Arama

Önemli İcatlar - Daktilo

Güncelleme: 5 Ocak 2017 Gösterim: 12.931 Cevap: 3
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
1 Ekim 2007       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam

yazı makinesi-DAKTİLO

Ad:  Önemli İcatlar - Daktilo1.jpg
Gösterim: 1258
Boyut:  58.3 KB

baskı hurufatına benzer karakterlerle kâğıt üzerine yazı yazılmasını sağlayan makinelerin ortak adı. Tipik bir yazı makinesinde, klavye üzerindeki tuşlar yardımıyla hareket ettirilen çubukların ucuna takılmış karakterler mürekkepli bir şerit üzerinden kâğıda çarptırılır; kâğıt bir merdanenin üzerine sıkıştırılmış durumdadır; merdane her çarpmadan sonra bir karakter ileri gider ve satır sonunda kaç satır ara verilmesi isteniyorsa o kadar döndürülür.
Sponsorlu Bağlantılar

İlk yazı makinesi örnekleri 19. yüzyılda ortaya çıktı. Çoğu buluşta olduğu gibi, çağdaş daktilonun da pek çok öncüsü olduğu için, daktilonun mucidi olarak tek bir kişinin ismini vermek zordur. "El yazısını matbaalardakine benzer usulde basılmış harflerle değiştirebilen makine", yani daktilo için ilk patent, İngiltere'de Kraliçe Anne tarafından 7 Ocak 1714'te İngiliz su mühendisi Henry Mill'e verildi, ama Mill bu buluşunu hayata geçirmedi. Böylece daktilonun icadı 1808'de Pellegrino Turri'ye (adı farklı biçimlerde kaydedilmiştir) kalmış oldu. Turri, bu daktiloyu görme engelli dostu Kontes Carolina Fantoni'nin kolay yazı yazabilmesi için icat etmişti. 1808 ile 1810 yılları arasında Kontes'in, Turri'nin daktilosuyla yazmış olduğu 16 mektup ve 1 deneme, bugün Reggio'da (İtalya) korunmaktadır.

Turri'nin makinesinde her harfin doğrudan kağıt üzerine basılmasını sağlayan minik tokaçlar olduğu anlaşılıyor. Hepsi aynı noktaya vuruş yapabilen harf çubuklarını da büyük olasılıkla ilk kez Xavier Progin icat etti, patentini 1833'te aldı. Çok sayıda üretilen ilk daktiloyu ise bir papaz olan Malling Hansen (Danimarka) 1865'te icat etti. Bu daktilo ilk kez 1870'te üretildi ve skrivekugle (yazar top) adıyla piyasaya sürüldü. Hansen'in skrivekugle'si büyük başarı sağladı ve tüm dünyada satıldı, ama tüm daktiloların standart tasarımına dönüşmedi.

Bunların çoğu büyük ve hantal makinelerdi, bazıları boyut ve biçim açısından piyanoyu andırıyordu. İlk kullanışlı yazı makinesini 1867’de ABD’li mucit Latham Sholes geliştirdi. Ertesi yıl patentini aldığı ikinci modeliyle, kalemle yazılandan da hızlı yazı yazmak olanaklı duruma geldi. Makine aslında oldukça yetersizdi, ama buluşunu izleyen beş yıl içinde Sholes aygıtını daha da geliştirdi ve 1873’te Iİion’daki (New York) E. Remington and Sons şirketiyle bir üretim anlaşması imzaladı. Piyasaya sürülen ilk yazı makinelerinin bazı özellikleri günümüze değin uygulanageldi. Bunlar, harf atlamalı ve geri çekme mekanizmalı merdane; geri çekilirken merdanenin satır aralığı verecek biçimde dönmesini sağlayan eşapman; harf çubuklarının ortak bir merkezde şeride çarpmasını olanaklı kılacak biçimde yerleştirilmesi sistemi; harf çubuklarının tuş kolları ve yaylar yardımıyla hareket ettirilmesi; karakterlerin kâğıda mürekkepli şerit aracılığıyla aktarılması; tuşların klavyeye standart bir düzende yerleştirilmesi uygulamalarıydı. Kitabının taslağını basımevine yazı makinesiyle yazılmış halde teslim eden ilk yazar Mark Twain oldu.

