Arama

Selahattin Pınar

Güncelleme: 17 Haziran 2012 Gösterim: 17.813 Cevap: 3
recruit87 - avatarı
recruit87
Ziyaretçi
9 Haziran 2007       Mesaj #1
recruit87 - avatarı
Ziyaretçi
Selahattin Pınar
Selahattin Pınar
Sponsorlu Bağlantılar
(1902 - 1960)
Selâhaddin Pınar, 22 Ocak 1902 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası eski hukukçulardan Sadık Bey'dir. İlkokulu okuduğu yıllarda Sadık Bey, Çal'a tayin olduğundan Selâhaddin Pınar ilk öğrenimini burada tamamladı. Buradan sonra sırasıyla önce Saros adasına, sonra Edirne'ye tayin oldular. Ortaokulu burada okuduktan sonra 1918 yılında İstanbul'a geldiler. Babası oğlunun ciddi bir öğrenim görmesini istiyordu. Bu mümkün olamadı; çünkü o mûsıkîşinas olmağa karar vermişti. Bir süre İtalyan Ticaret Okulu'nda okudu ise de yarıda bıraktı. Musıkî çalışmalarına on iki yaşında iken, Udî Sami Bey'den Ud dersleri alarak başladı. 1920 yılında kurulan, daha sonra "Üsküdar Musıkî Cemiyeti" adını alacak olan "Darü'l-Feyz-i Mûsıkî"nin kurucuları arasında bulundu. Burada Telgrafçı Ata Bey, Udî Sami Bey, Tanburî Cemil Bey'in öğrencilerinden Kadıköylü Fuad Bey gibi kimselerle ciddi çalışmalar yapılırdı. Üsküdar Mûsıkî Cemiyeti olduktan sonra bu çalışmalara Necati Tokyay, Emin Ongan, Şükrü Tunar, Hâfız Burhan ve daha nice isim yapmış ve yapacak olan sanatkârlar katılmıştı. Bestenigâr Ziya Bey, Mızıkalı Celâl Bey, Udî Sami Bey, Hanende Hüsameddin Bey, Kâzım Uz ve Ali Rifat Çağatay hoca olarak görev yapıyordu. Selâhaddin Pınar bütün bu hocaların çeşitli yönlerinden yararlandı. 1919 yılında Tanbur çalmağa yöneldi. Udî Selâhaddin Bey'likten ayrılmış, tanburî Selâhaddin Pınar olmuştu. Aynı zamanda kendine özgü bir uslûp ve boğuk sesi ile okurdu. Bestekârlığa on sekiz yaşlarında başladı. İlk eseri sözleri adliyeci Senihî'nin olan Kürdilihicazkâr makamından ve aksak usülünde bestelediği "Mülkün ne yaman şule-i ikbâli karardı" güfteli şarkısıdır. En çok bu makamı sevdiğini her fırsatta dile getirdiğini yakınları bilirlerdi. Yıllar ilerledikçe mûsıkî repertuvarımıza birbirinden güzel şarkılar hediye etti. Çok temiz giyinen, zarif, efendi, güzel ve esprili konuşan Selâhaddin Pınar gerek mûsıkî çevreleri nde, gerekse dostları arasında sevilen, sayılan bir kimseydi. Ölümünden iki yıl önce Bursa'da ciddi olarak hastalanmış, bir kalp krizi geçirmişti. Pınar, 6 Şubat 1960'da Todori'nin lokantasında, yanında söz yazarı Selim Aru olduğu halde, yemek yemek üzereyken yine bir kalp krizi sonucu öldü.


Biyografi Konusu: Selahattin Pınar nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Haziran 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Selahattin Pınar, (d. 22 Ocak 1902, İstanbul - ö. 6 Şubat 1960, İstanbul), Klasik Türk Müziği
bestecisi, udi ve tamburidir. Eserleri genelde melankolik bir havaya sahiptir.
Sponsorlu Bağlantılar

Hayatı


Babası Denizli Milletvekili Sadık Bey'dir. Babasının karşı çıkmasına rağmen 12 yaşında ud çalarak musikiye başladı. Dönemin önemli bestekârlarından ders alan Selahattin Pınar ilerki yıllarda tambur sazına geçti. "Üsküdar Musıkî Cemiyeti" adını alacak olan "Darü'l-Feyz-i Mûsıkî"nin kurucuları arasında bulundu. Burada Telgrafçı Ata Bey, Udî Sami Bey, Tanburî Cemil Bey'in öğrencilerinden Kadıköylü Fuad Bey gibi kimselerle ciddi çalışmalar yapılırdı. Üsküdar Mûsıkî Cemiyeti olduktan sonra bu çalışmalara Necati Tokyay, Emin Ongan, Şükrü Tunar, Hâfız Burhan ve daha nice isim yapmış ve yapacak olan sanatkârlar katılmıştı. Bestenigâr Ziya Bey, Mızıkalı Celâl Bey, Udî Sami Bey, Hanende Hüsameddin Bey, Kâzım Uz ve Ali Rifat Çağatay hoca olarak görev yapıyordu. Selâhaddin Pınar bütün bu hocaların çeşitli yönlerinden yararlandı. 1919 yılında Tanbur çalmağa yöneldi. Udî Selâhaddin Bey'likten ayrılmış, tanburî Selâhaddin Pınar olmuştu. Aynı zamanda kendine özgü bir uslûp ve boğuk sesi ile okurdu. Bestekârlığa on sekiz yaşlarında başladı. İlk eseri sözleri adliyeci Senihî'nin olan Kürdilihicazkâr makamından ve aksak usülünde bestelediği "Mülkün ne yaman şule-i ikbâli karardı" güfteli şarkısıdır. En çok bu makamı sevdiğini her fırsatta dile getirdiğini yakınları bilirlerdi. Yıllar ilerledikçe mûsıkî repertuvarımıza birbirinden güzel şarkılar hediye etti. Çok temiz giyinen, zarif, efendi, güzel ve esprili konuşan Selâhaddin Pınar gerek mûsıkî çevreleri nde, gerekse dostları arasında sevilen, sayılan bir kimseydi. Daha sonra ilk Türk ve Müslüman kadın tiyatrocu Afife Jale ile evlendi. Bu evliliğin Selahattin Pınar`ın sanat hayatına etkisini büyük oldu. Bu dönemde ve boşandıktan sonra bestelediği parçalar genelde karşılıksız ve ümitsiz aşkları, ayrılık acılarını içerdi.
Afife Jale`den sonra ölene dek Seyyare Affet Pınar ile evliydi. Alkol bağımlısı olduğu sanılan, asabi fakat içe dönük bir karaktere sahip Selahattin Pınar 6 Şubat 1960'da Todori'nin lokantasında, yanında söz yazarı Selim Aru olduğu halde, yemek yemek üzereyken yine bir kalp krizi sonucu öldü.

Sabiha Gökçen`in anlattığına göre bestelediği Gel Gitme Kadın şarkısı Mustafa Kemal Atatürk`ün en sevdiği şarkılar arasında yer alır.


Bestelediği eserler


Atatürk`ün karşısında da tambur çalan Selahattin Pınar`ın bestelediği eserleri Zeki Müren, Sabite Tur Gülerman gibi birçok önemli sanatçı okudu. 100`e yakın bestesi olduğu sanılmaktadır. Bunlardan, "Nereden sevdim o zalim kadını" ve "Anladım sevmeyeceksin beni sen nazlı çiçek" isimli şarkılarını Afife Jale için bestelediği söylenir. En çok bilinen bestelerine aşağıdaki eserler örnek sayılabilir:
  • Anladım sevmeyeceksin beni sen nazlı çiçek( Hicaz) - Söz : Mustafa Nâfiz Irmak
  • Beni de alın ne olur koynunuza hatıralar (Hisarbuselik) - Söz: Baki Süha Edipoğlu
  • Bir bahar akşamı rastladım size (Hicaz) - Söz : Fuat Edip Baksı
  • Gel gitme kadın ruhumu hicranına yakma( Kürdilihicazkâr) - Söz : Celadet Barbarosoğlu
  • Hala yaşıyor kalbimin en gizli yerinde (Nihavend) - Söz: Zekai Cankardeş
  • Nereden sevdim o zalim kadını (Kürdîli Hicâzkâr) - Söz : Yusuf Ziya Ortaç
  • Bakışı Çağırır Beni Uzaktan (Muhayyerkürdi) Söz: - Fuat Edip Baskı
  • Kalbim yine üzgün seni andım da derinden (Bayâtî) - Söz: Yahya Kemâl Beyatlı
Vikipedi


kyle - avatarı
kyle
VIP katekolamin
7 Ağustos 2010       Mesaj #3
kyle - avatarı
VIP katekolamin
foldersu5fk5
My one regret in life is that I am not someone else.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
17 Haziran 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Selahattin Pınar (1902 İstanbul-1960 İstanbul)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Bestecidir. Aynı zamanda ud ve tambur da çalardı. Üsküdar'da doğdu. Babası kadı olduğundan ailesiyle birlikte değişik yerlerde yaşadı. Babasının Denizli milletvekili seçilmesi üzerine 1911'de ailesiyle İstanbul'a döndü. İtalyan Ticaret Okulu'nda okuduysa da müziğe duyduğu ilgi yüzünden öğrenimini yarım bıraktı. Küçük yaşta sesinin güzelliğiyle dikkati çekti. İlk müzik bilgilerini annesinden aldı. Arkadaşlarıyla birlikte daha sonra Üsküdar Musiki Cemiyeti adını alacak olan derneği kurdu (1920). Çeşitli öğretmenlerden ders aldı, ancak düzenli bir müzik öğrenimi görmedi. İlk bestesini yaptığında 17-18 yaşlarındaydı. Bestelerinde taklitten uzak, kendine özgü bir karakter vardır. Şarkıları halk arasında tutulan popüler bir sanatçıydı. En sevilen bestelerinden bazıları "Aylar Geçiyor Sen Bana Hâlâ Geleceksin", "Bir Bahar Akşamı Rastladım Size", "Kalbim Yine Üzgün Seni Andım da Derinden", "Gecenin Matemini Aşkıma Örtüp Sarayım", "Nereden Sevdim O Zalim Kadını", "Delisin Deli Gönlüm" vb.dir.
theMira

Benzer Konular

22 Şubat 2010 / Daisy-BT Sinema tr
13 Ekim 2010 / _Yağmur_ Basın/Magazin tr
4 Aralık 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
31 Ekim 2015 / Jumong Basın/Magazin tr
11 Aralık 2009 / BiRuMuT Edebiyat tr