Arama

Türlerine Göre Bina ve Yapılar - Müze

Güncelleme: 5 Haziran 2013 Gösterim: 4.019 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
5 Haziran 2013       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Müze ve Müze Mimarisi
MsXLabs.org & MORPA & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Müze; sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilime yarayan nesnelerin saklandığı, halka gösterilmek için sergilendiği yer veya yapılardır.
Müzeler, toplumların bilim ve sanat ürünleri ile yer altı ve yer üstü zenginliklerini sergilemek, tarihin eski dönemlerinde yaşamış toplumları bilim ve sanat açısından inceleyerek, hem günümüzü hem de geleceği aydınlatmak, bireylerin geçmişi daha iyi tanımalarını sağlamak amacıyla oluşturulmuş kurumlardır.
Müzelerde bulunan nesnelere ait bilgiler müze içinde ve dışında yazılı ve sözlü olarak açıklanır. Müzeyi gezen ziyaretçilerin müzedeki eserler hakkında detaylı bilgi edinmeleri sağlanır. Onlara müzelerle ilgili bilgiler verilir.
Müzeler ülkelerin kültürel değerlerinin oluşmasına önemli katkılarda bulunurlar. Bilim, sanat, folklor ve antika eşyalar gibi çeşitli konulardaki eserleri bir arada sunabileceği gibi doğa, etnografya ve havacılık gibi sadece tek bir konuyu içeren eserleri de sergileyebilirler.

Müze Türleri
  • Arkeoloji Müzesi
  • Coğrafya Müzeleri
  • Doğa ve Çevre Müzeleri
  • Müzik Müzeleri
  • Etnografya Müzeleri
  • Tarih Müzeleri
  • Sanayi Müzeleri
  • Askeri Müzeler
  • Bilim Müzeleri
  • Denizcilik Müzeleri
"Müze" kelimesi Eski Yunancada "Musion" (müzler tapınağı) sözcüğünden gelmektedir. İlk müze İ.Ö. 300 yılında İskenderiye'de I. Ptolemeos zamanında kurulmuştur. Eski çağlarda ve Orta Çağ'da sanat yapıtları halka kiliselerde ya da açık havada meydanlarda gösteriliyordu. Sonraları 14. ve 15. yüzyıldan başlayarak Antik Roma ve Rönesans İtalyası'nda belirmeye başlayan "özel koleksiyoncular" sayesinde bugünkü müzelerin temeli atıldı. Bu kişiler Avrupa'da uluslararası bir kuruluş meydana getirerek, gerek sanatsal gerekse tabiat bilimlerine ait nesneleri sergilemekten çok, sırf toplamak amacıyla çaba gösterdiler.
Eski paralar, heykeller, değerli eşyalar gibi arkeolojik sanat yapıtları ya da bitkiler, elyazması kitaplar gibi bilimsel nesneler koleksiyonlara konu oldu. Bugünkü anlamdaki müzelerin ilki 1683'te İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nde açıldı. "Ashmole Müzesi" adını alan müze, koleksiyonculardan Elias Ashmole'un topladığı yapıtlardan meydana geliyordu.
1759'da kurulan Londra'da British Museum ise Sir Hans Sloane'ın eski eşya koleksiyonunu İngiliz Parlamentosu'na hediye etmesiyle kuruldu. Fransız Devrimi sırasında kralların özel koleksiyonlarının bulunduğu Louvre, halka açık bir müze oldu (1793). Bunu 1819'da açılan Madrid'deki Prado Müzesi izledi. 1930'da ise Berlin'de Altor Museum açıldı. Amerika'daki ilk müze 1773'te Güney Carolina'da kurulan Charleston Müzesi'dir.
20. yüzyılda bütün dünyada müzelerin sayıları arttı. Örneğin Almanya'da 1900-1920 yılları arasında 179 müze kuruldu. Sergileme ve sunma konularında gittikçe fazla tecrübe kazanılarak, halka daha geniş bilgi, kısa zamanda ve sıkmadan verilmeye başlandı. Üniversite müzeleri, yurt içi ve uluslararası gezici müzeler kuruldu. Sergilenen konuların sayısı da hızla arttı. Avrupa'da halktan alınan vergilerle kurulan müzeler, ABD'de daha çok özel sermayenin yardımıyla oluştu.