İlk yazı makinelerinde karakter çubuklarını kaldırma mekanizması yoktu ve yalnızca büyük harfler kullanılabiliyordu. Tuş sayısını artırmadan hem küçük hem büyük harfle yazabilme sorunu, harf çubuklarının ucuna, üste büyük harf, bunun altına da aynı harfin küçüğü eklenerek ve merdaneyi indirip kaldıran bir mekanizma geliştirerek çözüldü. Bir süre sonra da karakter çubuklarının kaldırılıp indirilmesine geçildi.

1880’lerde, harf çubukları yerine harf çarkları kullanılmaya başladı. Bu mekanizmada, karakterler belirli bir düzende yerleştirilmiş çubuklann ucuna değil, bir çemberin ya da bileziğin çevresine takılıyordu.

Tuşların yardımıyla ilgili karakterler kâğıdın karşısına getiriliyor ve bir tetik mekanizmasıyla çarptırılıyordu. Günümüzde, özellikle elektrikli yazı makinelerinde ve bilgiyazarlarda (printer) bu tür harf çarklarından yararlanılır. Harf çarklarının üstünlüğü, değişik karakterlerde harflerin yazılmasına olanak sağlamasıdır.

İlk yazı makinelerinin bir başka ortak özelliği de mürekkepli şerit kullanımıydı. Makaralara sanlı olarak makineye yerleştirilen şerit, her çubuğun çarpmasından sonra bir adım ilerliyor ve makaralardan biri tümüyle boşaldığında bu kez geri sararak karakterlerin önünden geçiyordu. Bazı makinelerde ise mürekkep stampalanndan yararlanılıyor, kullanımdan önce karakterler bu stampada mürekkepleniyordu.

Sessiz yazı makineleri.


Sessiz yazı makinelerinde çubukların merdaneye daha yavaş ama aynı momentumla çarpması sağlanır. Öbür makinelere oranla çok daha sessiz çalışmasına karşılık, bu makinelerle iyi baskı ve karbon kopya elde etme olanağı daha düşüktür.
Elektrikli yazı makineleri. Elektrikli yazı makineleri de temel olarak mekanik makinelere benzer, ama bunlarda karakterlerin çarpma etkisi bir elektrik motoru aracılığıyla elde edilir. Yazıcı ilgili tuşa bastığında, harfin kâğıda çarpması, merdanenin ilerlemesi gibi işlemler otomatik olarak gerçekleşir. Bu işlemler, elektrik motorunun miline bağlı kollardan oluşan bir mekanizma aracılığıyla yerine getirilir. Bu makinelerin üstünlükleri, daha hızlı ve düzgün yazma olanağı sağlaması, daha çok karbon kopya elde edilmesine elverişli olması ve yazıcıyı daha az yormasıdır.

İlk elektrikli yazı makinesini


1872’de Thomas A. Edison gerçekleştirdi. Baskı çarklı bu makine daha sonraları şeritli türe dönüştürüldü. 1920’de James Smather elektrikli yazı makinelerini bürolarda kullanıma uygun duruma getirdi. 1961’de International Business Machine Corporation (IBM), üzerinde karakter kabartmalarının bulunduğu küre biçimli baskı kafasıyla çalışan elektrikli yazı makinelerini piyasaya sürdü. Küresel baskı kafası merdaneye paralel bir ray üzerinde hızla hareket edebiliyor, dönerek ve yatarak istenen biçimdeki harflerin kâğıda çarpmasını sağlıyordu. Kafanın bu biçimde hareket etmesi, merdanenin sabit tutulmasını olanaklı kıldı.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 5 Ocak 2017 19:38
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Haziran 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Daktilo
Tuşlarına parmakla vurulunca, harflerin mürekkepli bir şerit yardımıyla kâğıt üzerine çıkması temeline dayanan makine, yazı makinesi.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Önemli İcatlar - Daktilo3.jpg
Gösterim: 998
Boyut:  60.3 KB
İlk daktilo makinesi Detroitli (ABD) William Austin Brut tarafından yapıldı (1828). Bu ilk örnekle el yazısından daha yavaş yazılabiliyordu. Bundan sonraki denemeler, ürününü ancak 1867'de verdi. Christopfer Shole, ilk pratik daktilo makinesini gerçekleştirdi. Beratınıysa ancak 1868'de alabildi. Bu yıllardan sonra çeşitli denemeler yapıldı. Remington, Underwood, Smith, Royal vb. firmalar giderek bugünkü daktiloya benzer daktilolar yaptılar. İlk elektrikli daktilo makinesi Thomas A. Edison tarafından gerçekleştirildi. James Field Smather tarafından motorla çalışan ilk daktilo makinesi yapıldı (1914). 1930'dan sonraysa elektrikli daktilo makinelerinin seri üretimine başlandı. Daktilo tuşları (klavye), şerit ve şaryo bölümünden oluşup mekanik olarak ya da elektrikle çalışır. Büro, yarı büro ve portatif makineler gibi türleri vardır. Daktilograflara da kısaca daktilo denir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 5 Ocak 2017 19:36
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
18 Ocak 2010       Mesaj #3
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Önemli İcatlar - Daktilo2.jpg
Gösterim: 993
Boyut:  72.1 KB

