Arama

Henri Poincaré

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 6.519 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Nisan 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Henri Poincaré
Ad:  Henri Poincare.jpg
Gösterim: 420
Boyut:  9.2 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Henri Poincaré, 29 Nisan 1854 Nans'de doğdu, 17 Temmuz 1912 Paris'de öldü. Fransız matematikçi ve fizikçidir.
1881 yılında ölümüne dek Sorbonne Üniversitesi'nde profesörlük görevinde bulundu. Poincaré, her yıl çok değişik konularda çok parlak dersler vermiştir; bunlar arasında, potansiyel kuramı, ışık, elektrik, ısının iletilmesi, elektromagnetizma, hidrodinamik, gök mekaniği, termodinamik gibi matematiksel fizik konuları ile olasılık teorsisi gibi matematik konuları bulunmaktadır.
Poincaré vermiş olduğu derslerin yanı sıra, yazmış olduğu çok sayıdaki yapıtla da etkili olmuştur. Türkçe'ye de çevrilen "Bilimin Değeri" ve "Bilim ve Varsayım" gibi bilim felsefesiyle ilgili kitapları bunlardan sadece birkaçıdır. Ayrıca otomorfik ve Fuchs fonksiyonları, diferansiyel denklemler, topoloji ve matematiğin temelleri hakkında makaleler yayımlamış, diferansiyel denklemlerin çözümü için genel bir yöntem bulmuştur. Matematiğin temelleriyle ilgili olarak, matematiksel düşünmenin gerçek aracının matematiksel indüksiyon olduğunu düşünmüş ve bu yöntemin sezgisel olarak daha basit bir yönteme indirgenebileceğine ihtimal vermemiştir.
Newton, matematik astronomiye çok sayıda problem getirmişti. Euler, Lagrange ve Laplace bu alanda çok ileri adımlar attılar. Bu matematikçiler ulaşılmaz devler gibi görülüyorlardı. Cauchy, karmaşık fonksiyonlar kuramını geliştirince, Poincaré'ye bir silah depo kalmıştı. İşte bu kuvvetli silahlarla gök mekaniği Poincaré gibi dev bir matematikçiyi bulmuştu. Böylece, matematik astronomi son şeklini Poincaré ile buldu. Bu alandaki en büyük başarısını 1889 yılında üç cisim problemiyle elde etti. İsveç Kralı II. Oscar, n cisim problemini yarışmaya sundu. Poincaré bu n cisim problemini çözemedi. Fakat, Weierstrass, Hermite ve Mittag-Leffler'in de bulunduğu jüri, dinamikteki diferansiyel denklemlerin genel tartışması ve üç cisim problemi üzerindeki denemesi nedeniyle bu ödül Poincaré'ye verildi. 2500 kronluk ödülü Poincaré aldı ve Fransa da İsveç Kralından aşağı kalmamak için ona Fransızların büyük bir rütbesini verdi.
Poincaré gök mekaniği ile de ilgilenmiş, özellikle Üç Cisim Problemi üzerinde durmuştur. Bu alanla ilgili olan ıraksak serileri incelemiş, Asimptot Açılımları Kuramını geliştirmiş, yörüngelerin düzenliliği ve gök cisimlerinin biçimleri gibi konularla ilgilenmiştir. Aynı konular Laplace'ın da ilgi alanı içine girmektedir; ancak Poincaré her yönüyle özgündür. Görelilik, kozmogoni, olasılık ve topolojiyle ilgili modern kuramların hepsi Poincaré'nin araştırmalarından oldukça etkilenmiştir.


Kaynak: Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Aralık 2015 00:54
Biyografi Konusu: Henri Poincaré nereli hayatı kimdir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
1 Haziran 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Henri Poincare

Sponsorlu Bağlantılar
Poincare
Newton, matematik astronomiye çok sayıda problem getirmişti. Euler, Lagrange ve Laplace bu alanda çok ileri adımlar attılar. Bu matematikçiler ulaşılmaz devler gibi görülüyorlardı. Cauchy, karmaşık fonksiyonlar kuramını geliştirince, Poincaré'ye bir depo silah kalmıştı. İşte bu kuvvetli silahlarla gök mekaniği Poincaré gibi dev bir matematikçiyi bulmuştu. Böylece, matematik astronomi son şeklini Poincaré ile buldu. Bu alandaki en büyük başarısını 1889 yılında üç cisim problemiyle elde etti. İsveç Kralı II. Oscar, n cisim problemini yarışmaya sundu.

Poincaré bu n cisim problemini çözemedi. Fakat, Weierstrass,Hermite ve Mittag-Leffler'in de bulunduğu jüri, dinamikteki diferansiyel denklemlerin genel tartışması ve üç cisim problemi üzerindeki denemesi nedeniyle bu ödül Poincaré'ye verildi. 2500 kronluk ödülü Poincaré aldı ve Fransa da İsveç Kralından aşağı kalmamak için ona Fransızların büyük bir rütbesini verdi.

Poincaré gök mekaniği ile de ilgilenmiş, özellikle Üç Cisim Problemi üzerinde durmuştur. Bu alanla ilgili olan ıraksak serileri incelemiş, Asimptot Açılımları Kuramını geliştirmiş, yörüngelerin düzenliliği ve gök cisimlerinin biçimleri gibi konularla ilgilenmiştir. Aynı konular Laplace'ın da ilgi alanı içine girmektedir; ancak Poincaré her yönüyle özgündür.

Görelilik, kozmogoni, olasılık ve topolojiyle ilgili modern kuramların hepsi Poincaré'nin araştırmalarından oldukça etkilenmiştir.Jules Henri Poincaré 29 Nisan 1854 Nans'de doğdu, 17 Temmuz 1912 Paris'te öldü. Fransız matematikçi ve fizikçi.1912 yılında ölümüne dek Sorbonne Üniversitesi'nde profesörlük görevinde bulundu. Poincaré, her yıl çok değişik konularda çok parlak dersler vermiştir; bunlar arasında, potansiyel kuramı, ışık, elektrik, ısının iletilmesi, elektromagnetizma, hidrodinamik, gök mekaniği, termodinamik gibi matematiksel fizik konuları ile olasılık teorisi gibi matematik konuları bulunmaktadır.Poincaré vermiş olduğu derslerin yanı sıra, yazmış olduğu çok sayıdaki yapıtla da etkili olmuştur.

Türkçe'ye de çevrilen "Bilimin Değeri" ve "Bilim ve Varsayım" gibi bilim felsefesiyle ilgili kitapları bunlardan sadece birkaçıdır. Ayrıca otomorfik ve Fuchs fonksiyonları, diferansiyel denklemler, topoloji ve matematiğin temelleri hakkında makaleler yayımlamış, diferansiyel denklemlerin çözümü için genel bir yöntem bulmuştur. Matematiğin temelleriyle ilgili olarak, matematiksel düşünmenin gerçek aracının matematiksel indüksiyon olduğunu düşünmüş ve bu yöntemin sezgisel olarak daha basit bir yönteme indirgenebileceğine ihtimal vermemiştir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
11 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Henri Poincare (1854 Nancy-1912 Paris)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Fransız matematik bilgini. École Polytechnique'e birincilikle girdi (1873). Maden mühendisi oldu (1877). Caen Fen Fakültesi'nde (1879), Sorbonne'da (1881) ve École Polytechnique'de (1883) analiz dersleri verdi. Yüzyılın en büyük dehalarından olan Henri Poincaré, matematik analizi, analitik mekanik, gök mekaniği ve matematik fiziğiyle uğraştı. 1905'te, Maxwell denklemlerinin, klasik Newton mekaniğinden farklı bir kurama yol açması gerektiğine işaret ederek, aynı yıl Einstein tarafından bağımsız biçimde sergilenen görelilik kuramının bir yanını öngörmüş oldu. Otomorfik fonksiyonları geliştirmesi ve Fuchs fonksiyonlarını ortaya koyması, matematik alanındaki en önemli çalışmaları sayılır.

Başlıca Yapıtları

  • "La Science et l'Hypothèse" (Bilim ve Hipotez, 1902)
  • "Le Valeur de la Science" (Bilimin Değeri, 1906)
  • "Science et Méthode"dur (Bilim ve Yöntem, 1909).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Temmuz 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Henri Poincaré (1854 - 1912)

Bilimin ne olup ne olmadığı ile bilimsel konuları aydınlatıcı bir şekilde geniş bir okur kitlesine sunmakta son derece başarılı olan Fransız matematikçi, fizikçi ve bilim felsefecisi.

Poincaré bilimde uzlaşımın yerini ve önemini vurgulamış, örneğin matematik kuramlarının ilk savlarının kabulünün insanlararası uzlaşımla olduğunu savunmuştur. Matematik felsefesi alanında Bertrand Russeli’ın mantıklaştırıcılığı savunan görüşlerine (matematiğin mantığa indirgenebileceği savına) şiddetle karşı çıkmış, matematikte sezginin, bilinçaltında yapılanan düşüncelerin önemini vurgulamıştır.

Matematiğin kendine özgü bir bilgi türü olduğunu, matematik önermelerinin de kesinlikle mantık önermeleri gibi analitik olmadığını savunmuştur.’ Poincaré nin uzlaşımcılığı geometri alanında Öklid-dışı geometriler olarak bilinen, Öklid’in beşinci ilksavının (bir doğruya bir noktadan bir ve yalnız bir paralel çizilebilir) değiştirilmeleriyle veya tamamen ortadan kaldırılmasıyla elde edilen geometri sistemlerinin hangisinin doğru kabul edileceği sorununa, bunun uzlaşıma bağlı olduğu yanıtını vererek çözüm getirmiştir.

Matematiksel bilginin Platoncu anlamda gerçek olmadığını savunarak ve matematiksel buluşlarda sezginin önemini vurgulayarak matematik felsefesinin üç büyük okulundan sezgiciliğin (diğerleri biçimcilik ve mantıklaştırıcılık) bazı görüşlerinin öncüsü olmuştur. Poincaré’ye göre geometrinin ilksavları ne sentetik aprori ne de deneyseldir. Bunlar yalnızca birer tanımdır. Bu yüzden, örneğin, fızikte hangi geometri ilksavlarının kullanılacağı bir uzlaşma sorunudur. Bu uzlaşımda basitlik, ekonomi ya da tutumluluk ilkesi gibi kıstaslar ilksavların doğruluğu gibi bir kıstasta daha geçerlidir. Poincaré benzer görüşleri bilim felsefesinde de savunmuştur. Poinearé’ye göre bilim bize dünyayı daha iyi anlamamız için birtakım zengin kuramlar ve açıklama biçimleri sunar. Farklı kuramlar arasında tercih yine bize kalmıştır. Poincaré esir bu tercihin de matematikteki gibi bir uzlaşım meselesi olduğunu savunmuştur.

Poincaré gerek matematikteki buluşların düzeneğine ilişkin yaptığı çözümlemeleriyle, gerek matematikte uygulanan tümevarım yönteminin mantıktan bağımsız olduğu görüşünü ortaya atmasıyla, gerekse de matematikte keşfediciliğin ve sezgiye dayalı keşifçi düşüncenin önemini vurgulamasıyla günümüz matematik felsefesi tartışmalarına büyük katkılarda bulunmuştur. Görüşlerinin tümüne birden bakıldığındaysa, Poincairé’nin felsefeye en büyük katkısı kavramların uzlaşımsal niteliğinin bilimsel yöntemdeki öneminin altını koyuca çizmesidir.

Matematik ‘alanında birçok yeni kuram ve buluşa (örneğin günümüzde topoloji/ilingebilgisi diye adlandırılan matematik dalının kurucusudur) imza atan Poincaré’nin bilim ve bilim felsefesine ilişkin en önemli çalışmaları arasında La Science et l’hypothèse (Bilim ve Varsayım. 1902), La Valeur de la science (Bilimin Değeri, 1905) ve Science et méthode (Bilim ve Yöntem, 1908) sayılabilir.



Kaynak : Felsefeekibi ( Felsefe Sözlüğü - Bilim ve Sanat Yayınları )

Benzer Konular

9 Eylül 2018 / volture Matematik
15 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Bilim ww
17 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
11 Haziran 2012 / Mira Siyaset ww
28 Eylül 2015 / Safi Siyaset ww