Arama

Vergi Çeşitleri - Kurumlar Vergisi (KV)

Güncelleme: 15 Aralık 2018 Gösterim: 2.048 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
15 Aralık 2018       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kurumlar Vergisi

Ad:  Kurumlar vergisi.jpg
Gösterim: 281
Boyut:  19.4 KB

Kurumlar vergisi, kurum kazançları üzerinden alınan, mükelleflerinin bir takvim yılı içerisinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanan bir vergi türüdür. Buradaki kurum, tüzel kişiden farklıdır. Kurum kabul edilen şirketler, sermaye şirketleridir (anonim, limited, kooperatif, hisseli komandit); şahıs şirketleri (kolektif, adi komandit) tüzel kişiliğe sahip olsalar da kurum sayılmazlar.
Sponsorlu Bağlantılar

Gelir vergisinden ayrı, bir kurumlar vergisinin gerekçesi şöylece özetlenebilir:
Kurumlar vergisini, kuruma ortak hissedarlar öder. Kurumun kendisinin nihai vergi mükellefi olması mümkün değildir. Dolayısiyle ayrı bir kurumlar vergisine niçin ihtiyaç vardır? Önce kurum olmanın diğer üretici birimlere oranla bir avantajı olduğu belirtilebilir. Kurumlaşma, üretim sürecinde kullanılan bir faktördür.

Kurum olma hakkını devlet verdiğine göre, devletin bundan bir pay alması lazımdır. Bu gerekçe pek güçlü değildir. Daha güçlü bir gerekçe, kurumların dağıtmadıkları karlara dayanır. Kurumlar vergisi olmadığı takdirde, kurumlar kar dağıtmayabilir ve böylece de hiç vergi vermez duruma gelebilir. Zira kar dağıtılmayınca gelir vergisi de alınamaz. Bir başka izahla kurum hissedarları kurumdan temettü almak yerine, temettülerini kuruma bırakarak sahip oldukları pay senetlerinin değerini (böylece sermaye kazançlarını) yükseltmek isteyebilirler.

İşte özellikle ikinci gerekçe ile ayrı bir kurumlar vergisine gerek duyulmuştur. Yalnız, kurumlar vergisinin belirtilen maksada hizmet edebilmesi için dağıtılmayan karlardan alınan vergilerin, karların dağıtılması halinde alınan vergilerle dengelenmesi gerekir. Bu yapılmadığı takdirde kar dağıtmama ve kurumlaşma, kurumlar vergisine rağmen tercih edilen birşey olur.

Kurumlar vergisinin konusu nelerdir?
Kurumlar Vergisi Kanununun birinci maddesine göre kurumlar vergisinin konusu yani üzerine vergi konulan ve verginin kaynağını oluşturan ekonomik unsurlar şunlardır:
  • Sermaye şirketleri (anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler)
  • Kooperatifler
  • İktisadi kamu kuruluşları
  • Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler (sendikalar dernek; cemaatler vakıf sayılır)
  • İş ortaklıkları
Tam Mükellefiyet: İş merkezi Türkiye’de bulunan firmalardan hem Türkiye hem de Türkiye dışında elde ettikleri kazanç üzerinden kurumla vergisi ödemeleridir.

Dar Mükellefiyet: İş merkezi Türkiye’de bulunmayan firmaların sadece Türkiye’de elde ettikleri kazanç üzerinden vergi ödemeleridir.

Kurumlar vergisi oranı nedir?
Kurumlar Vergisi, geçtiğimiz Ekim ayında, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile tüm kurumlar için yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarıldı ve bu artış 2018-2020 dönemi ile sınırlandı.

Kurumlar vergisi hangi aylarda, ne zaman ödenir?
Kurumlar vergisi beyannamesi ne zaman verilir, ödeme tarihi ve ödeme zamanı en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden yirmi beşinci günü akşamına kadar geçen süre zarfında ödenmektedir. Yani Nisan ayının 1’i ile 25’i arasında verilir.

Kurumlar vergisi beyannamesi nasıl ve nereye verilir?
Kurumlar vergisi beyannamesi, her mükellefin bağlı bulunduğu yerin vergi dairesine verilmektedir. Her mükellef vergiye tabi kazancının tamamı için bir beyanname verir. Yani mükelleflerin şubeleri, ajansları, alım-satım büro ve mağazaları, imalathaneleri veya kendilerine bağlı diğer iş yerleri için, bunların bağımsız muhasebeleri ve ayrılmış sermayeleri olsa dahi ayrı beyanname verilmez.

Bu yazımızda kurumlar vergisi nedir, Kurumlar vergisi oranı nedir, kurumlar vergisi beyannamesi ne zaman verilir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
MsXLabs.org
-derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

14 Kasım 2009 / Misafir Cevaplanmış
9 Aralık 2016 / _Yağmur_ Ekonomi
31 Mart 2010 / _KleopatrA_ Ekonomi
30 Ocak 2016 / tokiohotel Ekonomi
26 Şubat 2016 / tokiohotel Taslak Konular