Arama

Antifiriz Suyun Donmasını Nasıl Önlüyor?

Güncelleme: 27 Kasım 2018 Gösterim: 6.779 Cevap: 2
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
9 Aralık 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Kışın soğuk aylarında, hava sıcaklığı sıfırın altına düşünce, arabamız kapı önünde hareketsiz halde iken motor soğutma suyu da her su gibi donabilir. Donunca genişler ve yaptığı basınçla motor bloğunu çatlatabilir. Bu olayı önlemek için suyun içine, sıfırın çok altındaki derecelerde bile donmasına mani olacak ''anti-firiz'' dediğimiz sıvı ilave edilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Suyun içine katılan kimyasalların donmayı önleme özelliği, suyun ve buzun moleküler yapıları ve antifirizin bu yapılara olan etkisinden ileri geliyor. Bilindiği gibi tüm sıvılarda olduğu gibi suda da moleküller serbest ve düzensiz halde, katılarda (buzda) ise sabit ve düzgün bir yapıdadırlar. Su donarken önce moleküllerinin hareketleri yavaşlar sonra da düzgün ve sabit bir pozisyona gelirler yani kristalleşirler. İşte antifirizin buradaki rolü, moleküllerinin su molekülleri ile birleşerek onların buz kristalleri oluşturmalarına mani olmaktır.



Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Mart 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Antifiriz!


İçine konduğu sıvının donma noktasını aşağı çeken madde. Antifiriz, soğutma sıvısını soğuk havalarda donmaya karşı korumak amacıyla birçok otomobilin soğutma sistemine konur. Temiz su çok iyi bir soğutucudur ama donduğu zaman boyutları büyür ve bu büyüme de motor blokunun çatlamasına ve başka zararlara yol açabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Antifirizde bulunan en yaygın bileşenler, etil alkol ve metil alkoldür. Bu bileşenler suya katılarak donma noktasını aşağı çeker, dolayısıyla buz oluşumunu engellerler. Etil ve metil alkollerin bir olumsuz yanı, su içinde buharlaşmaları ve her yıl yenilenmelerinin gerekmesidir. İçinde etilen glikol bulunan kalıcı antifirizse buharlaşmaz ve birkaç mevsim boyunca etkinliğini korur. Antifirizlerin çoğuna çeşitli maddeler eklenir. Bunlar arasında motorun soğutma sistemindeki madeni parçaları korumaya yarayan pas önleyici maddeler ve su pompası için kaypaklaştırıcılar sayılabilir. Antifirizler çeşitli soğutucu sistemlerde de kullanılırlar.

Kaynak: Grolıer Internatıonal Americana

Pcderen - avatarı
Pcderen
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2018       Mesaj #3
Pcderen - avatarı
Kayıtlı Üye
Belirli malzemeler ile yapılabildiğini okumuştum. İçerisine sirke vs koyarak. Doğruluğu olabilir mi ki acaba?

Benzer Konular

14 Aralık 2012 / Ziyaretçi Cevaplanmış
22 Mayıs 2014 / MisafirimDostum Soru-Cevap
27 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
4 Temmuz 2010 / ema77 Soru-Cevap
14 Ocak 2016 / cumali221 Taslak Konular