Daktilo Nedir?


Daktilo, bir klavye aracılığıyla harekete getirilen harfleri mürekkepli bir sistem yardımıyla kağıda basarak yazı yazan makine.
adı verilen bu makine elden daha yavaş yazıyordu. Bundan sonraki denemeler pek başarılı olamadı. Aradan 40 yıl geçtikten sonra üzerine yerleştirilmişti. Şaryo dikiş makinesinin pedalına benzeyen bir döndürülüyordu. Makine ise silik ve büyük harf yazabiliyordu. Bu mahsurlarının yanında büyük ve pahalı olması piyasaya sürülmesine engel oldu. Remington, Royal Smith gibi Amerikan firmaları yanında İtalyan İlk yapılışı 1829'da Teroitli William Austin Burt tarafından gerçekleştirildi. Tipograf Sholes 1868'de ilk pratik daktiloyu yaptı. Remington'un 1878'de yaptığı daktilo ise bir dikiş makinesinınpedallaUnderwood-Olivetti, Alman Olympia, Adler ve Triumph ve İsveç Facit firmaları da daktiloların yapımında görülen çeşitli kusurları yavaş yavaş düzelterek bugün kullanılan daktiloya benzeyen makineler yaptılar.

Sholes'in yaptığı makineyı inceleyen Thomas Edison, elektrikle çalışabileceğini söyleyerek üzerinde çalışmaya başladı. Edison, çubuğun elektromıknatısla hareket ettiği elektrikli daktilo makinesi yaparak 1872'de patentini aldı.

Çeşitli deneme ve üzerinde yapılan çalışmalardan sonra 1930 yılında seri halde elektrikli makinelerin satışına başlandı. Piyasada tutunması, seri iş yapması bunun üzerinde firmaların çalışmasını sağladı.
Yazının düzgün çıkması şeride, vuruşun kuvvetine, tuşlara iyi basılıp basılmamasına bağlıdır. Elektrikli daktiloİşleme prensibi mekanik ile aynıdır. Tuşa asıldığında harfin şeride, dolayısıyla kağıda vurma işlemi elektriki olarak gerçekleştirilir.

Ancak Mekanik daktilo Elektriksiz olup, mekanik olarak çalışırlar. Parmakla kuvvetle tuşaharf kalkar ve şeride vurur. Şerit de sarılı olan kağıt üzerinde o harfin izini bırakır. Harfler vuruldukça şaryo IBM 1961'de Selectric ismini verdiği modelle harflerin çubukları yerine, harflerin bulunduğu yazı topunu getirdi. Seçilen harfe göre bu yazı topu dönebilerek, kağıt tarafına ilgili harfi getirebilmektedir. Yazı topunun değiştirilmesiyle değişik türde harfleri kullanmak mümkündür. Elektrikli daktiloların (yazıcıların); kaset şeritli ve silicili, çubuklu elektrikli daktilo, küreli elektrikli daktilo, papatya tipi elektrikli daktilo gibi çeşitleri de vardır.

MEKANİK DAKTİLO:
Elektriksiz olup, mekanik olarak çalışırlar. Parmakla kuvvetle tuşa vurulunca, kaldıraç tertibatıyla tuşun bağlı olduğu harf kalkar ve şeride vurur. Şerit de sarılı olan kâğıt üzerinde o harfin izini bırakır. Harfler vuruldukça şaryo otomatik olarak ilerler. Yazının düzgün çıkması şeride, vuruşun kuvvetine, tuşlara iyi basılıp basılmamasına bağlıdır.

ELEKTİRİKLİ DAKTİLO:
İşleme prensibi mekanik ile aynıdır. Tuşa asıldığında harfin şeride, dolayısıyla kağıda vurma işlemi elektriki olarak gerçekleştirilir. Ancak sdnr 1961'de Selectric ismini verdiği modelle harflerin çubukları yerine, harflerin bulunduğu yazı topunu getirdi. Seçilen harfe göre bu yazı topu dönebilerek, kâğıt tarafına ilgili harfi getirebilmektedir. Yazı topunun değiştirilmesiyle değişik türde harfleri kullanmak mümkündür. Elektrikli daktiloların (yazıcıların); kaset şeritli ve silicili, çubuklu elektrikli daktilo, küreli elektrikli daktilo, papatya tipi elektrikli daktilo gibi çeşitleri de vardır.

ELEKTRONİK DAKTİLO:
Sistem olarak mekanik ve elektrikli mekanik daktilolardan değişik olarak harfler kollar veya yazı topu üzerinde değil papatya şeklindeki disk üzerine dizilmiştir mekanik ve mekanik elektrikli makinalara nazaran çok sessiz ve daha fonksiyoneldir günümüzde kullanılan daktilo tipidir. Hafızalı modelleri vardır yazılan sayfayı hafızaya alarak istenildiği zaman gerekli düzeltmeleri yapıp kağıda dökmek mümkündür klavyedeki bazı tuşlara birden fazla fonksiyon kazandırılmıştır. Ekranlı ve ekransız modelleri vardır ekranlı modellerde yazılan metin önce ekranda gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra kağıda aktarıldığı için çok kullanışlıdır. Türkçe karakter ÖÜİŞÇĞ (F) klavye cihazlarda bulunmaktadır (Q) klavye cihazlarda ÖÜİŞÇĞ gibi türkçe karakterler yoktur . F klavye cihazlarda 10 parmak yazma tekniği ile çok süratli yazılabilmektedir. Elektronik daktilolarda silme özelliği olduğundan kâğıt üzerindeki yanlış yazılan harf, kelime veya satırı iz bırakmadan siler. F klavye satışı yapılan markalar Olivetti, Triumph Adler, Brother, Olympia gibi markalardır. Şaryo genişliği 29 cm. -34.5 cm. - 44 cm. ve 54 cm. gibi değişik genişliktedir.
Son düzenleyen Safi; 5 Ocak 2017 19:38
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Ocak 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

DAKTİLO

Ad:  Önemli İcatlar - Daktilo4.jpg
Gösterim: 994
Boyut:  42.5 KB

a. (yun. daktylos, parmak'tan fr dactylographe’ın kısaltılmışı dactylo).
1. Bir klavye yardımıyla hareket ettirilen ve mürekkepli bir düzenekle kâğıt üzerine basılan harflerle yazı yazmayı sağlayan aygıt. (Eşanl. YAZI MAKİNESİ.)
2. Mesleği daktiloyla yazı yazmak ya da yazıları kopya etmek olan kimse, daktilograf.
3. Daktilo ile yazılmış metin: Hatasız yazılmış bir daktilo.
4. Daktilo kullanma tekniği; daktilografi: Daktilo öğrenmek. Daktilo kursu.
5.
  • Bir metni daktilo etmek, daktiloya çekmek, onu yazı makinesiyle yazmak.
  • Daktilo edilmek, daktilo makinesiyle yazılmış olmak: Mektubu el yazısıyla değil, daktilo edilmiş olarak göndermek.
—İş örgüt. Daktilo merkezi, bir işletmenin ya da bir kuruluşun öteki servisleri için, istek üzerine, notlar alan ve daktiloda metinler yazan servis.

7 ocak 1714'te İngiltere kraliçesi Anne "matbaadan ayırt edilemeyecek kadar temiz ve net harflerle yazabilen" bir aracın icadı ile ilgili ilk beratı İngiliz mühendis Henry Mill'e veriyordu. Ne var ki bu tasarının gerçekleşmesi için XIX. yy.'ın yarısını beklemek gerekti. 1829'da detroitli William Austin Burt “Tipograf” adı verilen ilk somut yazı makinesini ortaya koydu. 1836'da bir yangında yok olan bu tek örneğin en büyük kusuru elle olduğundan daha yavaş yazmasıydı. Aradan "yazı piyanosu" ya da “baskı telegrafı" gibi çekingen denemelerin birbirini izlediği kırk yıl geçtikten sonra, Christopher L. Sholes eylül 1867’de ilk kullanışlı yazı makinesini gerçekleştirdi; beratını ise ancak 1868'de alabildi.

1873'te Remington tarafından üretilen ilk sanayi modeli, standart bir dikiş makinesinin üzerine monte edilmişti. Şaryoyu dikiş makinesininkine benzer bir pedal döndürüyordu. Bu makinenin de giderilecek iki kusuru daha vardı: yazısı görünmüyor ve yalnızca büyük harfle yazabiliyordu. Bu çok yer kaplayan, hantal ve masraflı makine hiç piyasaya sürülmedi. Sholes'ten esinlenen Remington, Under- wood, Smith, Royal vb. gibi birçok şirket, küçük aksaklıkları yavaş yavaş gidererek modem bir yazı makinesi yarattılar.

Daktilonun el emeğini hafifletme yollarını arayan Thomas Edison, elektrikle çalışan ilk yazı makinesini üretti (bir elektrikli mıknatısla hareket eden çubuk)- 1914'te James Fiald Smathers motorla çalışan ye daha kullanışlı olma olasılığı bulunan ilk yazı makinesini sundu 1930'da seri halinde üretilen elektrikli makinelerin ilk örneği piyasaya çıktı International Business Machines Corporation (IBM) tarafından üretilen bu hızlı makinenin kazandığı bü yük başarı üzerine, firmaların büyük bir çoğunluğu harflerin orantılı aralıklarla dizili olduğu elektrikli bir model üzerinde ça lışmaya başladılar.

İBM'nfn yaptığı bir başka önemli yenilik, 1961'de oynak şaryonun kaldırılmasıyla. eski çubuklu sistem yerine harf desteği olarak küre sistemini getirmesiydi terinden çıkartılabilen ye ancak birkaç gram ağırlığında olan kürenin üzerindeki harfler kabartma biçimindeydi ve kağıdın takıldığı merdaneye koşut bir ray boyunca, yazı şeridi ile birlikte yer değiştiriyor, böylece vuruşların daha rahat ve hızlı olma sini sağlıyordu. On yıl sonra yapılan bir başka yenilik, genel olarak "papatya" denen harf taşıyıcı çarkın ortaya çıkmasıydı.

Harfleri ayırt etmeyi, aralıkları ve satır sonlarını belirlemeyi olanaklı kılan yazı makinesi, pek çok aynntının düzeltilmeslyle daha 1939'dan Önce geleneksel yazı makinesinden doğmuştu.

ilk otomatik yazı makineleri de aynı dönemde ortaya çıktı. Klavyeye vurulduğu anda kâğıda basılan metin aynı zamanda karton ya da delikli şeride daha sonraları da banda, karta ya da mıknatıslı diske kaydediliyor, yeniden tuşlara basılmadan istendiği kadar çoğaltabiliyordu.

Bazı yazı makineleri bellek ve hesap mekanizmaları, görüntü ekranları, iletişim ağlanna bağlanma olanaklan ile metin işlem aygıtlarına dönüştü ve düzenleme yineleme aktarma, ayırma, metin seçme bilgileri sınıflandırma gibi işlemleri yerine getirebilecek biçimde donatıldı.
Tüm yazı makinelerinde en azından aşağıdaki parçalar bulunmak zorundadır:
  • klavye, sayıları değişebilen ve harflerin, rakamların, imlerin ya da makinenin türlü işlevlerinin karşılığı olan tuşlardan oluşur;
  • kâğıt taşıyıcı merdane: kâğıdın elle ya da otomatik olarak yukarı çıkmasını sağlayan bir düzeneği olan oynak bir şaryo üzerine monte edilmiş olabilir ya da olmayabilir;
  • kabartma harfler: çubukların, bir kürenin ya da çarkın üzerinde yer alabilir. En yaygın karakter tipleri “pika" ile boyu ve aralığı küçük olan “eliftir.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
2 Eylül 2011 / Misafir Taslak Konular
28 Kasım 2012 / evo Mühendislik Bilimleri
2 Haziran 2008 / KisukE UraharA Taslak Konular
11 Ekim 2011 / _Yağmur_ Mühendislik Bilimleri