Arama

Pan

Güncelleme: 10 Ocak 2013 Gösterim: 14.895 Cevap: 5
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
16 Haziran 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Pan

Sponsorlu Bağlantılar
Pan Yunan mitolojisinde kırın ve çobanların tanrısıdır. Yarı keçi yarı insan halinde tasvir edilir. Kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için panik sözcüğü buradan türemiştir.Tanrı Pan, Hermes'in oğludur. Tanrıların, çokluk, insan kılığında değilde hayvan kılığında düşünüldüğü ilk zamanlarda Pan da keçikafalıydı; sonradan bu keçi kafasından sadece boynuzlar ve sakalalı konarak, yüzü insan yüzü oldu.
Son düzenleyen Mira; 10 Haziran 2012 02:25 Sebep: Aktif olmayan resim bağlantısı kaldırıldı.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Temmuz 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Pan'ın Flütü
Ad:  pan_flut.jpg
Gösterim: 688
Boyut:  100.2 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Frigler'in doğa tanrısı Pan, doğayı korumak için ülkesinde dolaşırken güzeller güzeli orman perisi Syrinks'le karşılaşır. Ona aşık olur, diler döker ama nafile, orman perisi kendini Tanrıça Artemis'e adamıştır (Artemis ve rahibeleri sonsuza kadar bakire kalmaya ant içmişlerdi). Tanrı Pan'dan kurtuluş olmadığını anlayınca kaçar, Pan onu kovalar ve bir pınarın kenarında tam onu yakalayıp sarılmak isteyince, Syrinks, kardeşleri su perilerine yalvarıp yardım ister.
Su perileri Syrinks'i saza çevirirler, Pan'ın kolları bir demet saza sarılır. Pan üzüntü içinde derin bir of çeker. Birden ortalığı hüzünlü ve tatlı bir melodi kaplar. Pan anlar ki bu ses sazlardan çıkmıştır. "Bari bu şekilde benim ol" der. Değişik boylarda yedi saz keser, bunları balmumuyla yan yana yapıştırarak Syrinks adını verdiği müzik aletini icat eder. Bu müzik aletine günümüzde panflüt diyoruz.

Greek Mythology

fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
14 Eylül 2008       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Mitolojide yer alan bir şeytan simgesi vardır herkesin gözünde. Keçi başlı, boynuzlu, keçi ayaklı bir insan figürüdür bu. Peki neden bu simge var gözümüzde merak ettiniz mi biggrin
Popüler filmleri vs yapanlar genelde hristiyan. Yani bu dinden geçmiş bir görüntü bu. İnançları doğrultusunda bize kazandırdıkları figür.
Belki korkutmak için öyle daha iyi olmuş diyebilirsiniz ama değil. Gördüklerini ve tasvir ettiklerini de sanmıyorum. Bu figürü yaratan şey, Yunan kır tanrısı Pan. Bkz :

58429513vm7 55221360is4



Peki nereden gelmiş, ne alakası var kır tanrısıyla şeytanın. Niye öyle düşünmüşler?

İlk olarak mitolojiye göre bu Pan kişisi, kırlarda boş boş gezer ve insanların önüne çıkıp korkutmayı, tam uyuyacakları sırada korkunç çığlıklar atıp ürkütmeyi çok severmiş(panic-panik kelimesinin kökeni). Tamamen zevkine düşkün bir tanrı yani. Aynı zamanda boş gezenin boş kalfası kısmındaki boş kalfayı atıyoruz ve ona uygun bir sıfat buluyoruz. "Boş gezen". Ayrıca böyle keyfi yaşamanın, şehvetin simgesi halindedir.

İşte bu yüzden, dinlerdeki özgür iradeyi istediği gibi kullanmak yasaklandığından, Pan şeytanın bir figürü oluvermiş.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Kasım 2008       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Yunan mitolojisinde küçükbaş hayvan­ların, çobanların ve kırların tanrısıdır. Tanrı­ların habercisi Hermes'in oğlu olan Pan, keçi ayaklı, kuyruklu ve boynuzlu olmakla birlikte yüzü ve vücudu insana benzer. Vücudunun belden üstü insan, aşağısı at ya da teke biçiminde olan satyr adlı yaratıklarla birlikte kırlarda, ormanlarda dolaşıp orman perilerini kovalar. Bir gün Pan su perisi Syrinks'in peşine düşer. Tanrıça Artemis, Pan'ın elinden kurtarmak için kızı bir sazlığa dönüştürür. Yel estikçe dalgalanan sazlar tatlı sesler çıka­rır. Pan bu sazlıktan bir kamış keserek kendi­ne bir kaval yapar, kırlarda dolaşırken üfleyip çalar. Yunan mitolojisine göre panflüt adı verilen üflemeli çalgı böyle ortaya çıkmıştır.
Atinalılar, Maraton Savaşı'nda Persler'i korkutup kaçırarak kendilerine yardım ettiği­ne inandıkları Pan'a taparlardı Sonraları, Pan'ın doğaya ege­men, güçlü bir tanrı olduğuna inanıldı. Bir söylenceye göre Hz. İsa doğduğu zaman Eski Yunan'da tüm tepeler "Pan öldü!" çığlığıyla yankılandı.
Pan sahip olduğu güçle insanların yüreğine büyük bir korku saldığından "panik" sözcüğü onun adından gelir.


MsxLabs & TemelBritannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #5
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pan
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Yunan mitolojisinde Arkadya çobanlarının tanrısı. Hermes'in oğludur ve çobanlarla küçükbaş hayvanların koruyucusudur. İnsan gövdeli, keçi ayaklı, boynuzlu görünüşüyle beklenmedik bir yerden çıkarak korku ve ürküntü (panik) yaratırdı. Flüt ya da kavalını çalarak sürülerin ve ağaçların arasında dolaşırdı. Bir efsaneye göre Pan, Syrinx adı bir "nimphe"ye (peritanrıça) âşık oldu. Ama Syrinx, Pan'dan kaçıyordu. Erkek kardeşleri Syrinx'i koruyabilmek için kamış hâline getirdiler. Pan durumu anlayınca bu kamıştan kendisine nefesli bir çalgı yaptı ve bu çalgıyla dolaşmaya başladı. Pan'ın ölümü üzerine bütün doğanın yas tuttuğu söylenir.
theMira
KılıksızAdam - avatarı
KılıksızAdam
Ziyaretçi
10 Ocak 2013       Mesaj #6
KılıksızAdam - avatarı
Ziyaretçi
Doğayla bütünleşen tanrıdır Pan , Belden aşağısı keçidir , satilerin atasıdır . En bilinen nesnesi ise Flütüdür

Benzer Konular

19 Temmuz 2009 / Misafir Hayali Karakterler
23 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış
23 Ekim 2008 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
5 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular