Arama

Tarihi Yapılar - Stokholm Sarayı (İsveç)

Güncelleme: 9 Haziran 2013 Gösterim: 1.569 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
9 Haziran 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Stokholm Sarayı
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

300px Stockholm Palace north facade March 2007
Stokholm Sarayı'nın kuzey cephesi.

Stokholm Sarayı (İsveççe: Stockholms slott or Kungliga slottet) İsveç hükümdarının resmi ikametgâhı ve ana kraliyet sarayıdır. (Kraliyet ailesinin özel ikametgâhı Drottningholm Sarayı'dır). Stokholm Sarayı başkent Stockholm'deki, Gamla Stan'da (eski şehir) yer alan Stadsholmen ("şehir adası") üzerinde bulunmaktadır. İsveç parlamentosu Riksdag'a komşudur.
Hükümdarın (Kral XVI. Carl Gustaf), İsveç Kraliyet Ailesi'nin diğer üyelerinin ve İsveç Kraliyet Divanı'nın makamları burada bulunmaktadır. Saray, Kral tarafından devlet başkanı sıfatıyla görevini icra ederken temsili amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Güney cephe anıtsal üslubun hakim olduğu bir yokuş olan Slottsbacken'e bakmakta; doğu cephesi, tarihi şehir merkezinin doğu kıyısı boyunca uzanan etkileyici rıhtım Skeppsbron'a sınır oluşturmaktadır. Kuzey cephesinde adını taş korkuluklar üzerindeki Medici aslanları heykellerinden alan bir rampalar bütünü olan Lejonbacken yer almaktadır. Batı cephesi ise açık alan Högvaktsterrassen'e bakmaktadır.

Tarihi

Bu alandaki ilk bina Mälaren Gölü'nü korumak amacıyla 13. yüzyılda Birger Jarl tarafından inşa edilen ve bir iç kulesi olan bir kaleydi. Kule daha sonra adını iç kulelerin külahlarından alan Tre Kronor ("Üç Taç") isimli bir saraya dönüştü.
16. yüzyıl sonlarında, Kral III. Johan hükümdarlığı altında, eski kaleyi Rönesans stilindeki bir saraya dönüştürmek amacıyla bir çok çalışma yapıldı. 1690 yılında, Küçük Nicodemus Tessin'in tasarımıyla sarayın Barok stilde tekrar inşa edilmesine karar verildi. Çalışmalar, 1692 yılında kuzey kısımda başladı. 1697 yılında çalışmalar bitti, ancak 7 Mayıs 1697'de çıkan bir yangında sarayın büyük kısmı yıkıldı.
Tessin tahrip olan sarayı tekrar inşa etti ve çalışmalar bir 63 yıl daha sürdü. Dış batı avlunun etrafındaki yarım daire şeklindeki kanatlar 1734 yılında, saray kilisesi 1740'larda ve dış bölüm 1754 yılında bitirildi. Güneybatı, güneydoğu ve kuzeydoğu kanatları bitirilince kraliyet ailesi saraya taşındı. Kuzeybatı kanadı 1760 yılında bitirildi. Kuzeyde, Lejonbacken ("Aslan Yokuşu") 1824-1830 yılları arasında tekrar inşa edildi. Yokuşun ismi burada bulunan ve Medici aslanları'ından esinlenilerek yapılmış heykellerden gelmektedir..
Saray, İsveç Silahlı Kuvvetleri mensuplarından oluşan kraliyet muhafızları Högvakten tarafından korunmaktadır. Muhafızların geçmişi 16. yüzyıl başlarına dayanmaktadır.

Bugünkü durumu

Saray tuğladan, inşa edilmiş olup, batı, güney ve doğu cephelerinin orta kısımları kumtaşıyla kaplanmıştır. Çatı iç kısıma doğru hafif eğimlidir. Çatı bakır kaplama olup, taş bir korkulukla çevrelenmiştir. Sarayın 660'ı pencereli olmak üzere 1430 odası bulunmaktadır. Halen özgün amacına uygun olarak kullanmakta olan dünyadaki en büyük saraylardan biridir. Saray dört saftan oluşmaktadır. Kuzey, güney, doğu ve batı. Güney cephesi ulusu, batı cephesi kralı, doğu cephesi kraliçeyi ve kuzey cephesi krallık müştereğini temsil eder. Sarayın cephesi batı-doğu yönünde 115 metre (kanatlar hariç), kuzey-güney yönünde ise 120 metredir. Bu dört saf iç avluyu çevreler.

750px Stockholm Palace north facade March 2007


Benzer Konular

5 Ağustos 2010 / The Unique Mimarlık
21 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Mimarlık
8 Kasım 2010 / Daisy-BT Mimarlık
1 Haziran 2011 / Jumong Mimarlık
7 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Mimarlık