Arama

Önemli İcatlar - Kalem

Güncelleme: 29 Nisan 2014 Gösterim: 9.644 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kalem
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Kalem yazı yazmaya ya da çizim yapmaya yarayan araçların genel adıdır. Mürekkepli kalemlerde iz bırakıcı madde olarak mürek­kep kullanılır. Kurşunkalem ve boya kalemle­rinde ise ahşap bir çubuğun içine grafit yerleştirilir.

kalem

Mürekkepli Kalemler
İlk insanlar sivriltilmiş çakmaktaşlarıyla hay­van kemiklerinin üstüne resim kazırlardı. Eski Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar bal­mumu tabletlerin üzerine sivri uçlu çubuklar­la, parşömen ve papirüs üzerine ise saz ve bambu gibi bitkilerin içi boş saplarından yapılmış yarık uçlu kamış kalemlerle yazı yazarlardı. Türkçe'ye Arapça'dan geçen ka­lem sözcüğünün kaynağı "kamış" anlamına gelen Eski Yunanca kalamos sözcüğüdür. Çinliler ve Japonlar ise yakın zamanlara kadar yazılarını ince uçlu fırçalarla yazıyor­lardı.
Ortaçağda kâğıt üretilmeye başlandıktan sonra, daha eskiden de bilinen ve kullanılan tüy kalemlerin kullanılması yaygınlaştı. Kaz, kuğu ya da kargaların kuyruk ve kanat tüylerinin uçlarının sivriltilmesiyle elde edilen bu kalemlerin uçları mürekkebin kâğıda ak­masını sağlamak amacıyla yarılıyordu. Tüy kalemler, metalden yapılmış mürekkepli ka­lemlerin yaygınlaştığı 19. yüzyıla kadar kulla­nıldı. Mürekkepli metal kalemler aslında Romalılar'dan beri biliniyordu. Ama John Mit-chell adlı bir İngiliz 1822'de ilk kez makine yapımı çelik kalem ucu yaptı. Bundan kısa bir süre sonra İngiliz James Perry kalem ucunu uzunluğuna yararak ve bu yarığı bir küçük delikle genişleterek uca esneklik kazandırdı.
Kalemi sürekli mürekkebe batırma zorun­luluğu yazı yazmayı güçleştiriyordu. Bunu ortadan kaldıran dolmakalemler sertleştiril­miş yapay kauçuğun elde edilmesinden sonra yapılabildi. Bu gibi maddeler içi boş silindir biçiminde parçaların yapımına elverişliydi. İlk dolmakalemlerin uçları mürekkebin aşındır­masına karşı altından yapılırdı. Öte yandan, kâğıda sürtünmenin yol açacağı aşınmayı ön­lemek için ucun kâğıda değen noktasının çok sert bir metalden olması gerekiyordu. Bunun için çoğunlukla iridyum kullanıldı. İlk dolma­kalemlerin mürekkeple doldurulabilmesi göz damlalığına benzeyen bir düzenekle sağlanı­yordu. ABD'li Lewis E. Waterman 1884'te mürekkebini kendi içinde taşıyan ilk dolmaka­lemi yaptı. Temel çalışma biçimi o tarihten beri pek fazla değişmeyen dolmakalemlerde havanın küçük mürekkep deposundan dışarı atılması ve ortaya çıkan boşluğu mürekkebin doldurması gerekir. Dolum düzeneği bir pompalama kolu, bir piston ya da vida olabi­lir. Daha yakın zamanlarda geliştirilen yeni bir tip dolmakalemde depo yerine, mürekkep dolu olarak kaleme takılan ve boşalınca değiş­tirilen kartuşlar kullanılır.
Tükenmezkalem ilk kez 19. yüzyıl sonların­da ortaya çıktı. Ama o zamanlar kâğıt üzerin­de değil de kaba yüzeyler üzerinde kullanılı­yordu. Tükenmezkaleme bugünkü biçimini 1944'te Lazlo Biro adında bir Macar kazan­dırdı. Bilyeli rulman yapımındaki ilerlemeler bu kalemin de gelişmesine yardımcı oldu.
Tükenmezkalemlerde mürekkep kâğıda pi­rinç uçtaki yuvaya yerleştirilmiş olan minik bir bilye aracılığıyla aktarılır. Bilye mürekke­bin depodan dışarı çıkmasını önler, ama yuvasında döndükçe yüzeyine sıvanan mürek­kebi kâğıda verir. Tükenmezkalemlerin mü­rekkebi çabuk kuruyan türdendir.
Keçe uçlu kalemler ilk kez 1960'larda Japonya'da yapıldı. Bu kalemlerde metal uç ya da bilyenin yerini sert liflerden yapılmış olan bir uç almıştır. Bu tür kalemlerden işaretleme yapmak ve resim boyamak için de yararlanılır.

Kurşunkalemler ve Boya Kalemleri
Kurşunkalemin içindeki, kâğıda sürtüldüğü zaman siyah bir iz bırakan ince çubuk, sanıldı­ğı gibi kurşun değildir. Bu çubuk, kurşun gibi iz bırakan bir mineral olan grafitten yapılır.
Kurutulmuş ve toz haline getirilmiş grafit kil ve suyla karıştırılır. Kurşunkalemin sertli­ği, içindeki kil oranına bağlıdır. Kil oranı artırılınca sertleşir, grafit oranı artırılınca yumuşar. Kurşunkalemlerin sertliği ya da yumuşaklığı harf ve rakamlarla belirtilir. Ha­mur kıvamına getirilen grafit ve kil karışımı presten geçirilerek ip gibi inceltilir, eşit boy­larda kesildikten sonra fırınlanır. Bu işlemler yapılırken, bir yandan da kalemin ahşap dış bölümü hazırlanır. Sedir ya da çam odunun­dan iki yarı halinde biçimlendirilen ahşabın içi, grafit çubuklarının yerleştirilmesi için oyulur. Fırınlanmış çubuklar bu oyuğa yerleş­tirilir. İki yarı bir araya getirilerek tutkalla yapıştırılır.
Boya kalemleri balmumu, tutkal ve renk verici maddelerle karıştırılmış kaolinden yapı­lır. Bazen bu karışım henüz sertleşmeden çevresine kâğıt sarılır. Sarmal biçimde dolan­mış olan kâğıt şerit açıldıkça, kalemin ucu da açılmış olur. Kopya kalemleri de anilin boya, grafit ve kaolin karışımından yapılır. Maran­gozların kullandığı türden işaretleme kalem­lerinde iz bırakan madde grafit, balmumu ya da donyağıyla karıştırılarak elde edilir. İçine uç takılan kalemlerde ise dış silindirin içinde küçük bir metal tüp bulunur. Bu tüpün için­deki kalem ucu, yaylı bir düzeneğin yardımıy­la dışarı itilir ya da içeri çekilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Kasım 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Renk Seçici Kalem

Sponsorlu Bağlantılar
Bir kalem düşünün. Etrafınızdaki renkleri kopyalayabilsin (örneğin: t-shirt’ünüzdeki bir rengi) ve istediğiniz zaman o rengi yazmanıza olanak sağlayabilsin.Prototip olarak geliştirilen bu kelam, koreli tasarımcı Jinsun Park tarafından üretildi. Kalem şu şekilde çalışıyor;

Üst kısmında bulunan bir RGB renk algılayıcıyı taratmak istediğiniz bölgeye tutuyorsunuz ve üzerindeki düğmesine basıyorsunuz. Bir saniye içerisinde renk algılanmış oluyor ve algılanan rengi kalemin yanında bulunan ince uzun ekrandan görebiliyorsunuz. Kalemin içerisinde üç adet renk tüpü bulunuyor. Bunlar kırmızı, yeşil ve mavi (RGB). Bu üç renk karıştırıldığında yedi ana renk ve tonlarını üretebiliyorsunuz ki bu da yaklaşık 16 milyon renk demek. Tarama işlemi bittiğinde sıra bu üç rengin dengeli oranlarda karıştırılarak, taranan rengin aynısı elde ediliyor. Karıştırma işleminden sonra da taranan rengin aynısını kağıda dökebiliyorsunuz.

Kalem hala geliştirilme aşamasında. Daha ince tasarım ve taranan renklerin bire bir aynı kopyasını yazabilme gibi fiziksel ve yazılımsal özelliklerinin gelişmesi gerekiyor. Bütün bu geliştirme aşamasına rağmen şuan bile tasarımcıların ve grafikerlerin vazgeçilmezleri arasına giriyor.


Kaynak : Colorissue (30 Mayıs 2012)

ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
3 Kasım 2012       Mesaj #3
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi
Tükenmez Kalem
MsXLabs.org

Tükenmez kalem ya da kısaca tükenmez, içindeki borucuktaki özel ve koyu kıvamdaki mürekkebi, ucunda bulunan bilye sayesinde yüzeye aktaran modern bir yazım aracı. Kullanılabilirliği ve bulunabilirliği ile günlük yaşamda yaygın bir kullanıma sahiptir. En yaygın mürekkep renkleri mavi, siyah ve kırmızı olup, diğer renklerde yazan tükenmez kalemler de üretilmektedir. Tükenmez kaleme "tükenmez" denmesinin nedeni, onunla yaklaşık iki-üç kilometre uzunluğunda bir çizgi çizilebilmesidir. Kalemin içindeki ince plastik tüpün içten iki, dıştan üç, boyu ise yaklaşık 120 milimetredir.
Son düzenleyen Mira; 29 Nisan 2014 12:10 Sebep: Düzenlendi.
d_n_z - avatarı
d_n_z
VIP VIP Üye
29 Nisan 2014       Mesaj #4
d_n_z - avatarı
VIP VIP Üye
KURŞUN KALEM TARİHİ
MsXLabs.org
Kurşun kalem bundan yaklaşık 250 yıl kadar önce, bir 20 şubat günü Josef Hardtmuth tarafından icat edildi.
Ortaçağda, insanlar birşeyleri işaretlemek için kurşun ve gümüş sopacıkları kullanıyorlardı. Ancak bu yöntem çizim yapmak için kesinlikle uygun değildi. 15. yy.'da, günümüz kurşun kalemin ilk adımları atıldı. İtalyada kurşun ve kalaydan meydana gelmiş bir tür karışım oluşturuldu. Bu karışım kaleme kurşun katıyordu.
1658 yılında İngiltere'de grafit madenleri bulundu. Bu materyal küçük sopacıklara kesilerek, tahtaya yerleştirilmiş. Bu işlem tüm sanatçılar için bir devrimdir. Ancak oluşturulan bu kurşun kalem, zor hazırlanma süreci nedeniyle oldukça pahalıya mal oluyordu ve herkes yaptıramıyordu.
Kurşun kalemin oluşumuna asıl destek Josef Hardtmuth'den geldi. Josef, 20 Şubat 1752 yılında, Avusturyada bir masa yapımcısının oğlu olarak dünyaya geldi. Viyanada amcasının mesleği olan duvarcılığı öğrenip, bu alanda kısa sürede başarılı işler çıkarmaya başladı.
Ancak içindeki yaratıcılık ve hırs onu rahat bırakmadı. Mimarlık ve fırıncılık yeteneğini kullanarak kiremit üretimine ve çanak, çömlek yapımı yani porselen işine başladı. Ancak bu işleri yapmak için önce çizimlere ihtiyacı olduğundan ve çizim yapmak için de kullanılan malzemeler oldukça kötü olduğundan dolayı, bu ihtiyaç harika bir fikrin sahibi olmasını sağladı. Grafit tozuna biraz daha kil kattı, bir tür madene dönüştürüp karşımı yaktı. Ardından yakılan karışımı balmumuna batırdı, böylece yaprak üzerinde çizim yapınca izleri kolayca orada kaldı.
1790 yılında Josef Hardtmuth, seramik madenini buldu. Böylece çeşitli miktalarda kil eklenmesiyle kurşun kalemlerin sertlik oranları belirlenebilmeye başladı. 1792 yılında Viyanada KOH-I-NOOR Hardtmuth firmasını açtı. Torunu Friedrich daha sonra 1889 yılında işleri geliştirip, kurşun kalemleri 17 sertlik derecesine göre sınıflandırarak üretmeye başladı.
Böylece günümüz kurşun kalemlerine kadar, farklı markalarla geldi.

Rekor
Dünyanın en uzun kurşun kalemi 15 Şubat 1998 yılında NewYork'ta yapıldı. 6,24 metre uzunluğunda olan bu kurşun kalem 254 kilo ağırlındaydı. Çapı ise 33 cm.
iLKiMimmmMsn Angel

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
20 Aralık 2016 / Misafir Mühendislik Bilimleri
15 Kasım 2012 / KisukE UraharA Taslak Konular
19 Haziran 2011 / Daisy-BT Mühendislik Bilimleri
20 Haziran 2011 / _Yağmur_ Mühendislik Bilimleri