Arama

Medya Haber - Sayfa 147

Güncelleme: 13 Ekim 2017 Gösterim: 660.396 Cevap: 1.864
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Nisan 2010       Mesaj #1461
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
fileashx

Avustralya kıyılarında karaya oturan Çin bandıralı bir geminin yakıt sızıntısı tehdidi altındaki dünyanın en büyük mercan kayalıkları olarak bilinen Büyük Mercan Resifi'ni (The Great Barrier Reef) kurtarma çalışmalarının haftalarca sürebileceği bildirildi.

Avustralya'nın Queensland eyaleti Başbakanı Anna Bligh, temizlik faaliyetiyle görevli ekiplerin 230 metre uzunluğunda bir gemiyle bölgeye ulaştığını ve durumu kontrol altına almaya çalıştığını söyledi.

Uzmanların kurtarma çalışmalarının haftalar alabileceğini belirtiğini dile getiren Bligh, geminin mercan kayalıklarına şiddetle çarptığının ve gemide de büyük hasar meydana geldiğinin tespit edildiğini kaydetti.

Bligh, mercan kayalıklarına çarpan Çin bandıralı "Shen Neng 1" gemisinin, izlemesi gereken rotayı izlemediğini belirterek, gemi sahibine 920 bin dolarlık para cezası verilebileceğini ifade etti.

Queensland deniz güvenliği yetkilileri de büyük hasar gören geminin parçalanması veya taşıdığı yaklaşık bin tonluk yakıttan daha fazla sızma meydana gelmesinden endişe edildiğini söyledi.

Çalışmaların halen yakıt sızıntısının kontrol altına alınması konusunda yoğunlaştığını belirten yetkililer, kurtarma çalışmaları için gönderilen ikinci geminin, pazartesi günü öğle saatlerinde bölgeye ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Yaklaşık 2 bin kilometre uzunluğundaki Büyük Mercan Resifi, UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer alıyor.

CNN Türk - 05.04.2010

reyan - avatarı
reyan
Ziyaretçi
7 Nisan 2010       Mesaj #1462
reyan - avatarı
Ziyaretçi
Cepte yapılan gizli zam inceleniyor
orta cizgi space
Medya Haber
Sponsorlu Bağlantılar
07/04/2010 / 15:12
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, kontörden TL'ye geçişte gizli zam yapıldığı iddialarını BTK'nın incelediğini söyledi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kontörden TL'ye geçişte gizli zam yapıldığı iddialarını ihbar kabul ettiklerini ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) araştırmalarını sürdürdüğü bilgisini verdi.

Yıldırım, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ve gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda soruları yanıtlarken, 2005 sonunda Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok halinde satışıyla, yüzde 45'ının kamuda, yüzde 55'i özel sektörde bulunduğu yapı oluştuğunu, daha sonra yüzde 15'lik kısmının halka arzı şeklinde satıldığını hatırlattı.
Şu anda kamunun elinde yüzde 30'luk hisse olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Bundan da belirli bir miktarın, henüz karar verilmedi miktarına, halka arz şeklinde özelleştirilmesi düşünüyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı çalışma yapıyor. Hariri'nin gelmesiyle gündeme gelen bir konu değil. Hangi oranda, hangi yöntemle yapılacağı konusu görüşülmeye devam ediyor. Hariri Grubu'nun bir teklifi var; 'bize yüzde 10 kadar hisse blok halinde verilirse, biz ona belirli bir prim vermek suretiyle talibiz' diye'' dedi.

Yıldırım, üçüncü köprü ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını bildirerek, üçüncü köprü ve onun çevre yolları bağlantı yollarının, 1992 yılında Devlet Planlama tarafından yatırıma alınmış bir proje olduğunu, yatırım programına teklif edildiğini ve o günden bu yana üzerinde çalışma yapıldığını anlattı.

Bundan sonraki süreci yakında açıklayacaklarını belirten Yıldırım, ''Orada da adım atacak bir noktaya geldik. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili daha fazla detayı kamuoyuyla paylaşacağız'' dedi.

MARMARAY'DA GECİKME

Bakan Yıldırım, İDO'nun özelleştirmesine ilişkin olarak da, mevcut mevzuat çerçevesinde yabancıya satışın mümkün gözükmediğine değinirken, ''Azınlık hissesi olarak İDO'nun böyle bir ortaklığa girmesinde engel yok. Kontrolü yabancıya verecek şekilde bir işlem şu anda uygun gözükmüyor'' dedi.

Denizcilik sektöründe ÖTV'siz yakıt verdiklerine işaret eden Yıldırım, şu ana kadar sektöre 1,6 milyar liralık destek verdiklerini ve herhangi bir istismar yaşanmadığını vurguladı.
Yıldırım, gemi inşaat sektörüne ağırlıklı askeri projeler olmak üzere 2,2 milyar dolarlık sipariş verildiğini ve bunun sektöre ''nefes aldıracak'' adım olduğunu kaydederek, Ziraat Bankası'nın sektörle yoğun çalışma içinde bulunduğu, desteklerin hangi yönde gelişeceğine karar verileceğini söyledi.

Marmaray'ın birim fiyatlarla yapılan bir proje olduğunu aktaran Yıldırım, burada gecikmenin ''ana unsuru''nun arkeolojik kazılar olduğunu kaydetti.
Yıldırım, arkeolojik kazıların bittiğine ve çalışmaların hızlandığının söylenebileceğine dikkati çekerek, projenin şu anda yüzde 59'unun bittiğini, 2010 sonu itibariyle projeyi tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

KONTÖRDEN TL'YE GEÇİŞ

Kontörden TL'ye geçişin vatandaşın lehine bir uygulama olduğuna işaret eden Yıldırım, operatörlerin gizli zam yaptığı yönünde bilgilerin kendilerine ulaştığını ve bunları ihbar kabul ettiklerini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) araştırmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Bakan Yıldırım, arabağlantı ücretlerinde ''daha düşecek sınır kalmadığını'' kaydederek, ''Bu arabağlantı ücretleri, 2011 için de geçerli olacak. 2011'de herhangi bir düşüş söz konusu değil. 2010 için yapılan düzenleme 2011 içinde de geçerli olacak'' dedi.
THY hisselerinin satışına ilişkin soru üzerine Yıldırım, Özelleştirme İdaresi'nin THY ile ilgili çalışma yaptığına değinerek, kamunun ortak olduğu kuruluşlarda büyük hisselerle kamu varlığının devam etmesini istemediklerini ancak, THY ve bayrak taşıyıcılar gibi stratejik kuruluşları tamamen özele terk etmenin doğru olmadığını düşündüklerini ifade etti.
Yıldırım, Bingöl, Iğdır, Ağrı havaalanlarının bu yıl sonunda, Şırnak, Yüksekova havaalanlarının 2011-2012'de tamamlanacağını bildirdi.

BAŞBAKANLIK OFİSİ'NDE TOPLANTI

Bu arada EGD Başkanı Celal Toprak, Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleştirilen toplantıya girişte uygulanan güvenlik önlemleri nedeniyle, canlı yayın araçlarının ve gazetecilerin sorun yaşanmasından duyduğu üzüntüyü dile getirirken, ''Bir daha burada toplantı yapmayı düşünmediklerini'' söyledi.

Bakan Yıldırım da, Toprak'ın sözleri üzerine, toplantı yapmama kararını bu kadar erken vermemeleri gerektiğini söyledi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Nisan 2010       Mesaj #1463
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

fileashx

İzlanda'nın güneyinde "Eyyafyallayöküll" buzulu altındaki yanardağ, 190 yıl sonra geceyarısı püskürmeye başladı.

Tehlikeli yanardağ patlaması, sivil savunma dairesini de, hızlı buz erimesi ve sel tehlikesine karşı harekete geçirdi.

Sivil Savunma Dairesi Başkanı Vidir Reynisson, ilk aşamada 400 kişinin bölgeden uzaklaştırıldığını söyledi.

Reynisson, "Uçak ekibimiz yanardağın üzerinde durum saptaması yapıyor, Patlamanın şiddeti ve çapını ölçmeye çalışıyor" dedi.

Eyyafyallayöküll yanardağı, en son 1820'lerde volkanik hareket göstermiş.

Kuzey Denizi doğusunda Grönland'a yakın kuzey Atlas Okyanusu ülkesi olan İzlanda, don ikliminde yer katmanı altından buhar püskürten çok sıcak gayzerlerle kaplı, kuzey enlemine göre epey ılıman bir bölge özelliğini taşıyor.

İzlanda'da yanardağ ikinci kez patladı

İzlanda'da, 200 yıllık sessizliğin ardından geçen ay patlayan tehlikeli yanardağda ikinci bir patlama daha meydana geldi. Volkan, buzulun ortasında görsel şölen vadediyor, ancak diğer taraftan, bölge halkının tedbir amaçlı olarak evlerini boşaltması gerekiyor. Norveç, kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi riski neddeniyle hava sahasını kısmen kapattı.


İzlanda devlet radyosu, ülkenin güneyindeki Eyyafyallayöküll buzulunun 200 metre altındaki kraterden kara duman ve beyaz buhar yükseldiğini, buzulun kısmen eridiğini duyurdu.

Bölgede incelemede bulunan sahil güvenlik uçağı, alçalan bulutlar nedeniyle buzulda bir açılma ve lav göremedi.

Sivil Savunma Dairesi, eriyen buzulun, şimdiden su seviyesi 84 santimetre yükselen bir nehrin taşmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

İzlandalı bilim adamları, patlama başlamadan 2 saat önce buzul yakınında sismik faaliyetin arttığı haberini vermiş, bölgeden yaklaşık 800 kişi tahliye edilmişti.

Yanardağ, 1821 yılından sonra yaklaşık 200 yıllık sessizliğin ardından 20 Martta patlamıştı.

İzlanda'nın güneyinde, altındaki volkanik oluşumun 190 yıl sonra harekete geçtiği Eyyafyallayöküll buzulu, İzlanda'nın beşinci büyük buzulu.

Buzulun altındaki volkan, İzlanda'nın 9. yüzyılda kurulmasından bu yana 5 kez patladı.

Norveç hava sahasını kısmen kapattı

İzlanda'da geçen ay patlayan tehlikeli yanardağda ikinci bir patlamanın meydana gelmesiyle ortaya çıkan kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi riskine karşı Norveç'in kuzey bölgesinde hava sahasını kısmen kapattığı bildirildi.

Norveçli havacılık yetkilileri, kuzeyde Bodoe ile Tromsö arasındaki hava sahasının kapatıldığını, bu önlemin daha güneydeki Trondheim'de de uygulanmasının düşünüldüğünü söylediler.


İzlanda'daki yanardağda meydana gelen ikinci patlamanın ardından ortaya çıkan kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi yüzünden Avrupa hava trafiği felç oldu. En az 4 bin uçuş iptal edildi. Uçak kazasında ölen Polonya liderinin pazar günü yapılacak cenaze töreni de ertelenebilir.


Kül bulutunun görüşü engellemesinin yanı sıra uçakların motorlarına da zarar verebileceği belirtiliyor.

