeğin tadımlık miktarda peşpeşe sunularak özel bir törenle yendiği ve yemeği pişirmenin de yemek kadar değişik sembollere bağlı olduğu, Zen rahiplerine ait özel Japon Mutfağı
Son düzenleyen Blue Blood; 14 Eylül 2006 19:29
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ocak 2006       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Japon mutfağının temel ögeleri nedir?
Önce şunu belirtmekte yarar var:
Japonlar dünyanın en uzun yaşayan ırkları arasında çünkü Japon Mutfağı dünyanın belki de en sağlıklı mutfağı... Doğal olarak, bu mutfağın ana hatlarını, ülkenin ürettiği gıda ürünleri, bu üretimi de, ülkenin coğrafyası belirliyor. Japonya bir ada ülkesi ve deniz ürünlerini burada bol bol bulmak mümkün. Bu yüzden de, mutfağın temel yemeği balık... Üstelik, toprak alanı az ve tarıma elverişsiz olduğu için, denizden gelen tüm ürünlere muhtaç. Dolayısıyla, dünyanın başka mutfaklarından farklı olarak, Japon Mutfağında deniz yosunlarının bile sofrada yeri var.
Japonya’da ayrıca, bol miktarda pirinç yetişiyor. Bu yüzden de, başka mutfaklarda buğday veya mısırın üstlendiği görevi, burada pirinç yürütüyor. Ekmek yerine haşlanmış pirinç yeniyor; makarnalar çoğu zaman pirinçten yapılıyor.
Bir diğer önemli gıda maddesi de soya fasulyesi... Soya, Japon Mutfağında gerek sebze, gerekse sos olarak geniş yer aldığı gibi, hammaddesi soya olan “tofu” da bu mutfağın en önemli malzemelerinden birisi.
Her ne kadar, Japonya dışında, Japon Mutfağı denilince akla hemen “sushi” geliyorsa da, Japon Mutfağı aslında başka birçok farklı lezzeti de içerisinde barındıran bir mutfak. Diğer Uzakdoğu mutfaklarından oldukça farklı bir Japon “ev mutfağı” mevcut örneğin... Sushi ise, bizdeki kebap misali, Japonya’da daha ziyade ev dışında yenen bir yemek. Ünlü “sushi bar”lar, sushinin en fazla tüketildiği mekanlar.
Popülerlikte, sushiden hemen sonra “sashimi” geliyor. Sashimi, bir dizi muameleden geçirilmiş çiğ balığın ince dilimler halinde “wasabi” ve soya sosu ile sunulmasından oluşuyor ve geleneksel Japon yemekleri arasında önemli bir yer tutuyor. Japonya’da çoğu kez, restorandan çıkarken sashimi olarak yediğiniz balığın canlısını akvaryumlarda görebiliyorsunuz.
Aşırı derecede içine kapalı bir toplum olan Japonya, tarihinde ilk kez, 16. yüzyılda tüm dünya denizlerine gezmekte olan Portekizli denizcilere kapısını aralayınca, yepyeni bir yemek pişirme usulü ile tanışıyor ve “tempura” ortaya çıkıyor. Çoğunlukla sebzelerin veya iri karideslerin sulu bir hamura bulanarak kızgın yağda kızartılmasından oluşan tempura, günümüzde de gerek restoranlarda, gerekse evlerde son derece popüler bir Japon yemeği.
Çin tipi kalın spagetti makarnanın tavuk kemikleri veya domuz eti ile yapılmış kıvamlı bir çorba içerisinde pişmesinden oluşan “ramen” de çok sık yenen yemeklerden. “Yakitori”, “sukuyaki”, “shabu shabu”, “teppen-yaki”.... ve daha birçok fazla duyulmamış Japon yemeği, lezzet düşkünlerine, Uzakdoğu’nun diğer mutfaklarından oldukça farklı tatlar sunuyor.
Japon Mutfağında şekerin fazla yeri olmadığı için, tatlılar da çok ön planda değil. Tatlı veya meyve, ancak çok lüks restoranlarda servis yapılıyor. Geleneksel Japon tatlılarında, tatlı patates, tatlı fasulye gibi sebzelerin püreleri şeker yerine kullanılıyor. Pirinç kurabiyeleri, doğal olarak, her zaman gözde.Bu arada, belki de dünyada yetişen en ilginç inekler, başta Kobe olmak üzere Japonya’nın belirli bazı bölgelerinden geliyor. Bira ile beslenen ve etleri yumuşak olsun diye sürekli okşanarak ve masaj yapılarak büyütülen bu ineklerin etinden yapılmış tek bir porsiyon bifteğin restoran fiyatı 300 dolara kadar çıkabiliyor.
İçkiye gelince, Japonlar geleneksel içkileri olan “sake”den sonra en fazla bira içiyorlar. Kendi ürettikleri çok kaliteli biraları da başka markalara tercih ediyorlar. Bir tür pirinç rakısı olan sake ise, ılık veya soğuk olmak üzere iki türde tüketiliyor. Genelde sofralarda ılık içilmekle birlikte, gurmeler, sakeyi soğuk olarak içmeyi tercih ediyor. Alkolsüz içki içmek isteyenler için, ünlü Japon çayı, yani yeşil çay, en önemli seçenek.. Kavrulmadan kurutulmuş yapraklar ile yapılan bu çay yemeklere de eşlik ediyor ve Japon restoranlarında, tıpkı su gibi, servisin bir parçası olarak, ücretsiz sunuluyor. Sindirim sistemi başta olmak üzere, sağlık için son derece yararlı olduğu biliniyor.
Kısacası, farklı çeşitlerine rağmen, Japon Mutfağının, genelde pirinç, balık ve soyaya dayandığı söylenebilir. Bir de tabii, geleneklerine..
Japon toplumu fazlasıyla geleneklerine bağlı ve ritüellerle yaşayan bir toplum olduğu için, Japon Mutfağı da ilginç sembollerle dolu olarak gösteriyor kendini... Tüm ömrünü, çok zehirli bir balığın zararsız bir şekilde pişirilmesine adayan aşçılar; yalnızca vejetaryen seçeneklerden oluşan yemeklerini kareografik bir seremoniyle tadan Budist rahipler; hazırlığı da kendisi de saatler süren meşhur çay seremonileri; servis tabağındaki sushi sayısının sembolik anlamı; Zen tapınaklarında, pişirme için kullanılan kap kaçaktan yemeği yiyenlerin kimono rengine dek her şeyin sembolik bir anlama sahip olduğu, “kaiseki” pişirme geleneği; sakeyi, kendi bardağınız yerine, karşınızdakinin bardağına koymanızı gerektiren nezaket kuralı... Tüm bunlar, Japon Mutfağının dünyanın en sağlıklı ve lezzetli mutfaklarından birisi olmanın yanı sıra, en kuralcı mutfak olduğunu da gösteriyor. Öte yandan, biçimde ruh arayan, yalın figürlere sembolik anlamlar yükleyen, gereksiz süslemelerden kaçan mekan anlayışı, Japonların gerek tabak, gerekse sofra düzenine de egemen doğal olarak... Japonların sık sık söylediği şekliyle, “Japon yemeği yalnızca damak için değil, gözler için de bir ziyafet”...
Son düzenleyen Blue Blood; 14 Eylül 2006 19:24
TheGrudge - avatarı
TheGrudge
Ziyaretçi
28 Temmuz 2006       Mesaj #8
TheGrudge - avatarı
Ziyaretçi
Japonya: Adalar ülkesinin mutfağı

