Arama

Kaynama Noktası Nedir?

Güncelleme: 17 Ağustos 2016 Gösterim: 13.669 Cevap: 4
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
17 Ağustos 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

kaynama noktası

Ad:  kaynama.jpg
Gösterim: 9763
Boyut:  42.7 KB

sıvılarda, çevrenin sıvı üzerinde etkidiği basınç ile sıvının buhar basıncının eşitlendiği sıcaklık. Bu durumda ısı artışı, sıcaklığında yükselme olmaksızın sıvının buhara dönüşmesine neden olur.
Sponsorlu Bağlantılar

Belirli bir sıcaklığın üstünde sıvı, yüzeyinde atmosfere doğru kısmen buharlaşır; bu süreç, buharın etkidiği basınç, sıvının o sıcaklıktaki buhar basıncı denen karakteristik bir değere ulaşmasına kadar sürer. Sıcaklık yükseldikçe buhar basıncı da artar; kaynama noktasında, sıvı içinde oluşan buhar kabarcıkları yüzeye çıkar. Bir sıvının kaynama noktası, üzerinde etkiyen basınca bağlı olarak değişir; normal kaynama noktası, buhar basıncının deniz düzeyindeki standart atmosfer basıncına (760 mm cıva basıncı) eşit olduğu sıcaklıktır. Deniz düzeyinde su 100°C’de kaynar. Daha yüksek yerlerde kaynama noktası sıcaklığı daha düşüktür.

buharlaşma


bir maddenin sıvı ya da katı fazdan gaz (buhar) fazına dönüşmesi. Eğer sıvı içinde buhar kabarcıkları oluşursa bu sürece kaynama, madde katı fazdan doğrudan doğruya buhara dönüşürse süblimleşme (uçunum) denilir.

Buharlaşmaya yol açmak için katı ya da sıvıya ısı eklemek gerekir. Bir sistemde çevre, buharlaşma için yeterli ısıyı veremiyorsa, sistemin kendisi kısmen soğuyarak bu ısıyı sağlayabilir (örn. karpuzu kesip açıkta bırakmak, testiye ıslak tülbent sarmak). Bir katı ya da sıvının atomları ya da molekülleri, kohezyon kuvvetlerinin etkisiyle bir arada tutulur ve buharın oluşması için bu kuvvetlerin üstesinden gelerek atomları ya da molekülleri birbirlerinden ayırmak gerekir. Buharlaşma ısısı, bu kohezyon kuvvetlerini yenmek için harcanması gereken enerjinin ölçüsüdür.

Bir buharın yoğunlaşarak sıvı ya da katı oluşturması da buharlaşmanın tersidir. Bu süreçte ise yoğunlaşan buhardan çevreye ısı aktarılmalıdır. Bu ısının miktarı, değer olarak buharlaşma ısısına eşittir; bu nedenle de buharlaşma ısısı gibi, söz konusu maddenin belirleyici özelliklerinden biridir.

süblimleşme


UÇUNUM olarak da bilinir, bir maddenin katı halden sıvı hale geçmeden doğrudan doğruya gaz (buhar) haline dönüşmesi. Kuru buzun (donmuş karbon di- oksit) atmosfer basıncında ve normal sıcaklıkta buharlaşması süblimleşmeye bir örnektir. Süblimleşme, buhar basıncı ile sıcaklık arasındaki bağıntıdan kaynaklanır. Besinlerin dondurularak kurutulmasında, suyun donmuş haldeki besinden yüksek vakum altında süblimleştirilmesi işlemi uygulanır. Ayrıca bak. buharlaşma; faz diyagramı.

faz diyagramı


bir maddenin ya da karışımın katı, sıvı ve gaz hallerinin, basınç ve sıcaklık ya da çözünürlük ve sıcaklık gibi çeşitli termodinamik parametrelere bağlı karşılıklı denge konumlarını gösteren grafik. Çizimde, tek bileşenli (tek bir katışkısız maddeden oluşan) bir sistemin tipik bir faz diyagramı görülmektedir. Eğriler, değişik basınç ve sıcaklıklarda yapılan ölçümlerden elde edilmiştir. Bu eğrilerle ayrılan alanlar içinde kalan basınç ve sıcaklık koşullarında yalnızca tek bir faz (katı, sıvı ya da gaz) bulunur. Sıcaklık ve basınç değişimleri eğrilerin üzerindeki noktalara ulaşmadıkça bu faz değişmez. Eğrilerin üzerinde yer alan herhangi bir basınç ve sıcaklık noktasında, katı-sıvı, katı-buhar ya da sıvı-buhar gibi iki farklı faz denge halinde bulunur. Örneğin, sıvının buhar basıncının sıcaklıkla değişimini gösteren eğri, sıvı ve buhar fazları arasında bir sınır oluşturur. Düşük sıcaklık ve yüksek basınç tarafında sıvı olan madde, eğrinin ancak yüksek sıcaklık ve düşük basınç tarafında buhar olarak bulunabilir.