Eyfyallayöküll yanardağı ise kül ve duman püskürtmeyi sürdürüyor. Kara-kahverengi yanardağ dumanı, tüm meteorolojik olayların cereyan ettiği, atmosferde 10 km sınırında bulunan ilk tabaka troposferi geçerek stratosferde 18 kilometre yüksekliğe kadar çıktı.

İzlanda Üniversitesinden jeoloji-deprem bilimi uzmanı Prof. Dr. Armann Hosküldsson, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu yanardağın çıkarabileceği erimiş kaya katmanları olan magma miktarı sınırlı" bilgisini verdi.

İzlanda Doğa Bakanlığı yetkilisi Güdmundür Güdmündsson, iki gün daha aynı hızla sürmesi beklenen yanardağ püskürmesinin kuvvetli rüzgarlarla Avrupa semalarına taşınmayı sürdüreceğini bildirdi.

CNN Türk
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Nisan 2010       Mesaj #1464
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

falezler

Antalya kent merkezinde inşaatı tamamlanma aşamasına gelen otelin, müşterilerinin denize girmelerini ve güneşlenmelerini sağlamak amacıyla merdiven ve güneşlenme terası yapımı için falezlerde iş makineleriyle çalışma yapması üzerine belediye işlem başlattı.

Uzmanlar, deprem bölgesi olan Antalya’da falezlerin kırılmasının büyük sorun yaratacağı görüşünde…Edinilen bilgiye göre, Antalya Atatürk Stadı yakınlarındaki eski ANTBİRLİK Genel Müdürlüğünün arazisinde yapımı bitmek üzere olan bir otelin yönetimi, otel binasının önündeki falez kayalıklarını kırmak için bölgeye beton kırma makineleri getirdi. Makinelerle kırılan falez kayalıklarının üzerine çelik ve beton kullanılarak denize ulaşmak üzere merdiven ve güneşlenme terası oluşturuluyor.
İnşaat faaliyetini Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, zabıta birimine talimat vererek, yasal işlem yapılmasını istedi. Talimat üzerine otel inşaatına giden zabıta ekiplerince ‘Durum Tespit Tutanağı’ düzenlendi.
Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, otelin inşaat izninin alınmasının, planlamalarının yapılmasının1996 yılında gerçekleştirildiğini hatırlattı.Otelin yapımına ise geçen yıl başlandığını belirten Evcilmen, şunları söyledi:”İlk aşamada 1996 yılında alınan izinle verilen haklarını kullanan otel, ne yazık ki kendisine planla verilen hakların dışına çıkarak belediyemizi de kentimizi de zor durumda bıraktı. Ben bugün için bu ruhsatı veriyor olsam, bugün için bu planlamayı yapıyor olsam kesinlikle böyle bir anlaşmaya zemin yaratmazdım. Çünkü Antalya’nın en gözde noktası olan o bölgede böylesine yüksek emsalli bir inşaat izni vermek Antalya’yı hançerlemektir. Geçen yıl en azından kat kesimine dönük bir mücadele verdik, ancak başarılı olamadık. Komisyonların aldıkları kararlara karşı gelemezdik. Ne yazık ki, komisyonların kararları bir şekilde geçerliydi. Verdiğimiz mücadeleler hep sonuçsuz kaldı. Ama şunu yaptık. İmar kirliliğine neden olan, haklarının dışında uygulamalar yapan bu oteli 9 kez mühürledik, 6 kez de Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Yıkım kararları aldık, bir kez de teftiş kuruluna bu durumu taşıdık. İki kez de Belediye Meclisinde bunların taleplerini reddettik. Böylesi bir olumsuz süreci yaşamaktayız.”
İhbar kabul edildi
Önümüzdeki günlerde çok daha farklı gelişmelerin yaşanacağını kaydeden Evcilmen, yakın bir zaman dilimi içerisinde falezler üzerinde yapılan yapıların yıkımına başlanacağını ve bölgenin temizleneceğini bildirdi.

Evcilmen şöyle devam etti:
”En azından bunu yapabilecek imkanlarımız var. Bugün falezler üzerinde yapıldığını duyduğum işlemi ihbar olarak algılıyorum, ilgili birimlere gerekli talimatı verdim. Bugün gerekli operasyonu yapacağız. Bu tür operasyonların sayısı herhalde 10′u geçti. Gece yarısı operasyonları da yapmaya başladık. Yoğun bir şekilde otelin inşaatına dönük operasyonlar yaparak, en azından onların iş makinelerini alarak bu işe engel olmaya çalışıyoruz. Ama belediyenin alıkoyma, gözaltı gibi yetkileri ya da zabıta ekiplerimizin doğrudan farklı bir müdahale yetkisi yok. Yapabileceğimiz tek şey, kaçak, imara aykırı veya plan hakkı dışındaki uygulamaların yıkımını sağlamak. Bunun için de tabii ki bir süreç yaşanması gerekiyor.”
‘Falezlerin tahrip edilmesinin sonuçları
Hasan Subaşı’nın belediye başkanlığı döneminde danışmanlığını yürüten, ayrıca ”Kentsel rant baskısıyla şekillenen Antalya için ekolojik planlama” konulu bilimsel bir çalışması da bulunan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tunçer de yaptığı açıklamada, falezlerin Antalya için önemini anlattı.Buzulların erimesiyle ve bugünkü tüm şehrin altını kaplayan akarsuların, denize dökülmesi sırasında bıraktıkları kireç çökeltilerinin, dalgaların kıyıya bıraktığı kum taşlarıyla birleşmesinden oluşan falezlerin, sert rüzgar ve yağmurların etkisiyle süngerimsi bir doku halini aldığını anlatan Prof. Dr. Tunçer, zamanla 40 metreden fazla yüksekliğe ulaşan falezlerin Antalya’nın en önemli ekolojik değerlerinden olduğunu vurguladı.Falezlerin büyük kısmının doğal sit alanı olduğunu, ancak adı geçen otelin yapıldığı alanın doğal sit kapsamında kalıp kalmadığını tam olarak bilemediğini kaydeden Prof. Dr. Tunçer, değilse bile falezlerin tamamının doğal sit alanı olması gerektiğini bildirdi.Falezler üzerinde Bölge Koruma Kurulundan izin alınmadan yapılaşma olamayacağını, bu tür tesislerin Kıyı Kanunu’na da aykırı olduğunu belirten Prof. Dr. Tuncer, şu bilgileri verdi: ”Falezler Antalya için çok önemli bir doğal varlıktır, korunmaları gerekir. Kepez’in üzerindeki falezler de öyle. Falezler tahrip edildiği zaman üzerindeki yapılara da zarar verir. Çünkü falezler gözeneklidir, karstik yapı olduğu için bir yerden kırmaya başladığınız zaman, üzerindeki yapılara zincirleme olarak zarar verebilir. Antalya 2. derecede deprem bölgesidir, falezlerin kırılması büyük sorun yaratabilir.”

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şubesi Başkanı Hediye Gündüz de falezleriyle öne çıkan dünyadaki en önemli iki şehirden birinin Antalya olduğuna işaret etti. Falezlerin ”Antalya’yı Antalya yapan birinci özelliklerden biri” olduğunun altını çizen Gündüz, şunları kaydetti:”Yıllardır, yöneticilerin gözleri önünde falezlerde çok ciddi tahribatlar yapılıyor. Çevre kuruluşları olarak ‘yapmayın, etmeyin’ demenin dışında yasal işlem yapma imkanımız yok. Ama yasal olarak yaptırım imkanı olan kuruluşlar bu tahribatı görmezden geliyorlar. Bu durumdan çok rahatsızım. Yaptırım gücü bulunan yetkililerin derhal harekete geçip dünya mirasının koruması için sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor.”
Muratpaşa Dostları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat İsmail Duygulu da falez bandının yıllardır tahrip edildiğini, turizm adına tahribatın artarak sürdüğünü savundu. Duygulu, adı geçen otelin tahribatının önüne geçilmesi için ilgilileri göreve çağırdı.
Otel Yatırımcısı Karakaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Karakaş ise muhabirine yaptığı açıklamada, iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Binanın yapıldığı arazinin sahibi olan ANTBİRLİK Genel Müdürlüğünün 1970 yılında, denize yakın kaya üzerine zaten bir beton platform yaptığını, bu nedenle ”müktesep hak” oluştuğunu kaydeden Karakaş, şunları söyledi:”Orada zaten 40 yıldan beri bir beton platform var. Biz bu platformu yeniden düzenlemek istedik. Çünkü platforma inen merdiven basamaklarının biri 30, diğeri 10 santimetre yüksekliğinde. Turisti bu dengesiz merdivenden indiremezsiniz. Bizim yaptığımız, peyzajla birlikte bu basamakları aynı kota getirmekten ibaret. Burada bizim müktesep hakkımız var. Bunun için Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kuruluna izin için başvurduk, ancak Kurul, 3621 Sayılı Kanun gereği, ilgili evrakın kendilerine Bayındırlık ve İskan Bakanlığından doğrudan gelmesi gerektiğini bildirdi. Bakanlığa da zaten bir yıl önce başvurmuştuk. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Antalya Valiliğine de resmi başvurumuz var. Zaten yıllık 3 bin TL civarında bir ecri misil bedeli de ödemeye başladık. Ama bürokratik işlemler biraz yavaş ilerliyor. Evrak, Bayındırlık ve İskan Bakanlığından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna geldiğinde iznimiz çıkacak. Zaten bir ön iznimiz var.”
Fikret Karakaş, orada iş makineleriyle çalışılıp çalışılmadığı sorusu üzerine de ”Orada eski, berbat durumda bir kaya ve üzerinde bir beton platform var. Biz o platformu değerlendirmek istedik. Ama maalesef Türkiye’de yatırımcıların önü çeşitli nedenlerle kesilmek isteniyor. Bu yüzden sık sık şikayet ediliyoruz” yanıtını verdi.
Kaynak: NTVMSNBC

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
19 Nisan 2010       Mesaj #1465
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

fileashxd

İzlanda'daki Eyjafjallajökull Yanardağı'nın püskürttüğü külün oluşturduğu bulutlar yüzünden Avrupa'nın büyük bölümünde uçuş yasağı sürerken, bazı ülkeler hava sahalarını açtı. Çevre ve Orman Bakanlığı da, önümüzdeki 24 saat içinde Türkiye'de herhangi bir kül bulutu etkisi, tehlikesi ve riski beklenmediğini bildirdi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ise Türkiye'de kül bulutu sebebiyle konulan uçuş yasaklarının saat 16.15 itibarıyla kaldırıldığını açıkladı.


İzlanda'daki yanardağın neden olduğu kül bulutunun havayollarına maliyeti bugün itibarıyla 1 milyar doları geçtiği belirtildi. Havayolu sanayi temsilcileri, zararın 1 milyar doları geçtiğini bildirdi.

Kül bulutunun havayollarına maliyetinin, 11 Eylül'den daha fazla olduğuna da dikkat çekiliyor. Havayolu sektörü, havaalanlarının kapatılmasını eleştirirken, Avrupa Birliği'nden de tazminat talep ediyor.

Türkiye:
Kül bulutu, Avrupa'nın en doğusuna ve en güneyine uzandı; Türkiye'yi de etkilemeye başladı. İlk etkilenen iller Zonguldak, Samsun ve Sinop oldu.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, İzlanda'daki yanardağın patlaması sonucu yayılan kül bulutları nedeniyle, "Türkiye hava sahasında herhangi kapalı bir hava sahası bulunmadığını" bildirdi.

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, 15 Nisan Perşembe günü İzlanda'nın güneyinde "Eyjafjallajokull" buzulu altındaki yanardağın patlaması sonucunda oluşan kül bulutunun Avrupa hava ulaşımına olan etkileriyle ilgili gelişmelerin daha önce kamuoyuna duyurulduğu hatırlatıldı.

Gün içinde yayımlanan basın bülteninde, Ankara FIR (hava sahası) dahilinde Zonguldak açıklarından tamamen deniz üzerinde kalan dar bir hava sahası içinde görülen bulutlar sebebiyle 10 bin ft. ile 30 bin ft. arasındaki irtifa bandında uçuşların tekrar yasaklandığının bildirildiği anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Konuyla ilgili olarak mevcut meteorolojik raporlar kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda, kül bulutunun ülkemiz hava sahasını terk etmesi sebebiyle yukarıda bahsedilen uçuş yasakları da TSİ 16.15 itibariyle kaldırılmıştır. Bu gelişmeler ışığında, bahse konu volkanik kül bulutu sebebiyle Türkiye hava sahasında herhangi kapalı bir hava sahası bulunmamaktadır. Konu, Genel Müdürlüğümüz, DHMİ ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlükleri ile koordineli olarak yakından takip edilmektedir."

Öte yandan, Türk Hava Yolları (THY) bugün dahil 570 seferin iptal edildiğini açıkladı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya da, önümüzdeki 24 saat içinde Türkiye'de herhangi bir kül bulutu etkisi, tehlikesi ve riski beklenmediğini bildirdi.

Uçak seferlerinin iptal edilmesi, Türkiye'den Avrupa'ya giden tren yolcusu sayısını artırdı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Balkan ülkeleri ile Türkiye'nin ortaklaşa işlettikleri trenlerin, Türkiye'den Bükreş, Belgrad ve Selanik'e erişim imkanı sağladığını anlattı.

Hava muhalefeti nedeniyle bugün İstanbul'da başlaması planlanan 28. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) toplantısı da iptal edildi.

Bu arada, kapatılan Refah Partisinin eski başkanı Necmettin Erbakan, Almanya hava sahasının uçak seferlerine kapalı olması nedeni ile Almanya'da mahsur kaldı. Erbakan'ın karayoluyla Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

Uçuşlarda durum

Bu arada, yanardağ patlamasının ardından İstanbul Atatürk Havalimanı ile Avrupa ülkelerine yapılan uçuş iptalleri devam ederken Viyana, Milano, Saraybosna, Priştine, Bükreş ve Kiev seferi yeniden başladı. Atatürk Havalimanı'nda yolcuların bekleyişleri ise sürüyor. BTA Catering, yolculara sabah ikramlarında bulundu.

İzmir'den de Avrupa ülkelerine yapılacak uçak seferlerindeki iptaller devam ediyor. TAV Adnan Menderes Havalimanı Genel Müdürü Balcı, "4 günde 97 uçuş iptal edildi" dedi.

Avusturya:
Havalimanları TSİ 07.00'den itibaren yeniden açıldı.

Bosna:
Havalimanları açık.

İngiltere:
Hava sahası bugün de kapalı. İngiliz hükümeti, vatandaşlarını İngiltere'ye getirmek için donanma gemilerini seferber etti.

Bulgaristan:
Sofya ve Plovdiv havalimanları dün TSİ 14.00'den itibaren açık, diğerleriyse kapalı. 8 bin metre yükseklikte transit geçişlere izin veriliyor.

Çek Cumhuriyeti:
Hava sahası bugün en erken TSİ 13.00'e kadar kapalı.

Danimarka:
Hava sahası 10 bin 800 metre üzerindeki uçuşlara açık.

Estonya:
Hava sahası bugün TSİ 15.00'e kadar kapalı.

Finlandiya:
Kül bulutundaki aralanma sayesinde iki havalimanı 6 saat süreyle açıldı. Turku ve Tampere'den uçuşlar TSİ 12.00-18.00 arası yapılabilecek. Diğer havalimanları ise kapalı. Finnair mahsur kalan yolcularının ülkeden ayrılabilmeleri için gemi ve otobüs seferleri düzenleyecek.

Fransa:
Bordeaux, Marseille, Nice, Toulouse ve güneybatıdaki diğer havalimanları bugün en erken 16.00'ya kadar açık. Nice-Bordeux hattının kuzeyindeki havalimanları ise yarın sabaha kadar kapalı.

Almanya:
Hava sahası sivil uçuşlara bugün saat 20.00'ye kadar kapalı kalacak. Havaalanlarında gecelemek zorunda kalan yolcular için katlanabilir yataklar konulurken, tren seferlerinin de bugünden itibaren artırılması nedeniyle istasyonlarda yığılmalar oldu.

Macaristan:
Hava sahası en erken TSİ 13.00'e kadar kapalı.

İrlanda:
İzlanda'daki yanardağdan çıkan küllerin oluşturduğu bulutun uçuş güvenliği için tehlikeli olmayı sürdürdüğünü düşünen İrlandalı yetkililer, hava sahasının bugün yerel saatle 18.00'e kadar sivil uçuşlara açılmamasına karar verdi. Yetkililer, sivil uçuşlara getirilen sınırlamaların hafta sonuna kadar sürebileceği uyarısında bulunuyor.

