Arama

Mutlak Üstünlükler Teorisi

Güncelleme: 26 Aralık 2017 Gösterim: 16.215 Cevap: 3
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Aralık 2011       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Mutlak Üstünlükler Teorisi

Sponsorlu Bağlantılar
Adam Smith klasik liberal ekonomik düşüncenin babasıdır. Ulusların Zenginliği (The Wealth of Nations/1776) kitabı klasik düşüncenin temel kaynağıdır. Klasiklere göre bireyler kendi çıkarlarının peşinde koşarlar (homo economicus). Tüketiciler tüketimden aldıkları faydalarını, üreticiler ise karlarını maksimize ederler. Şaşırtıcı olan ise herkes kendi çıkarı peşinde koşarken ortaya çıkan sonucun verimli olmasıdır. Bunu sağlayan ise pazarlardaki fiyat mekanizmasıdır.

Smith, dış ticaret konusunda merkantilistlerin sıfır toplamlı oyun düşüncesini çürütmüştür. Ticaretten her iki ülke de kazanır. Her iki ülke de ticaretin olmadığı duruma göre daha yüksek üretim ve tüketim noktalarına ulaşabilir. Bunu sağlayan (ülkeler arası) uzmanlaşma ve işbölümüdür. Bu konuda geliştirdiği model Mutlak Üstünlük Teorisidir.

Hem bu modelde ve hem de dış ticaret modellerindeki basitleştirici standart varsayımlar şunlardır:

* İki ülke ve iki çeşit mal vardır, her iki ülke de her iki malı üretebilir.
* Dış ticarette para kullanılmaz, mallar değiş tokuş edilir.
* Fiyatlar nominal-parasal değil reeldir-görecelidir, yani bir malın değeri diğer mal cinsinden veya malı üretmek için harcanması gereken işgücü miktarı cinsindendir.
* Her iki ülke her iki malı tüketmeye ihtiyaç duyar.

Adam Smith'in mutlak üstünlükler teorisi,mantıklı olmakla birlikte bir çok yönden eksiktir.Mutlak üstünlükler teorisi,uluslararası ticaretin sadece bir bölümünü açıklamaktadır.Adam Smith'in bu görüşleri daha sonraları,R.Torrens ve David Ricardo tarafından geliştirilerek daha tutarlı hale getirilmiştir.


Kaynak:İktisat Bilimi Ders Notları

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Haziran 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Mutlak Üstünlükler Teorisi / Dış Ticaretin Teorik Temelleri

Sponsorlu Bağlantılar
Adam Smith serbest ticaret ve uluslar arası uzmanlaşmanın yararlarını Mutlak Üstünlük Teorisi (Theory of Absolute advantages) ile açıklar. Buna göre, bir ülke karşı ülkeye göre hangi malları daha düşük maliyetle üretiyorsa o malların üretiminde uzmanlaşmalı ve bunları ihraç ederek pahalıya üretebildiklerini dış ülkeden ithal etmelidir. Burada maliyet kavramının yalnızca homojen bir faktör olan emeği içerdiğini tekrar hatırlatalım.

Aşağıda Amerika ve Almanya ülkeleriyle A ve B malları ele alınarak mutlak üstünlükler bir örnek üzerinde gösterilmiştir:

Örnek => Bir işçinin bir günde üretebildiği mallar

A Malı B Malı

Amerika 50 birim 30 birim

Almanya 20 birim 80 birim

Dikkat edileceği gibi örnek, emek değer teorisine göre düzenlenmiştir. Diğer bir deyişle, örnekteki rakamlar ilgili ülkelerde emeğin verimliliğini yansıtır; doğal olarak maliyetler de bu rakamların tersi ile ölçülür.

Böylece verilen örneğe göre, Amerika A malını, Almanya ise B malının üretiminde uzmanlaşacaktır.Çünkü bu malları daha ucuza üretmektedirler. Diğer bir deyişle, sözkonusu ülkelerde emek verimliliği (işçilerin aynı sermaye araçları ile çalışmaları durumundaki verimlilik) bu mallarda daha yüksektir. O halde, ABD Almanya’ya A malı ihraç edip bu ülkeden B malı ithal etmelidir. Böyle bir uluslararası üretim ve ticaret modeli, iki ülkenin refahını artırır. Mutlak üstünlük teorisinin dayandığı temel ilkeler bunlardır.

Mutlak Üstünlük Teorisinin, uluslar arası ticaretin nedenini bilimsel olarak açıklamada önemli bir ilerleme olduğuna kuşku yoktur.Bununla birlikte, bu teori örneğin gelişmiş ve az gelişmiş ülkeler arasındaki ticaret gibi, uluslararası ticaretin ancak sınırlı bir bölümünü açıklayabilir; gelişmiş ülkelerin kendi aralarındaki ticareti açıklamakta ise büyük ölçüde yetersiz kalır. O bakımdan uluslararası ticaretin gerçek temelini açıklama onuru David Ricardo’ya kalmıştır.



Kaynak : Teşvikplatformu


_COLT_ - avatarı
_COLT_
Ziyaretçi
1 Haziran 2012       Mesaj #3
_COLT_ - avatarı
Ziyaretçi
Kim hangi mali daha cok üretiyorsa, o olanda uzmanlasmali...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2017       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mutlak üstünlük teorisi iki ülkenin ürettiği mal birim sayısından yola çıkarak açıklanır. Yapılan karşılaştırmada hangi ülke o mal üzerinde daha verimli bir birim üretebiliyorsa o mal üzerinde yoğunlaşmasını savunur.

Mutlak Üstünlük Teorisi Özellikleri
Mutlak üstünlük teorisi iki ülke ve iki mal üzerinden incelenir
Para yerine mal değiş tokuşu vardır
Mal değerleri iş gücü ile ölçülür. Yani bir malın değeri diğer malın birim sayısı ile kıyaslanmasıyla elde edilir.
Mallar homojen kabul edilir. İki ülkenin de ürettiği malın kalitesi vb. aynıdır.
Kaynak: Mutlak Üstünlük Teorisi - SP Finans

Benzer Konular

21 Temmuz 2013 / ahmetseydi Akademik
1 Temmuz 2011 / Misafir Psikoloji ve Psikiyatri
11 Haziran 2016 / tersinim Akademik
6 Haziran 2013 / ahmetseydi Matematik
26 Nisan 2009 / HipHopRocK Ekonomi