Arama

Atom Nedir? Atom Hakkında Genel Bilgiler - Sayfa 3

Güncelleme: 31 Ekim 2018 Gösterim: 78.290 Cevap: 24
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Kasım 2017       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı

Atom Çekirdeğinin Yapısı!


Çekirdek içindeki nötron ve protonların hareketi bir bakıma atomik elektronların hareketine benzemektedir. Atomik fizik için geliştirilen birçok kavram (Schrödinger denklemi, Pauli ilkesi, spin vs.) çekirdek fiziğinde de kullanılmaktadır. Fakat atom ve çekirdek fiziği arasında derin ayrılıklar vardır ve bunlardan belkide en önemlisi kuvvetlerin karakterinde ortaya çıkar. Elektronları atom yörüngelerine bağlayan kuvvet bilinen elektrostatik kuvvettir. İlgili kuvvet atom fiziğinin gelişiminden çok önceleri bilinmekteydi.
Sponsorlu Bağlantılar

Çekirdek fiziğinde ise durum farklıdır. Proton ve nötronları bir arada tutan kuvvet klasik fizikte bilinmeyen ve şimdilerde bile tam olarak anlaşılamayan yeni bir tür kuvvettir. Yıllardır çekirdek fiziğinin en önemli uğraşı ilgili kuvvetin anlaşılması ve özelliklerinin açıklanabilmesi olmuştur. Bu açıdan bakıldığı zaman çekirdek fiziğinin gelişimi atomik fiziğe göre çok daha zor olmuştur. Bu bağlamda çekirdek fizikçileri çekirdek özelliklerinin anlaşılması doğrultusunda son derece başarılı olmuşlardır. Söz konusu anlayış ilginç bir teori olmakla kalmayıp, pratik uygulamada da önemli bir yer almıştır.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Aralık 2017       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı

Tek Bir Atomda Veri Depolanması!


Ad:  _99252230_gettyimages-490503504.jpg
Gösterim: 268
Boyut:  26.6 KB
Bilim insanları, atomda veri saklamayı başardı. Teknoloji devi IBM'in araştırma merkezinden bilim insanlarının sundukları makalede, sabit disk gibi çalışan ve bir atom kadar küçük olan minyatür mıknatısın, veri depolama işlevini yerine getirdiği belirtiliyor. Minyatür sabit disk için ender rastlanan holmium elementi kullanılıyor. Holmium atomlarının magnezyum oksit üzerine yerleştirilmesiyle manyetik bir alan oluşturulabildiği ortaya kondu. Bu bağlamda manyetik sabit diskin çalışma prensipleri atom düzeyine indirgendi ve atom düzeyinde veri depolamak mümkün hale getirildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Atomlarda veri depolaması oldukça soğuk bir ortamı gerektiriyordu. Araştırmacılar, ancak -265 derecelik soğuklukta veri depolamanın olanaklı hale geldiğini belirtiyor. Tek bir atomda 1 bit veri depolayabildiklerini belirten araştırmacılar ilgili duruma kelebek benzetmesi örneğini veriyor. Buna göre kelebeğin gövdesi atomu, kanatları ise manyetik alanı, atomun kuzey - güney yönündeki konumu ise depolanan veriyi temsil ediyor. Bu bağlamda kuzey yönü 1, güney yönü ise 0. Böylece bilgisayar dilindeki ikili kod depolanabiliyor.

Kaynak: BBC Bilim / Nature (18 Aralık 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Mart 2018       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı

Atomda Uydu Modelinin Yetersizliği!


a= (v)2/r

şeklinde ivmelenen bir elektrik yükü ışıma yapmalıdır. Işıma yapan bir yük de enerji kaybederek merkeze doğru spiral yörünge üzerinde çekirdeğe yaklaşıp, atomik sistemin çökmesi ile sonuçlanmalıdır. Atom çöküp yok olmadığına göre, uydu modeli ilgili soruya da cevap verememektedir.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Temmuz 2018       Mesaj #24
Avatarı yok
Yasaklı

Atomlar Elektronlarıyla Birlikte Işık Hızına Yaklaştı!


Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ndeki (CERN) bilim insanları ilk kez atomu yörüngesindeki elektronlarla birlikte ışık hızına yakın hareket ettirmeyi başardı.

Ad:  thumbs_b_c_1429d00f7dae8cac9f47f841bb30d9b2.jpg
Gösterim: 227
Boyut:  99.4 KB
CERN'den yapılan açıklamada, 25 Temmuz'da gerçekleşen deneyde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın (BHÇ) düşük enerjili ışınla bir grup atomu çekirdeğinin etrafındaki tekil elektronla birlikte yaklaşık 1 saat boyunca hareket ettirdiği, ardından aynı ışını tam güçle yükleyerek, 2 dakika boyunca elektronlar çekirdekten kopup ayrılmadan sürdürmeyi başardığı belirtildi.

Bilim adamları ardından daha az sayıda atomla aynı deneyi tam güçle 2 saate kadar sürdürmeyi başardı. Deney sırasında atom ve elektronların BHÇ içinde ışık hızına yakın bir hızda döndüğü kaydedildi.

'Atom parçalayıcı' olarak da anılan BHÇ, daha önce de atomları bu hızlarda çevirmeyi başarmıştı. Ancak daha önce yapılan deneylerde atom yüksek hızlara ulaştığında etrafındaki elektronlar dağılarak çekirdekten ayrılıyordu.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (31 Temmuz 2018)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Ekim 2018       Mesaj #25
Avatarı yok
Yasaklı

Atomlar Işın Aracılığıyla Hapsedildi!


Boşluktaki nesneleri çekme veya itme işlevine sahip bir ışın yardımıyla atomlar denetim altına alınarak, hapsedildi. İlgili ışının, söz konusu atomları özel bir fiber optiğin odağında bulunan mikroskobik deliğe yönlendirdiği belirtildi. Araştırmacılar, gelişmiş sensör teknolojileri bağlamında ilgili gelişmenin kuantum deneyleri açısından kilit bir işleve sahip olduğunu ve görünmez nitelikteki kızılötesi ışının, atomları gazdan arınık bir alanda kıstırıp, hapsettiğini ifade etti.

Kaynak: Physical Review Applied (31 Ekim 2018)

Benzer Konular

18 Mart 2017 / Alara Darya Kimya
5 Ocak 2009 / edanur Cevaplanmış
4 Mayıs 2014 / GFB Cevaplanmış
8 Nisan 2016 / QaD0 R€İS Cevaplanmış