Arama

Thomas Henry Huxley

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 4.126 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
1 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Thomas Henry Huxley

Sponsorlu Bağlantılar
517px Thomas Henry Huxley
Thomas Henry Huxley (4 Mayıs 1825 - 29 Haziran 1895), İngiliz biyolog. Kuşların bu gün hala geçerli olan sınıflandırmasını yapmış, jeolojik devirler boyunca dünyada yaşamış canlılar üzerine araştırmalar yapmıştır.
Charles Darwin'in de yakın arkadaşı ve evrim teorisi savunucusudur. Charles Darwin'in genellikle tartışmalardan kaçınmasına karşın Thomas Huxley evrimin ateşli bir savunucusu olmuştur. Bununla birlikte agnostizm (bilinemezcilik) kelimesini ilk kullananda Huxley olmuştur.
Babası bir matematik öğretmeni olan Huxley Londra yakınlarındaki Ealing'de doğdu.Londra Üniversitesi'nde tıp öğretimi gördükten sonra İngiliz donanmasında dört yıl cerrahlık yaptı. Donanmasında çalışırken , Avustralya ile Yeni Gine arasındaki bölgeye gittiğinde, deniz anası ve başka deniz canlılarını toplamaya ve incelemeye başladı.
31 yıl süreyle Kraliyet Madencilik Okulu'nda ders verdi ve bilimsel araştırmalarla uğraştı. Karşılaştırmalı anatomi ve mikroskop kullanma tekniği konusunda uzmanlaştı. Biyoloji öğretimine laboratuar yöntemini getirdi.
Bunun yanı sıra Thomas Huxley Huxley ailesinin en büyük bireyidir. Thomas Huxley'in büyük oğlu Leonard Huxley eğitim, edebiyat ve bilimle ilgili yazılar yazan bir bilgin, onun oğlu Julian Sorell, UNESCO'ya iki yıl başkanlık yapmış olan bir biyolog, Julian'nın küçük kardeşi Aldous Huxley geçtiğimiz yüzyılın önemli edebiyat ve eleştirmenlerinden ve Aldous Huxley'in üvey kardeşi Andrew Fielding 1963'te Nobel ödülünü kazanmış bir biyologtur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Aralık 2015 00:56
Biyografi Konusu: Thomas Henry Huxley nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
28 Haziran 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Thomas Henry Huxley

Sponsorlu Bağlantılar
(1825 Ealing-1895 Eastbourne), İngiliz biyoloji bilgini. 17 yaşında Charing Cross Hastanesi'ndeki tıp derslerine devam etmeye başladı. 1845'te ilk çalışmasını yayımladı. Bu çalışmayla, bugün Huxley dokusu olarak bilinen, kıl mahfazasının iç tarafındaki dokuyu ortaya çıkardı. Kuzey Avustralya'da Torres Boğazı'nda bir göreve giden HMS Rattlefield adlı gemiye doktor olarak atandı. Bu yolculukta tropikal sularda yüzey yaşamı üzerine kapsamlı bir çalışmayı tamamladı. O dönemde İngiltere'de karşılaştırmalı anatominin önde gelen ismi olan Richard Owen'in tümdengelimci yöntemlerinin tersine, Huxley bütünüyle tümevarımcılığı tercih etti. 1858'de basılan "The Theory of Vertebrate Skull" (Omurgalı Kafatasının Teorisi) adlı çalışmasıyla Owen'in idealist görüşlerini çürüttü. 1859'da "Türlerin Kökeni" basıldıktan sonra Darwin'in evrim kuramını destekledi ve onu kiliseye ve akademik çevrelere karşı savundu. Paleontoloji üzerine çalışmaları sonunda iki kitap yazdı: "Lessons in Elementary Physiology" (Temel Fizyoloji dersleri, 1866), "Anatomy of Vertabrated Animals" (Omurgalı Hayvanların Anatomisi, 1871). Yaşamının son yıllarında felsefe ve teolojiyle ilgilendi. Bilinemezciliğe yaklaştı. Doğada nedensellik yasasının evrensel bir geçerliliği olduğunu, ancak bunun deneylerle kanıtlanamayacağını savundu.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

10 Ağustos 2011 / ThinkerBeLL Bilim ww
16 Temmuz 2011 / HerHangiBiri Sanat ww
28 Haziran 2012 / Misafir Edebiyat ww
18 Şubat 2008 / KisukE UraharA Bilim ww