Arama

Maxwell Denklemleri

Güncelleme: 27 Ekim 2018 Gösterim: 12.045 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Mayıs 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Maxwell Denklemleri
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Maxwell denklemleri, James Clerk Maxwell (bak. James Clerk Maxwell)'in toparladığı dört denklemli, elektrik ve manyetik özelliklerle bu alanların maddeyle etkileşimlerini açıklayan bir settir. Bu dört denklem sırasıyla, elektrik alanın elektrik yükler tarafından oluşturulduğunu (Gauss Yasası), manyetik alanın kaynağının, manyetik yükün olmadığını, yüklerin ve değişken elektrik alanların manyetik alan ürettiğini (Ampere-Maxwell Yasası) ve değişken manyetik alanın elektrik alan ürettiğini (Faraday' ın İndüksiyon Yasası) gösterir.

Ad:  m_deney_1.jpg
Gösterim: 10710
Boyut:  31.4 KB

Bu tablodaki semboller ve onlara karşılık gelen SI birimleri:

Ad:  m_deney_2.PNG
Gösterim: 3170
Boyut:  23.5 KB

Fiziksel Anlamlar

1. Gauss Yasası
(bak. Gauss Yasası)
Bu denklemin anlamı elektrik alanın skaler kaynağının yük yoğunluğu olduğudur veya elektrik alanın noktasal olarak yüklerde sonlandığını belirtmektedir. Aynı zamanda Gauss yasası olarak da bilinir. Herhangi bir kapalı yüzeydeki elektrik alanın akısı o yüzeyin içindeki toplam yükle doğru orantılıdır.

2. Manyetik Alan için Gauss Yasası
Bu denklemin anlamı manyetik alanın skaler kaynağının olmadığıdır (manyetik yük yoktur) veya manyetik alanın hep kendi üzerine sonlandığıdır. Herhangi bir kapalı yüzeydeki manyetik alanın akısı sıfırdır.

3. Faraday Yasası (bak. Faraday Yasası)
Bu denklemin anlamı elektrik alanın vektörel kaynağının, zamanla değişen manyetik akı olduğudur. Herhangi bir kapalı eğri üzerinde elektrik alanın sirkülasyonu(dolaşımı), eğrinin çevrelediği yüzey üzerindeki manyetik akının negatifinin zamanla değişimine eşittir.

4. Amperé Yasası (bak.
Amperé Yasası)
Bu denklemin anlamı manyetik alanın vektörel kaynağının yük akışı ve elektrik alanın zamanla değişimi olduğudur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Ocak 2018       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Maxwell Denklemleri!


Klasik denklem niteliğindeki Maxwell denklemlerinin içermediği kriter kuantum mekaniğidir. Maxwell denklemlerine göre elektrik yüklerinin hareketi elektrik ve manyetik alan ile sağlanır.Elektrik alanının oluşum kaynağı elektrik yükleridir.
Sponsorlu Bağlantılar

Manyetik alandaki değişim elektrik alanı oluştururken, elektrik alandaki değişim de manyetik alan üretir. Elektrik yükünün olmadığı durumlarda da ilgili denklemler elektrik ve manyetik alanın var olabileceğini ifade eder.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Ekim 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Maxwell Denklemleri ile Faraday'ın İndüksiyon Yasası Arasındaki Bağlantı!


Faraday, küçük bir manyetik pusulanın işaret ettiği birçok indüksiyon hattından oluşan bir manyetik alanı görselleştirdi. Belli bir alanı kesişen çizgiler manyetik akı olarak adlandırılır. Elektriksel etkiler böylece Faraday tarafından değişen bir manyetik akıya atfedildi. Birkaç yıl sonra İskoç fizikçi James Clerk Maxwell, değişen manyetik akının temel etkisinin, sadece bir iletkende değil (elektrik yükü alabildiği) bir elektrik alanın üretilmesi olduğunu, aynı zamanda elektrik yüklerinin yokluğunda bile uzayda olduğunu öne sürdü. Maxwell, manyetik akıdaki değişime bağlı olarak oluşan elektromotor kuvveti ( E veya emf ) ile ilgili matematiksel ifadeyi formüle etmiştir. Faraday'ın indüksiyon yasası olarak bilinen bu ilişki (onu elektroliz yasalarından ayırmak için), bir devrede indüklenen emf büyüklüğünün, devre boyunca kesen manyetik akı değişim oranıyla orantılı olduğunu belirtir. Manyetik akı değişim oranı saniyede weber birimi cinsinden ifade edilirse, indüklenen emf birimlerinde volt vardır. Elektromanyetik teoriyi tanımlayan dört Maxwell denkleminden biri de Faraday yasasıdır.

Kaynak: AnaBritannica

Benzer Konular

11 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
22 Mayıs 2012 / ThinkerBeLL Fizik
16 Kasım 2007 / Misafir Fizik
26 Haziran 2008 / BrookLyn Edebiyat ww
26 Temmuz 2015 / _AERYU_ Asker ww