Arama

Önemli İcatlar - Görünmezlik Pelerini

Güncelleme: 12 Haziran 2013 Gösterim: 4.588 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Görünmezlik Pelerini
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Görünmezlik pelerini yakın zamana kadar kurgusal bir temaydı, günümüzde ise gerçekleştirilmiştir.

Kurguda Görünmezlik Pelerini
Görünmezlik pelerinleri folklorde görece seyrektir; “Oniki dans eden prenses’’ gibi bazı masallarda geçseler de, daha yaygın olan tipi görünmezlik ‘’şapkası’’dır. Görünmezlik şapkası Yunan mitolojisinde yer almaktadır:
Pluto’nun giyeni görünmez yapan bir kask veya şapkaya sahip olduğu söylenmektedir. Perseus mitinin bazı versiyonlarında, Perseus bu şapkayı tanrıça Athena’dan ödünç alır ve uyuyan Medusa’yı öldürmek için yanına gizlice yaklaşmakta kullanır. Benzer bir kask, Tarnhelm, Norveç mitolojisinde vardır. Galler mitolojisinin önemli düzyazılarından biri olan Mabinogi’nin ikinci bölümünde, Caswallawn (tarihi Cassivellaunus) Caradog ap Bran’ı, bir görünmezlik pelerini giyerek öldürür ve diğer resileri Büyük Britanya’nın yönetimine bırakır.
Çok yakın geçmişte, bir görünmezlik pelerini Harry Potter serilerinde kullanılmıştır. Ayrıca Edgar Rice Burroughs 1931 tarihli romanında A Fighting Man of Mars aynı fikri kullanmıştır. Erik the Viking filmindeki bir sahnede baş karakter, sadece pelerinin sahibi olan prensesin ahmak babasının üzerinde işe yaradığını fark etmeden, ödünç aldığı pelerinle daha çok komik bir betimleme yapar. Düşmanları bu tuhaf davranışı ve sahte görünmezlik iddiaları karşısında o kadar şaşırmışlardı ki onunla savaşamayacak kadar sersemlemişlerdi, böylece kolayca yenildiler
Star Wars’da, Star Trek’de ve ayrıca Stargate’de görünen gizlenme aygıtı, bilim kurgusal formda benzer bir kavramı temsil etmektedirler. Bilim kurguda, görünmezlik kavramı bilim fantezi formunda, doğal bilimlere dayanan formlarında göründüğünden daha çok görünmektedir.

Bilimde Görünmezlik Pelerinleri
Görünmezlik pelerini
450pxsousveillanceinvis

19 Ekim 2006’da İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nden bilim adamlarının ortak çalışmalarıyla, bakır bir silindiri mikrodalgalar tarafından tespit edilmekten koruyan bir pelerin üretilmiştir. Pelerin metamalzemelerden yapılmıştır. Tasarımcılarının düzeltmeye çalıştığı küçük bir gölge oluştururlar.
Alet sadece iki boyutta ve mikrodalga altında çalışır ve cisimler hala çıplak gözle görülebilmektedir.
İlk “görünmezlik pelerini” çalışmasının yapıldığı Duke Üniversitesi’nde elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü olan David R. Smith şunu söylemiştir:
"Herkesin düşündüğü, Harry Potter’ın pelerini veya Star Trek’in görünmezlik aygıtı ile yaptığı, görünmezliği elde edebileceğimiz henüz kesin değil.Gerçekten bir cismi gözden kaybedebilmek için, pelerinin, ışığı oluşturan tüm dalgaboyları veya renklerle eşzamanlı etkileşimde bulunması gerekmektedir."
Bununla birlikte, bir grup Amerikalı bilim adamı tarafında yapılan yeni çalışmalar pelerinin Harry Potter’daki görünmezlik pelerinine çok benzer olacağını, fakat hücreler etraflarındaki ışığı bükeceklerinden gölge oluşmayacağını söylemektedir. Tasarım, saç fırçası şeklinde bir koninin üzerine ışığı pelerinin etrafından geçmeye zorlamak için belirli açı ve uzunluklarda yerleştirilen küçük metal iğneler gerektirmektedir. Bu da koninin içindeki her şeyin kaybolmasını sağlar, çünkü ışık artık üzerlerinden yansımamaktadır. Purdue’da elektrik ve bilgisayar mühendisi olan baş araştırmacı profesör Vladimir Shalaev;
"Bu oldukça kurgusal görünüyor, farkındayım, fakat fiziğin yasalarıyla tamamen örtüşüyor."
demiş ve eklemiştir:
"İdeal olarak, eğer onu yaparsak kesinlikle Harry Potter’ın görünmezlik pelerini gibi olacaktır. Ağır olmayacak çünkü üzerinde çok az miktarda metal olacaktır."

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Aralık 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Akıllı Kamuflajlar ile Tam Görünmezlik

Sponsorlu Bağlantılar


Kanada’nın önemli kamuflaj firması Hyperstealth neredeyse tamamen görünmezlik sağlayan kuantum gizemliliği adını verdikleri bir malzeme geliştirdi.Malzeme etrafındaki elektro manyetik dalgalarına bükülerek kişilere görünmezlik katıyor.

Kuantum gizemliliğinin Harry Potter filmin deki görünmezlik pelerinine çok benzediğini firma yetkilileri belirtiyor.Kanada’nın Hyperstealth firması 2002 yılından beri önemli kamuflaj kıyafetlerinin askeri ve çeşitli amaçlara hizmet etmesi için geliştiriyor. 2010 yılına gelindiğinde bu firmanın yönetim kurulu başkanı Guy Cramer Uluslararası Kamuflaj Sempozyumunda SmartCamo(Akıllı Kamuflaj) adı verdikleri ve çevredeki görüntüyü taklit ederek tamamıyla görünmezlik sağlayan malzemeyi rapor ettiler. Ama Amerikan ordusu bu bilginin ifşa edilmemesi ve gizlilik çerçevesinde kalması gerektiğini düşündüğünden Cramer’in bu raporunu yayından çekti. Kuantum gizemliliği adı verilen bu yeni malzemede aslında daha önceden rapor edilen SmartCamo malzemesinin takip edilen bir modeli.

Guy Cramer Amerikan ve Kanada ordusunun gizlilik talebi nedeniyle Kuantum gizemliliği adı verdikleri malzemenin teknolojisi hakkında konuşamayacağını ve şu ana kadar belirtilenlerin bu teknolojinin çok çok az bir kısmı olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Cramer bu malzemeyi kuşanmış kişilerin termal kameralara bile yakalanmadıkları bilgisini de laf arasında kaçırıyor.

Şu ana kadar görünmezlik pelerini konusunda birçok çalışma yapıldı. Ama bu çalışmaların çoğu sadece küçük laboratuar ortamlarında ve özel dalga boylarında başarılı sonuçlar veriyordu. Şu ana kadar yapılan bu tür görünmezlik sağlayan metamalzemeler ya mikrodalgalarda ya da kızılötesi dalga durumlarında işlerlik kazanıyordu. İki dalgada işlerlik gösteren bir malzeme üretilemiyordu. Kuantum gizemliliği adı verilen bu yeni malzeme ile bu problemde çözüme kavuşturuluyor ve çok daha geniş bir görüntü dalgasında işlevlik gösterilebiliyor.

Kuantum gizemliliği adı verilen bu malzemenin yüksek nanoteknoloji ve meta malzeme bilimlerin katkıları ile üretilmiş olduğu düşünülüyor. Ama buna rağmen Kanadalı bu kamuflaj firmasının bunu üretebildiğine inanmak çok güç. Belki de bu teorik olarak imkânsız değil ama kesinlikle şu an için beklenmedik bir durum. Firma temsilcilerininde belirttiği gibi eğer böyle bir şey var ve Amerikan ordusu bunun duyulmasını engelliyorsa bu kesinlikle bir ordu için büyük bir güç. Çünkü görünmez bir ordunun düşman için oluşturacağı korku tarif edilemez nitelikte olacaktır.


Kaynak : ExtremeTech (25 Aralık 2012)
Son düzenleyen nötrino; 12 Haziran 2013 14:41
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Haziran 2013       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Hayvanları Görünmez Kılan ‘Pelerin’

130612gorunmezkedihlarg

Çinli bilim insanları, geliştirdikleri ışık bükme teknolojisiyle telekomünikasyon alanında yeni uygulamalar ortaya koymayı planlıyor. Bilim insanları, yaptıkları ilk deneylerde, ‘görünmezlik pelerini’ etkisi ortaya koyarak bir kedi ve balığı görünmez kıldı.

Optik teknolojisindeki gelişmeler, oldukça ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Çinli araştırmacılar, gerçekleştirdikleri deneyle bir kedi ve balığı görünmez kılmayı başardı. Deneye ait bir videoda, bir akvaryum balığı, su tankına yerleştirilen cihazın arkasında görünmez olurken, bir diğer görüntüde masanın üzerine yürüyen kedinin cihazın arkasında kalan kısmı görünmez hale geliyor. Singapur’un Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden Baile Zhang’ın başını çektiği araştırmada, etrafındaki ışığı bükerek nesneleri grünmez hale getiren ince cam paneller kullanıldı.

Guardian'ın verdiği bilgiye göre, henüz geliştirilme aşamasında olan cihaz, nesneleri sadece belli açılardan görünmez kılarken, kendisini de fark edilebilir kılıyor. Yine de, geliştirilen teknoloji geçmişte aynı işlevi sadece kutuplanmış ışıkla veya mikrodalgalarla gerçekleştiren cihazlardan daha başarılı. Amaç, insan gözüyle görülebilen dalgaboylarının karşısında nesneleri görünmez kılmak.


Nesneye Uyarlanabilir

Bilim insanları, görünmezlik teknolojisinin nesneleri tamemen görünmek kılmak için ayarlanabileceğini ve ‘güvenlik, eğlence ve gözetim uygulamalarında kullanılabileceğini’ belirtti. Cornell Üniversitesi Kütüphanesi’nin online arşivinde yayımlanan araştırmada, ‘akvaryum balığının altıgen cihazın içine girdiği zaman görünmez hale geldiği ve cihazın arkasında kalan bitkileri de kapatmadığı’ belirtildi. Kedinin yer aldığı ikinci ‘görünmezlik cihazı’ ise doğrudan önünde veya arkasında duran insanları görünmez kılmak için geliştirildi. Arka plana çiçek ve bitki görüntüsü, ön tarafa cihaz yerleşitirildi. Kedi, cihazın arkasında durduğunda vücudunun alt kısmı görünmez oldu. Dahası, o esnada kedinin arkasında uçmakta olan sarı bir kelebek hala görülebiliyordu.

'Çok Daha Fazlası Yapılabilir'

Optik teknolojisiyle görünmezlik sağlayan cihazların için ilk adım Imperial College London araştırmacısı Sir John Pendry tarafından geliştirildi. Pendry, ‘dönüştürülebilir optiğin nesneler etrafındaki ışığın bükülmesini ve onları görünmez kılabileceğini’ belirtmişti. Pendry, 2011 yılında Birmingham Üniversitesi araştırmacılarıyla bir araya gelerek kalsit kristallerinden iki prizmayı birleştirmiş ve küçük nesneleri görünmez kılan bir piramit oluşturmuştu. İngiliz bilim insanı, ‘Çinli araştırmacıların geliştirdiği teknolojinin bir adım olduğunu ancak görünmezlik teknolojisinin hayvanları gizlemenin ötesine gitmesi gerektiğini’ belirtti. Pendry, “Eğlenceden öte, bu bilimin arkasında ışığı kontrol edebilme düşüncesi var. Minyatür uydu iletişimleri bu alanda elde edilen faydalardan sadece biri” dedi.


Kaynak: Ntvmsnbc / Guardian (12 Haziran 2013,10:01)

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
28 Kasım 2012 / evo Mühendislik Bilimleri
17 Ekim 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular
20 Haziran 2011 / _Yağmur_ Mühendislik Bilimleri