Arama

Borsaya En Az Kaç Para Yatırılır?

Güncelleme: 10 Ekim 2018 Gösterim: 3.603 Cevap: 0
Pcderen - avatarı
Pcderen
Kayıtlı Üye
9 Şubat 2017       Mesaj #1
Pcderen - avatarı
Kayıtlı Üye
Günümüz koşullarının gelişmesi ile yatırımlar hız kazanmıştır. Bunun sebebi geleceğe olan kaygıdan, daha iyi bir yaşam sürme isteği ile bağlantılı bir konudur. Bu kapsamda eğitimlerin var olması yatırımcıları bilinçlendirmiş, birikimlerin değerlendirilmesi için daha duyarlı bireyler haline getirmiştir. Bu konuda alternatif yatırım yöntemleri arasında bulunan borsalar cazip görülmüştür. Küçük miktarla yapılan işlemlerin sonucundan bile yüksek miktarlarda kazanç sağlama imkanın bulunması, akıllara borsaya kaç para ile girilir sorusunu getirmiştir. Bu sorunun cevabı aracı kurumlarının başlangıç teminatlarının miktarına göre değişmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Birikimlerini borsada değerlendirmek isteyen kişiler, piyasada yer alabilmek için aracı kurum veya kuruluşlardan birini seçmek zorundadır. Çünkü alım – satımlar kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirilir. Bu nedenle SPK’nin şartlarına uygun, yetki belgesine sahip olan kurumdan birini tercih etmelisiniz. Bu anlamda yasal olarak yatırımcı olabilmeniz için vadesiz hesap oluşturmalısınız ve hesabınızın içine minimum başlangıç teminat miktarını yatırmalısınız. Bu bedel SPK’nin mevzuatlarında belirtilmemiştir. Kurumların belirlemesi yönünde serbestlik getirilmiştir. Bu yüzden tercih edeceğiniz kurumla irtibat kurarak ya da canlı destek hattından faydalanarak minimum kaç para ile işlem yaptırıldığını öğrenebilirsiniz.

Yatırılan paraların miktarı bakıldığında önemli değildir. Çünkü belki çok yüklü miktarlarda giriş yaptınız, fakat borsa hakkında hiçbir şey bilmiyorsunuz. Bu yüzden elinizdeki miktarlardan da olabilirsiniz. Ya da tam tersi minimum miktarda para yatırdınız, ama uyguladığınız taktikler işe yarıyor ve kazanç elde etmenizi sağlıyor. Bunların hepsi elbette ki gerçeklik payı taşıyan ihtimallerdir. Bu nedenle borsaya kaç para ile giriş yapılırdan önce, piyasa hakkındaki detayları öğrenmelisiniz. Bilhassa yatırım yapmaya hazır mısınız bilmelisiniz. Çünkü borsada yanlış varsayımlarda bulunmanız dahilinde kayıp verirsiniz. Bu da elbette ki kazanca olan inancı zedeleyecektir ve motivasyonun düşmesine neden olacaktır. Bu yüzden de psikolojik olarak yanlış karar alma eğiliminde olabileceğinizi bilmelisiniz.

Şimdi; borsaya minimum ne kadar yatırılır, kazanç sağlamak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi soruların yanıtlarına bakalım:

Borsaya Minimum Ne Kadar Para Yatırılır?
Borsaya ilk defa giriş yapacaksanız, minimum başlangıç teminatı kadar hesabınıza para yatırmanız gerekiyor. Fakat bu kapsamda unutmamanız gereken hesabınızda en az yatırım yapacağınız aracın minimum değeri olması gerekir. Eğer yatırdığınız tutar bu bedelin altında kalıyorsa, o araca yatırım yapamazsınız. Emir verseniz dahi sistem kabul etmez ve aracı kurumunuz marj çağrısı gönderir. Borsa aracı kurumu nedir, görevleri nelerdir öğrenmek için buraya tıklayın. Bu çağrının anlamı hesabınızda yeterli bakiye bulunmadığı yönünde yapılan uyarıdır. İşlem platformu üzerinden görebileceğiniz gibi, müşteri temsilcinizin sizinle irtibata geçtiğinde de bu konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Örneğin, başlangıç teminatı 100 dolar olan bir kuruma minimum bu tutarda para yatırmalısınız. Kurumlar genellikle sunmuş oldukları imkanlar neticesinde teminat miktarlarını belirlemektedir. Fakat bu demek değildir ki daha yüksek teminat bedeline sahip olan kurumun fonksiyonu daha büyüktür. Her kurum müşterisine adil davranmak zorundadır. Bu SPK tebliğinde açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle piyasaya ister küçük miktarlarda yatırım yapın isterseniz devasa büyüklükte paralarla giriş yapın hiç fark etmez. Kurumun ilgi ve alakası diğer müşterilere nasılsa size de aynı olacaktır. Bu yüzden özellikle kurum seçiminde bulunmadan önce sanal hesaplarından faydalanmanızı öneririm. Böylece kurumun müşterisi olmadığınız halde karşılaştığınız soruna anında müdahale ediliyor mu ya da bir süre bekleniyor mu görebilirsiniz. Borsada saniyelerin önemli olduğunu bilmelisiniz. Fiyatların anlık olarak değişmesi, platformda karşılaşılan bir sorun yüzünden zarar etmenize neden olabilir.

Kurum seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de kesinlikle komisyon ücretleridir. Çünkü borsada yapılan her işlem için yatırım hesabınızdan komisyon ücreti kesilir. Bu nedenle minimum oranlı kurumları tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Bu konuda bazı forex şirketleri de borsa aracı kurumu olabilmektedir. Bunun için SPK’den yetki belgesi almış olabilir. Tüm aracı kurum veya kuruluşların listesine SPK’nin web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu listede yer alanlar yasaldır ve herhangi bir sorunla karşılaşılmayacağı için güvenilirdir. Bilhassa ilk dikkat etmeniz gereken konu kurumun yasal olmasıdır. Diğer hususlar ise beklentiniz doğrultusunda değişecektir. Örnek vermek gerekirse;

Borsada açığa satış işlemini kullanarak birikimlerinizi değerlendirmek istediğinizi varsayalım. Bu durumda dikkat etmeniz gereken bir husus bu özelliğin seçilmesi düşünülen kurumda olup olmamasıdır. Borsada farklı özellikler vardır. Bunların kurumlar tarafından kullanılması için ayrı ayrı yetki belgesi alınmış olması gerekir. Eğer seçtiğiniz kurum açığa satış işlemi yaptırabilir belgesine sahip değilse, bu özelliği kullanamazsınız. Bu yüzden öncelikle borsada nasıl hareket etmeniz gerektiğini, hangi özelliklerin kullanacağını belirlemelisiniz. Bunun sonucunda beklentinize uygun nitelikte olan kurumlar arası kıyaslama yaparak seçiminize karar vermelisiniz.

Borsada Kazanç Sağlamak için Ne Yapmalı?
Borsada kazanç sağlamak için üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri piyasa hakkında araştırmalarda bulunmak, detaylı bilgi sahibi olmaktır. Bunun dışında yatırılan paranın doğru bir biçimde yönlendirilmesi için de borsa tecrübesi kazanmaktır. Başarılı yatırımcıların özelliklerine bakıldığında bilgi birikimlerinin ve deneyimlerinin belli bir noktaya ulaşmış olduğunu görüyoruz. Bu yüzden borsa eğitim fırsatlarından yararlanarak borsada nasıl para kazanılır mantığını öğrenebilirsiniz. Bu eğitimler aracı kurumları tarafından genellikle online olarak verilmektedir. Kurumların internet adresleri üzerinden tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Dilediğiniz eğitime katılabilirsiniz. Böylelikle temel ve teorik anlamda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Borsanın yapı taşını oluşturan temel bilgileri öğrenirseniz, ileride zorluk çekmezsiniz. Gerek hisse senetleri, borsa endeksleri gerekse pariteler, emtialar hakkında öğreneceğiniz bilgiler ve püf noktalar sayesinde birikimlerinizi karlı şekillerde değerlendirebilirsiniz. Özellikle yatırımcıların borsadaki portföyün temeli senetlerden oluşur. Hisse senetleri hakkında merak ettiğiniz bilgileri buradan bulabilirsiniz. Bunun sebeplerinden biri kesinlikle şirketlerin temettü (kar payı) dağıtmalarıdır. Aynı zamanda alış – satış fiyat farkından da kazanç sağlanmasıdır. Farklı iki şekilde ek gelir elde edilmesini sağlaması senetlere olan ilgiyi arttırmıştır. Uzun vadede güvenilir olarak para kazanmanızı mümkün kılan araçlar hakkında detaylı bilgi sahibi olmalısınız ve fiyatlarını etkileyen faktörleri bilmelisiniz. Böylece başarıyı yakalayabilirsiniz.

İyi bir borsacı olmak istiyorsanız, sanal hesap veya borsa oyunları aracılığıyla piyasanın mantığını kavrayana kadar işlemlerinizi sürdürmelisiniz. Gerçek borsa yatırım hesabı açtırmadan önce hem piyasada başarılı olup olamayacağınızı hem de psikolojik anlamda paranızı yönetme eğiliminizi görebilirsiniz. Böylelikle borsaya girip girmemeye karar verebilirsiniz. Bu karar tamamen size kalmıştır. Kurumların eğitimlerinden veya diğer faaliyetlerinden faydalanmış olsanız dahi, kimse sizi gerçek hesap açtırmanız konusunda zorlayamamaktadır. Bu nedenle borsaya giriş yapmadan sanal deneyimler sonucu piyasadaki başarı veya başarısızlığınızı görmeniz oldukça avantajlıdır.

Borsa Oynarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Birikimlerinizi borsaya yatırdınız ve her işleminizin sonucundan başarılı olarak ayrılmak istiyorsunuz. Bu konuda öncelikle sabırlı olmanızı öneriyorum. Çünkü belli bir tecrübeye sahip olmadan piyasadaki riskleri önleme potansiyeliniz düşüktür. Borsa risklerini minimuma düşürmek için bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Yılların tecrübesine sahip olan bir borsacı ile aradaki farkı kapatmak için yapmanız gereken bol bol sanal hesaplarda alım – satımda bulunmanızdır ve bunların sonuçlarını yorumlamanızdır. Yani demem o ki hatalarınızı ört bas etmek yerine, üstüne giderek tekrarlamamanızdır. Böylelikle beklentilerinizi karşılayabilir hale gelebilirsiniz.

Kazanmak için başarılı yatırımcıların prensibi elbette ki benimseyebilirsiniz. Fakat bu anlamda hangi yatırım araçlarına yöneldiklerini araştırmanız, o enstrümanlara yatırım yapmanızın hüsranla karşılaşabileceğiniz ihtimalini unutmamalısınız. Beklentilerinizi karşılama konusunda bildiğiniz, tanıdığınız enstrümanlara yönelmelisiniz. Özellikleri hakkında bilgi sahibi olmadığınız araçlarda olası durumlarda nasıl bulunmanız gerektiği hususunda yanılgılara düşebilirsiniz. Aynı zamanda bir başkasının taktiklerinde de zarar etme olasılığınız bulunmaktadır. Bu nedenle kendi yöntemlerinizle hareket etmeniz en doğru olandır. Tüm bu hususları dikkate almalısınız.

Sonuç olarak, borsaya en az kurumların belirlemiş olduğu başlangıç teminat miktarıyla başlayabilirsiniz. 100 dolar gibi küçük bir miktarla piyasaya adımınızı atabilirsiniz. Önemli olan yer almak değildir. Sürekli olarak paranın kontrolünü yaparak ve katlayabilmektir. Bu kapsamda eğitim hizmetlerinden faydalanmanız kısa sürede borsanın işleyişini çözmenizi kolaylaştıracaktır. Tam anlamıyla borsanın mantığını çözmeniz için sanal hesaplar son derece yararlıdır. Bu hesaplarda alıştırma yaparak, hatalarınızı önleyebilirsiniz. Böylelikle gerçek hesaba geçtiğinizde kayıp vermeden kazanç sağlayabilir, geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.
Son düzenleyen Safi; 10 Ekim 2018 10:25

Benzer Konular

12 Ekim 2013 / burcu00007 Soru-Cevap
30 Mart 2014 / dagci41 Soru-Cevap
11 Mayıs 2015 / Misafir Soru-Cevap
28 Kasım 2015 / VerSchL@GeN X-Sözlük
4 Kasım 2015 / Misafir Soru-Cevap