Arama

Donma Noktası Nedir?

Güncelleme: 17 Ağustos 2016 Gösterim: 4.189 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Şubat 2016       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

donma

Ad:  donma.jpg
Gösterim: 6215
Boyut:  33.5 KB

dokulardaki ısı yitiminin buz oluşumuna yol açacak kadar fazla olduğu durumlarda, yüzeysel ya da derindeki canlı dokuların donması. Donma-çözülme süreci, hücre içinde ve dışında biyokimyasal değişikliklere, dokularda su kaybına, yerel oksijen yetersizliğine, parçalanan kan hücrelerinin küçük kan damarlarını tıkamasına ve sonuçta dokularda kangrene yol açar.
Sponsorlu Bağlantılar
Dondurucu olmayan düşük sıcaklıklarda uzun süre kalındığında deride iltihaplı şişlikler, derin çatlaklar, morarma, hareket ve duyu sinirlerinin örselenmesine bağlı yanıt eksiklikleri görülür.

İnsan, yaşamını sürdürmesi için gerekli olan vücut sıcaklığını korumak üzere, 37°C’lik sabit bir “iç iklim” oluşturmuştur. Vücut sıcaklığının düşmesi, bazen ölümle sonuçlanabilen ciddi bir sorundur. Vücut sıcaklığının 34°C’nin altına düşmesiyle metabolizmanın denetimi güçleşir, sıcaklık daha da düşerse olanaksızlaşır. Sıcaklık daha 31°C’ye düşmeden komaya giren kişi, dolaşım ve solunum yetmezliği sonucunda ölebilir.

İnsanın değişmeyen ve soğuğa karşı koyan vücut sıcaklığı, karmaşık bir metabolizma süreciyle korunur. Bu süreçte, besinlerin yükseltgenmesiyle oluşan enerjinin bir bölümü ısıya dönüşür. Kan aracılığıyla bütün vücuda dağılan bu ısıyı çevre sıcaklığına da bağlı olarak gereğinde tutup, gereğinde dışa vermek derinin görevidir.

Canlı dokuların donma eşiği -5°C ile -6°C arasındadır; değişmez ısı mekanizmasının bozulması sonucunda vücut sıcaklığının 37°C’den — 5°C’ye düşmesiyle bölgesel olarak dokular donmaya başlar. Kutup ve kutupaltı bölgelerde, kışları ılıman bölgelerde ve yükseltilerde çok sık karşılaşılan donma olaylarını kolaylaştıran etkenler soğuk, rüzgâr ve havadaki oksijenin azalmasıdır.

donma noktası,


bir sıvının, katı hale dönüştüğü sıcaklık. Basıncın artması, erime noktasını olduğu kadar donma sıcaklığını da yükseltir. Karışımların ve yağlar gibi bazı organik bileşimlerin donma noktası, erime noktasından daha düşüktür. Bir karışım donarken oluşan ilk katının yapısı çoğunlukla sıvmınkinden farklıdır ve katının oluşumu kalan sıvının yapısını sürekli değiştirerek donma noktasını düşürür. Karışımların saflaştırılmasında bu olgudan yararlanılır; birbiri ardına uygulanan eritme ve dondurma işlemleri, karışımı oluşturan bileşimlerin sırayla ayrılmasını olanaklı kılar. Katı haldeki bir cismin eritilebilmesi için cisme eklenmesi gereken erime ısısının (bak. Erime Noktası Nedir?) cismin donması için sistemden geri alınması gerekir.

Bazı sıvılar, donma noktalarının altındaki sıcaklıklara kadar katı kristaller oluşturmadan aşınsoğutulabilir. Aşınsoğutulmuş bir sıvıya bir kristal çekirdeğinin konması durumunda, donma başlar ve erime ısısının atılmasıyla sıcaklık donma noktasına yükselir.
1.000 gr suya, 1 mol (gram cinsinden molekül ağırlığı) herhangi bir iyon oluşturmayan çözünen eklenmesi durumunda, suyun donma noktası 1,885°C düşer. Bu olgudan, molekül ağırlıklarının duyarlı bir biçimde saptanmasında yararlanılır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 18:28
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Ağustos 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

DONMA NOKTASI


1. Donma noktası, herhangi bir maddenin katı ve sıvı biçimlerinin birlikte dengede bulundukları sıcaklığı belirten fizik terimi. Erime noktası da denen bu sıcaklığın değeri basınca bağlıdır. Suyun donma noktası 101 kilopaskal (1 atmosfer) basınçta 0 derecedeyken, basıncın her atmosfer artışına karşılık, 0, 01 llC düşer. Suyun tersine, birçok madde katılaşırken sıkışır ve basınç arttıkça donma noktaları da yükselir.
Sponsorlu Bağlantılar


2. Bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesine donma, donmanın meydana geldiği sıcaklığa donma sıcaklığı denir.
Kazazedenin aşırı soğuk ortamda uzun süre kalması sonucu donma ortaya çıkabilir. Donma olayı, soğuğun şiddeti, nem oranı, soğukta kalma süresi, kişini fiziksel direnci ve korunmasına göre daha hızlı veya geç başlayabilir. Bu durumdaki kazazedede yorgunluk ve uykusuzluk belirtileri görülebilir. Donmada ilk etkilenen organlar ayak ve el parmakları, kulaklar ve burundur. Donma ilk önce kızarma şeklinde başlar ve hareket etmekle ağrı duyulur. Kazazedenin hareketleri yavaştır. Daha sonra donmaya başlayan vücut bölümleri beyaz renk alır, sertleşir ve soğuk olur. Bu aşama yanıktaki gibi su keseleri oluşabilir, bu keseler patlatılmamalıdır. Donmanın son aşamasında his kaybı olur ve donan organların rengi siyahlaşmaya başlar.

Donmada yapılan en büyük yanlışlar; karla ovuşturmak, masaj yapmak, kumaş parçaları sürterek ısıtmaya çalışmak, sıcak odaya ya da sıcak suya sokmak, bandaj yapmak, çeşitli pomatlar sürmek, alkol ya da sigara vermek son derece sakıncalı uygulamalardır.

Donma olayı, soğuğun şiddeti, nem oranı, soğukta kalma süresi, kişini fiziksel direnci ve korunmasına göre daha hızlı veya geç başlayabilir. Donmanın ilk aşamasında cilt soluklaşır, karıncalanma, uyuşma ve yanma hissedilir ardından donan bölge duyarsızlaşır.

İlk aşama olan uyuşma aşalasında parmaklar gibi uç bölgerde karıncalanma varsa derhal ayakkabılar gevşetilerek ayaklar yere vurulmalı eller ovuşturulmalıdır. El ve ayakların duyarsızlaştığı ikinci aşamada yardım gelene kadar donan yerler vücudun koltuk altları ve karın gibi sıcak yerlerine sokulur veya varsa bir battaniyeye sarılır. Kesinlikle karla ovulmaz veya ısınmak için birbirine sürtülmez.

Eksi 10 ile 40 derece arasında uzun süre kalma sonucunda soğuk ısırığı adı verilen ve dokularda geniş ve derin bir alanda hücre ölümüne yol açan durum ortaya çıkar. Bu durumda kurtarılan kazazedenin kemer, kol saati, yüzük gibi sıkan eşyaları gevşetilmeli, giysileri değiştirilmeli, üstü örtülerek normal sıcaklıkta bir odaya alınmalı, bilinci yerindeyse sıcak ve şekerli sıvılar verilmelidir. Donan vücut kısmı veya tüm vücut 37 derece sıcaklıktaki banyoya sokulmalı ve ısındıktan sonra pasif hareketlere başlanmalıdır.

Bazı Maddelerin Donma Sıcaklıkları

  • Karbondioksit > Donma Noktası: -56,57
  • Kurşun > Donma Noktası: 327, 4
  • Civa > Donma Noktası: -38,8
  • Oksijen > Donma Noktasu: -218, 8
  • Sofra Tuzu > Donma Noktası: 808,0
  • Su > Donma Noktası: 0,0

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 18:29
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Ağustos 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Donma noktası


standartlaştırılmış koşullarda soğutulan bir petrol yağında, mumların, parafinlerin ya da diğer maddelerin katılaşmaya ya da çözeltiden ayrılmaya başladığı sıcaklık. Donma önleyici, bir yakıta, bir yanıcıya ya da bir yağlayıcıya, bunların donma noktasını düşürmek ve soğuğa karşı tutumlarını iyileştirmek için katılan madde.

Bir madde bir çözücü İçinde çözünürse genellikle bu çözücünün donma sıcaklığı düşer. Örneğin tuzlu su normal basınçta 0°C'ın altında sıvı halini korur.
Elektrikle ayrıştırılamayan seyreltik bir çözeltide, çözünenden kaynaklanan, değişmez basınçta donma sıcaklığındaki değişme, eşitliğiyle gösterilir.
Böylece donma noktasında oluşan AT sıcaklık azalması ölçülerek bilinen çözücüler içinde çözünebilen maddelerin molar kütleleri saptanabilir. Bu yöntem yaygın olarak kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

19 Ocak 2010 / Ziyaretçi Cevaplanmış
17 Ağustos 2016 / buz perisi Kimya
22 Ağustos 2010 / LaSalle X-Sözlük
19 Mart 2008 / nünü X-Sözlük
24 Kasım 2007 / nünü X-Sözlük