Türkiye'de ise 19. yüzyılın ortalarına kadar sadece sarayda padişahların özel koleksiyonları vardı. Eski yapıtlar, saraydaki "Enderun Hazinesi"nde, Peygamber'in eşyalarıysa "Hırkai Şerif" dairesinde muhafaza edilmekteydi. İlk kez 1846 yılında Damat Ferit Paşa'nın Millî Savunma Bakanlığı sırasında bazı yapıtlar Aya İrini Kilisesi'nde toplandı. Müzei Hümayun adı verilen bu müzenin başkanlığına getirilen M. Dethier 1874'te Eski Eserler Tüzüğü'nü çıkartarak o zamana kadar süren eski eserlerin yurt dışına çıkarılması olayını önlemeye uğraştı.
Ondan sonra müdürlüğe getirilen Osman Hamdi Bey, Türk müzeciliğine büyük hizmetler verdi. 1891'de Arkeoloji Müzesi'nin, 1917'de Eski Şark Eserleri Müzesi'nin açılmasını sağladı. Türkiye'de müzeciliğin ilk başladığı kent olan İstanbul'da bugün Topkapı, Ayasofya, Yerebatan, Resim ve Heykel, Belediye müzeleri ve Askerî müzeler vb. bulunmaktadır. Ankara'daysa Etnografya ve Arkeoloji müzeleri vardır. Tarihi yapıtlar açısından çok zengin olan Türkiye'de kurulan müzelerin sayısı son yıllarda artmaktadır. Özel müzeler de kurulmaya başlanmıştır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
5 Haziran 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Müze Mimarisinin Ötesi
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ne zaman müze yapmanın kendisi, bir sanat biçimi haline geldi? Son 20 yılda, koleksiyonlarını genişletmeleri için, varlıklı müşterilerin yaptığı bağışlarla, müze mimarisi de neredeyse içinde barındırdığı sanat ve tarih kadar önemli hale geldi. Bu trendin Frank Gehry’nin Guggenheim Bilbao tasarımıyla başladığı ve dünyanın pek çok yerinde, dev geometrik behemotlardan heykelimsi yapılara kadar, akıl almaz çeşitlilikte şekille ortaya çıktığı söylenebilir.
  • Royal Ontario Müze Eklentisi, Toronto
Türlerine Göre Bina ve Yapılar - Müze
Royal Ontario Müzesi’nin Michael Lee-Chin Crystal eklentisi, bir düğünde peçete üzerine çizilen bir eskizle başladı. Berlin asıllı mimar Daniel Libeskind’in tasarımı, orijinal tarihi tuğla binanın aksine cam ve metal birleşimi, kamudan eşit oranda eleştiri ve övgü aldı.
  • Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi
Türlerine Göre Bina ve Yapılar - Müze
Londra merkezli mimar Zaha Hadid, Rosenthal Çağdaş Sanatlar Merkezi’ni, kendine özgü “dekonstrüktivist” stiliyle, birbirine yapışmış, zaman zaman altındaki yaya kaldırımına taşan, siyah ve beyaz şekillerden meydana getirmiş. Beton ve mat siyah alüminyumdan yapılmış olan bu Çağdaş Sanatlar Merkezi, geçici çağdaş sanat sergilerine evsahipliği yapıyor.
  • Akron Sanat Müzesi
Türlerine Göre Bina ve Yapılar - Müze
Akron Sanat Müzesi’nde, havada asılı, cam ve çelikten yapılmış bir yapı, geç 19. yy beton ve kireçtaşıbinayla birleşiyor. Viyana’lı mimarlık firması Coop Himmelb(l)au tasarımı 2007 tarihli bu eklenti müzeyi, aralarında Cristal adı verilen, 3 katlı cam ve çelik lobinin, Galeri Kutusu olarak adlandırılan ve havada uçuyormuş gibi gözüken bir sergi salonu ve Çatı Bulutu adı verilen vehem yeni hem de eski binanın üzerine çıkan dirsekli çelik armatürün de yer aldığı dirsekli, asılı ve dalgalı formlarla modernize etti.
