Arama

Erime Noktası Nedir?

Güncelleme: 17 Ağustos 2016 Gösterim: 4.165 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

erime

Ad:  erime.jpg
Gösterim: 2543
Boyut:  51.4 KB

ısı uygulandığında bir katı maddenin sıvıya dönüşmesi. Katışkısız kristal haldeki bir maddenin erimeye başladığı sabit sıcaklığa, erime noktası denir. Katışık haldeki bir katı ise, genellikle ana bileşenin erime noktası altındaki bir sıcaklık aralığında erir. Cam ya da zift gibi amorf (kristal halde katılaşmayan) maddeler, sıcaklıklarının artmasıyla ağdahlıklarım yavaş yavaş yitirerek erirler; bunların katidan sıvı hale geçişleri için kesin bir sıcaklık noktası yoktur.
Sponsorlu Bağlantılar

Sıvıların yapısı, kristal haldeki katilara oranla daha düzensizdir ve bu nedenle de sıvılar genellikle daha geniş bir hacme yayılır. Buzun ve benzeri birkaç maddenin dışında, eriyen her maddenin yoğunluğu azalır.

Belirli bir kütledeki bir katiyı eritmek için eklenmesi gereken ısı miktarına erime ısısı denir. Aynı sıvının dondurularak katılaştırılması için de sistemden aynı miktarda ısının alınması gerekir. Buzun erime ısısı, yani bir gram buzu eritmek için gerekli olan ısı miktarı yaklaşık 80 kaloridir; bu miktarda ısı, bir gram sıvı suyun sıcaklığını, donma noktasından (0°C) 80°C’ye çıkartır.

erime noktası


katışkısız bir maddenin katı ve sıvı hallerinin dengede bulunduğu sıcakIİK derecesi. Katı bir cisme ısı verildiğinde cismin sıcaklığı erime noktasına ulaşıncaya kadar yükselir. Isı verme işlemi sürdürülürse, katı cisim, sıcaklığında bir değişme olmaksızın sıvıya dönüşür. Cisim tümüyle eridikten sonra verilen ısı, sıvının sıcaklığının yeniden yükselmesini sağlar. Kristal halde katılaşan her maddenin sabit bir erime noktası vardır ve bu maddenin tanıtıcı özelliklerinden biridir. Katışkısız haldeki bileşiklerin ya da elementlerin belirlenmesinde, bu özellikten yararlanılır. Çoğu karışım ve amorf (kristal oluşturmadan katılaşan) madde belirli bir sıcaklık aralığında erir.

Bir katının erime sıcaklığı genellikle, aynı maddenin sıvı halinin donma noktasıyla aynı olarak kabul edilir. Bununla birlikte, sıvının farklı kristal sistemlerinde donabilmesi ve katışkıların donma noktasını düşürmesi nedeniyle, gerçek donma noktası erime noktasıyla aynı olmayabilir. Bu nedenle, bir maddenin ayırt edilmesinde erime noktası yeğlenir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 18:19
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Ağustos 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Erime noktası


kristal ve saf olan bir madde ise, belirli bir sıcaklıkta katı halden tamamen sıvı hale geçer. Bu sıcaklığa o maddenin erime noktası denir. Bütün kristal yapıya sahip saf maddelerin erime noktasında, yani katı halden sıvı hale geçene kadar, sıcaklığı sabit kalır. Ancak tamamen sıvı hale geçtikten sonra sıcaklığı yükselir. Saf kristal cisimlerin erime noktası ile donma noktası arasında sıcaklık farkı yoktur. Mesela saf su, 0 °C de donar. Fakat saf olmayan maddelerin, yani karışımların donma ve erime noktaları farklıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Erime ısısı cisme ve sıcaklığa bağlıdır. Mesela buzun 0 °C'deki erime ısısı, 79,8 cal/g'dır. Bir gram sıvı donduğu zaman erime ısısı kadar ısıyı çevreye verir.

Bazı hallerde erimiş madde, donma noktasına kadar soğuduğu halde donmaz. İşte bu duruma aşırı soğuma ve donmada gecikme denir. Bu haldeki sıvıya kendi cinsinden küçük bir katı billur atılırsa sıvı maddenin birden bire donduğu görülür. Buna aşı billuru (kristali) denir.

Erime ve donma noktası üzerine basıncın etkisi vardır. Normal erime noktasından söz edilirken, basınç bir atmosfer kabul edilir. Erime noktası, saf maddeler için karakteristik fiziksel bir sabittir.

Bazı Maddelerin Erime Sıcaklıkları

  • Krom > Erime Noktası: 1875
  • Azot > Erime Noktası: -195,8
  • Hidrojen > Erime Noktası: -259,2
  • Helyum > Erime Noktası: -269,7
  • Oksijen > Erime Noktası: -218,8
  • Demir > Erime Noktası: 1536

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 18:30
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Ağustos 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ERİME


Metalürj. Erime daima sıcaklık-zaman eğrisinde bir düzensizlik biçiminde Orta'ya çıkar; arı metal ise değişmez sıcaklıkta erir. Çok bileşenli sistemlerde, ya bir eşik (erime aralığı), ya bir eğim değişikliği ya da ardışık olarak ikisi birlikte görülür.

Kimyasal tepkimesiz erimeler, bir metal ya da alaşımın dökümüne (dökümcülük), eriyebilirlik farkından yararlanarak bir alaşımın iki bileşenini ayırmaya (kısmi erime ve kabarcı klaşma) ya da daha kolay eriyen gangı ısıtıp ayırarak bir cevheri zenginleştirmeye olanak verir. Kimyasal tepkimen erimeler, başlıca metalleri cevherlerinden elde etmek için metalürjide başvurulan temel işlemleri oluşturur. Bu alanda aşağıdaki işlemler ayırt edilir: yûksettgen erime'de kimi ürünler havayla (dönüştürme, kal) ya da yükseltgenlerle (cevherler, Siemens-Martin fırınlarında ve reverber fırınlarında kullanılan tufaller) yükselt- generek giderilir; indirgen erime, bir oksitten bir metal ya da alaşım hazırlamayı sağlar; cûruflaştıncı erime'de, cüruf oluşumunu kolaylaştıran maddeler katılarak cevherin gangı ayrılır. Kimi erimeler karbürleyici, sülfürleyicidir; ayrıca sülfür ve oksit gibi iki bileşik arasında karşılıklı tepkime oluşturan erimeler de vardır.

—Mineral. Isının kristal yüzeylerinde mekanik ya da fiziksel etkisi bütün noktalarda aynı değildir. Bu etki kimyasal tepkime biçimine dönüşebilir; bu tepkimeler özellikle ısıtma işlemi yavaş ve düşük yeğinlikte uygulandığında ortaya çıkar. Hamlaç aleviyle ısıtılırsa, kimi mineral kristallerinde, alevin doğrultusuna göre farklı erime biçimleri görülür. Örneğin katmanlı alçıtaşı, katmanları üstünden etki alırsa erimeden kavrulur (kireçleşme); ama dilimlenme yönünde ısı alırsa önce erir, sonra kavrulur.

—Polim. Yarı kristalli polimerler, gittikçe yükselen sıcaklıklarda küçük moleküllü kristallerin erimesini andıran biçimde katı sıvı dönüşümüne uğrar. Özellikle kütlesinin hacmindeki ani bir değişmeyle ortaya çıkan bu dönüşüm, 1 - 10°C gibi oldukça geniş bir sıcaklık aralığında gerçekleşir Bu aralığa erime bölgesi denir. Bu bölgenin üst sınırı genellikle T, erime sıcaklığı olarak tanımlanır.
T. şu etkenlere bağlıdır:
1. zincirlerin uzunluğu ve dolayısıyla molar kütleleri; bir polimerin erime sıcaklığı, molar kütlesiyle doğru orantılı olarak artar, ancak hızla, sonuşmaz bir değere ulaşır;
2. zincirlerin sağlamlığı; zincirler ne denli sağlamsa T, de o denli yüksektir;
3. hidrojen bağları gibi "ikincil” denen moleküllerarası bağların varlığı; bu bağlar, ürünün (selüloz) erimesini önleyecek kadar kuvvetli olabilir.

Zincirler arasındaki bağlar ortak değerlikli olduğunda erime olanaksızdır. Fenoplastlar, aminoplastlar vb.'nin çoğunun durumu buna örnektir; bu tür malzemelere, termoplastik olarak adlandırılan ve sıcaklığın yükselmesiyle akışkanlaşan malzemelerin tersine ısılsertleşir maddeler denir; 4. makromoleküllerin, madde içindeki göreceli yerleşimi; öte yandan yerleşimin aynı olması durumunda zincirlerin yerleşimi ne kadar düzgünse erime sıcaklığı da o kadar yüksektir. Başka bir deyişle bir polimerin erime sıcaklığı, kristallik derecesiyle orantılı olarak artar. Bu özellik “yüksek yoğunluk" polietileni denen kristalleşme derecesi yüksek bir polietilenin neden 140°C’ta, buna karşın kristallik derecesi düşük, yani "düşük yoğunluk” polietileninin neden 110-115 °C arasında eridiğini gösterir. Örnek olarak kimi polimerterin erime noktaları şöyledir. etilen glikol politereftalat (tergal) 290-295 °C; poliheksametilen adipamit (naylon), 265 °C; poliundekanamit (rilsan) 185 °C. Bununla birlikte bir polimerin yumuşama sıcaklığı çoğu kez bu polimerin elde ediliş biçimine ve geçirdiği işlemlere bağlıdır. Nitekim bir polistiren, elde edildiği maddeye göre 120-180°C arasında yumuşar, 70°C'ın hemen üzerinde biçim değiştirir.
Genel olarak istatistiksel eşpolimerter, ilgili homopolifnerlerin erime sıcaklığından daha düşük bir sıcaklıkta erir.

—Termodin. Arı bir katı maddeye değişmez basınçta ısı verildiğinde maddenin, sıcaklığı yükselir; madde erime noktası denilen belli bir sıcaklığa ulaştığında, sıcaklık değişmez ve sıvılaşma başlar. Katı ve sıvı bir arada bulunduğu sürece sıcaklık değişmez; madde tümüyle eridiğinde sıcaklık yeniden yükselir. Erime sırasında maddeye verilen ısının tümü evre geçişini sağlar; gizli erime ısısı denilen bu ısı her zaman pozitiftir. (Sıvı hale geçerken sıcaklıkları değişen amorf [biçimsiz] maddelerde yukarıda belirtilenlerin doğru olmadığını vurgulamak gerekir; camın hamursu erimesi buna bir örnek oluşturur.)
Erime sırasında su dışında maddelerin çoğunun hacmi artar.
Erime sıcaklığı basınca bağlıdır, ama bu bağımlılık kaynama sıcaklığına oranla çok daha azdır. Hacmi erime sırasında büyüyen maddelerde, erime sıcaklığı basınçla birlikte yükselir. Buna karşılık, buzun erime sıcaklığı basınç arttıkça düşer: bu olay buzulların devinimini açıklar.
Erime birinci dereceden bir evre geçişidir; gizli erime ısısı Clapeyron formülüyle verilir.
Bir karışımın erime sıcaklığı bileşimine bağlıdır. (DONMABİLİM) Belli bir sıcaklıkta bir arada bulunan sıvı ve katının bileşimleri aynı değildir; bu nedenle erime sırasında katının bileşimi, dolayısıyla sıcaklığı da değişir. Bir katı karışım kısmen eritilerek arıtılabilir işlem damıtmayla aynı ilkeye dayanır.

Bazı Maddelerin Erime Sıcaklıkları


  • Buz 0°C
  • krom un erime noktası 1875 c.
  • azot un erime noktası -195,8 c
  • Hidrojen -259,2
  • Helyum -269,7
  • Oksijen -218,8
  • Demir 1536
  • Çinko 419,5
  • Altın 1063
  • Kurşun 327,4
  • Cıva -38,4
  • volfram 3410
  • sofra tuzu (NaCl) 801°C
  • naftalin 79 derece
  • tereyağı 31 derece
  • mum 56 derece
  • Alüminyum 660 C
  • Argon 189,3 C

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 18:53
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

17 Ağustos 2016 / buz perisi Kimya
19 Mart 2008 / nünü X-Sözlük
1 Şubat 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
3 Şubat 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük