Arama

Kur'an-ı Kerim ve 19 Sayısı

Güncelleme: 16 Mayıs 2011 Gösterim: 10.134 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Mayıs 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kur'an-ı Kerim ve 19 Sayısı
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Son yıllarda Kur'an-ı Kerim'in bir mucize yönü daha keşfedilmiş ve dikkatler bunun üzerinde toplanmıştır. Kur'an'ı Kerim'in bu mucizesi 19 sa­yısı ile ilgilidir. Kur'ân'da 19 sayısı ile ilgili, 19 sayısına dayalı bir düzen var­dır. 19 sayısı ile ilgili bu düzenin ola­ğanüstü yanı nedir, diye bir soru akla gelebilir. 19 sayısını yeri geldikçe herkes kullanıyor, onunla hesap kitap yapıyor, denebilir. Fakat Kur'an'daki durum çok değişiktir. 19 sayısının Kur'an'daki kullanılışı, bu sayıya da­yalı olarak kurulan sistem, bu sayının günlük hayatta kullanılmasından çok farklıdır.
Şu nokta herkesçe kabul edilir ki, 19 sayısı 2, 5, 10, 100... gibi kendisi ile kolay ve rahat hesap kitap yapıla­bilen bir sayı değildir. Katları kolay alınamaz, kendisi ile kolay kesirsiz bölüm yapılamaz. İşte kullanılışı zor bu sayı ve kadarının, Kur'ân'da, in­sanların hiçbir zaman üstesinden gelemeyeceği yoğunlukta kullanılışına, bu sayı ile perçinlenen bir düzenleme­ye şahit olmaktayız.
Kur'ân'da 19 sayısı Müddessir sû­resi (74. sûre) 30. âyetinde geçmektedir:
"Cehennem insanları yakıp ka­vurandır. Üzerinde 19 melek var. Biz o ateşin muhafızlarını hep melekler­den kıldık, sayılarını da ancak kâfir olanlar için bir fitne yaptık..." (Müd­dessir sûresi, 29-30-31)
Bu sayının ay­nı zamanda Kuran'ın tüm teftip ve düzeninde rolü bulunduğu, anahtar âyet olduğu gerçeği ancak zamanımız­da anlaşılabilmiştir. Bu sayı ile ilgili sırrın ancak gelecekte anlaşılacağına Kur'an'ın şu anlamdaki âyetinin de­lâlet ettiği sanılmaktadır:
"Rabbinden Muhammed'e bir mucize indirilse ne olur, derler. Ey Muhammed onlara de ki: Gaybı bilmek Allah'a mahsustur. Bekleyin, doğrusu ben de sizinle bir­likte beklemekteyim..." (Yunus sûre­si, 20)
Daha önce belirttiğimiz gibi, Kur'an-ı Kerim'in nazmı, üslûp ve be­lagatı, ihtiva ettiği konuları, verdiği haberleri bakımından birçok mucize yönü vardır. Kur'an her çağa hitap eden ebedî bir mucizedir. 19 sayısı ile ilgili mucizesinin anlaşılması çağımı­za nasip olmuştur. Anlaşılması daha sonraki çağlara nasip olacak mucize­leri de elbette vardır.
Şimdi 19 sayısının Kur'an'daki kullanılışının anlaşılması en kolay olanları sıralayacağız:
Kur'an-ı Kerim'in ilk âyeti besme­ledir. Bu ilk âyeti oluşturan harflerin toplamı 19'dur.
Alâk sûresinin (96. sûre) ilk âye­ti, Kur'an'ın ilk inen âyetidir. "Ya­ratan Rabbinin adıyla oku" anlamın­daki bu âyetten sonra da devamı olan dört âyet inmiştir. Kur'an'ın ilk inen âyetleri olan toplam bu beş âyetin kelimelerinin toplamı 19'dur. Bu 19 ke­limenin harflerinin toplamı da 19x4= 76'dır. Yani bu âyetlerin harf­lerinin toplamı 19'un katıdır. Bu surenin bütününün ayet sayısı da 19'dur. Ve bu 19 âyetin toplam harf­leri 19x15=285'tir. Yani 19'la bölünebilen bir sayıdır. Bu sûre sondan başa doğru 19. sûredir. Yalnızca bu sûredeki 19 sayısına dayalı tertip da­hi Kur'an'ın Allah kelâmı olduğunu isbata yeterlidir. Fakat biz Kuran'ın 19 sayısı ile ilgili mucizesinden örnek­ler vermeye devam edeceğiz.
Kur'an'da bütün olarak son inen sûre Nasr (110. sûre)'dır. Bu sûrenin kelimelerinin toplamı 19'dur.