  • Guggenheim Müzesi, Bilbao
Türlerine Göre Bina ve Yapılar - Müze
Bilbao Guggenheim Müzesi’nin, sanatı barındıran binanın da en az sanatın kendisi kadar önemli olduğu trendini başlattığı söylenir. Ünlü mimar Frank Gehry tarafından tasarlanan İspanya’daki bina, 20. yy’ın çığır açan yapılarından biri olarak Bilbao kentinin odağı olmuştur. Tasarım, güneşte parlayan, yansıtıcı titanyum kaplama duvarlarıyla hem akıcı hem de geometriktir.
  • Ulusal Sanat Müzesi, Osaka
Türlerine Göre Bina ve Yapılar - Müze
Osaka Ulusal Sanat Müzesi, kanatlarını havaya doğru kaldırarak yere konmuş dev bir metal böcek görünümündedir. Binanın titanyum kaplı çelik tüplerden yapılmış dış kabuğu, müzenin içindekileri gizleyen, göz alıcı bir yapıdır. Alanın kısıtlamalarından dolayı Cesar Pelli & Associates, binanın büyük kısmını yerin altına gömerek sadece çelik çerçeve ve cam aydınlıkları cadde hizasından görünür kılmış.
  • Orta Doğu Modern Sanat Müzesi, Dubai
Türlerine Göre Bina ve Yapılar - Müze
Henüz inşa edilmemiş olsa da, Dubai’nin Orta Doğu Modern Sanat Müzesi, pek çok kişi tarafından konuşulan bir müze yapısıdır. Hollandalı mimarlar UNStudio’nun tasarımı, bu kurak Orta Doğu kentinde tercih edilen “über-fütüristik” görünümü örnekliyor.
  • Weisman Sanat Müzesi, Minneapolis
Türlerine Göre Bina ve Yapılar - Müze
Weisman Sanat Müzesi, yine Frank Gehry’nin hatasız titanyum kaplama kıvrımlarını ortaya koyan bir başarı olarak sayılabilir. Minneapolis’te Mississippi Nehri’ne bakan müze, Amerika Orta Batısının en iyi bilinen binalarından biridir. Minnesota Üniversitesi İkiz Kentleri’ne bakan cephesi ise çevre binalara uyum sağlaması amacıyla tuğla kaplanmış ancak arkası bir şelale ve bir balık soyutlaması şeklinde parıldıyor.
  • Yeni Bowery Müzesi, NYC
Türlerine Göre Bina ve Yapılar - Müze
Yeni Bowery Müzesi, üst üste konarak gökyüzüne yükselmiş bir dizi kutuyu andırıyor. Binanın mimarı SANAA mimarlık firması, alanın kısıtlamalarını sonuna kadar zorlayarak bu tasarımı hazırlamış ve camları da delikli alüminyumla ayırmış.
  • Rose Dünya ve Uzay Merkezi, NYC
10mi
New York’ta Central Park ile 79. Cadde arasında yer alan Rose Dünya ve Uzay Merkezi, binanın amacını sembolize eden, camdan bir küp içindeki bir küreden meydana geliyor. Amerikan Doğal Tarih Müzesi’nin bir parçası ve Hayden Planetaryum’unun Polshek Partnership Architects tarafından geniş çaplı bir düzenlemeden geçirilmiş halidir.
  • Burke Brise Soleil, Milwaukee Sanat Müzesi
11mc
Burke Brise Soleil, Milwaukee Sanat Müzesi’ne Santiago Calatrava tarafından yapılmış, kuşa benzer bir eklentidir. Müzenin kubbeli Windhover Salonu’nun tepesine konmuş, çıkarılabilir, kanat biçiminde güneş korumasıdır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

10 Mart 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
31 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Mimarlık
10 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Mimarlık