İtalya:
İtalya sivil havacılık kurumu ENAC, kuzey hava sahasının TSİ 08.00'de açıldığını duyurdu. Hafta sonunda Milano ve Venedik'in de aralarında bulunduğu havalimanlarına uçuş yasağı getirilmişti. Alitalia, söz konusu havalimanlarından ve bu havalimanlarına uçuşa yeniden başladığını açıkladı.

Letonya:
6 bin metrenin üzerindeki transit uçuşlar için açık, ancak Riga havalimanının bugün de açılması beklenmiyor.

Litvanya:
Hava sahası açık.

Karadağ:
Havalimanları açık.

Hollanda:
Hava sahası en erken TSİ 15.00'e kadar kapalı.

Norveç:
Oslo Gardermoen havalimanı bazı uçuşlar için açık. Ülkenin kuzeyi ise hava trafiğine kapalı.

Polonya:
Havalimanları bugün kapalı. Transit uçuşlara izin veriliyor.

Romanya:
Hava sahası bugün en erken TSİ 12.00'ye kadar kapalı.

Rusya:
Tüm havalimanları açık. Aeroflot ABD'ye Kuzey Kutbu üzerinden uçuyor.

Sırbistan:
Havalimanları açık.

Slovakya:
Hava sahası cumadan beri kapalı.

İspanya:
17 havalimanı açık.

İsveç:
Güneydeki Gothenburg'dan Stockholm'e kadar olan hattın kuzeyi açık.

İsviçre:
Havayolu şirketi tüm Avrupa uçuşlarının bugün TSİ 21.00'e kadar iptal edildiğini açıkladı.

Ukrayna:
Kiev'deki Borispol havalimanı açık.

Kosova:
Dün akşam yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Priştine hava sahasının da uçuşlara kapatıldığı belirtildi.

Kanada:
Kül tabakasının bugün Kanada kıyılarına ulaşabileceği uyarısı geldi.

Avrupa ulaştırma bakanları buluşuyor


Avrupalı ulaştırma bakanları, deneme uçuşlarının sonuçlarını değerlendirmek üzere bugün bir araya gelmeye karar verdi. Alman Lufthansa şirketi Frankfurt ve Münih arasında 10 yolcusuz uçak uçururken, Air France de 2 başarılı uçuş gerçekleştirildiğini, 3 deneme uçuşu daha planlandığını belirtti.

Bazı havayolu şirketi yetkilileri, çoğu uçuşların gereksiz yere iptal edildiğini, iptal kararının bilgisayar modellerine dayanarak alındığını savunurken atmosferdeki kül birikmesini ölçmek için hiçbir balon yollanmadığına dikkati çekti.

AB Komisyonu da, İzlanda'daki yanardağın faaliyetiyle oluşan kül bulutunun etkilemediği hava koridorlarından maksimum faydalanılarak uçuş sayısının artırılmasını istedi.

Ulaştırmadan sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Siim Kallas, AB ulaştırma bakanlarının Avrupa'da felç olan havayolu trafiğini ele alacakları telekonferans toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, "Çok açık ki artık sadece kül bulutunun dağılmasını bekleyemeyiz" dedi.

Avrupalı bazı havayollarının dün yaptığı test uçuşlarına dayanarak kül bulutunun etkili olduğu hava sahalarının açılmasını reddeden Kallas, "Yolcuların güvenliğinden asla taviz veremeyeceklerini, alınacak herhangi bir kararın bilimsel temellere dayanması gerektiğini" vurguladı.

İzlanda volkanının havayolu sektörüne verdiği zararın 11 Eylül saldırılarını geride bıraktığını belirten Kallas, kül bulutunun etkilemediği hava koridorlarından maksimum oranda faydalanabilmek için Avrupa ülkelerinin daha fazla koordinasyona girmesi gereğine işaret etti.Eurocontrol: "Uçuşlar, bugün yüzde 70 oranında düştü"

Avrupa hava trafik güvenliği kuruluşu Eurocontrol, İzlanda'daki yanardağdan yükselen kül bulutu nedeniyle Avrupa'da bugün normal uçuş sayısının yüzde 70 oranında düştüğünü açıkladı.

Eurocontrol, Avrupa'da bugün normal uçuş sayısının yalnızca yüzde 30'unun yapılacağını, bunun 8 bin ila 9 bin uçuşa tekabül ettiğini bildirdi. Açıklamada, normalde Avrupa'da bugün için beklenen uçuş sayısının 28 bin olduğu kaydedildi.

HAVA TAHMİNCİLERİ NE DİYOR?

Hava tahmin uzmanları, yoğun rüzgar yüzünden kül bulutlarının hava ulaşımını tehlikeli etkileyecek biçimde yer değiştirdiğine dikkati çekiyor. Kül bulutlarının önümüzdeki günlerde de hava ulaşımını olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Havayolu şirketleri uçuş iptallerinden dolayı günde 200 milyon dolar zarara uğradığı hesaplandı.Avrupa'nın güney batısıyla, Balkanlar'ın güneyi, İtalya'nın güneyi, Yunanistan ve Türkiye'nin hava sahası şu an için açık durumda.

Yanardağ yeni sarsıntılara yol açıyor


İzlanda'da geçen hafta patlayan yanardağın, bugün çevresindeki bölgeye güçlü sarsıntılar gönderdiği, ancak Avrupa'da hava trafiğini felç eden kül bulutunun irtifasının yaklaşık 2 kilometreye düştüğü bildirildi.

İzlanda Meteoroloji Dairesi'nde görevli jeolog Hjorleifur Sveinbjornsson, Reuter ajansına yaptığı açıklamada, kül bulutunun şu anda çok alçaldığını belirterek, "2 kilometreden yüksek değil" dedi.