Dünyada bir trend haline gelen 'sushi', Japon mutfağının en çok sevilen yemeği. Dünyanın neresine giderseniz gidin karşınıza mutlaka ayaküstü yenen yemekler hazırlayan veya lüks olarak sınıflandırılan Japon restoranları çıkar. Sushi ve diğer ünlü Japon yemeklerini tatmamak, ardından da yayınlamamak olmaz dedik ve Japon restoranı Yutaka'da keyifli bir çekim yaptık. İşte Japonların mutfak kültürü ve en çok sevdiği yemekler...

Nabeyaki udon Japon mutfağı karakteristik özellikleriyle dünyanın en gözde mutfaklarından biri. Çin mutfağından etkilenmiş olsa da kendi özgün yapısını yaratmayı başarmış. Özgün yapısının oluşmasında coğrafi özelliklerinin çok büyük etkisi var. Oldukça az ekilebilir toprağa sahip olan Japonya'nın bu özelliği direkt olarak mutfağına da yansıyor. Bu durum mutfakta kullanılan hammadde çeşitliliğini etkiliyor. Tarımın yanı sıra hayvancılığın da çok yaygın olmaması, Japon insanını dört bir yanını çevreleyen denize yöneltmiş. Deniz ürünlerinden hazırlanan yemeklerin zenginliği de bunu kanıtlıyor. Balık ve diğer deniz ürünleri hemen her yemekte kullanılıyor. Deniz, Japon insanı için adeta bir kurtarıcı. Doğanın toprakta kısıtlı verdiğini, deniz cömertçe sunuyor.
Dünyanın sayılı balıkçı ülkelerinden biri olan Japonya'da balık ve deniz ürünlerinin dışında denizden çıkan her şey değerlendiriliyor. Başta yosun olmak üzere çeşitli deniz bitkileri yenecek hale getiriliyor. Dünyada en çok bilinen Japon yemeklerinden 'sushi'nin de ana malzemelerinden biri olan yosun.

Sushi Dünya bayılıyor!
Sushi'nin yapımı Japonya'da şehirden şehire farklılık gösteriyor. Kimi şehirde yosuna sarılırken kimi şehirde ise köfte şeklinde form verilen pirincin üzerine deniz ürünlerinin yerleştirilmesiyle hazırlanıyor. Sushi çeşitlerinden bazıları ise şöyle; bir dilim balığın köfte formlu pirincin üzerine yerleştirilmiş şekline 'Nigari sushi' deniyor. Her zaman çift olarak servisi yapılan bu çeşit, soya sosuna batırılarak yeniyor. 'Maki sushi', ince şeritlerden oluşan balık ve sebzelerin, pirinç ile rulo yapılarak kurutulmuş ve kızarmış yosuna sarılmasıyla hazırlanıyor. Wasabi ve soya soslarıyla birlikte servisi yapılıyor. Kısacası sushi basit bir temele dayanıyor ve sonsuz bir çeşitliliğe sahip.
Japonların derin ve köklü bir şekilde doğaya olan hayranlıkları göz önünde bulundurulursa yemeklerinin görünümüne verdikleri bu değer kolayca anlaşılabilir. Japon insanının bu görsellik düşkünlüğüne en çok mutfağında şahit oluyoruz. Bir tablo güzelliğinde olan Japon yemeklerinde tattan çok estetik ön planda. Yemekler son derece rafine bir güzelliğe sahip. Zengin bir görsellik ile kültürün ürünü olan Japon yemeklerinin sofraya gelmesi ve yenmesi de adeta bir tören havasında gerçekleşiyor. Geçmişten gelen bu alışkanlıklara Japon insanı halen sıkı sıkıya bağlı.


Yeme alışkanlıkları

Japon yemeklerinin çoğu az pişmiş veya çiğ yeniyor. Süt ve süt ürünleri ise Japon mutfağında hiç yer almıyor. Japonya'da soya yağının yanı sıra ayçiçek ve mısır yağları da kullanılıyor. Bizim bildiğimiz anlamda tatlı kültürünün olmadığı Japon mutfağında meyveler kızartılıp yeniyor.
Baharat karışımları leziz yemekler için çok sık kullanılan katkılardan biri. Adeta bir kimyager havasında hazırlanan bu karışımlar, yemeklere kendine özgü bir tat kazandırıyor. 'Shichimi togarishi' Japonlara özgü baharat karışımlarından biri. 'Yedi baharat biberi', 'Yedi lezzetli baharat' ya da 'Kırmızıbiber karışımı' gibi adlarla da tanınan bu çeşni, ufalanmış kırmızıbiber, kaba öğütülmüş sansho biberi, kırılmış portakal kabukları, haşhaş, beyaz susam ve kenevir tohumlarıyla birlikte küçük bir parça nori (bir tür kurutulmuş yeşil deniz yosunu olup Uzakdoğu ve batıda ince yapraklar halinde satılıyor) ile yapılıyor. Bu malzemelerin karışımından aromatik, son derece acı ve alacalı kahverengi renginde bir çeşni oluşuyor. Japon mutfağında erişte, çorba ve pirinç gibi yiyeceklere lezzet katmak için kullanılıyor.
Genel bir bilgiden sonra sıra Japon restoranı Yutaka'da fotoğraflarını çektiğimiz yemeklerin tariflerini vermeye geldi.

Geleneklere olan bağlılık

Japonya'da misafirler halen geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan bir konukseverlikle karşılanıyor. Eve gelen misafirler ayakkabılarını çıkardıktan sonra, ev sahibi tarafından yer masalarına oturtuluyor. Misafirin oturtulduğu yer çok önemli. Sandalye kullanılması gereken durumlarda ise konuklar 'Kamiza' adı verilen sandalyeye oturtuluyor. Bu sandalye, odanın girişine uzakta ve en güzel manzarayı gören bir konuma sahip oluyor.
Yemekte çatal, bıçak yerine 'chopstick' adı verilen çubuklar kullanılıyor. Bu çubuklar, tabağın önündeki küçük kayıklar içine, kirlendiğinde de tabağa veya masa üzerine değil, yine bu küçük kayıkların içine konuluyor. Eğer çorba ikram ediliyorsa, içindeki katı malzeme çubuklar yardımıyla yenildikten sonra, çorbanın suyu doğrudan kâseden içiliyor. Bazı evlerde çorba içmek için seramik bir kaşık da veriliyor. Çorbanın içinde makarna (noodle) varsa, bunu çekerek yemek ayıp karşılanmıyor.
Japonların milli içkisi 'sake', uçuk sarı renkte, fermante edilmiş pirinç. Bu içecek küçük porselen veya cam bardaklarda ılık servis yapılıyor. Sake veya Japon birası içerken herkesin birbirinin bardağını doldurması da bir görgü kuralı. ÇAY TÖRENİ
Japoncada çado, sado veya ça-no-yu, 'çay töreni' anlamına geliyor. Kökleri, Zen Budacılığı ilkelerine, gündelik yaşamın sıradan güzelliklerine duyulan sevgi temeline dayanan geleneksel bir tören. Her şeyin belirlenmiş kurallara uygun olarak yapıldığı, gösterişli bir konuk ağırlama biçimi. Çayhane denilen özel bir odada yapılan çay töreni, ev sahibinin çay takımlarını getirmesiyle başlıyor. Konuklara özel şekerlemelerin sunulmasından sonra toz halindeki çay yaprakları sıcak suyla karıştırılıyor. Ardından çay yavaş hareketlerle dağıtılıyor.
Genellikle açık ve köpüklü olan bu çayın tadı hafif buruk. Belirli günlerde daha koyu bir çay olan 'koiça' yapılıyor. Şekerleme ve çayın üzerine çoğu kez hafif bir yemek yeniyor. Çay bittikten sonra konuklar çay töreninde kullanılan eşyaya ilişkin sorular sorabiliyor. Çay takımlarının odadan taşınmasıyla tören son buluyor. Çin'de ortaya çıkan çay töreni, Japonya'da ilk kez Komakura döneminde Zen keşişlerinin uzun meditasyonlar sırasında uyanık kalmak için çay içmeleriyle başladı. Bu uygulama daha sonra Zen mezhebinin kurucusu Bodhidharma'nın anısına düzenlenen ayinlerin bir parçası haline geldi. 15. yüzyılda ise yakın dostların dışa kapalı bir ortamda bir araya gelerek çay içtikleri bir toplantıya dönüştü. Çay töreninin en ünlü ustası, 16. yüzyılda askeri diktatör Toyotomi Hiyedoşi'nin sarayında yaşayan Sen Rikyu. Sen, çay törenini Japonya'da günümüzde de yaygın olan ve "yalınlık", "sessizlik", "gösterişten arınmışlık" anlamlarında "vabi" denen bir tarzda düzenlerdi.
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
23 Ağustos 2006       Mesaj #9
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Yemek
Pilav, Japonya’nın başlıca yemeği olup, çubuklar yaygın biçimde kullanılmaktadır. Sushi, tempura ve soba eriştesi iyi bilinen Japon yemekleridir. Günümüzde Japon mutfağı, daha geleneksel besinlerin yanı sıra, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’dan unsurları günlük beslenmeye dahil eden son derece çeşitli yemekler sunmaktadır.

Sushi

Chakaiseki

Kaiseki20Ryori

Osechi20Ryori

Soba

Tempura
Son düzenleyen Blue Blood; 14 Eylül 2006 19:11
TheGrudge - avatarı
TheGrudge
Ziyaretçi
23 Ağustos 2006       Mesaj #10
TheGrudge - avatarı
Ziyaretçi
Yemekte Görgü Kuralları

Bir ülkenin adet ve görgü kurallarını bilmek, o ülkenin sosyal yapısı ve düşünce şeklini daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca büyük hatalar yapmanızın önüne geçecektir. Hele Japonya gibi gelenek ve göreneklerine oldukça bağlı, ve görgü kurallarına çok dikkat eden bir ülke için bazı temel Japon görgü kurallarını bilmek ve uygulamakta fayda vardır. Bu sebeple aşağıda bazı temel Japon görgü kurallarını tanıtacağız.

Yemekte:

gorgu hashi


Eğer bir Japon yemeği yiyorsanız büyük ihtimalle “hashi” (“Çubuk”) ile yiyeceksinizdir. Hashiler masada “hashioki” (çubuk dayanağı) üzerine ve ucu sol tarafa gelecek şekilde yerleştirirler. Hashiyi sağ eliniz ile alıp ucunu sol elinizin avucunda sabitledikten sonra tutma pozisyonuna geçiniz. Hashiyi ortasından veya ince ucundan değil kalın ucuna yakın yerinden tutunuz.
Aşağıda yazılanlar görgüsüzlük olarak kabul edilirler:
hashi Hashiyi yiyecekler, özelliklede pilavın içine saplamak. Sadece cenaze törenlerinde buhurdanlığın önüne konulan pilavın içine hashi saplanarak koyulur. Hashinizi kullanmadığınız zaman hashiire’ye koyun.
hashi Tabak içindeki yiyecekleri karıştırmak için hashiyi kullanmak
hashi Yiyeceğiniz yemeği seçmek için hashiyi tabakların üzerinde havada gezdirmek.
hashi Tabaktaki yemeğin en lezzetli yerini bulmak için yemeği Hashi ile altüst etmek.
hashi Hashi elinizde olduğu halde tabağı tutmak.
hashi Hashiniz ile direk olarak başka birinin hashisine yiyecek vermek. Bu da sadece cenaze törenlerinde ölen kişinin kemiklerini bir kişiden diğerine verme için kullanılır.
hashi Hashi ile bir nesne veya bir kişiyi göstermek
Batıda yemek yerken ses çıkarmak görgüsüzlük kabul edilirken, Japonya’da noodle yerken höpürdetmek ayıp sayılmaz, tersine ne kadar höpürdetirseniz o kadar lezzetli olduğunu ifade eder.
Yemek esnasında hemen çorbanızı içmeyin. Japonya’da yemekler genellikle hepsi bir arada gelir, o sebeple tüm yemeklerin gelmesini ve herkesin hazır olmasını bekleyin.
Yemeğe başlarken “itadakimasu” bitirdiğinizde “ gochisousama” deyin.
Son düzenleyen Blue Blood; 14 Eylül 2006 19:13

Benzer Konular

28 Temmuz 2006 / Mystic@L Edebiyat
13 Ağustos 2008 / Misafir Edebiyat
15 Ağustos 2011 / Misafir Edebiyat
2 Ekim 2008 / KisukE UraharA Edebiyat
18 Mart 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat