Arama

Amino Asitler - Metiyonin

Güncelleme: 11 Şubat 2010 Gösterim: 5.779 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Metiyonin

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Metiyonin (Met, M) apolar bir aminoasit ve vücuttaki yağların metabolik olarak yakılmasını hızlandıran lipotropik bir moleküldür. İnsan vücudu tarafından sentezlenemediği için beslenme yoluyla dışarıdan temin edilmesi şart olan temel aminoasitlerden biridir. Metiyonin ve sisteinsülfür atomu içeren yegane aminoasitlerdir. Metiyonin türevi S-adenozil metiyonin, enzimatik reaksiyonlarda metil grubu vericidir. Metiyonin, transsülfürasyon reaksiyonlarındaki katkısıyla sistein, karnitin ve taurin sentezinde rol alir. Ayrica fosfatidilkolin ve diger fosfolipidlerin sentezinde de kullanılır. Metiyoninin vücutta yanlış dönüşümü ateroskleroza yol açabilir. Aynı zamanda bir şelattir. standart 20 aminoasit arasında
Standart genetik kodda sadece bir kodona sahip olan iki aminoasitten biri metiyonindir (AUG), digeri ise triptofandir (UGG). AUG kodonunun diger bir ozelligi, ribozomlarin mRNA'dan protein sentezleme islemine baslayabilmeleri icin baslangic sinyalini tasimasidir. Dolayisiyle, ökaryotikarkea tipi bakterilerde proteinlerin N-terminalindeki ilk aminoasit metiyonindir. Genellikle bu ilk metiyonin daha sonra proteinin yapisindan posttranslasyonal modifikasyonlarla çıkarılır. Metiyonin diger aminoasitler gibi proteinlerin başka pozisyonlarında da yer alabilmektedir, fakat protein sentezi esnasında ilk eklenen aminoasit her zaman metiyonindir. hucrelerde ve
Metiyonin içeren yiyecekler meyveler, et, sebzeler, fındık ve baklagillerdir. Ispanak, yeşil bezelye, sarmısak, bazı peynirler, mısır, antep fıstığı, mahun cevizi, fasulye ve tofu zengin oranda metiyonin içerirler.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
Metiyonin

Metiyonin yağların işlenmesine ve yakılmasına yardım eden, vücutta üretilemeyen gerekli aminoasitlerdendir. Bu aminoasit ilk olarak 1922 yılında kazein proteininden izole edilmiştir. İnsan vücudu tarafından sentezlenemediği için, beslenme yoluyla dışarıdan temin edilmesi şart olan temel aminoasitlerden biridir. Metiyonin diğer aminoasitler gibi proteinlerin başka pozisyonlarında da yer alabilmektedir, fakat protein sentezi esnasında ilk eklenen aminoasit her zaman metiyonindir. Metioninin insan metabolizmasına birçok faydası vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:

Metiyonin lipotropiktir yani karaciğerin yağları işlemesine yardım eder. Diğer lipotropikler kolin, inositol ve betaindir. Lipotropikler vücuttan toksinlerin atılmasına, karaciğerde yağ toplanmasını engelleyerek karaciğerin düzgün çalışmasına yardım eder.

Vücudun doğal antioksidanı glutationun üretimi için gerekli olan sülfürü içerir. Ayrıca vücutta sülfür içeren, vücuttan toksinlerin atılması, sağlıklı dokuların oluşturulması ve kalp sağlığı için önemli diğer iki aminoasit, sistein ve taurinin üretimi için metiyonin gereklidir.

Metiyonin, kaslarda bulunan ve kaslara hareket etmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlamada görevli, kısa ve yoğun antremanlarda atletik performansı artıran kreatinin üretiminde de yer alır. Kreatin bütün kaslar için gereklidir. Kalp kaslarının normal çalışması ve dolaşım sisteminin sağlığı için de gereklidir.

Cilt, tırnak ve bağ doku oluşumlarının 3'te 1'ini teşkil eden kolajen üretimi için metiyonin gerekir.

Metiyonin iltihaplanmaya neden olan histamin maddesinin azaltılmasına yardım eder.

AIDS hastalarında metiyonin miktarının düşük olduğu tespit edilmiştir.

Araştırmalar metiyoninin pankreas iltihabı, idrar yolları enfeksiyonları ve Parkinson hastalığının tedavisinde yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yaban mersini bitkisinde olduğu gibi, metiyonin bakterilerin idrar yollarının duvarlarına yapışmasını ve çoğalmasını önler.

Yetişkin bir insanın günlük metiyonin ihtiyacı 800-1000 miligram arasıdır. Aşırı doz metiyonin, folik asit, B6 ve B12 vitaminleri de yeteri kadar alınmazsa, kalp hastalıklarıyla ilişkili homosistein maddesinin üretimini artırabilir. Uzun süre günde 2 grama kadar metiyonin takviyesinin herhangi bir yan etkisi rapor edilmemiştir. Eğer metiyonin takviye olarak alınacaksa, kolin ve inositol ile miktarları dengelenerek alınması tavsiye edilmektedir.

Metionin Kaynakları

Metionin içeren yiyecekler meyveler, et, sebzeler, fındık ve baklagillerdir. Ispanak, yeşil bezelye, sarmısak, bazı peynirler, mısır, antep fıstığı, mahun cevizi, fasulye ve tofu zengin oranda metionin içerirler.


Benzer Konular

11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya