Arama

Kişiler Hukuku

Güncelleme: 9 Eylül 2009 Gösterim: 3.284 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kişiler Hukuku
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Medeni Hukuk dalı olarak Kişiler Hukuku, Medeni Kanun'un birinci kitabında düzenlenmiştir. Kişi haklarıyla ilgilidir. Kişi, gerçek kişi (insan) ve tüzel kişi (hükmi şahıs) olarak ikiye ayrılır.

Gerçek Kişi
Hukuk açısından bütün insanlar (hakiki şahıslar) kişidir. Kişilik, doğumla kazanılır, ölümle biter. Her insan hak ehliyeti açısından eşittir (İHEB madde 2). Haklarını kullanmak için kişinin fiili ehliyeti ise erginlik, temyiz kudreti, hacir şartlarını içerir. Erginlik yaşı 18'dir. Gerçek kişilerin ilişkileri ya kan hısımlığı (kan bağı) yahut kayın hısımlığı (evlenme) yoluyla olur. Kişi, sürekli kalmak niyetiyle bir yerde oturur, buna ikametgah denir. Kanun, kişilik haklarını korur. Ölüm dışında kişi hakları kayıplık (gaip) durumunda belli hükümlere tabidir.

Tüzel Kişi
Hükmi şahıs olan tüzel kişiler, insanların oluşturduğu kişilik hakkı taşıyan kurumlardır. Bu kurumlar Kişiler Hukukuna göre dernekler ve vakıflar'dır. Öte yandan, devlet kurumları kamu tüzel kişileri olarak kamu hukukunu ilgilendirir. Şirketler, sendikalar, partiler de medeni hukuk dışındaki tüzel kişilerdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

11 Aralık 2006 / virtuecat Hukuk
19 Kasım 2016 / Bia Hukuk
19 Ağustos 2009 / Bia Hukuk
23 Aralık 2014 / asla_asla_deme Hukuk
3 Ekim 2011 / TiglonBoYs Hukuk