Eğrinin üzerindeki noktalara denk düşen basınç ve sıcaklıklarda, sıvı ve buhar fazları birlikte bulunur; bu eğrinin yok olduğu kritik noktada, sıvı ve buhar birbirinden ayırt edilemez duruma gelir. Sıvı ve katı arasındaki eğri boyunca farklı basınçlar için erime sıcaklıkları bulunabilir. Üç eğrinin kesiştiği üçlü nokta üç fazın da dengede bulunduğu tek durumdur. İki bileşenli bir alaşımın faz diyagramı, çoğunlukla sıcaklık- bileşen diyagramı üzerindeki erime eğrilerini gösterir.
Ad:  faz.JPG
Gösterim: 2961
Boyut:  49.7 KB
Her maddenin ve .karışımın kendine özgü bir faz diyagramı vardır. Karmaşıklar, üç boyutlu faz diyagramların, gereksinim gösterebilir; bu durumda, bu diyagramlar perspektif yardımıyla iki boyutta gösterilir. Minerallerin ve kayaçlann Yer içindeki oluşum koşullarına bağlı olarak mineral dengelerinin incelenmesinde faz diyagramlarından yararlanılır. Bu diyagramlar ayrıca, sanayi donanımlarının tasarımında, üretim işlemlerinin optimum koşullarının araştırılmasında ve maddelerin arılıklarının belirlenmesinde de büyük önem taşır.


Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 18:25
In science we trust.
ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
11 Kasım 2012       Mesaj #2
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi

Kaynama


Sıvı içinde kabarcıklar oluşmasıyla başlayan, sıvı evreden gaz evreye (buhar) geçiş olayı. Sıvının dibinde oluşan kabarcıklar yükselerek sıvı yüzeyini terk ederler. Isıtılan bir sıvı, ısının uygulandığı noktada molekülsel faaliyetini artırır. Normal olarak sıvı içinde bir miktar mikroskopik hava kabarcıkları bulunduğundan sıvı molekülleri bu kabarcıklar içine geçerek bir buhar basıncı oluşturmaya başlar. Bu kabarcıklar içindeki buhar doymuş buhar hâline geldiğinde basınçları, başlangıçtaki mikroskopik büyüklükten çıkarak gözle görünür kabarcıklar hâline gelmelerine yol açar. Sıvının kaldırma kuvveti kabarcıkların yukarı doğru çıkmasını sağlayarak sıvı yüzeyini terk etmelerine neden olur.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynama, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğunda, sıvının her yerinden gaz kabarcıklarının çıkması. Saf maddelerin kaynama noktası sabittir. Kaynama süresi boyunca sıcaklık değişmez. Sıvı bir maddenin içinde katı bir madde çözünmüşse karışımın kaynama noktası yüksektir. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselir. Kaynama süresince sıcaklık sabit değildir. Aynı ortamda bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir. Maddenin cinsine, saflığına ve ortamın basıncına bağlıdır.

Kaynama sıcaklıkları:
- SU: 100
- ALKOL: 78
- CIVA: 357
- ETER: 35

Kaynama Noktası


Kaynama olayının başladığı, bir başka deyişle sıvının doymuş buhar basıncının açık hava basıncına eşitlenip içinde gözle görünür buharlaşmanın başladığı nokta. Kaynama sıcaklığı basınca bağlı olduğundan genellikle 1 atmosfer basınç altındaki kaynama noktasından söz edilir ve tablolarda bu değerler verilir. Su için bu nokta 100°C'tır. Çözeltilerin kaynama noktası saf çözücünün kaynama noktasından genellikle daha yüksektir. Bunun nedeni, çözelti içinde bulunan çözücü müleküllerinin çözünen moleküllerine daha sıkı biçimde bağlanmış olması, dolayısıyla ortamdan uzaklaşmak için daha fazla enerjiye gerek duymasıdır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 18:08
TEŞEKKÜRLET - avatarı
TEŞEKKÜRLET
Ziyaretçi
5 Ocak 2016       Mesaj #3
TEŞEKKÜRLET - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  nokta.jpg
Gösterim: 4286
Boyut:  34.8 KB
Kaynama Sıvı
halden buhar hale geçiş olayı. Bu ise sıvının buhar basıncının, sıvı üzerindeki atmosfer basıncına eşit veya ondan daha büyük olması ile olur.

Bir sıvının normal kaynama noktası, sıvının maksimum buhar basıncının normal şartlardaki atmosfer basıncına yani 760 milimetrelik cıva basıncına eşit olduğu sıcaklıktır. Sıvı üzerindeki basınç değiştiğinde, söz konusu sıvıya ilişkin sıcaklık ve buhar basıncı bağıntısına göre gerçek kaynama noktası da değişir. Mesela normal olarak 100 °C’de kaynayan su, basınç 17 milimetreye indirildiğinde oda sıcaklığında kaynar. Sıvıda bir katı eritilirse veya içine daha az uçucu başka bir sıvı karıştırılırsa kaynama noktası daha yüksek bir değere çıkar.

Sıcaklığı kaynama noktasına ulaşan bir sıvının hemen kaynamaya başlaması gerekmez. Tamamen hareketsiz tutulur ve ayrıca da üstü ince bir yağ tabakasıyla örtülürse su, kaynama noktasının üstündeki sıcaklıklara kadar çıkarılabilir. Daha da ısıtılırsa patlamaya yakın bir şiddetle aniden kaynar ve daha sonra gerçek kaynama noktasına döner.
Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 18:41
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bir maddenin sıvı hâlden gaz hâle geçtiği sıcaklık. Kaynama noktasının bir başka tanımı da sıvı ve gaz fazlarının dengede olduğu sıcaklık biçimindedir. Bir sıvıya ısı uygulandığında sıvının sıcaklığı, sıvının buhar basıncı çevredeki gazların basıncına eşitleninceye kadar yükselir. Bu noktada, artık sıcaklıkta bir yükselme olmaz ve uygulanmaya devam edilen ısı enerjisi sıvıyı gaza dönüştüren buharlaşma gizil ısısı olarak emilir. Bu dönüşüm sıvının yalnızca yüzeyinde değil aynı zamanda bütününde meydana gelir ve gaz baloncukları oluşur.
Bir sıvının kaynama noktası, çevresindeki gazların basıncı azaltılırsa düşer. Örneğin, su bir dağ tepesinde normal kaynama noktasına göre daha düşük bir sıcaklıkta kaynayacaktır. Çünkü dağ tepesinde suya uygulanan atmosfer basıncı deniz seviyesindekinden daha az olacaktır. Öte yandan, bir sıvının kaynama noktası, çevresindeki gazların basıncı artırılırsa sıvının kaynama noktası yükselir. Bu nedenle, üzerinde düşünce birliğinde olunan bir standart (STP standart sıcaklık ve basınç) dikkate alınarak değerler kaydedilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Ağustos 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

KAYNAMA - YOĞUNLAŞMA OLAYI VE BUHARLAŞMA


Bir miktar su ağzı açık kaba konulduğunda zamanla suyun azaldığı gözlenir. Bu olayda sıvı molekülleri bulunduğu ortamdan ısı alarak sıvı halden buhar haline geçmiştir. Bu olaya buharlaşma denir. Sıvılar bulunduğu her sıcaklıkta buharlaşabilirler.Sıvı moleküller, buhar haline gelirken sıvıdan ayrılanlar dış ortama basınç yaparlar. Yaptıkları bu basınca DENGE BUHAR BASINCI denir.

Sıvıların sıcaklığı artıkça buharlaşması hızlanır. Dolayısı ile denge buhar basıncı da artar. Denge buhar basıncının bu artışı en nihayetinde açık hava basıncına (Po) eşik oluncaya kadar devam eder.

Sıvının buhar basıncının; açık hava basıncına eşit olduğu anda KAYNAMA olayı gerçekleşir. Kaynama olayının başladığı sıcaklığa da KAYNAMA NOKTASI (SICAKLIĞI) denir.

KAYNAMA NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basınçta saf sıvı bir maddenin, sıvı halden gaz hale geçtiği sıcaklıktır. Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir.
  • Saf suyun donma noktası 0 0C , kaynama noktası ise 100 0C"dir ( 1 atmosfer basınçta)
  • Saf (arı) sıvıların kaynama süresince hem sıcaklığı hem de buhar basıncı sabittir.
  • Saf olmayan sıvıların ise kaynama süresince sıcaklığı değiştiği halde buhar basıncı değişmez.
  • Sıvıların 1 atm. basınçta elde edilen kaynama sıcaklıklarına "normal kaynama sıcaklığı" denir.
  • Kaynama sıcaklığı saf sıvılar için ayırt edici özelliktir.
YOĞUNLAŞMA NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basınçta saf gaz bir maddenin, gaz halden sıvı hale geçtiği sıcaklıktır. Genellikle birimi ( 0C ) olarak verilir.
  • Saf bir katı eridiği sıcaklıkta, sıvısı da donar; Yine aynı şekilde saf bir sıvının buharlaştığı sıcaklıkta, buharı da yoğunlaşır.
KAYNAMA NOKTASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER:
1- Sıvının cinsi: Sıvının kimyasal yapısı değiştikçe kaynama noktası değişir. Kısaca sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvveti arttıkça sıvının kaynama noktası artar.
2- Açık hava basıncı: Sıvı yüzeyine etki eden açık hava basıncı (Po) arttıkça sıvının kaynama noktası yükselir.
3- Yükselti (Rakım): Deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça sıvının kaynama noktası düşer. Bu olay dolaylı yoldan açık hava basıncının azalmasına bağlıdır.
4- Sıvıda yabancı madde çözünmesi: Çözüneni uçucu olamayan çözeltilerde (katı - sıvı) çözünen madde miktarı arttıkça çözeltinin kaynama noktası artar.

Bu iki olayın grafiğini görmek için Sitemizden Sorunsuzca Yararlanıp Linkleri Görmek İçin Buraya Tıklayara Üye Olunuz.
Aynı rotamda kaynayan bütün sıvıların kaynama süresince buhar basınçları birbirine eşittir.
Bütün sıvıların sıcaklığı arttıkça buhar basıncı artar. Ancak kaynama başladıktan sonra buhar basıncı sabit kalır
Bütün sıvıların sıcaklığı arttıkça buhar basıncı artar demiştik. Ancak saf sıvılarda kaynama noktasından sonra hem sıcaklığı hem de buhar basıncı sabitleşir. Oysa tuzlu su gibi çözeltilerde kaynamaya başlama sıcaklığına kadar hem sıcaklık hem de buhar basıncı artar, kaynama başladığı andan itibaren, sıcaklığı arttığı halde buhar basıncı değişmez.
Sıvıların aynı ortamda kaynama noktaları ile buhar basınçları arasında ters orantı ilişkisi vardır. Yani kaynama sıcaklığı yüksek olan sıvının buhar basıncı daha düşüktür.

ÖRNEK:

1 atm basınç altında
Suyun kaynama noktası : 100 0C"dir
Saf alkolün kaynama noktası : 78 0C"dir
Buhar basınçları arasında ise : Palkol > Psu' dur.
Sıvının ısı alarak gaz fazına geçmesi olayına buharlaşma demiştik. Şimdi bu olayın tersini düşünelim. Yani buharın ısı kaybederek sıvı hale geçmesi olayına yoğunlaşma denir. Günlük hayatta camların buğulanması, buzdolabından çıkan kapların dış yüzeylerinde sıvı taneciklerin oluşması birer yoğunlaşma olayıdır.

bazı saf cisimlerin kaynama sıcaklıkları


  • aseton 56,1 °C
  • asetilen -83,6 °C
  • asetik asit 118,1 °C
  • nitrik asit 86 °C
  • etil alkol 78,5 °C
  • metil alkol 64,5 °C
  • asetaldehid 20,2 °C
  • anilin 184,4 °C
  • azot -195,8 °C
  • benzen 79,6 °C
  • brom 58,8 °C
  • bütan 0,6 °C
  • klor -34,1 °C
  • kloroform 61,2 °C
  • metil klorür -23,7 °C
  • siyanogen -20,5 °C
  • su 100 °C
  • eter 34,5 °C
  • gliserin 290 °C
  • helyum -268,9 C'C
  • hidroıen -252,8 °C
  • iyot 184 °C
  • cıva 356,9 °C
  • naftalen 217,9 °C
  • neon -246 °C
  • altın 2 600 °C
  • oksijen -183 °C
  • platin 4 300 °C
  • kurşun 1 740 °C
  • propan -44,5 °C
  • kükürt 444,6 °C
  • karbon sülfür 46,3 °C
  • toluen 110,5 °C
  • çinko 907 °C
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

17 Ağustos 2016 / Misafir Cevaplanmış
22 Ağustos 2010 / LaSalle X-Sözlük
16 Ağustos 2016 / Safi Kimya
24 Kasım 2007 / nünü X-Sözlük