Kur'an'da 114 sûre bulunduğunu biliyoruz. Bu 114=19x6 demektir.
Kuran'ın ilk âyeti olan besmele 114 sûreden 113'ünün başında vardır. 9 sûre olan Tevbe sûresinin başında besmele yoktur. Hâlbuki besmele ile 19 sayısı arasında sıkı ilişki vardı. Bu ilişki Kur'an'daki hesaplı düzenin önemli bir bölümünü oluşturur. 114 sûreden bir tanesinde besmelenin ek­sik olması ilk planda büyük bir aksak­lık olarak göze batar. Gerçekte ise he­sapta bir aksaklık yoktur. Çünkü Tevbe sûresinin başında eksik olan besmele Nemi sûresi içinde geçmek­tedir. Böylece Kur'an'daki besmele sayısı yine 114 olmakta, bu da 19x6 etmektedir. Besmelesi eksik olan Tev­be sûresi ile eksik olan besmelenin or­taya çıktığı Nemi sûresi arasında tam 19 sûre vardır. Bu da dikkate değer bir noktadır.
Kur'an'ın ilk âyeti olan besmele­nin harflerinin 19 olduğunu görmüş­tük. Besmelenin bütün Kuran'da 114 defa geçtiğini de biliyoruz. Besmele­deki hesabîlik bu kadarla bitmez. Da­ha başka mucizeler de gizlidir besme­lede. Besmelenin içindeki bütün keli­meler Kur'an'da 19 sayısının katları olarak geçmektedir. Besmelenin ilk kelimesi olan "Ism" Kur'an'ın bütü­nünde 19 defa, ikinci kelimesi olan "Allah" 19x142 = 2698 defa, üçüncü kelimesi olan "er-Rahman" 19x3=57 defa tekrarlanmıştır. Besmelenin dör­düncü ve son kelimesi olan "er-Rahim" sözü ise 115 defa geçiyor. Görüldüğü gibi, 115, 19'la bölünebilen bir sayı değil. Hesap burada şaş­mış gibi görünüyor. Gerçekte ise hiç­bir şaşma ve sapma söz konusu değil­dir. Yalnız burada biraz dikkat etmeyi gerektiren bir incelik vardır. Kur'an'­da 115 defa geçen "er-Rahim" keli­mesinin 114'ü Allah'ın isimlerinden biri olarak tekrarlanmakta, yalnız bir tanesi Peygamberimiz (S.A.V.)'in sı­fatı olarak zikredilmektedir. Allah'­ın isimlerinden bir isim olarak tekrar­lanan 114 "er-Rahim" yine 19x6=114 etmektedir.
Bu bölümde biz, Kur'an'da 19 sa­yısına dayalı mucizeli hesabın en ko­lay anlaşılan örnekleri üzerinde dur­duk. Bu örnekler dışında da yine 19 sayısı ve bu sayı ile kesirsiz bölünebilen daha birçok incelikler mevcuttur. Fakat verdiğimiz örnekler bile kör gözleri açmaya, bağlanmış basiretle­ri çözmeye yeterlidir. Bu kadarı dahi Kur'an'ın insan eseri olamayacağını belgeler. Bu derece elle tutulur, göz­le görülür, açık seçik gerçeklere tesadüf deyip geçivermek, sağlık­lı akıl sahibi kimseler için mümkün değildir.
"Eğer bu Kuran Allah'tan başkasından gelmiş olsaydı içine pek çok ayrılık (çelişki) bulunurdu." (Ni­sa sûresi, 12)
mealindeki âyet inatçı ve inkarcılara en güzel cevaptır. Oku­ması yazması bile bulunmayan bir peygamberin, Kur'an gibi akılları durduracak mucize eseri kendiliğin­den ortaya çıkarması nasıl düşünü­lebilir?
Kur'an-ı Kerim hacminde ve 19 sayısı ile perçinlenmiş bir ilim, ahlâk ve iman kitabının insanlar tarafından ne kadar yazılabilmesi ihtimali bulunduğu şeklinde bir soruya kompüterin verdiği cevap 626 önünde 24 "o" dır. Bu demektir ki, insanların böyle bir kitap meydana getirmeleri imkânsız­dır (Hilmi Işık, Kur'an ve Bugünkü İndiler, s.73-74).

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

2 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Kur'an-ı Kerim
30 Ekim 2006 / virtuecat Kur'an-ı Kerim
28 Ağustos 2014 / UnknowN Kur'an-ı Kerim
27 Mayıs 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış