Arama

Osmanlı Padişahları - Sultan Üçüncü Mustafa

Güncelleme: 11 Haziran 2013 Gösterim: 10.587 Cevap: 3
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
17 Şubat 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
SULTAN ÜÇÜNCÜ MUSTAFA (1757 - 1774)
MsXLabs.org
''Yıkılupdur bu cihan sanmaki bizde düzele
Sponsorlu Bağlantılar
Devlet-i çerh-i deni verdi kamu müptezele
Şimdi ebvab-ı saadetle gezen hep hezele
İşimiz kaldı heman merhamet-i Lem Yezel'e."
Osmanlı Padişahları - Sultan Üçüncü Mustafa
  • Babası: Sultan Üçüncü Ahmed
  • Annesi: Mihrişah Sultan
  • Doğumu: 28 Ocak 1717
  • Ölümü: 21 Ocak 1774
  • Saltanatı: 30 Ekim 1757 - 1774
HAYATI
Sultan Üçüncü Mustafa 28 Ocak 1717 günü İstanbul'da dünyaya geldi. Babası Sultan Üçüncü Ahmed, annesi Mihrişah Sultan'dır. Sultan Üçüncü Mustafa orta boylu, iri gözlü, yassı burunlu ve siyah sakallı idi. Heybetli ve kuvvetli bir vücuda sahipti. Çok iyi bir tahsil yaptı. Astroloji ile meşgul oldu. İslam ve Osmanlı tarihlerini inceledi.

Sultan Üçüncü Mustafa son derece dindar, tutumlu, müşfik, çalışkan ve cömert bir insandı. İki dakika süren ve İstanbul'un hemen hemen yarıdan fazlasını yıkan büyük depremde evlerini, yakınlarını kaybeden halka kendi kesesinden yardım etti. Adaletle hükmeder haksızlıklara asla göz yummazdı. Yalandan, riyadan ve rüşvetten nefret ederdi. Asla gurura kapılmaz, büyüklük taslamaz, yapamayacağı işleri vaadetmezdi.

Sultan Üçüncü Mustafa, yenileşmenin gerektiği fikrindeydi ve Islahat yapmak istiyordu. Prusya Kralı İkinci Frederik'in ıslahat hareketlerini duymuş, Ahmed Resmi Efendi'yi ona göndermişti. Prusya Kralı İkinci Frederik, Sultan Üçüncü Mustafa'ya Ahmed Resmi Efendi aracılığı ile başarısının üç altın anahtarı dediği öğütlerini gönderdi.
- Bol bol tarih okuyun, eski tecrübelerden faydalanın.
- Güçlü bir orduya sahip olmaya çalışın ve barış zamanında askerlerinizi sürekli eğitime tabii tutun.
- Hazineniz daima parayla dolu bulunsun, ekonomiye önem verin.
Sultan Üçüncü Mustafa, bu öğütleri dinledikten sonra acı acı güldü. Sonra da "Biz de bunları yapmak niyetindeyiz, lakin yolu nedir?" diye mırıldandı. Memleketine en büyük felaketin Rusya'dan geleceğine düşünüyordu. Müdafaa için geceli gündüzlü çalışarak her türlü hazırlığı yaptı. Savaşlarda kullanılmak üzere hazineyi altınla doldurdu.

Süveyş Kanalını bile açtırmayı düşünüyordu. Fakat iş başına getireceği yetenekli devlet adamlarının olmaması onu üzüyordu. Rus Savaşı sırasında üzüntüsünden hastalandı ve kalp yetmezliğinden dolayı 21 Ocak 174 günü vefat etti.

Sultan Üçüncü Mustafa orduda bir yenileşme gerektiği fikriyle hareket ediyordu. Askerlere eğitim kuralları getirdi. İtirazlara aldırmadan tüfeklere süngü taktırdı. Yeni bir tophane kurdurup güçlü toplar döktürdü. Bahriye, istihkam ve topçu okulları açtı. Yaşlı başlı subaylara bile eğitim mecburiyeti getirdi.

Ordudaki ıslahat konusunda Baron de Tott adlı Macar uyruklu Fransız'dan çok yararlandı. Baron Tott, Osmanlı topçu sınıfını yeniden ele alıp modernize etti ve askere Avrupa usulü eğitim yaptırdı.
  • Erkek Çocukları: Üçüncü Selim, Mehmed
  • Kız Çocukları: Şah Sultan, Fatma Sultan, Bekhan Sultan, Fatma Sultan, Hibetullah Sultan
OSMANLI - RUS İLİŞKİLERİ
Rusya 1739 yılında imzalanan Belgrat Antlaşması'ndan sonra, Osmanlı Devleti'ne savaş açmamış, ama Balkanlar'da ve diğer bölgelerde Türk düşmanlığı yapmaya devam etmişti. Rusya ve Osmanlı Devleti arasındaki barış dönemi 1768'de başlayan Lehistan sorunu ile yeniden bozuldu. Osmanlı Devleti on altıncı yüzyılın ikinci yarısından beri Lehistan krallığına seçilecek kişilerin Avusturya ve Rusya yanlısı olmamasına özen göstermiş bu konuda da başarılı olmuştu. Ancak bu dönemde Osmanlı Devleti Rusya'nın Lehistan işlerine müdahalesini engelleyecek güce sahip değildi.

Rusya'nın Stanislas Pontovoski'yi zorla kral seçtirip, Lehistan'a asker sevk ederek halkı sindirmeye çalışması üzerine Lehistan'da ayaklanan halk, Osmanlı Devleti'nden Bar Konfederasyonu aracılığı ile yardım istedi. Tüm bu gelişmeler üzerine zaten Rusya'ya savaş açma taraftarı olan Sultan Üçüncü Mustafa harekete geçti. 8 Ekim 1768 tarihinde Rusya'ya savaş açıldı.

Ruslar beş koldan saldırıya geçtiler. Kafkasya, Gürcistan, Ukrayna ve Baserabya'yı istilaya başladılar. Otuz bin kişilik bir Rus ordusu Kartal Ovasında 180.000 kişilik Osmanlı ordusunu bozguna uğrattı. Savaş tüm şiddetiyle devam ederken Rus Çariçesi İkinci Katerina boş durmuyor, Osmanlı Devleti'ni içten karıştırmaya çalışıyordu. Ayrıca İngilizlerin nezaretinde bir donanma hazırlatıp Cebeli Tarık Boğazı'ndan Akdeniz'e göndermişti. Çariçe İkinci Katerina'nın bu faaliyetleri kısa süre de sonuç verdi. Rumlar Mora'da bir isyan başlattı. Hüsamettin Paşa'nın donanmayla birlikte Akdeniz'de
ilerlemesi üzerine Ruslar isyancıları yalnız bırakarak adadan ayrıldılar. İsyan, Osmanlı donanmasının adaya yaklaşmasıyla son buldu.

Rus donanması 1770 yılında Ege'de Çeşme limanında bulunan Osmanlı donanmasını yaktı. Çeşme felaketinden sonra Ruslar Çanakkale Boğazı'na kadar ilerlediler. Kaptan-ı Deryalığa getirilen Cezayirli Hasan Paşa Rus donanmasını Ege Denizi'nin dışına attı. Rus saldırıları karadan devam etti. Ruslar Kırım'da önemli başarılar elde ettiler.

Rusların bu başarılarından dolayı diğer Avrupalı devletler siyasetlerini değiştirmeye başladılar. Kırım bozgunundan sonra Ruslar, Rusçuk ve Silistre'yi kuşattılar. Başarısızlıkla sürüp giden Osmanlı-Rus savaşının bütün acı ve huzursuzluğunu yaşayan Sultan Üçüncü Mustafa, bu savaşın Osmanlı Devleti açısından önemini biliyordu.

Bütün olumsuzluklara rağmen 1773 yazında bizzat ordunun başında sefere çıkmak istedi. Fakat cephelerden gelen son acı yenilgi haberleri kendisini büyük üzüntü ve ümitsizliğe düşürdü ve 21 Ocak 1774 Cuma günü öğle ezanı okunurken vefat etti.

MİMARİ ESERLER

  • Sultan Üçüncü Mustafa'nın imar alanında da çalışmaları vardı.
  • 1766 yılındaki depremde yıkılan Fatih ve Eyüb Sultan Camilerini ve bütün İstanbul'u adeta yeniden imar ettirdi.
  • Kara ve Deniz Mühendishaneleri onun zamanında kuruldu.
  • Laleli Camii ve Külliyesi'ni 4 yılda inşa ettirdi.
  • Döneminde yapılan diğer eserler şunlardır;
  • Üsküdar Ayazma Camii,
  • Sipahiler Hanı,
  • Kahire Emir Mehmed Bey Camii,
  • Rosos Sultan Üçüncü Mustafa Camii.

tugra26
Üçüncü Mustafa'nın Tuğrası

h13
III. Mustafa devrinde Osmanlı sınırları

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Mira; 11 Haziran 2013 09:20 Sebep: Düzenlendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Haziran 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

III. Mustafa Devri:
Sponsorlu Bağlantılar
(1757 -1774)
  • Deniz subayı yetiştirmek için deniz mühendishanesi açtı (Mühendishane-i Bahr-i Hüma­yun )
  • Fransa ordusundaki Baron detotu orduyu düzeltmekle görevlen­dirdi.
  • Sürat Topçuları kuruldu.
  • Kağıthanede Avrupa usulünde eğitim gördü.
  • III. Mustafa döneminde 1768'de Osmanlı donanması Rusya tarafından Çeşme'de yakıldı.
  • Ruslar Kırım'ı işgal etti.
  • Osmanlılar barış istedi.
Küçük Kaynarca Antlaşması:
(1774)

III. Mustafa Ruslarla antlaşma yaptı Buna göre;
  • 1. Kırım'a bağımsızlık tanınacak. Yalnız halkı müslüman olduğu için din bakımından Osmanlılara bağlı kalacaktı.
  • 2. Dinyeper ve Buğ Irmakları arası Rusya'ya bırakılacaktı.
  • 3. Eflak, Boğdan ve Yunan Adaları Osmanlılara bırakılacaktı.
  • 4. Rusya Karadenizde donanma bulundurabilecek. Ticaret gemile­ri Boğazlardan serbestçe Akdeniz'e inebilecekti.
  • 5. Rusya Balkanlarda konsolos­luklar kurabilecekti.
  • 6. Osmanlı Devleti Rusya'ya savaş tazminatı ödeyecekti. (İlk defa)
  • 7. Rus tüccarlarına Fransa ve İngiltere'ye tanınan haklar tanınacaktır. (Kapitülasyonlar)
  • 8. Ruslar İstanbul'da "daimi bir elçi" bulunduracak. Bu elçiye Osmanlı sadrazamı gibi davranılacaktı.
  • 9. Rusya Osmanlı İmparatorlu­ğunda^ Ortodoks halka söz söyleme hakkını alıyordu, (içişlerimize karışma)
  • Antlaşmaya aracı olan Avusturya'ya Bukovina toprakları verildi.
  • Osmanlı İmparatorluğunun gerileme döneminde en çok toprak kaybedildiği antlaşmadır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
Ziyaretçi
9 Nisan 2011       Mesaj #3
AndThe_BlackSky - avatarı
Ziyaretçi
Sultan Üçüçncü Mustafa
MsXLabs.org

  • Babası: Sultan III. Ahmed
  • Annesi: Mihrimah Sultan
  • Doğduğu Tarih: 28 Ocak 1717
  • Padişah Olduğu Tarih: 30 Ekim 1757
  • Ölümü: 21 Ocak 1774
Osmanlı Padişahları - Sultan Üçüncü Mustafa

III. Ahmed’in 1717 yılında Emine Mihrişah Sultân’dan dünyaya gelen oğludur. Laleli Camiinin bânisi olan III. Mustafa, Ekim 1756 yılında III. Osman’ın vefatı üzerine Osmanlı tahtına oturmuş ve 1769 tarihinden itibaren de Gâzi ünvanını kullanmıştır. Müneccimlik ve ilm-i nücûma aşırı bir ilgisi olduğu söylenmektedir. Şâir, hattât ve âlim bir padişah olan III. Mustafa, sadrazamı Koca Râgıb Paşa olması hasebiyle, saltanatının ilk on yılını huzur içinde devam ettirmiştir. Râgıb Paşa, akıllı bir vezirdir ve Padişahın harp ilanı arzularını 6 yıl boyunca dirâyetle reddetmiştir. 1757’de son cülûs bahşişini veren ve daha sonra bu âdeti ortadan kaldıran III. Mustafa, devlet hayatındaki problemleri ıslaha meyilli, malî konularda hassâstır. Süveyş Kanalını açmayı düşünen devlet adamlarındandır. Kapıkulu Ocaklarını rahatsız etmeden bazı reformlar yapmaya çalışmış; piyadeye dokunmadan topçu ve bahriye subayları yetiştiren Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn ve Mühendishâne-i Bahrî-i Hümâyûn’u kurmuştur. 22 Mayıs 1766 yılında büyük İstanbul depremi onun zamanında olmuştur. Avrupa’da iktidar depremleri olurken, Osmanlı Devleti bu depremlerden etkilenmemiştir.

Rusların andlaşmalara aykırı olarak Polonya’ya asker sokması, Fransızların teşvik etmesi ve Padişah’ın savaşa meyilli olması, Ekim 1768’de Rusya’ya karşı harp ilan edilmesine sebep olmuştur. Çariçe II. Katerina komutasındaki Rus orduları, önce Kırım Han’ı Giray Han’ın darbelerine maruz kalmışlar ise de, Osmanlı ordusunun tecrübesiz ve hazırlıksız olması hasebiyle, 1769 son baharında Polonya’nın kapısı olan Hotin’i teslim almışlardır.
Karadeniz Osmanlı Gölü olması sebebiyle Fin Körfezinden Akdeniz yoluyla sürpriz bir şekilde Mora’ya Rumlarla birlikte asker çıkaran Ruslar, 1770 Nisan’ında perişan edildiler; ancak Baltık Filosu ile Ege’ye yönelen Rus kuvvetleri Temmuz 1770’de Koyun Adaları açıklarında Osmanlı gemilerine karşı büyük kayıplar vererek çekildi; sonra da Çeşme Limanında Osmanlı gemilerine baskın düzenleyerek çok büyük kayıp verdirdiler. Avrupa’da büyük akisler uyandıran Çeşme Baskınının intikamı Cezayirli Hasan Paşa tarafından alındı.

