Arama

Amino Asitler - Alanin

Güncelleme: 3 Temmuz 2015 Gösterim: 4.535 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alanin

Sponsorlu Bağlantılar

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Alanin (Ala, A) (HO2CCH(NH2)CH3) aynı zamanda 2-aminopropanoik asit olarak adlandırılır. Dn sık kullanılan aminoasittir. Proteinlerin yaklaşık olarak %7.8'i alanin yapıtaşlarından oluşmaktadır. D-alanin, bazı bakterilerin hücre duvarlarında ve peptid antibiyotiklerin yapılarında da bulunmaktadır.

Yapısı

Alanin, moleküler yapısı en basit olan alifatik amino asitlerden biridir. Alaninin yapısında bulunan alfa-karbon atomu yan zincir olarak bir metil(-CH3) grubuna bağlanmıştır.

Sentezi

Alanin, tememetabolizmasında (glikoliz, glukoneogenez, Krebs döngüsü) önemli bir yere sahiptir

Fonksiyonları

Alanindeki metil grubu kimyasal olarak oldukça inaktif olması nedeniyle protein fonksiyonunda ancak dolaylı olarak katkıda bulunabilir. Buna rağmen, özellikle karbon gibi apolar atomlarla hidrofobik bağlar yapabilmesi sebebiyle, alanin substrat tanınmasında ve enzim-substrat ilişkisinin özgül olmasında rol oynayabilmektedir.

Son düzenleyen asla_asla_deme; 21 Şubat 2012 16:45 Sebep: Kırık Link
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alanin

Sponsorlu Bağlantılar
Alanin bir alfa-amino asittir ve kimyasal formülü HO2CCH(NH2)CH3’ tür. Molekül ağırlığı 89.1 g/mol’dür.

Doğada L-alanin ve D-alanin olmak üzere iki farklı formu bulunmaktadır. L izomeri, 20 temel aminoasitten biridir, yani proteinin ana taşlarındandır. Kodları GCU, GCC, GCA ve GCG şeklindedir. Polar olmayan amino asitler sınıfındadır.

Proteinlerin yaklaşık olarak %7.8'i alanin yapıtaşlarından oluşur. D-alanin, bazı bakterilerin hücre duvarlarında ve peptit antibiyotiklerin yapılarında bulunmaktadır.

Yapısı:

Alaninin alfa-karbon atomları metil (-CH3) gruba bağlanırlar. Bu da, alanini molekül yapısıyla ilgili olarak en basit amino asitlerden biri haline getirir ve alifatik aminoasit olarak sınıflandırılmasına yol açar. Alanindeki metil grup reaktif değildir ve bundan dolayı tamamen protein fonksiyonlarına sahip değildir.

Besin kaynakları:

Alanin temel aminoasitlerden değildir. Diğer bir deyişle, insan vücudunda üretilebilir ve besinlerle direk almaya gerek yoktur. Alanin bir çok gıdada bulunur, fakat ette çok fazla miktarlarda bulunur.

Alanin içeren besinler şunlardır:

  • Hayvansal Kaynaklar: Et, su ürünleri, kazein, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, jelatin, süt albümini.

  • Bitkisel Kaynaklar: Fasulye, kabuklu yemiş, soya, çekirdek, bira mayası, kahverengi pirinç kepeği, mısır, baklagiller, tahıllar.

Biyosentezi:

Alanin, insan vücudunda pürivat ve valin, lösin, izolösin gibi dallanmış zincir içeren amino asitlerden üretilebilir. En yaygın olarak, alanin pürivatın indirgeyici aminasyonuyla üretilir. Transaminasyon tepkimelerinin tersinir ve pürivat yayıcı olmasından dolayı, alanin kolayca oluşur. Böylece glikoliz, glukoneojeniz ve sitrik asit döngüsü gibi metabolizma yolları kapanmış olur. Aynı zamanda, alanin laktatla beraber artar ve alanin döngüsünden kaynaklı proteinden glukoz üretir.

Kimyasal sentezi:

Rasemik alanin, amonyum kloridle asetaldehit yoğunlaşması sonucunda hazırlanabilir. Bu süreçte, ortamda potasyum siyanit olmalıdır. Bu Strecker tepkimesidir.


Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
3 Temmuz 2015       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ALANIN a (fr. alanine). Bıyokım. Glikoz yapan, yani vıkıı tepkimesi oksaloasetık asit ya da ° a k asit (Krebs çevriminin metabolık h. n) oluşumuyla sonuçlanan C,H nC2 .ormüllü basit amınoasıt. —Ansi: : Ikı çeşit alanın vardır. Formülü CH3-CH(NH2) C02H olan a-alanın proteinlerin temel bileşenlerındendır ve doğal halde sağaçevıren biçimde bulunur. Formülü H2N-(CH2)2C02H olan/?-a- lanın pantotenık asidin bileşenlerinden biridir. Her ıkı bileşik de sentez yoluyla hazırlanabilir.

MsXLabs & Büyük L.
🌘 🚀

Benzer Konular

11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya