Arama

İslam Dininde Komşu ve Komşuluk

Güncelleme: 17 Ocak 2013 Gösterim: 9.837 Cevap: 3
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Aralık 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

İslam Dininde Komşu ve Komşuluk
Sponsorlu Bağlantılar

Komşuluk, ailelerin birbirlerine iş­leri düşebilecek, işleri düştüğünde de isterlerse birbirlerinin yardımına ko­şabilecek kadar yakın yaşamaları, her an görüşülüp konuşulacak bir mesa­fede bulunmalarıdır.

İnsanlar tek başlarına yaşayama­yacakları gibi, tek bir aile de başka ai­lelerle münasabet kurmadan yaşaya­maz. Her ailenin birtakım özel prob­lemleri yanında, birbirine benzer problemleri de vardır. Doğumlar, ölümler, hastalıklar, bazı kaza ve âfetler her ailenin karşı karşıya kala­bileceği olaylardır. Böyle bir olayla karşılaşıldığında bir ailenin fertlerinin çabaları yeterli olmayabilir. Hısım, akraba uzakta, hemen yetişmeleri mümkün olmayan yerlerde bulunabi­lir, işte böyle durumlarda iyi komşu­lara sahip olmak başlıbaşına bir ser­vettir.
iyi komşuluğun gerekliliğinden ve yararlarından şimdiye kadar çok bah­sedilmiştir. Birçok din, birçok aklı eren kişi bu konuda görüş belirtmiş­tir. Fakat islam dini kadar komşulu­ğun inceliklerini belirten, ideal kom­şuluğun esaslarını ayrıntılarına kadar ortaya seren bir din, bir felsefe görül­memiştir.

İslam dini, dünya hayatının sulh ve sükun içinde geçmesine, insanların kardeşçe yaşamlarına önem vermiştir. Komşuluk dünya yaşayışının barış ve huzur içinde geçmesine yarayacak en önemli ortamlardan biridir.

Komşulukta en önemli ilke karşı­lıklı güvendir. Komşu komşuya her bakımdan güvenebilmelidir. Bir kom­şu sıkıntıya düştüğünde, darda kaldı­ğında komşusunun veya komşularının yardıma koşacağından emin olmalı-dı. Hatta İslama göre bir komşunun diğerine yardım ve iyilik etmek için onun sıkıntılı ve muhtaç zamanını beklemesi gerekli değildir, iyilik ve yardım normal hallerde, buna ihtiyaç duyulmazken de yapılmalıdır. Pey­gamberimiz sahabeden Ebu Zer'e şöyle buyuruyor: "Ey Ebu Zer, çor­ba pişirdiğin zaman suyunu biraz faz­la koy ve ondan komşuna da ikram et." Bu hadis (Peygamber sözü), komşunun komşuya iyilik etmek için zaman ve zemin beklememesi gerek­tiğini belirtmesi yönünden dikkate de-ğer.Kuran iyilikle muamele edilmesi gereken sınıflar arasında komşuya da yer vermiştir. ""Allah'a.ibadet edin ve ona hiçbirşeyi ortak koşmayın. Sonra anaya-babaya iyilik edin, ak­rabaya,yetimlere, yoksullara, yakın ve uzak komşuya da iyilik edin" (1) mealindeki ayet bunu belirtmektedir.

Peygamberimizin konumuzla ilgili bir başka hadisi de şöyledir: "Kim Al­lah'a ve ahiret gününe iman ederse komşuna ikramda bulunsun."

İyi komşuluk şüphesiz her devir­de önem taşımıştır. Fakat hiçbir de­virde iyi komşuluğa zamanımızdaki kadar gerek duyulduğu söylenemez. Günümüzde aynı çatı altında, aynı apartmanda birçok aile birlikte yaşa­mak zorundadır. Böyle yaşamaya mecbur hatta mahkûmdurlar. Bu du­rumda komşu saygısı taşımayan, onun rahat ve huzuruna değer verme­yen, bir apartmanda değil de birdağ başında tek başına yaşıyormuş gibi pervasız, sorumsuz tavır ve davranış-lardabulunanlar dini yönden çok ağır tehditlere hedeftirler. Alt katta da bir aile yaşadığını hesaba katmadan üst katta hora tepen, üst kat penceresin­den veya balkondan hah, kilim vb. sil­keleyerek alt kattaki komşusunun ye­ni yıkanmış çamaşırlarını kirleten, radyo, televizyon vs.'yi sonuna kadar açarak tüm çevresinin kafasını şişiren düşüncesiz aileler az değildir. Bunlar ve komşuyu rahatsız edici bütün dav­ranışlar İslam'a göre kesin şekilde ya­saktır. Peygamberimiz bu konuda, bi­razcık imanı olan herkesi derin derin düşündürmesi gereken şu hadisi irad buyurmuştur: "Komşusunun kötü­lüklerinden korkan kimse vallahi iman etmiş olmaz."

Başka bir hadisinde, " Dört şey mutluluk sebebidir. İyi komşu, iyi bi­nek, ferah ev, dürüst eş" buyur­muştur.

Hz. Ömer, "Komşusu, arkadaşı ve akrabası tarafından iyi denen kim­se gerçekten iyidir." diyor.
Burada yalnızca bir kısmına de­ğindiğimiz ayet ve hadisler bile İs­lam'da komşuluğun değerini ve öne­mini anlatmaya sanıyoruz yeterlidir.


(1) Nisa süresi, ayet, 36.


İslam Ansiklopedisi

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
5 Ocak 2012       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Asağıdaki yazılar, seyyid Alî zâdenin “rahmetullahi teâlâaleyh” (Sir’at-ül-islâm) serhinden alınmısdır. (Her müslimânın, sâlih komsular [iyi insanlar] arasında ev araması lâzımdır. Hadîs-i serîfde, (Ev satın almadan evvel, komsuların nasıl olduklarını arasdırınız! Yola çıkmadan evvel, yol arkadasınızı seçiniz!)(Komsuya hurmet etmek, anaya hurmet etmek gibi lâzımdır) buyuruldu. Komsuya hurmet, onunla iyi geçinmekdir. Onun aç oldugunu bilerek, kendisi tok yatmamakdır. Allahü teâlânın kendisine ihsân etdigi rızklardan ona da vermelidir. Onu incitecek söz ve hareketde bulunmamalıdır. buyuruldu. Hadîs-i serîfde,
Hadîs-i serîfde,(Komsusu, serrinden emîn olmıyan kimse, Allahü teâlâya îmân etmemisdir) buyuruldu. Zimmî komsusuna dahî, mümkin oldugu kadar hediyye vermelidir. Hadîsi serîfde, (Zimmî komsunun bir hakkı, müslimân komsunun iki hakkı, akrabâ olan komsunun üç hakkı vardır) buyuruldu. Komsusunun evine, pencerelerine bakmamalıdır. [Kaç ev komsu sayılır? Bu evlerin adedi, zemânın sartlarına ve insanınyardım kudretine göre degisir. Her tarafdan birer, ikiser ve nihâyet] kırk ev komsulukhakkına mâlik olur. Komsunun yapdıgı eziyyetlere ve câhilce hareketlerine sabr etmeli, karsılık vermemelidir. [Alkollü içkinin ve kadınların, kızların bası,kolları açık sokaga çıkmalarının harâm oldugunu güler yüz ve tatlı dil ile anlatmalıdır.Komsular, günâh islediklerini görüp de nasîhat vermiyen] ve kendileri ilegörüsmiyen, [Cehennemden kurtulmaları için] yardım etmiyen komsularını, Kıyâmet günü, Allahü teâlâya sikâyet edecekler, [maddî ve ma’nevî] haklarını istiyeceklerdir.Komsunun çocuklarını eli ile oksamalı, nemâz kılmaları ve günâh islememeleriiçin, tatlı dil ile nasîhat etmelidir.
Hadîs-i serîfde, (Evinizde pisen yemekden,komsunuzun hakkını veriniz!)(Sıkıntıya düsen komsusuna yardım eden, sıkıntısını gideren kimseye, Allahü teâlâ kıyâmet günü kıymetli elbise giydirecekdir) buyuruldu. Cenâzesi olunca, (Ta’ziye) etmeli, ya’nî sabr etmesini söylemeli ve cenâzesinin hizmetine kosmalıdır. Komsusu sefere, uzak vazîfeye gidince, geride kalan âilesini, çocuklarını hırsızların, ahlâksızların serlerinden,zarârlarından muhâfaza etmelidir. O yok iken, onun çoluk çocuklarına karsı davranıslarında, ona hiyânet etmekden çok sakınmalıdır. Onun evinin havasını, günesini men’ edecek kadar, evine kat çıkarmamalı, buna zarûret olursa, ona anlatıp rızâsını aldıkdan sonra yapmalıdır. Ona veremiyecegi meyve, tatlı gibi seyleri evine ondan gizli getirmelidir. Evini satacagı veyâ kirâya verecegi zemân, ona danısmalı, onun izn verdigi kimseye vermelidir. Komsunun mâl ve mülk hakları, (Mecelle) nin 1192. ci ve sonraki maddelerinde yazılıdır. Dünyâda en kıymetli sey,müslimân, sâlih, Allahü teâlânın ve mahlûkların haklarını bilen ve gözeten komsudur.Hadîs-i serîfde, (Allahü teâlâ, bir sâlih müslimânın hurmetine, komsularındanbinlerce belâyı, felâketi uzaklasdırır) buyuruldu. Hadîs-i serîfde, (Kendisininiyi mi, kötü mü oldugunu anlamak istiyen kimse, sâlih, hâlis olan komsularının kendisi hakkında ne dediklerini ögrensin! Iyi kimsedir diyorlarsa, ind-i ilâhîde iyi oldugunuanlasın!) buyuruldu.Herhangi bir kimseye yapılması harâm olan bir fenâlık, komsuya yapılırsa, günâhıkatkat dahâ fazla olur. Herhangi bir kimseye yapılması sevâb olan bir iyilik,komsuya yapılırsa, sevâbı katkat dahâ fazla olur. buyuruldu. Ödünc olarak ve âriyet olarak istedigini hemen vermelidir. Komsusu hasta olunca, ziyâretine gitmelidir. Sıkıntıya düsünce, imdâdına yetismelidir. Hadîs-i serîfde,
Zâhidâ! Aç gözün, sahraya bak da, ibret al!
Sponsorlu Bağlantılar
Su direksiz kubbe-i semâya bak da, ibret al!
Görmek istersen, Cenâb-ı kibriyânın kudretin,
her sabâh, seher vakti, dünyâya bak da ibret al!
Pâdisâh olsan da, derler “er kisi niyyetine”,
Var, musallada yatan mevtâya bak da, ibret al!
Bir kefendir âkıbet, sermâye-i beg ve fakîr,
varlıga magrur olan, mecnûn degil de, yâ nedir


SE’ÂDET- EBEDYYE

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
HANDSOME - avatarı
HANDSOME
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
5 Ocak 2012       Mesaj #3
HANDSOME - avatarı
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
Yüce dinimiz İslamiyet'e göre komşunun komşu üzerinde hakları vardır. Buna komşuluk hakkı diyoruz. Dinimiz komşuluk hakkı üzerinde çok durmuştur. Hz. Aişe R. Anha'dan rivayet edilen hadis-i şerifte Rasülullah (S.A.V.):
"Cibril bana komşu hakkını o kadar çok tavsiye etti ki, neredeyse komşuyu komşuya vâris kılacak zannettim."
Demek ki, komşu hakkı o kadar büyük ki, Cebrâil (a.s.) defalarca Peygamber Efendimiz'e gelip komşu hakkının öneminden bahsetmiştir.
Hadisteki, "Komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim" ifadesi komşunun komşusu üzerindeki hakkını açıklamak için getirilmiştir. Çünkü İslam'ın ilk yıllarında kardeşlik ahdi de mirasçı olmayı gerektiriyordu. Sonraları bu kaldırılarak mirasın sebepleri olarak, soy yakınlığı, nikâhtan dolayı yakınlık ve velâ akdi yürürlükte bırakılmıştır.
Hadis, komşu hakkının yüceliğine, onunla yardımlaşma ve güzelce ikramda bulunmanın gerekliliğine, komşuya zarar vermemeye, hastalanınca ziyaret etmeye, sevinçli ve kederli günlerinde yanlarında bulunmaya işaret etmektedir.
"Komşunun komşularıyla geçiminin edep ve erkânı kırktır" demişlerdir.
1. Kişinin kendi evine bitişik olanlarla, karşısında bulunup da kapıları görünenlerden kırk eve kadar oturanlar, -zımmî (hıristiyan vatandaş) da olsalar- komşularıdır. Bunlara, iyilik etmek ve gerçekten akrabalarmış gibi güzel davranmaktır.
2. Komşunun ev halkına, kötülük etmeyip, onların namusunu korumaktır.
3. Komşuya gelip gidene uzun uzun bakıp, rahatsız etmemektir.
4. Komşusu açken, kendi tok yatmamaktır.
5. Komşuyu el veya diliyle incitmekten sakınmaktır.
6. Komşunun evine, penceresinden, duvarından izinsiz bakmamaktır.
7. Komşularına azdan çoktan -zımmî de olsa- hediye vermekti...
8. "Komşu çanağı" göndermektir. Yani kokusu duyulacak bir yemek pişirildiğinde, bitişik komşuya hediye etmektir.
9. Satın aldığı meyveden, rastladığı komşusuna hediye etmektir.
10. Komşuları borç isterse, vermektir.
11. Komşuları muhtaç kaldıysa, ihtiyaçlarını gidermektir.
12. Komşusunu bayramlarda ziyaret etmektir.
13. Komşunun hayvanlarına taş atmamaktır.
14. Komşunun çocuklarını, kendininkilere dövdürüp sövdürmemektir.
15. Komşuların izni olmadan, kendi binasını, onlarınkinden yüksek ve önlerini kapayacak şekilde yaptırmamaktır.
16. Komşularını, kendi taraflarından, duvara ağaç kakmaktan menetmektir.
17. Komşularına, kendi oluklarının akıntısıyla veya yolunun toprak kazıntısı ve kar kürün tüsüyle rahatsız vermemektir.
18. Komşuların sırlarını ve ayıplarını soruşturmamaktır.
19. Komşuların hallerini ve işlerini başkalarına söylemektir.