İşte Osmanlı Devleti’nin asırlardır, yani en az 1453 yılından beri dünyada tek süper güç olarak hayatını devam ettirmesi, bundan sonra meydana gelecek olaylarla sona erdi. Çünkü Kont Romanzov komutasındaki Rus kara askerleri Boğdan’ın Kartal (Larga) denilen bir mevkiinde Sadrazam İvaz-zâde Halil Paşa’yı Ağustos 1770 yılında mağlup ediyor ve Bender Rusların eline geçiyordu. Rusya bununla da kalmadı ve Kırım’ın kapısı olan Orkapı’yı kuşattı. Çariçe, Osmanlı Devleti’nden ayrılırsa bağımsız bir devlet olarak kabul edeceğini söyleyerek Kırım’ı ikiye böldü ve Kırım Rus işgaline mecburen boyun eğdi (Temmuz 1771). Artık Osmanlı Devleti dünyanın 1. Devleti olma özelliğini kaybetmişti. 1771 yılı içinde Ruslar Eflak’i yani Romanya’yı işgal ettier. Arkasından Dobruca’dan Bulgaristan’a giren Rusların bu ilerlemeleri, açtığı harp sebebiyle devletin başına büyük felâketlerin gelmesine sebep olduğunu düşünen Padişah’ı zora soktu ve sıkıntılar içinde nüzûl hastalığına tutularak vefât etti (Ocak 1774). Osmanlı Devleti’nin gerileme dönemini başlatan Kaynarca Andlaşması, III. Mustafa’nın vefâtından sonra I. Abdülhamid devrinde imzalanacaktı.

ZEVCELERİ
1- Ayn’ül-Hayât Baş Kadın Efendi.
2- Mihr-i Şâh Vâlide Sultân; Baş Kadın Efendi ve III. Selim’in annesi.
3- Rif‘at İkinci Kadın Efendi.
4- Ayşe Âdil-şah Üçüncü Kadın Efendi.
5- Fehîme Üçüncü Kadın Efendi. 6- Binnaz Üçüncü Kadın Efendi.
ÇOCUKLARI
1-Şehzâde Mehmed.
2-Şehzâde Sultân Selim III.
3-Şah Sultân;
4- Beyhân Sultân;
5- Hatice Sultân;
6- Fatma Sultân;
7- Hatice Sultân;
8 - Hibetullüh Sultân;
9- Mihrimah Sultân;
10- Mihrişah Sultân .
Son düzenleyen Mira; 11 Haziran 2013 09:15 Sebep: Düzenlendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
11 Haziran 2013       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
MUSTAFA III (1717 İstanbul-1774 İstanbul)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Osmanlı padişahı. III. Ahmet'in oğludur. 1757'de III. Osman'ın ölümü üzerine padişah oldu. Sadrazam Ragıp Paşa'yı makamında bıraktı. Ragıp Paşa'nın ölümüne kadar barış politikası uyguladı; topçu ocağı, donanma ve maliyede bazı düzenlemeler yaptı. Daha önce Üsküdar'da açılmış ve yeniçerilerin muhalefeti karşısında kapatılmış olan Humbarahane ve Mühendishane mekteplerini yeniden açtı. 1768 yılında Polonya olaylarının etkisiyle Çarlık Rusyası'na savaş ilân etti, ancak savaş son derece kötü zamanda ilân edildiğinden kış mevsimi süresince Çarlık Rusyası'na hazırlanmak fırsatı verildi. 1774 yılına kadar devam eden savaşlarda Osmanlı orduları, pek ağır yenilgilere uğradı. Kırım, Eflâk, Boğdan, Çarlık orduları tarafından istilâ edildi. Bir Çarlık filosu, İngilizlerin yardımıyla Baltık Denizi'nden hareketle, Cebelitarık Boğazı'nı geçerek Çeşme'de bir Osmanlı filosunu yaktı. Savaş, Osmanlılar için tam bir felâket hâlini aldı. III. Mustafa bu savaşlar sırasında öldü.

Osmanlı Padişahları - Sultan Üçüncü Mustafa

Son düzenleyen Safi; 23 Eylül 2016 23:48
theMira

Benzer Konular

15 Mart 2013 / kompetankedi Osmanlı İmparatorluğu
29 Ocak 2017 / kompetankedi Osmanlı İmparatorluğu
19 Aralık 2016 / kompetankedi Osmanlı İmparatorluğu
9 Haziran 2012 / kompetankedi Taslak Konular
24 Kasım 2007 / kompetankedi Osmanlı İmparatorluğu