Arama

Osmanlı Kurumları - Mızıka-yı Hümayun

Güncelleme: 9 Mayıs 2012 Gösterim: 4.109 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mızıka-yı Hümayun
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


Mızıka-yı Hümayun, kostümü, donanımı ve örgütlenme şekli itibarı ile Avrupa standartlarında bir ordu olan Asakir-i Mansure-i Muhammediye'nin yapısına uymadığı gerekçesi ile kaldırılan Mehterhane-i Hümayun'un yerine kurulan askeri bandodur. Kuruluşunda başına, 17 Eylül1828'de bir İtalyan müzik adamı olan Donizetti paşa getirilmiştir.
Mızıka-yı Hümayun', 6940 sayılı özel kanunun çıkarıldığı 1957 yılından sonra uluslararası platformda da adını duyuran Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın çekirdeği sayılır.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
9 Mayıs 2012       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
marchesultanrechad

Sponsorlu Bağlantılar
1826 Haziranında Yeniçeri ocağı söndürülünce bu 465 senelik köklü kurumla bağlantılı diğer teşkilatlarda lağv edildi. Bektaşi dergâhları kapatıldı. Pek çok kapıkulu teşkilatı ilga oldu. Bu arada Mehterhane de mehteran ile birilkte tarihe karışıyordu. Zaten vaka-i hayriye’nin hengamesinde mehterane de yerle bir olmuştu.
giuseppedonizettipashaj


Giuseppe Donizetti Paşa

Yeniçeriliğin yerine batılı tarzda yeni bir ordu kuran Sultan Mahmud, Mehterhane-i Hümayun’un yerine de , “Mızıka-yı Hümayun” adıyla batı standartlarında askeri bir bando teşkil etti. 1828′de tesis edilen kurumun başına İtalyan asıllı müzisyen Giuseppe Donizetti Paşa getirildi. Böylece devlet eliyle batılı madana ilk musiki girişimi yapılmış oluyordu. Bundan sonra Mızıka-yı Hümayun’un borusundan batı uslubunda Osmanlı marşları ( Euro Ottoman ) dinlenir oldu.

istiklalmarsikomposizyo

İstiklal Marşının ilk basımının kapak kompozisyonu

Sultan Mahmud’dan itibaren her padişahın cülusunda bir marş bestelenir ve saltanatı müddetince imparatorluğun resmi marşı sayılırdı. ( Reşadiye Marşı , Hamidiye marşı [ Marş-ı Âli Hamidi ] gibi… )

İttihat ve Terakki bir cunta olarak imparatorluğun yönetimini ele geçirdikten sonra bazı kendi bestelerine Mızıka-yı Hümayun’a seslendirterek propaganda vesilesi olarak kullanmaya başladı. Bunlardan Neşide-i Zafer marşı (Vicdan-ı Muazzam) en çok dikkat çekenlerden birisidir. İttihatçılar için bestelendiği aşikar olan marş, belki de İmparatorluk Türkiyesinin son demlerinde en çok terennüm edilen nağmelerden birisiydi.. .

Kurum 1932′de Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası, 1957′de ise Cumhurbaşkanı Senfonu Orkestrası adını aldı.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

26 Mayıs 2011 / virtuecat Osmanlı İmparatorluğu
22 Eylül 2017 / ThinkerBeLL Osmanlı İmparatorluğu
18 Mart 2010 / virtuecat Osmanlı İmparatorluğu
2 Aralık 2012 / Misafir Taslak Konular
29 Nisan 2010 / Misafir Taslak Konular