Sveinbjornsson, kuzeyden esen güçlü rüzgarların, kül bulutunu güneye sürüklediğini, güçlü volkanik sarsıntıların meydana geldiğini, bu nedenle yanardağın yüzeyinde bazı değişikliklerin meydana gelmiş olması gerektiğini, volkandan muhtemelen bir miktar lav çıktığını söyledi. Kül bulutu, Eyyafyallayöküll buzulunun altındaki yanardağ patladığı sırada 11 kilometre irtifaya yükselmişti.

CNN Türk - 19 Nisan 2010
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
19 Nisan 2010       Mesaj #1466
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Kül bulutu, NATO F-16 savaş uçaklarının motorlarına zarar verdi. Diplomatik bir kaynak, uçakların motorlarında, Avrupa hava sahasında devriye gezdikten sonra cama benzer çökeltiler bulunduğunu kaydetti, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Geçen hafta Finlandiya Hava Kuvvetleri'ne ait 2 F-18 savaş uçağında, kül bulutunun içinde uçtuktan sonra benzer bir hasar görülmüştü.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Nisan 2010       Mesaj #1467
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Kırıkkale-Ankara karayolu, bir yakıt tankerinin de karıştığı zincirleme kazanın ardından ulaşıma kapandı. Kırıkkale yönünden gelen araçlar Ankara'nın Kalecik ilçesine yönlendirilirken, araçlarda çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor.

CNN Türk - 21.04.2010
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Mayıs 2010       Mesaj #1468
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

fileashxtb


Bugün Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle 6 işçi ve memur konfederasyonu tarafından ortak hazırlanan kutlama etkinliği saat 10.00'da başladı. 6 işçi ve memur konfederasyonunun katılımıyla düzenlenen kutlamalara katılacak gruplar belirlenen noktalarda toplanmaya başladı.

Hak-İş, Memur-Sen ve TKP üyesi gruplar, sabahın erken saatlerinde Beşiktaş İnönü Stadı önüne geldi.

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan'ın selamladığı gruplar, burada çeşitli sloganlar atıyor. Türk-İş'e ve Kamu-Sen'e bağlı işçi ve memurlar ise Unkapı Köprüsü'nde toplanmaya başladı.

Türk-İş İstanbul 1. Bölge temsilcisi Faruk Büyükkucak önderliğinde toplanan Türk-İş üyeleri, yürüyüş korteji için köprüdeki yerlerini alıyor.

CHP, ÖDP, İşçi Partisi, EMEP'in de aralarında bulunduğu bazı siyasi parti üyeleri de korteje katılıyor.

Unkapanı Köprüsü'ndeki trafik normal akışında devam ediyor.

DİSK üyeleri, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü ile meslek odaları üyeleri de DİSK'in Şişli'deki genel merkezinde toplanmaya devam ediyor. Gruptakilerin, bayrak, döviz ve pankart hazırlıkları sürüyor.

Grupların, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmesi bekleniyor.

DİSK Genel Merkezi'nde toplanan gruplar da, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" kutlamalarına katılmak üzere yürüyüşe geçti.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile konfederasyon yöneticileri ve Tarık Akan, Rutkay Aziz, Genco Erkal, Eşber Yağmurdereli, Halil Ergün ve Cem
Özer'in de aralarında bulunduğu sanatçılar, kortejin başında yer aldı.

Yürüyüşe başlamadan önce gazetecilere açıklama yapan Çelebi, 1 Mayıs'ı kutlamanın sevincini yaşadıklarını ifade ederek, ancak bir burukluk içinde
olduklarını da kaydetti.

Çelebi, bugün yaşamını yitiren şehit askerlere bir kez daha rahmet dilediğini belirterek, yaralananlara da geçmiş olsun dileklerini iletti. Çelebi, "Bu burukluk olmasaydı daha iyiydi ama barışın simgesi, örgütlü gücün ve demokrasi gücünün bütünlüğünde verilecek mücadelededir. Bu ne kadar örgütlü olursa, gücümüz ne kadar büyürse o kadar örgütlü gücümüzle biz bu sorunu aşarız, demokrasi sorununu aşarız. Barışı böyle egemen kılarız. Bugün hep beraber
halaylarımızla, coşkumuzla 1 Mayıs alanında bunları haykıracağız" dedi.

DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit de eşi merhum Bülent Ecevit için hazırlanan bir çelenkle Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliğine geldi. Rahşan Ecevit'in yanında, eşi Bülent Ecevit'in ismi ve fotoğrafının bulunduğu bir çelenk olduğu görüldü.

CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliğine geldi.

Emekçiler toplanıyor

Konfederasyonlar da, Taksim Meydanı'na 3 ana koldan giriyor.

Yürüyüş kortejlerinden Şişhane'den alana girecek olan grup Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü önünde, Şişli'den gelen grup Harbiye'de TRT önünde, Dolmabahçe'den gelen grup da Gümüşsuyu İTÜ önünde arama noktasından geçecek.

Her 3 grup Taksim'e giriş noktasında bekletilecek. Şişhane yönünden gelen grup çiçekçilerin önünde, Şişli'den gelen grup PTT önünde, Dolmabahçe'den gelen grup da Vakıflar Bankası önünde bekleyecek.

Burada yapılacak anons ile konfederasyonların ve sendikaların genel başkanları, siyasi parti temsilcileri, bakanlar, milletvekilleri ve yabancı konuklar saat 12.00'de Kazancı Yokuşu'na gelerek 1977 yılı 1 Mayıs'ında hayatını kaybeden emekçileri anmak için saygı duruşunda bulunup karanfil bırakacak.