20. Komşularına yolda rastladıkça ilk önce selâm vermektir.
21. Komşularla konuşurken lâfı uzatmayıp, lüzumu kadar konuşmaktır.
22. Komşularından su, tuz ve ateş gibi zarurî maddeleri esirgemeyip vermektir.
23. Komşuların hediyesini, az da olsa kabul edip, çok bilmektir.
24. Komşuların ayıplarını örtmektir.
25. Komşularına dert ortağı olmaktır.
26. Komşularından izin almadan evini yabancıya satmamaktır.
27. Komşusu bir yerden dönünce ziyaret etmektir.
28. Komşularını kederli günlerinde teselli etmektir.
29. Komşuları tarafından davet olununca, kabul edip gitmektir.
30. Komşuları tarafından davet olununca, kabul edip gitmektir.
31. Komşusu bir şey isteyince memnuniyetle vermektir.
32. Komşusu bir kusur işleyince, af ederek, sevgi uyandırmaktır.
33. Komşuları hasta olunca ziyaret etmektir.
34. Komşulardan biri vefat edince, cenazesinde hazır bulunmaktır.
35. Komşuların yetimlerini himâye etmektir.
36. Komşularıyla buluşunca, güleç yüzlü olup, tatlı söz söylemektir.
37. Komşuların kendisine nasıl davranmasını istiyorsa, onlara öyle muamele etmektir.
38. Başkalarından gelse tahammül edemeyeceği eziyete, komşusundan gelince tahammül etmektir.
39. Komşulardan kabalık edenlere aldırmamaktır.
40. Komşulardan sert söyleyenlere, mülâyim davranmaktır.

Yolda kalmışların hakı ise, onların muhtaç olduğu kadar, yardımcı olmaya çalışmaktır.



Kaynak

Adam Olmak; Cinsiyet Meselesi DeğiL.! Şahsiyet Meselesidir!..
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
17 Ocak 2013       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Komşu hakkı ile ilgili Kuran-ı Kerim ayetleri

İslam dini hoşgörü ve kardeşlik dinidir, bu yüzden akrabalarımızla, komşularımızla ve müslüman kardeşlerimizle iyi geçinmemiz gerekir, Cenab-ı Allah Nisa Suresinin 36. ayetinde bizlere şunları buyurmuştur;

Kuran'da geçen komşuluk ayeti;

Ve Allah’a ibâdet edin, hem O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın; sonra ana-babaya, akrabâya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolda kalmışa ve ellerinizin altında bulunan (kölelere ve bütün canlı)lara iyilik (edin)! Şübhe yok ki Allah, kendini beğenen, çok övünen kimseleri sevmez.

Ayrıca Resül-i Kibriya Hazret Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi ve sellem hazretleri; "Komşusu açken tok yatan; bizden değildir" buyururarak, komşularımızın bizde, bizde komşuların çok büyük hakkı olduğunu anlatmaya çalışmıştır.

Komşuluk üzerine bir çok hadis rivayeti vardır, onun için ayrıca sitemizdeki yazılara bakabilirsiniz.

Benzer Konular

11 Nisan 2012 / asla_asla_deme Müslümanlık/İslamiyet
22 Kasım 2010 / Daisy-BT Müslümanlık/İslamiyet
17 Ocak 2013 / nötrino Müslümanlık/İslamiyet
27 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Müslümanlık/İslamiyet
15 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Müslümanlık/İslamiyet