Ardından sadece konfederasyonların genel başkanları Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na 1 Mayıs çelengini bırakacak ve burada İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından saygı duruşunda bulunacak. Buradaki törenin ardından konfederasyon ve sendika genel başkanları, siyasi parti temsilcileri, AKM önüne kurulan kürsünün önünde yerini alacak.Kortejler ise saat 12.20 ile saat 13.00 arasında alanda kendileri için belirlenen yerlerde yerlerini alacak.

Türk-İş ve Kamu-Sen alanın ortasında, Hak-İş veMemur-Sen alanın sağında, DİSK ve Kesk ise solunda yerini alacak. Kortejlerin yerini almasının ardından etkinlik programı saat 13.00'de başlayacak. Türk-İş ve DİSK'ten birer işçi, ortak hazırlanan 1 Mayıs bildirisini okuyacak.

Ardından Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu konser verecek. Selçuk, kürsüye kurulan piyano eşliğinde 1 Mayıs Marşı'nı çalıp söyleyecek.Konserin ardından 6 işçi ve memur konfederasyonu genel başkanları 5'er dakikalık konuşma yapacak. Etkinlik, verilecek konserin ardından sona erecek.

Alandaki gruplar da Taksim'den Şişli istikametine, Tarlabaşı üzerinden Aksaray yönüne, Mete Caddesi'nden de Beşiktaş yönüne doğru dağılacak. Bu üç noktanın dışında diğer tüm güzergahlar yaya ve araç trafiğine kapalı olacak.

Yoğun güvenlik


Taksim Meydanı'nda alınan önlemler kapsamında, özel eğitimli polis köpeklerinin de katılımıyla genel güvenlik taraması gerçekleştirildi. Meydana
bakan yüksek binaların çatılarına da polisler yerleştirildi.

Geniş bir şekilde bariyerlerle çevrilen meydana çıkan tüm yollar, araç trafiğine kapatıldı.

Alana girişler için 3 ayrı yerde güvenlik noktası oluşturuldu. Bu noktalarda ve alanda polislerce üst aramaları yapıldı. Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi de bariyerlerle kapatılırken, buradaki bayrak direğinin tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandığı dikkat çekti.

Bu arada, 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi önünde konuşmaların yapılması amacıyla bir platform oluşturuldu.

Kriz merkezi

Öte yandan emniyet müdürlüğünde de kriz merkezi oluşturuldu. İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında oluşturulan kriz merkezinde, emniyet,
jandarma, MİT, belediye, sağlık ve ilgili diğer kuruluşlardan yetkililer yer alıyor.

Merkezde, kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı'na çıkan yollar ve güzergahlar ile diğer bazı bölgelerdeki katılım noktaları "MOBESE" ve gezici emniyet araçlarından elde edilen kamera görüntüleri izleniyor. Ayrıca, uçuş yapan bir polis helikopteri de elde ettiği bilgileri bu merkeze iletiyor.

Bu arada, Harbeyi Askeri Müzesi bahçesinde de askeri birlikler takviye kuvvet olarak hazır tutuluyor.

CNN Türk - 01.05.2010 - 11.00
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Mayıs 2010       Mesaj #1469
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gaz maskesi satışları, 1 Mayıs öncesi ikiye katlandı. Gaz maskelerinin Türkiye'deki ana dağıtıcı firmalarından Alman Draeger Safety Satış Müdürü Önder Öztürk, bu ayın 15'inden itibaren yüz maskesi ve bunun filtreleriyle ilgili talep olduğunu, rutin satışlarının ikiye katlandığını belirtti. Öztürk, "Genelde basın mensupları, polisler alıyor. Vatandaşlardan da alan var" dedi.

CNN Türk - 1 Mayıs 2010
SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
3 Mayıs 2010       Mesaj #1470
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
12ef83f33ea
Bayburt'un Kırkpınar köyünde yılın belli aylarında dışarıya çıkan yılanlar, şifa dağıtıyor.
Bayburt il merkezine 20 kilometre uzaktaki Kırkpınar köyü, hastaların akınına uğruyor. Yılancık, sedef, behçet, romatizma ve eklem ağrıları başta olmak üzere birçok hastalığı tedavi ettiği iddia edilen yılanlar, sadece Mayıs ve Haziran ayları arasında ortaya çıkıyor ve bu dönemin sonunda kayboluyor.
Türkiye'nin dört bir yanından gelen hastalar, yılanları hastalıklı bölgenin üzerine koyarak tedavi olmayı beklerken, köylüler de tedavi olmaya gelenlere her konuda yardımcı oluyor. Kırkpınar köyü sakinleri, yılanların 60-70 yıldan beri köy girişindeki Kırkpınar dağından çıktığını, Mayıs ayı ortalarında ortaya çıkan yılanların Haziran ayının ilk haftasında kaybolduğunu söyledi.
Tedavi olmak için Kırkpınar köyüne gelen hastalar, son çare olarak buraya geldiklerini anlatarak, "Hastalığımız için gitmedik doktor, çalmadık kapı bırakmadık. Yılanlı tedavinin etkisini duyunca buraya geldik "dediler.
Daha önce yılanlı tedaviden olumlu sonuç aldıklarını söyleyen hastalar ise akrabaları ile birlikte aynı tedavi için Kırkpınar'a geldiklerini kaydetti.

17f925300ef


alıntı: 1TURK.NET

Benzer Konular

28 Ekim 2016 / ThinkerBeLL İletişim Bilimleri
20 Ekim 2015 / Jumong Genel Mesajlar
24 Ekim 2008 / CrasHofCinneT Bilgisayar
18 Kasım 2010 / ThinkerBeLL X-Sözlük
21 Şubat 2010 / ThinkerBeLL Bilim ww